5 tipů, jak zpracovat papriky na zimu: Připravte si lečo, domácí omáčku nebo koření
Papriky patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Jsou šťavnaté, plné vitamínů a skvěle se hodí do řady pokrmů i k různým úpravám – můžete je grilovat, nakládat, marinovat, sušit, odšťavnit nebo třeba konfitovat. Co když máte paprik přebytek a chcete si je uchovat na zimní měsíce? Máme pro vás několik tipů, jak zpracovat papriky, aby vám jejich chuť dělala radost i v zimě. Čtěte dále.
1. Klasické lečo z papriky se hodí kdykoliv během roku
Jednou z klasických oblíbených pochoutek z paprik je jednoznačně domácí lečo. V této podobě můžete rovnou do spíže poslat klidně i celou úrodu paprik bez obav, že by se nespotřebovala. Domácí lečo se totiž hodí kdykoliv během roku k přípravě nejrůznějších pokrmů. V zimě k němu přidáte kousek klobásy a vejce nebo použijete jako základ pod pečené maso. Možností využití je celá řada.
Lečo z paprik je na přípravu velmi snadné. Stačí si načistit úrodu rajčat a paprik a společně s cibulí je nakrájet na větší kostičky. V kastrolu orestujte cibuli, po chvíli přidejte papriky a posléze i rajčata. Dochuťte podle libosti mletou sladkou nebo pálivou paprikou a solí s pepřem. Poté plňte do sterilovaných sklenic a zavařte.
2. Domácí omáčka Uncle Ben’s
Domácí omáčka Uncle Ben’s je v podstatě vylepšené lečo, do směsi použijete kromě paprik také cuketu, cibuli a mrkev, případně rajčata, a více si pohrajete s dochucením. Omáčku můžete použít jako studenou přílohu nebo ji prohřát s předem orestovaným masem a podávat s rýží nebo těstovinami.
Připravuje se podobně jako lečo – zelenina se orestuje v hrnci, na dochucení ale použijete kromě soli, pepře a mleté sladké papriky také sójovou a worcesterovou omáčku a kečup. Podle chuti můžete do omáčky přidat také chilli.
3. Dokonalé nakládané papriky ve sladkokyselém nálevu
Nakládané papriky jsou vynikající přílohou k masu, sýrům či studeným mísám. Perfektně dochutí sendviče, saláty, pečené maso, rizoto, ale využít se dají třeba jako příloha na smaženku nebo do leča a omáček. Tento tradiční způsob konzervace zachová chuť paprik a zároveň jim dodá pikantní kyselý nádech.
Stačí si připravit sladkokyselý nálev dochucený bobkovým listem, listy kari, kuličkami hořčice či jalovce nebo vločkami chilli. Krátce povařené papriky ve vroucí vodě (není nutné) vložte do sklenic s octovým lákem a zavařte po dobu alespoň 15–20 minut.
- TIP: Do nálevu vkládejte papriky i se stopkami, díky tomu zůstanou déle pevné. Když navíc papriky propícháte vidličkou, pronikne ocet lépe až do lusku a zakonzervuje ho i zevnitř. Paprika tak lépe odolá zplesnivění.
4. Univerzální domácí kečup z paprik a rajčat
Velkou úrodu paprik můžete zužitkovat také do univerzálního domácího kečupu. Na ten budete kromě paprik potřebovat také rajčata a další dochucovadla. Jak na to? Rajčata, papriky (či jinou zeleninu) orestujte v hrnci na cibuli, rozvařte a dochuťe cukrem, octem, solí a bylinkami. Rozmixovanou směs doporučujeme propasírovat, aby byla výsledná konzistence jemnější a hladší.
Následně si připravte sterilované sklenice, které naplňte směsí univerzálního kečupu a zavařte na způsob čatní. K paprikám můžete bez obav přihodit třeba také cukety nebo lilky.
5. Koření ze sušených paprik – nejen pro gurmány
Sušené papriky jsou vhodné pro přípravu různých koření, například paprikového prášku, který pak můžete přidat do omáček, gulášů a polévek nebo třeba na pečené brambory, domácí chipsy nebo do majonézy. Rázem tak vykouzlíte doslova gurmánský pokrm se zauzenou paprikovou příchutí.
Papriky zkrátka stojí za to usušit. Vyberte mladé lusky, které nejdříve pečlivě ogrilujte – díky tomu ztratí část vody a také nasají kouřové aroma, které poté budete v pokrmech doslova milovat. Teprve po ogrilování se papriky usuší a následně rozemelou na prach společně se solí. Koření si samozřejmě můžete upravit podle svých chutí a přidat třeba různé bylinky.
Zavařovací sklenice
Zavařovací víčka
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.