Nejlepší mlýnky na kávu 2025: Recenze, testy a srovnání
Jaký mlýnek na kávu vybrat dle srovnání
Obsah článku
Mlýnky na kávu neboli kávomlýnky využijí všichni, kdo preferují aroma čerstvě mletých zrn před nákupem kávy předmleté. V našem srovnání se věnujeme jak elektrickým mlýnkům s kameny, tak elektrickým mlýnkům s noži nebo mlýnkům ručním. Z nenáročných ručních mlýnků můžeme doporučit model Hario Mini Mill Slim pyšnící se dobrým poměrem ceny ku výkonu, opravdu náročné uživatele zase nadchne elektrický Sage BCG820 s displejem a automatickým dávkováním. A pokud sháníte tříštivý mlýnek, kterým můžete také nasekat bylinky, doporučíme celokovový model Lauben Grinder 200ST.
Jak srovnáváme mlýnky na kávu?
K hodnocení mlýnků jsme přistupovali zodpovědně a v závislosti na kategorii mlýnku. Na prvním místě byl počet stupňů hrubosti mletí, které se dají nastavit u mlýnků s mlecími kameny. U mlýnků s noži ovlivňujete hrubost kávy pouze časem mletí. Dále nás zajímala kapacita zásobníků nebo materiálové provedení. Konkrétně jsme sledovali:
- Materiál kamenů/nožů
- Materiál těla mlýnku
- Materiál nádoby na mletou kávu
U elektrických mlýnků jsme se zajímali také o jejich příkon, u ručních tento parametr pochopitelně odpadl.
Abychom vám mohli mlýnky přiblížit opravdu až do detailu, ty nejzajímavější také osobně testujeme. O tom, jak testy přesně provádíme, píšeme v této sekci stránky.
Je ale také možné, že patříte k těm, kteří si rádi prozkoumají trh na vlastní pěst. Pokud se na to chystáte, doporučíme náš článek Jak vybrat mlýnek na kávu, který vám poradí, jak postupovat při výběru, vysvětlí veškeré potřebné parametry a poskytne informace o tom, kolik vlastně takový mlýnek na kávu stojí.
Nejlepší mlýnky na kávu dle srovnání
Elektrické mlýnky s kameny
Mlýnky pro náročné uživatele, umožňující dobré nastavení hrubosti mletí a rychlou přípravu kávy, což oceníte třeba při početnější návštěvě. Jsou nejdražší ze všech tří kategorií.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
6 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
3 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky |
Elektrické mlýnky s noži
Představují multifunkční přístroje, dokážou nasekat bylinky nebo ořechy. Daní za víceúčelovost je menší kontrola nad hrubostí mletí kávy.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
300 Kč | Zobrazit nabídky |
Ruční mlýnky
Jsou levné, designově zajímavé a k jejich provozu nepotřebujete elektrickou zásuvku, takže jsou ideální jako cestovní kávomlýnky. Uvnitř naleznete mlecí kameny a s nastavením hrubosti mletí si obvykle můžete vyhrát.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších mlýnků na kávu
Sage BCG820
- Velký zásobník na kávu
- Mnoho funkcí
- Držák na filtry
- Vysoká cena
- Poměrně velký
- Vysoká hmotnost
Elektrický mlýnek Sage BCG820 rozmělňuje kávu pomocí ocelových kónických kamenů. Je vhodný i pro ty nejnáročnější uživatele, je totiž vybaven mnoha funkcemi – například dopočítáváním množství podle nastavené hrubosti mletí. Kávová zrna jsou uložena ve vzduchotěsném odnímatelném zásobníku, který pojme až 450 g suroviny. Hrubost mletí je možné volit mezi 60 stupni od jemné po hrubou, díky tomu je vhodný pro mletí na přípravu všech druhů kávy. Přípravu espressa usnadňuje možnost mletí přímo do sítka páky. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a velké rozměry.
Hodnocení ostatních uživatelů
Uživatelé ve svých recenzích zmiňují spokojenost s celkovou kvalitou mlýnku. Oceňují také možnost navolit množství i hrubost pomleté kávy a přesnost mlýnku. Někteří si stěžují na vysoké pískání při zapojování do zásuvky.
Hlavní výhody a nevýhody
Mezi hlavní kvality můžeme zařadit kónické mlecí kameny, velkou kapacitu zásobníku a držáky na páku. Také 60 stupňů mletí je velmi nadstandardních. Nevýhodu může pro někoho představovat větší hmotnost a rozměry.
Závěr
Mlýnek Sage je kvalitní produkt pro náročné uživatele. Dle velkého zásobníku na zrna a široké rozpětí hrubosti mletí můžeme konstatovat, že do domácnosti jednotlivce by jej byla škoda. Zato v početnější rodině se uchytí skvěle.
