Typické bláboly. Třeba ten důchod. Prej po odpracování jednoho roku v tom Německu. Žijí tady už 40 roku. Člověk musí odpracovat 60 měsíců. Teprve potom má nárok na důchod. Do této doby, pokud zde pracuje třeba 40 50 měsíců a skončí, dostane jednorázovou vyrovnávací výplatu a ti vše skončilo. Takže nějaké 3 4 5 let brigády se absolutně nevyplatí. Každý jednou zestárne a potom v 65 67 třeba letech s udivem zjistí že mě ty roky na důchod chybí. A že takových znám víc než hejno.
Diskuze: Srovnání mezd ČR vs. Německo (2026): Češi mohou jen závidět, skladník i prodavačka berou u sousedů trojnásobek
Asi to znáte. Někdo z příbuzných nebo známých jezdí pracovat za hranice a vrací se s historkami o pořádných výplatách. Něco na tom je: německé mzdy patří v Evropě dlouhodobě ke špičce a jsou pořád výrazně nad těmi českými.
Tenhle článek je absolutní lež .Ani nemá cenu komentovat
co to , v čem je ta lež, že kupní síla mzdy je v Německu dvojnásobná než v ČR stejně jako tomu bylo před 20 lety?
Pokud z těmi v Německu vydělanými penězi odjede nakupovat do Česka tak snad. Ve skutečnosti v paritě kupní síly dosahuje ČR přibližně 80 % úrovně Německa. Mám v Německu širší rodinu, tak znám jejich kupní sílu a reálně ji mám se svým platem cca. 80 tisíc Kč významně vyšší než oni v Německu, v Německu je větší zdanění a dražší život.
Architekt za 50 az 70 hrubeho? jste upadli na hlavu?
Možná na nějakém venkově, v Brně spíše dvojnásobek. Skladníka pod 50 tisíc hrubého ve větším městě také neseženete.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.