Menu

Porovnávací test & recenze
nejlepších mlýnků na kávu

Aktualizováno:
Září 2020
Autor:
Veronika Vyskočilová, Iveta Polášková

V kategorii elektrických mlýnků s kameny doporučujeme

Sage BCG820

7 000 Kč Orientační cena

Jaký mlýnek na kávu vybrat dle srovnání

    Top produkt

    Elektrické mlýnky s kameny

    Doporučujeme
    Recenze Sage BCG820

    Sage BCG820

    Orientační cena 7 000 Kč

    Top produkt

    Elektrické mlýnky s noži

    Doporučujeme
    Recenze De'Longhi KG49

    De'Longhi KG49

    Orientační cena 1 000 Kč

    Top produkt

    Ruční mlýnky

    Doporučujeme
    Recenze Lodos Istanbul

    Lodos Istanbul

    Orientační cena 900 Kč

Aroma čerstvě mleté kávy je pro některé jistě neodmyslitelná součást rána či odpoledního odpočinku. Právě proto jsme pro vás připravili porovnání mlýnků na kávu, díky kterému si budete moci vybrat toho nejvhodnějšího pomocníka pro přípravu tohoto horkého nápoje. Nezapomněli jsme ale ani na výběr ideální kávy, s čímž vám poradí naše nákupní příručka Jak vybrat kávu.

Test mlýnků na kávu je zaměřen na produkty vhodné jak pro nenáročné, tak pro náročnější kávomilce. Najdete zde levnější základní modely, na kterých si můžete vyzkoušet práci s čerstvě mletou kávou dříve, než se rozhodněte investovat vyšší částku do kvalitního přístroje. Ale také kvalitní mlýnky od renomovaných značek s pokročilými funkcemi.

Vybrané výrobky jsme rozdělili do tří skupin podle typu mletí. Jednou ze skupin jsou ruční mlýnky. Klasické mlýnky s kličkou, které jsou nejen funkční ale také designové. Další skupinou jsou elektrické mlýnky s tříštivým ostřím a třetí skupinou jsou elektrické mlýnky s mlecími kameny. O rozdílech mezi těmito skupinami a jejich výhodách i nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat mlýnek na kávu, který vám poradí, jaký mlýnek na kávu si koupit.


Nejlepší mlýnky na kávu dle srovnání

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Elektrické mlýnky s kameny

Recenze Sage BCG820
Sage BCG820

Velký zásobník na kávu

Mnoho funkcí

Držák na filtry

Vysoká cena

Poměrně velký

Vysoká hmotnost

7 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Elektrické mlýnky s kameny

