Menu

Recenze a test ETA Stormy Animal 2517 90000: Má široké příslušenství, ale horší filtraci

86,2 % Celkové hodnocení

Ke zvířatům v kategorii Nejlepší klasické vysavače

Jednotlivá hodnocení

  • 8,0/10
    Vysávání tvrdých podlah
  • 7,4/10
    Vysávání koberců
  • 9,1/10
    Funkce a příslušenství
  • 8,5/10
    Konstrukce a uživatelská přívětivost

Klady

  • Široké příslušenství
  • Stylový design
  • Objemná sběrná nádoba
  • Nízká hlučnost

Zápory

  • Špatná filtrace
  • Chybí indikátor zanesení filtru
3 000 Kč Orientační cena

86,2 % Celkové hodnocení

Ke zvířatům v kategorii Nejlepší klasické vysavače

Jednotlivá hodnocení

  • 8,0/10
    Vysávání tvrdých podlah
  • 7,4/10
    Vysávání koberců
  • 9,1/10
    Funkce a příslušenství
  • 8,5/10
    Konstrukce a uživatelská přívětivost

Klady

  • Široké příslušenství
  • Stylový design
  • Objemná sběrná nádoba
  • Nízká hlučnost

Zápory

  • Špatná filtrace
  • Chybí indikátor zanesení filtru
3 000 Kč Orientační cena

V lednu 2024 jsme otestovali vysavač ETA Stormy Animal 2517 na různých površích, kam jsme nasypali nečistoty, jako jsou písek, cornflakes, káva, piliny či kočkolit. Jak si vysavač vedl, se dozvíte v recenzi níže.

První dojmy a obsah balení

ETA Stormy Animal 2517 zaujal na první pohled svým moderním designem. Balení obsahuje bohaté příslušenství, včetně speciálních hubic na čalounění, zvířecí chlupy a tvrdé podlahy, jakož i ohebné a klasické štěrbinové hubice a turbokartáč.

Základní parametry

S příkonem 800 W a sběrnou nádobou 2,2 litru se ETA Stormy Animal 2517 zařazuje mezi průměrné vysavače. Objem nádoby je přesto dostačující, jelikož jej nebudete muset během vysávání vysypávat. Jeho hlučnost 68 dB ho řadí mezi tišší modely.

Vysavač využívá úsporný ECO motor pro nižší spotřebu energie, avšak výrobce neuvádí jeho energetickou třídu. S délkou kabelu 7 metrů a akčním rádiem 10 metrů poskytuje dostatečný dosah pro většinu domácností, díky kterému jej nebudete muset častěji přepojovat.

Parametr Tento produkt
Sáčkový/bezsáčkový

Bezsáčkový

Výrobce

ETA

Objem sáčku/sběrné nádoby (l)

2,2

Délka napájecího kabelu (m)

7

Filtr

HEPA H13

Hlučnost (dB)

68

Akční radius (m)

10

Příkon (W)

800

Sací výkon (W)

164

Vysávání

Na čtyři různé povrchy (vinyl, dlažba, čalounění a koberec) jsme nasypali nečistoty, jako je písek, kočkolit, káva, conrflakes a vlasy. Vysavač jsme nastavili na nejvyšší výkon, na hubici zvolili příslušný typ podlahy a pohybovali s ním vpřed a vzad. Zaměřili jsme se také na minutový test, kde jsme hodnotili rychlost vysávání směsi kočkolitu a kávy na vinylové podlaze.

Vysávání vinylu

Vysávání nečistot na vinylové podlaze šlo vysavači velmi dobře, s pískem i kávou si poradil na jedno přejetí. Cornflakes představovaly větší výzvu, což bylo ale běžné i u jiných testovaných vysavačů. Nicméně po přiložení hubice přímo na cornflakes je vysavač snadno vysál.

Vysavač se na podlaze pohyboval hladce a bez zadrhávání. Minutový test zvládl za 28 sekund, což je vynikající výsledek, obzvláště v této cenové kategorii.

