Menu
Přečíst článek

Diskuze: Srovnání mezd ČR vs. Německo (2026): Češi mohou jen závidět, skladník i prodavačka berou u sousedů trojnásobek

Asi to znáte. Někdo z příbuzných nebo známých jezdí pracovat za hranice a vrací se s historkami o pořádných výplatách. Něco na tom je: německé mzdy patří v Evropě dlouhodobě ke špičce a jsou pořád výrazně nad těmi českými.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

AN
Alfred nyvlt
1. 5. 2026

Typické bláboly. Třeba ten důchod. Prej po odpracování jednoho roku v tom Německu. Žijí tady už 40 roku. Člověk musí odpracovat 60 měsíců. Teprve potom má nárok na důchod. Do této doby, pokud zde pracuje třeba 40 50 měsíců a skončí, dostane jednorázovou vyrovnávací výplatu a ti vše skončilo. Takže nějaké 3 4 5 let brigády se absolutně nevyplatí. Každý jednou zestárne a potom v 65 67 třeba letech s udivem zjistí že mě ty roky na důchod chybí. A že takových znám víc než hejno.

M
Milan
2. 5. 2026

Tenhle článek je absolutní lež .Ani nemá cenu komentovat

ZB
zdenek blažek
2. 5. 2026

co to , v čem je ta lež, že kupní síla mzdy je v Německu dvojnásobná než v ČR stejně jako tomu bylo před 20 lety?

TH
Tomáš Hora
2. 5. 2026

Pokud z těmi v Německu vydělanými penězi odjede nakupovat do Česka tak snad. Ve skutečnosti v paritě kupní síly dosahuje ČR přibližně 80 % úrovně Německa. Mám v Německu širší rodinu, tak znám jejich kupní sílu a reálně ji mám se svým platem cca. 80 tisíc Kč významně vyšší než oni v Německu, v Německu je větší zdanění a dražší život.

JZ
Jan Zálešák
2. 5. 2026

Architekt za 50 az 70 hrubeho? jste upadli na hlavu?

TH
Tomáš Hora
2. 5. 2026

Možná na nějakém venkově, v Brně spíše dvojnásobek. Skladníka pod 50 tisíc hrubého ve větším městě také neseženete.

PJ
Petr Janaček
2. 5. 2026

Tak ona by velka cast Čechů ráda čtyřdenní pracovní týden ,německé mzdy a odchod do důchodu v 60.To jaksi nelze. Podobne blaboly jim slibovalo diletantské ANO s Babišem a bábou z Malhostovic ! ☝️

W
Wallis
3. 5. 2026

Já si vzpomínám že tady ten blábol začal u Klause takže už pěkně dlouho před Babišem.

G
George
4. 5. 2026

jsi hlupák. to ti řek kdo 4 Denim pracovním týdnu? ten mamlas Fialka

TK
Tomáš Kábele
2. 5. 2026

Velká škoda že Fiala nevyhrál volby, mohli jsme na tom být do 5let stejně.