Recenze De'Longhi KG 520.M
De'Longhi KG 520.M

Má držák na filtry

Široké nastavení hrubosti mletí

Velký zásobník na kávu

Káva padá i mimo páku

Větší rozměry

Vyšší hmotnost

3 800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s kameny

Recenze Domo DO 442KM
Domo DO 442KM

Nízká pořizovací cena

Jednoduché ovládání

Velký zásobník kávy

Nemá držák na filtry

Nižší příkon

Pouze 9 stupňů hrubosti mletí

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Elektrické mlýnky s noži

Recenze De'Longhi KG49
De'Longhi KG49

Možnost nastavení hrubosti mletí

Zásobník na 90 g kávy

Pojistka proti spuštění bez víčka

Kávu seká

Pouze 3 hrubosti mletí

Plastové tělo

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Elektrické mlýnky s noži

Recenze Gorenje SMK 150
Gorenje SMK 150

Možnost nastavení hrubosti mletí

Slušný příkon

Nízká cena

Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí

Plastové tělo

Spíše malý zásobník na kávu

600 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s noži

Recenze Sencor SCG 1050WH
Sencor SCG 1050WH

Nízká cena

Pomele i ořechy, mák, koření

Slušný příkon

Nelze nastavit hrubost mletí

Kávu seká

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky

Top produkt

Ruční mlýnky

Recenze Lodos Istanbul
Lodos Istanbul

Originální design

Záruka 10 let na mlecí kameny

Dobře padne do ruky

Vyšší cena

Barva se časem ohmatá

Kov při mletí více prokluzuje

900 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

Ruční mlýnky

Recenze Hario Mini Mill Slim
Hario Mini Mill Slim

Keramické kameny

Víčko mlecí komory

Průhledný zásobník mleté kávy

Nepopsaná stupnice hrubosti mletí

Pouze na dva šálky

Plastové tělo

800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Ruční mlýnky

Recenze Lodos Temp
Lodos Temp

Nízká cena

Kompaktní rozměry

Tradiční výrobek

Krátká klička

Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky
Parametr Sage BCG820 De'Longhi KG 520.M Domo DO 442KM De'Longhi KG49 Gorenje SMK 150 Sencor SCG 1050WH Lodos Istanbul Hario Mini Mill Slim Lodos Temp
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Orientační cena 7 000 Kč 3 800 Kč 1 000 Kč 1 000 Kč 600 Kč 350 Kč 900 Kč 800 Kč 350 Kč
Výrobce Sage De'Longhi Domo De'Longhi Gorenje Sencor Lodos Hario Lodos
Velikost zásobníku na kávová zrna (g) 450 350 215 90 40 50 25 24 55
Velikost zásobníku na mletou kávu (g) - 170 150 90 40 50 30 24 25
Možnost nastavení hrubosti 60 stupňů 18 stupňů 9 stupňů 3 stupně Ano Ne Ano Ano Ano
Materiál kamenů/nožů Nerez Ocel Ocel Nerez Nerez Nerez Ocel Keramika Ocel
Materiál nádoby na mletou kávu - Plast Plast Plast Plast Plast Mosaz Plast Plast
Materiál těla Nerez Neuvedeno Plast, nerez Plast Plast Plast Mosaz Plast Plast
Počet šálků - 1 až 24 1 až 21 12 5 7 4 1 až 3 1 až 3
Hmotnost (kg) 2,9 2,75 1,6 1 0,8 0,76 0,51 0,25 0,3
Rozměry (š*v*h / ⌀*v) (cm) 16*39,5*21,5 24*38,2*15,4 13,8*24,3*17,3 11*25*13 8,5*21,5*10,5 10,4*18,2*10,4 13*19 7,2*12*22 8*25*12
Příkon (W) 165 150 100 170 150 150 - - -
Recenze  Sage BCG820

Recenze Sage BCG820

Top produkt

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrický mlýnek Sage BCG820 rozmělňuje kávu pomocí ocelových kónických kamenů. Je vhodný i pro ty nejnáročnější uživatele, je totiž vybaven mnoha funkcemi – například dopočítáváním množství podle nastavené hrubosti mletí. Kávová zrna jsou uložena ve vzduchotěsném odnímatelném zásobníku, který pojme až 450 g suroviny. Hrubost mletí je možné volit mezi 60 stupni od jemné po hrubou, díky tomu je vhodný pro mletí na přípravu všech druhů kávy. Přípravu espressa usnadňuje možnost mletí přímo do filtru páky. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a velké rozměry.

Zobrazit nabídky
Recenze  De'Longhi KG 520.M

Recenze De'Longhi KG 520.M

Top cena/výkon

Elektrické mlýnky s kameny

De’Longhi KG 520.M je mlýnek vybavený ocelovými kónickými kameny. Poslouží dobře i náročnějším uživatelům. Do průhledné násypky se vejde až 350 g kávových zrn. Namletá káva padá buď do přiložené vzduchotěsné nádoby, nebo přímo do páky, poté ji snadno upěchujete a připravíte v kávovaru. Najednou umele množství až na 24 šálků. Hrubost je možné nastavit v 18 stupních od jemné na espresso, po hrubou na french press. Ovládání je jednoduché pomocí dotykových tlačítek na horní straně přístroje. Dobře ladí s kávovary De’Longhi.

Zobrazit nabídky
Recenze  Domo DO 442KM

Recenze Domo DO 442KM

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s kameny

Nenáročné uživatele potěší mlýnek Domo DO 442KM. DO zásobníku můžete uložit až 215 g kávových zrn. Mleté kávy může uchovat najednou až 150 g. Na jedno mletí zvládne připravit surovinu až na 21 šálků kávy. Nevýhodou je malá variabilita hrubosti mletí. Ve srovnání s ostatními modely v kategorii je 9 stupňů poměrně málo. Nevýhodou je také absence adaptéru na páku, káva je tedy mleta pouze do nádoby a do páky kávovaru ji musíte sami navážit a odsypat, což je poměrně nepohodlné.

Zobrazit nabídky
Recenze  De'Longhi KG49

Recenze De'Longhi KG49

Top produkt

Elektrické mlýnky s noži

De’Longhi KG49 je elektrický mlýnek s tříštivými noži, ty kávu nemelou, ale sekají. Jako jeden z mála v této kategorii je vybaven nastavením hrubosti mletí. Podle uživatelů je ale spíše orientační. Stupně nastavení jsou 3, což je výrazně méně než u kónických mlýnků. Najednou pojme 90 g kávových zrn, pomele tak dostatek kávy na přípravu až 12 šálků horkého nápoje. Mlýnek je vybaven pojistkou proti spuštění bez víčka, což zajišťuje bezpečnost při používání, stejně jako protiskluzové nožičky.