Parametr Tento produkt
Vysávání kávy (1–10 bodů) 10
Vysávání písku (1–10 bodů) 10
Vysávání cornflakes (1–10 bodů) 4
Minutový test vysávání (s) 28

Vysávání dlažby

Na dlažbě si vedl také dobře, kávu hladce odstranil na jeden zátah a nenechal ji ve spárách. S kočkolitem si poradil snadno, avšak v rohových částech zůstala část nečistot. Pohyb hubice na dlažbě byl hladký a bez problémů.

Parametr Tento produkt
Vysávání kočkolitu (1–10 bodů) 6
Vysávání kávy (1–10 bodů) 10

Vysávání koberce a textilií

Na koberec se středně dlouhým vlasem jsme rozsypali piliny a cornflakes a použili na něj speciální nástavec na koberce. Při maximálním výkonu bylo s vysavačem poměrně obtížné manipulovat, proto jsme snížili výkon. Na nižší nastavení se vysavač pohyboval po koberci hladce. Piliny spíše natlačil do rohu místnosti, než aby je vysál, což byl běžný výsledek i u ostatních testovaných vysavačů. Stejně tak se choval při vysávání cornflakes, které po přiložení hubice přímo na ně odstranil.

Vysavač je vybaven turbokartáčem, který jsme vyzkoušeli na koberci, kam jsme umístili lidské vlasy. Kartáč si s nimi poradil skvěle. Vlasy byly efektivně odstraněny bez namotání do kartáče, což usnadnilo jeho čištění. Dále jsme nasypali rozdrcené cornflakes na čalouněné křeslo, které jsme zkoušeli vysát pomocí hubice na čalounění. I tyto nečistoty vysavač snadno odstranil.

Parametr Tento produkt
Vysávání pilin na koberci (1–10 bodů) 4
Vysávání cornflakes na koberci (1–10 bodů) 5
Vysávání vlasů na koberci (1–10 bodů) 10
Vysávání cornflakes na čalounění (1–10 bodů) 10

Provedení, konstrukce a rozměry

Vysavač působí robustně a odolně, stejně jako jeho příslušenství. Pevnější konstrukce vede k vyšší hmotnosti, kterou jsme zaznamenali zejména u rukojeti hadice. Při delším používání vás tak z ní může bolet ruka. Tělo vysavače je delší, což může komplikovat skladování, ale celkově je stále dostatečně kompaktní pro menší domácnosti.

Výhodou jsou velká měkká kolečka, která usnadňují pohyb po místnosti a zabraňují převracení vysavače. Sběrnou nádobu pak odejmete pomocí tlačítka na horní straně vysavače. Nádoba zahrnuje vstupní filtr a odnímatelné víko, které usnadní její čištění.

Funkce a příslušenství

ETA Stormy Animal příliš funkcemi nedisponuje, vyzdvihnout ale musíme regulaci výkonu, a to jak na madle (pomocí záklopky), tak i na těle vysavače. Díky tomu si nastavíte požadovaný výkon podle potřeby. Chybí indikátor plnosti nádoby či zanesení filtru, ale nechybí automatické navíjení kabelu, které ale mají téměř všechny modernější vysavače.

V příslušenství vyniká široká nabídka hubic, včetně hubice na čalounění, tvrdé podlahy, ohebné a štěrbinové hubice s kartáčem a turbokartáče. Turbokartáč nebývá součástí většiny vysavačů, a proto nás příjemně překvapil. Stormy Animal cílí na majitele domácích mazlíčků, jelikož mezi příslušenstvím najdete i hubici na zvířecí chlupy, které pomocí něj snadno odstraníte například z pohovky či křesla.

Vyzdvihnout také musíme podlahovou hubici, která nabízí dva režimy vysávání, a to hloubkové a jemné. Díky tomu si zvolíte, jakou sílou budete chtít vysávat. Parketová hubice je zase vyrobena z koňských žíní, čímž je šetrná i k parketám a plovoucím podlahám.