Pokud je na vás tento model poněkud naddimenzovaný a zbytečně drahý, doporučíme pročíst hodnocení mlýnku Catler CG 8011.
Catler CG 8011
- Mletí kávy přímo do páky
- Mele i najemno
- Hodně stupňů mletí
- Není automatická velikost porce
- Nejhrubší mletí stále jemné
- Dlouho z něj vypadává káva
Catler CG 8011 patří mezi mlýnky s nerezovými mlecími kameny a solidním kovovým tělem. Hrubost můžete nastavit na jeden z 25 stupňů a dokáže umlít i jemnou kávu na espresso. Oba zásobníky pojmou spíš menší množství kávy a budou se tedy hodit zejména těm, kteří mají chuť mlít zrnka každé ráno čerstvá, a ne do zásoby. Mimo zásobník můžete namlít kávu přímo do páky kávovaru, v příslušenství najdete dva držáky pro páku o velikosti 58 mm nebo 52 mm. Bohužel však není možné nastavit přesnou porci namletých zrn, mlýnek prostě bude mlít, dokud jej nevypnete.
Tento mlýnek jsme v redakci osobně testovali. Přečíst kompletní recenzi.
ECG KM 1412 Aromatico
- Nízká cena
- Hodně stupňů mletí
- Prostor na kabel
- Nemá držák na filtry nebo páku
- Plastové provedení
- Nelze namlet 1 porci
Mlýnek ECG KM 1412 Aromatico potěší příznivce mlecích kamenů, kteří shánějí mlýnek za dostupnou cenu. Kompromisy budou muset udělat ve zpracování, neboť celý mlýnek je převážně z plastu. Co se samotného mletí týče, na výběr máte z 18 stupňů. Ovlivnit můžete také množství namleté kávy, a to v rozmezí mezi 2 a 12 šálky. Kapacita nádobky na zrna pojme až 240 g. Mezi mlýnky s mlecími kameny patří tento spíš k menším, další úsporu místa slibuje prostor pro namotání kabelu, který tak nepřekáží na lince.
Hodnocení ostatních uživatelů
Současní uživatelé mlýnku pozitivně kvitují poměr ceny a výkonu a kvalitu mletí. Mlýnek je prý také relativně tichý (to je však obecně výhoda mlecích kamenů oproti tříštivým nožům).
Hlavní výhody a nevýhody
Mezi hlavní benefity mlýnku patří nízká cena, která je dokonce nižší než u některých ručních. Pochválit musíme také 18 stupňů mletí, což je počet srovnatelný s dražšími modely. Drobnou výhodou je také prostor na smotání kabelu. Nevýhod mlýnek ECG mnoho nemá, jako nejvýraznější z nich vidíme nemožnost namlet jen jednu porci. Mlýnku také chybí úchyt na páku, takže pokud chcete být precizní, kávu je nutné ze zásobníku odvážit. To je však v této cenové kategorii obvyklé.
Závěr
Kávomlýnek ECG se pyšní nízkou pořizovací cenou a relativně dobrými parametry. Chybí mu nějaké náležitosti jeho dražších kolegů, jako například držák na páku. S kvalitou mletí jsou však současní uživatelé spokojeni. Ve své kategorii je poměrně malý a skladný, příkon motoru je naopak nejvyšší. Při nastavování máte možnost zvolit z 18 stupňů hrubosti, množství kávy se může pohybovat od 2 do 12 šálků.
Pokud vám nevadí trochu vyšší investice, pročtěte si také recenzi mlýnku Catler CG 8011, který jsme osobně otestovali.
Sencor SCG 3550SS
- Nastavení hrubosti a počtu porcí
- Nože s titanovou úpravou
- Stupnice porcí uvnitř nádoby
- Lez použít na koření či bylinky
- Vyšší cena
- Zpod víčka se může prášit
- Menší kapacita zásobníku
Kávomlýnek Sencor představuje špičku na trhu s tříštivými mlýnky. Jeho jedinečnost tkví v možnosti zvolit si stupeň mletí a načrtnuté stupnici počtu porcí uvnitř mlecí komory. Hodit se tedy bude náročnějším uživatelům, kteří shání multifunkční přístroj pro sekání bylinek, zároveň se ale zaměřují na přípravu kávy, kterou si chtějí maximálně zjednodušit. Stále však platí, že pro kávomily s baristickými ambicemi doporučujeme výhradně mlýnky s mlecími kameny. Přečíst celou recenzi
Lauben Grinder 200ST
- Lze nastavit hrubost mletí
- Nízká cena
- Slušný příkon
- Kávu nutno předem odvážit
- Menší zásobník na kávu
- Kávu seká
Lauben Grinder 200ST je mlýnek vhodný zejména pro nenáročné uživatele. Kávu seká pomocí tříštivých nerezových nožů, mohou tak vznikat nerovnoměrně velké kusy kávy. Hrubost mletí se nastavuje prostřednictvím určení času mletí. Mlecí nádoba pojme až 50 g kávy, což vystačí přibližně na 7 šálků. Nemá ale žádný způsob dávkování. Příslušné množství kávy si tedy budete muset nejprve odvážit a až poté umlít. Mlýnek je celý z nerezové oceli a má elegantní design. Jeho výhodou je také vyšší příkon a přívětivá pořizovací cena.