Zobrazit nabídky
Recenze  Gorenje SMK 150

Recenze Gorenje SMK 150

Top cena/výkon

Elektrické mlýnky s noži

Gorenje SMK 150 je mlýnek vhodný zejména pro nenáročné uživatele. Kávu seká pomocí tříštivých nerezových nožů, mohou tak vznikat nerovnoměrně velké kusy kávy. Hrubost mletí se nastavuje prostřednictvím určení času mletí na přední straně. Mlecí nádoba pojme až 40 g kávy, což vystačí až na 5 šálků. Nemá ale žádný způsob dávkování. Příslušné množství kávy si tedy budete muset nejprve odvážit a až poté umlít. Mlýnek je poměrně lehký a malý, je tedy poměrně vhodný na cestování, a snadno jej uklidíte.

Zobrazit nabídky
Recenze  Sencor SCG 1050WH

Recenze Sencor SCG 1050WH

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s noži

Sencor SCG 1050WH je základní elektrický mlýnek s tříštivými noži. Jeho nízká cena odpovídá funkcím, které nejsou příliš oslnivé. Za největší nevýhodu považujeme nemožnost jakéhokoliv nastavení hrubosti mletí, nebo signalizace času. Hrubost lze tedy ovlivnit pouze délkou sekání. Výhodou je ale možnost mletí nejen kávy, ale i dalších surovin, například mák, bylinky či ořechy. Nejednou zvládne posekat až 50 g kávy. Její množství si ale budete muset předem sami odvážit. Výhodou je pojistka proti spuštění bez víčka a protiskluzové nožky.

Zobrazit nabídky
Recenze  Lodos Istanbul

Recenze Lodos Istanbul

Top produkt

Ruční mlýnky

Model Istanbul českého výrobce Lodos zaujme na první pohled výrazným vzhledem. Mlecí ústrojí je tvořeno ocelovými kameny, za jejichž kvalitou si firma stojí, nabízí na ně totiž 10letou záruku. Zásobník pojme 30 gramů mleté kávy, takže při standardní porci 7 g/espresso z něj připravíte čtyři šálky na jedno namletí. Samozřejmostí je nastavení stupně hrubosti, v tomto případě výrobce uvádí, že mlýnek se nejlépe osvědčí při jemnějším mletí. Slabinou mlýnku by pro někoho mohl být fakt, že zlatá barva se časem ohmatá, někdo jiný naopak starší vzhled uvítá. A v souvislosti s originálním vzhledem je také nutné připravit se na to, že kov ve srovnání s dřevem při mletí více prokluzuje.

Zobrazit nabídky
Recenze  Hario Mini Mill Slim

Recenze Hario Mini Mill Slim

Top cena/výkon

Ruční mlýnky

Mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim oceníte zejména při cestování. Je velice malý, skladný a díky plastovému tělu také lehký. Najednou pomele až 24 g kávy, což vystačí bohatě na tři šálky kávy. Zásobník s namletou kávou je možné zavíčkovat a mletou kávu tak připravit dopředu. Kávová zrna rovnoměrně drtí keramické kameny, které se při procesu nijak nezahřívají. Hrubost mletí se nastavuje pomocí otočné matice. Lze tak připravit kávu vhodnou na různé druhy přípravy.

Zobrazit nabídky
Recenze  Lodos Temp

Recenze Lodos Temp

Dostupná varianta

Ruční mlýnky

Lodos Temp je tradiční český výrobek. Jedná se o plastový mlýnek s ocelovými kameny. Výhodou jsou malé rozměry a také nízká pořizovací cena. Hrubost mletí je nastavitelná, oproti ostatním modelům ale budete k jejímu nastavení potřebovat šroubovák, což obsluhu mírně komplikuje. Temp je vhodný spíše pro mletí hrubší kávy. Podle uživatelů trvá namletí najemno velice dlouho. Slabinou je také krátká křehká klička, za kterou je potřeba hodně zabrat. Mlýnek je vhodný spíše na občasné používání, cestování, nebo pro nenáročné uživatele.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat mlýnek na kávu

Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom byste s nákupem mlýnku na kávu rozhodně neměli otálet. S tímto zařízením docílíte naprosto odlišné chuti oproti instantní nebo předem mleté kávě, o jejíž čerstvosti lze mnohdy jenom stěží pochybovat.