Parametr Tento produkt
Indikátor plnosti sáčku/nádoby

Ne

Regulace výkonu

Ano

Hubice na tvrdé podlahy

Ano

Štěrbinová hubice

Ano

Turbokartáč

Ano

Měkčená kolečka

Ano

Navíjecí kabel

Ano

Výška (cm)

24

Šířka (cm)

27,5

Délka (cm)

41

Hmotnost (kg)

4,5

Filtrace

V zadní části vysavače se nachází HEPA filtr H13, který by měl zachytit i ty nejjemnější částice a je vhodný pro alergiky. O nádobu se pak stará vstupní filtr.

Jak dobře vysavač filtruje jsme zkoušeli pomocí výrobníku mlhy. U tohoto modelu byla bohužel filtrace velmi špatná, vysavač mlhu propouštěl z celého těla, včetně tlačítka pro vypínání a koleček. Z námi testovaných vysavačů šlo doposud (leden 2024) o nejhorší výsledek.

Uživatelský komfort

S hmotností 4,5 kg patří ETA ke středně těžkým vysavačům. Manipulovalo se s ním však velmi dobře. Je totiž vybaven dlouhou hadicí a teleskopickou tyčí, kterou si nastavíte podle vaší výšky. Díky tomu je vhodný i pro vyšší uživatele. Systém zacvaknutí hubic a tyče zajišťuje snadné spojení a odpojení.

Názory uživatelů

Uživatelé oceňují vysavač ETA za jeho tichý chod, dobrý výkon, dlouhou sací hadici a nižší hmotnost. Pozitivně hodnotí i široké příslušenství, velký dosah či objemnou nádobu. Mezi negativními recenzemi najdete pracnější čištění sběrné nádoby a někteří recenzenti zmiňují, že by mohl mít delší kabel.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Klíčové přednosti vysavače zahrnují bohaté příslušenství, kde najdete opravdu všechny potřebné nástavce. Zejména pak turbokartáč, který je skvělý na chlupy a vlasy v koberci. Výhodou je i sběrná nádoba o objemu 2,2 litru, velký akční rádius, regulace výkonu či dlouhá hadice. Pogumované madlo zase zajistí lepší úchop a rukojeť vám tak nebude klouzat. Jako nevýhodu musíme zmínit špatnou filtraci.

Porovnání s alternativami

Alternativou k ETA Stormy Animal 2517 může být Philips FC 9729/09, který se mu kromě funkcí podobá i vzhledem. Má regulaci výkonu, stejně dlouhý přívodní kabel a akční rádius, 2litrovou sběrnou nádobu a široké příslušenství. Philips ovšem postrádá turbokartáč, ale jinak se osvědčil na vinylové podlaze i dlažbě, kde nečistoty velmi dobře vysál. Na koberci si pak vedl podobně jako ETA.

Závěr

ETA Stormy Animal je vysavač s úsporným ECO motorem, vysokým sacím výkonem a bohatým příslušenstvím. Je vhodný i pro majitele domácích mazlíčků, jelikož obsahuje turbokartáč a hubici na zvířecí chlupy. 2,2litrová sběrná nádoba je naprosto dostačující, stejně jako 7metrový přívodní kabel. Disponuje také regulací výkonu, ale chybí mu naopak indikátor zanesení filtru a plnosti nádoby. Hůře také filtruje prachové částice. Hledáte-li podobně vybavený a výkonný vysavač, sáhněte po Philips FC 9729/09.

3 000 Kč Orientační cena
Autor: | Datum: | Produkt: ETA Stormy Animal 2517 90000 | Hodnocení: 86,2 %
Tereza Peterková
Redaktorka
Tereza se již pár let věnuje psaní a zjišťování informací o domácnosti a elektronice. Díky tomu nasbírala zkušenosti v mnoha oblastech, nejblíže však má k tématům, jako je fitness, outdoor či zdraví a krása, které jsou zároveň jejím koníčkem. Kromě toho ráda cestuje a fotky z cest pak sdílí na svých sociálních sítích.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Další recenze

Recenze ETA Stormy Animal 2517 90000

ETA Stormy Animal 2517 90000

3 000 Kč Orientační cena