Menu

Až 10 % vaší kávy tvoří švábi: Vsaďte raději na kvalitnější variantu

Až 10 % vaší kávy tvoří švábi: Vsaďte raději na kvalitnější variantu
Ilustrace: Arecenze

O nízké kvalitě předmleté kávy z komerční produkce bylo již napsáno mnohé. Víme, že bývá stará a její aroma vlivem oxidace značně vyčichlé. Co ale říci k drbům o obsahu švábů či jiného hmyzu? Měli bychom se bát?

  • Pokud si nejste jistí, jak vybrat kvalitní kávu, doporučujeme pročíst našeho nákupního rádce.
  • Zvažujete přechod od předmleté kávy k zrnům z pražírny? Na této stránce jsme pro vás porovnali jak ruční, tak automatické kávomlýnky.

Jak se do kávy dostanou švábi

Zvěsti o švábech v kávě se začaly šířit v roce 2009, kdy pro NPR (National Public Radio) poskytl rozhovor americký profesor biologie Douglas Emlen, dále se k němu v osvětě přidali britští doktoři Karan Raj a Sermed Mezher. Ti pro svá sdělení využili sociální síť TikTok.

O co ve zkratce jde? Švábi, podobně jako jiní škůdci, si rádi pochutnávají na čerstvé zelené kávě. Jak upozorňuje Petra Davies Veselá ve své Velké knize o kávě, při dalším zpracování se napadená zrnka vybírají, ale nevyhazují, nýbrž prodávají jako káva nižší kvality, která pak nejčastěji končí v instantním nápoji.

Vyhráno ale nemáte ani v případě, že kupujete kávu předmletou. Pokud se švábi během skladování k zrnkům dostanou, budou spolu s nimi upraženi a umleti. Podobně se mohou vyskytnout například plísně nebo jiné nečistoty.

Na obrázku je šváb a kávová zrnka.

Přes veškerou péči je téměř nemožné se této infikaci úplně vyhnout, čehož si je vědom i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA (Food and Drug Administration). Vznikl tak limit 10 % zkažených zrnek, hmyzu a jiných nečistot, které mohou být přítomny ve sklizni (Zdroj: Coffeeness).

A co s tím?

Co by to pro vás mělo znamenat? Sermed Mezher i Karan Raj svá varování v první řadě cílí na alergiky na korýše, kteří tak mohou reagovat i na nekvalitní předmletou či instantní kávu. Proto by se její konzumaci měli vyhnout.

Zrnková káva

Jako první možnost se nabízí nákup kávy zrnkové, a to ideálně z prověřených zdrojů, tedy přímo z pražíren. Její kvalita je s tou „obyčejnou“ nesrovnatelná. Níže najdete několik příkladů, s nimiž neuděláte chybu.

Coffeespot Brazílie Pink Star 250 g Coffeespot Brazílie Pink Star 250 g Coffeespot Brazílie Pink Star 250 g

Automatické kávovary

Příprava ze zrn má ovšem svá úskalí a vyžaduje, abyste se o namletí postarali vy sami. Celý proces je jednodušší, pokud vám v kuchyni stojí automatický kávovar. Tyto kousky se umístily na prvních příčkách v našem srovnání.

Pákové kávovary

Také některé z pákových kávovarů jsou doplněné integrovaným mlýnkem. Toto spojení má své výhody i nevýhody, jak popisujeme v tomto článku. Pořízení kombinovaného modelu vyjde ve srovnání s kupováním kávovaru a mlýnku zvlášť mírně výhodněji.

Mlýnky na kávu

Pokud dáváte přednost jiným metodám, neobejdete se bez samostatného mlýnku na kávu. Volit můžete z ruční nebo automatické varianty. Níže najdete nejpopulárnější modely, jak je řadí server Heureka.

Závěr

Je však dobré si uvědomit, že úplně se nečistot v jídle zbavit je v podstatě nemožné. U zpracovaných potravin jako konzervy nebo marmelády si nikdy nemůžete být jistí, co všechno obsahují. Někdo dokonce hmyz konzumuje jako slanou pochoutku, která je na rozdíl například od chipsů bohatá na proteiny a místo smažení na oleji se suší horkým vzduchem. Pokud tedy nepatříte mezi alergiky, drobné množství napadených zrn vám nijak neublíží.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.