Jenže výběr toho pravého mlýnku nemusí být na první pohled zcela jasný, proto vám přinášíme sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy daleko více zasvětí a doplní naše recenze mlýnků na kávu. Na následujících řádcích zjistíte, že nabídka tohoto produktu je opravdu pestrá a volba měla by odpovídat vašim návykům a požadavkům.

Mlýnek na kávu vám popíšeme od A až do Z, takže na konci článku budete mít poměrně jasnou představu o tom, jakému výrobku dáte přednost. Při správném nákupu vám nic nebude bránit v tom, abyste si v pohodlí vlastního domova vychutnali kávu z čerstvě namletých zrn.

Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale ​také pákové a kapslové kávovary.

Jak vybrat mlýnek na kávu stručně:

  • Zvolte ruční nebo elektrický podle počtu připravovaných šálků, ale také podle toho, zda je pro vás příprava kávy rituál, nebo ji chcete mít co nejrychleji za sebou.
  • Zvažte tříštivé ostří nebo mlecí kameny a pokud budete mít příležitost, jednoznačně zvolte kameny.
  • Zaměřte se na materiál kamenů keramické se méně zahřívají, nerezové jsou odolnější.
  • Uvažte velikost zásobníku podle toho, kolik káv najednou budete připravovat.
  • Zvažte i estetická kritéria zejména u ručních mlýnků najdete mnoho designových variant.

Ruční vs. elektrický mlýnek

Odrazovým můstkem se pro nás stane obecný popis zařízení zvaného mlýnek na kávu. Doplněk, v němž za pomoci vloženého ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.

Při výběru a srovnání mlýnků na kávu se na počátku musíte odrazit od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si pomoci elektřinou?

Rozdíly mezi elektrickým a ručním mlýnkem na kávu

Ruční mlýnek na kávu

Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy.

Na první pohled jde rozhodně o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s vlastnoruční přípravou. Ta je mnohdy umocněna retro vzhledem mlýnku, který tak zároveň plní funkci osobitého kuchyňského doplňku. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich jsou pouze dekorace.

Celý proces máte plně ve svých rukách, takže máte možnost docílit kvalitnějšího rozemletí. Hrubost mletí můžete přenastavit hned jak z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.

Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás pití kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.

Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou poháněny pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.

To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Nejspíš ji rádi využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.

Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí, někdo se zase dočká přepálené chuti kávy, k čemuž často dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.

Princip mletí

Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě na základě něho získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. Začtete-li se do technických parametrů libovolného kávomlýnku, narazíte pravděpodobně na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

Porovnání způsobů mletí u mlýnků na kávu

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Na tom všem se podepisuje samotný způsob fungování.

Tříštivé nože jsou obvykle součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí spíš při frekventovanějším využití mlýnku, v kavárnách apod.

Mnoho zákazníků vidí na první pohled krátký časový úsek při drcení kávy, ten je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy. V neposlední řadě tyto mlýnky často nejdou nastavit, což znemožňuje správné mletí pro různé druhy přípravy kávy.

I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Při jeho používání vám nehrozí žádné zranění v podobě pořezaných prstů a podobně. A vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření. Pokud se chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto varianty, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž docílíte daleko lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům.

Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí. V tomto směru jde o velice rovnoměrný proces. Přispějete jím například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.

Z pohledu konstrukčního provedení máte možnost volby:

Ploché mlecí kameny

Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení. Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické.

Pokud kupujete mlýnek pro kavárnu či obchod, kde si zákazníci melou množství kávy s sebou pro domácí potřebu, mohly by se vám také hodit údaje o výkonnosti. Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 900 – 1 300 ot. /min., za hodinu umelou mezi 9 – 18 kg.

Kónické mlecí kameny

Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost,  opotřebení můžete čekat po namletí cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena.

Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 400 – 550 ot. /min., za hodinu namelou mezi 15 – 70 kg.

Poměrně důležité dělení představuje také výrobní materiál mlecích kamenů:

  • Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan
  • Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí

Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Ta ale samozřejmě nemusí odradit každého. V souvislosti s principem fungování a kvalitním mletím se to týká zvýšené údržby mlýnku. Je to ono zmíněné uvolňování olejů z kávových zrn a usazování kávového prachu v ústrojí. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.

Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.

Hrubost mletí

Umění rozemlít zrnka kávy bezpochyby není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Vzhledem k tomu, že každý disponuje zcela odlišnými chutěmi, vyžaduje i rozdílný způsob přípravy kávy. Tu máte ostatně u každého kvalitního kávomlýnku plně ve svých rukách.

  • Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
  • Elektrický mlýnek na kávu – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Ta modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.

V základu se ideální hrubost mletí řídí podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na filtr, kde zůstává ve vodě delší dobu. Nejjemnější mletí se hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s „českým turkem“) a nejhrubší pak pro French pressy (Zdroj: Cerstvakava.cz).

Pro úplnost vám ještě doplníme několik dalších příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu tím či oním způsobem. Alespoň dokonale pochopíte, že hrubost kávy je jednou z velice důležitých věcí, kterou je potřeba si ujasnit, jakmile si pro domácí přípravu zvolíte ten váš ideální způsob:

Jemnost mletí Způsob přípravy (nádoba)
Nejjemnější mletí Džezva
Jemné mletí Kávovar (klasické espresso)
Jemné až středně hrubé mletí Moka konvička
Středně hrubé mletí Aeropress

V60

Vakuum pot

Hrubé mletí Kalita wave

Chemex

Překapávač

Nejhrubší mletí French Press

Vzhled a materiál

Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si budou zakládat spíše lidé volící ruční kávomlýnky, v jejichž případě se rozhodně nemusíte spoléhat pouze na levný plast. V souvislosti s tradičními designy je použit nezávadný kov, ale také libovolné dřeviny. Typickým příkladem je bukové dřevo. Najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin.  Výsledná podoba tak může být doslova dech beroucí. Kromě praktického použití představuje takový výrobek i zajímavou dekoraci. Hlavně při pravidelném a častém mletí nesmíte opomíjet ani správnou ergonomii.

U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.

Kapacita a velikost

Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte, popřípadě pro kolik lidí. Vycházet určitě musíte z konkrétní denní dávky kávy. Každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, například na jedno espresso potřebujete 7 až 9 g kvalitní mleté kávy. Do šálku by vám mělo natéct 25-35 ml intenzivního nápoje. Filtrovaná káva je ve srovnání s espressem „slabší“ a šálek s ní objemnější. S množstvím kávy a vody můžete zlehka experimentovat, odrazovým můstkem by pro vás mohlo být 18 g kávy na 300 ml vody.

Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta běžně odpovídá také kapacitě zásobníku na mletou kávu. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.

Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ten bude odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat. Rozlišovat byste měli hlavně skladnost, dobu přípravy, náročnost apod.

  • Pouze doma
  • V práci
  • Při cestování

Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům a na cestování zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti.

Údržba

Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Ta se týká hlavně produktů s mlecími kameny, které jsou při této činnosti daleko důslednější.

Při mletí dochází k uvolňování oleje. Ten v mlýnku zůstává, popřípadě na sebe váže další prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v těchto místech může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.

K čištění se nejčastěji využívají dva praktické nástroje:

  • Kartáčky – Slouží pro čištění kávového prachu, který z mlýnku nelze vyklepat ručně.
  • Čisticí granule – Speciální tablety, s nimiž docílíte lepšího vyčištění mlecích kamenů.

Údržbu kávomlýnku byste měli realizovat v pravidelných intervalech, ideálně provést důslednější očistu například na konci dne nebo po mletí, kdy víte, že mlýnek na nějaký čas odložíte na polici a nebude v provozu.

Cena

Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na běžnou konzumní vlnu zákazníků, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.

V jednotlivých cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.

Cena do 1 000 Kč

Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Kč

Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.

Základní druhy přípravy kávy

Jestliže jste si podle našeho návodu vybrali ideální kávomlýnek, možná se vám budou hodit i informace o základních druzích přípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnoha odlišnými procesy, které přinášejí různorodou výslednou chuť (Zdroj: Kafe v klidu).

  • Espresso – způsob přípravy, který má svůj původ v Itálii. Připravuje se v pákových kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappucinno či latte macchiato.
  • French press – tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné drahé vybavení. Potřebovat budete jen mlýnek a speciální konvici. Do té se odváží příslušné množství hrubě mleté kávy a zalije se horkou vodu. Káva se ve vodě extrahuje 3 až 4 minuty, stlačí se sítkem a ihned slije.
  • AeroPress – zvláštní způsob kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem – aeropress. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
  • Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva se ale poměrně dost zahřívá a obvykle chutná trochu přepáleně.
  • Filtrovaná káva – tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vakuum pot, překapávač s filtrem, chemex, ale i výše zmíněný aeropress, french press či kalita.

 

 

Diskuze a poradna

Zeptejte se na cokoliv co vás zajímá a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Mlýnky na kávu
Průměrné hodnocení 4.7 z 36 hlasů