Menu
Přečíst článek

Diskuze: Pokuta za využití dešťové vody (léto 2026): Za sud ne, podzemní nádrž bez povolení se může prodražit na 2 miliony

Za dešťovku ze sudu pod okapem pokutu nedostanete. Stačí ale udělat jednu chybu u podzemní nádrže nebo napojení na kanalizaci a sankce se může vyšplhat do desítek tisíc až milionů korun. Zjistili jsme, jak zákon hodnotí běžné zachytávání vody a co je podle něj už za hranou.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

MP
Michal Petkov
21. 8. 2026

Já mám v podzemí-bazén !! Co s tím podělaní ouřadové uděláte ?

FN
Franta Netáhlo
22. 8. 2026

Znám minimálně 15 lidí co mají 80m3 podzemní nádrž 🤣 tvl kdo tohle píše…..

JN
Jan Novák
22. 8. 2026

Podle nějakého starého zákona to šlo…

IP
Irvín Poďobaný
22. 8. 2026

jenom mi nejde do hlavy jak je oddělená kanalizace někde v ulici…. když se ulice čistí vodou, tak to štika kam? do kanalizace… a když prší tak jsou ještě jiné kanalizace??? a jak má dešťová voda vědět do které kanalizace může?

VC
Vilém Chroboczek
22. 8. 2026

Autor asi rád šíří paniku a hledá problémy , kde nejsou.

K
KachimCZ
22. 8. 2026

„Dešťové vody do kanalizace nepatří, patří do oddělené dešťové kanalizace.“

Tomáš Mrázek
tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací – Vážený pane „mluvčí“, je potřeba rozlišovat mezi druhy kanalizace:
Jedna je splašková kanalizace, která určená výhradně pro odpadní vody z toalet, koupelen, kuchyní a průmyslu
Druhá je dešťová kanalizace, která určená výhradně pro srážkovou vodu
Přímo v § 18 odst. 2 zmiňovaného zákona je pak výslovně uvedeno:
„Odběratel je povinen zajistit, aby do splaškové kanalizace nebyly odváděny srážkové vody.“
Pokud si pletete jedno s druhým, je to všechno v Zákoně č. 274/2001 Sb. (o vodovodech a kanalizacích) a výslovně definuje různé druhy kanalizací.
Právní úprava rozlišuje dva základní typy kanalizačních sítí (§ 2 odst. 2), psal jsem o nich výše

AH
Alš Hradil
22. 8. 2026

Blaze kazdemu, kdo muze zalevat zahradu destovou vodou. Treba v Brne je mesicni uhrn srazek plus minus 50 mm. Co milimetr, to litr. Takze 5 desetilitrovych konvi za mesic, v posledni dobe spis min. Zaprsi a v sudu na vodu to neni ani videt. Nejak nam republika vysycha a proto je nutne potrestat vsechny, kteri by chteli i s tim malem ktere naprsi, lepe hospodarit.