Menu
Přečíst článek

Diskuze: „Tohle dýško je spíš výsměch,“ servírka popsala, kolik Češi nechávají. Spor kolem 80 Kč rozhádal Čechy na sítích

Zákaznice zaplatila v restauraci přes 1 900 Kč a jako spropitné nechala 80 Kč. Obsluha jí obratem vmetla do tváře, že taková částka je spíš výsměch.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

MM
Miroslav Maluš
19. 6. 2026

proto jsem uz do restauraci prestal chodit.

JU
Jiří Udržal
19. 6. 2026

Vždyť tu práci dělat nemusí může jít pracovat jinam. V prvé řadě může brečet u zaměstnavatele a by
jí přidal a né škemrat u zákazníka. Práci si vybrala dobrovolně.

DS
Drahomír Sýkora
19. 6. 2026

Můj zaměstnavatel mi dal úkol, který jsem splnil. Přišel jsem pak za ním a oznámil mu, že chci dýško zato, že jsem si splnil svůj úkol. Dostal jsem výpověď s odůvodněním, ať jdu pracovat do restaurace. Tam že údajně dýška dostávají automaticky.

TH
Tomas Horizint
19. 6. 2026

80 Kč není problém. Pokud obslouží 250 hostů za den, vydělají na dýžku jen 20.000 Kč denně. K tomu mzda 50.000 Kč. Měsíčně vydělají jen 300.000 Kč. Zvedl bych povinné dýžko na 240 Kč.

TH
Tomáš Horizint
19. 6. 2026

Jsem číšník a pokud mám za dva roky vydělat na byt v Praze na byt za 20.000.000 korun, potřebuji dýžko těch 240 Kč. K tomu 3x ročně dovolenou v New Yorku, Dubaji a Malédivách. To něco stojí. Číšníci jsou šlechta. Hosté plaťte dýžko 200-300 Kč.

MS
Marek Stastny
19. 6. 2026

Majitele neplatí své zaměstnance a přenášejí jejich odměňování na hosty tímto agresivním způsobem. Je to smutný zvyk který jim přináší dalšího mercedesa a zakaznikum spory s naštvaným personálem. 🤷‍♂️

JZ
Jiří Zavadil
19. 6. 2026

Není pravda, že pro dýško je “standard, který se celosvětově pohybuje mezi 5 a 10 %” – úplný nesmysl – v Asii se dýško vůbec nedává, číšník by to považoval za urážku, že se domníváte, že je ubožák a že si není schopen na sebe vydělat – jeďte do Japonska, Malajsie, Singapuru, Hongkongu, atd. Vždy Vám vrátí přesnou částku a nikdy si nic nevezme, pokud mu částku budete chtít zaokrouhlit. Tam má číšník svoji čest a nikdy neztratí svou tvář, tím, že by vzal spropitné.

FN
Franta Novák
19. 6. 2026

Jo, číšník udělá s kyselým ksichtem několik koleček po restauraci, jeho největší starostí je, aby nerozsypal to. co nese, a chce za to příplatky 😕 Vyčůraní hospodští platí číšníkům málo. s tím, že dostanou dížka… 😕 no .. do hospody jdu jen jednou za měsíc posedět s kamarády, jinak je to na nic. 😕

KD
Kolik dáváte dysko u lékaře, pri koupi nabytku či v Kauflandu?
19. 6. 2026

Kolik platíte dysko u lékaře,na klipu nábytku,či svetru nebo v Kauflandu?