Tento mlýnek jsme v redakci osobně otestovali. Přečíst kompletní recenzi.
Sencor SCG 1050WH
- Nízká cena
- Pomele i ořechy, mák, koření
- Slušný příkon
- Nelze nastavit hrubost mletí
- Kávu jen seká
- Plastové tělo
Sencor SCG 1050WH je základní elektrický mlýnek s tříštivými noži. Jeho nízká cena odpovídá funkcím, které nejsou příliš oslnivé. Za největší nevýhodu považujeme nemožnost jakéhokoliv nastavení hrubosti mletí, nebo signalizace času. Hrubost lze tedy ovlivnit pouze délkou sekání. Výhodou je ale možnost mletí nejen kávy, ale i dalších surovin, například mák, bylinky či ořechy. Nejednou zvládne posekat až 50 g kávy. Její množství si ale budete muset předem sami odvážit. Výhodou je pojistka proti spuštění bez víčka a protiskluzové nožky.
Sháníte kvalitní a multifunkční sekací mlýnek, který dlouho vydrží? V tom případě vám doporučíme k pročtení naši recenzi mlýnku Lauben.
Porlex Tall II
- Mele rychle
- Možnosti nastavení
- Nerezová konstrukce
- Ideální na cesty
- Vysoká cena
- Mletí na espresso náročnější
Porlex Tall II představuje novou generaci oblíbených ručních mlýnků pyšnících se nadstandardní kvalitou zpracování i užitnými vlastnostmi. Co se totiž mletí kávy týče, je rychlý a snadno nastavitelný. Největší radost pravděpodobně udělá kávovým nadšencům, kteří preferují alternativní přípravy kávy. Kávu na espresso sice také namele, není to však jeho parketa. Pro jeho odolnou nerezovou konstrukci a kompaktní rozměry se hodí i na cesty, kde si bude výborně rozumět s aeropressem nebo moka konvičkou.
Hodnocení ostatních uživatelů
Současní uživatelé si u mlýnku váží kvalitního zpracování a kvality mlecích schopností. Zmiňují rychlost i jednoduchost nastavení, pochvaly se dočkalo také cestovní využití a snadné čištění. Negativ v recenzích mnoho nenajdete, občas se objeví zmínka, že jemné mletí na espresso je poměrně náročné.
Hlavní výhody a nevýhody
V kategorii ručních mlýnků vyniká tento mlýnek kvalitou a rovnoměrností mletí. Nerezové provedení s keramickými kameny slibuje dlouhou životnost a odolnost při cestování, navíc se dobře omývá. Nevýhodou je náročnější mletí na espresso (která je však společná pro všechny ruční mlýnky). Někomu by také mohl chybět oblíbený retro vzhled.
Závěr
Mlýnek Porlex Tall II doporučujeme kávovým nadšencům, kteří se specializují na filtrovanou kávu a bez ranního doušku si neumí představit svůj den – ani na cestách. Dočkají se rychlého mletí s precizním nastavením hrubosti a snadného čištění pod proudem tekoucí vody. Porlex je totiž vyroben z nerezové oceli, což mu ve srovnání s mlýnky dřevěnými dává tuto výhodu. I když je dražší než ostatní ruční mlýnky, jeho současní majitelé jsou s ním spokojeni. Pokud je pro vás jeho cena nepřijatelná, avšak nechcete příliš slevovat z požadavků na kvalitu, možná by vás potěšil mlýnek Hario Mini Mill Slim.
Hario Mini Mill Slim Plus
- Dobré mlecí schopnosti
- Keramické kameny
- Kompaktní rozměry
- Tělo z plastu
- Menší objem nádobky
- Není vhodný na espresso
Hario Mini Mill Slim Plus patří k nejoblíbenějším ručním mlýnkům na trhu. K tomu přispěly rozhodně jeho mlecí schopnosti v kombinaci s kompaktním tvarem, který se dobře drží i menším ručkám. Příznivý je také poměr ceny k výkonu. Mlýnek tak nedoporučujeme snad jen při přípravě kávy pro opravdu velkou sešlost, pojme totiž jen 24 g zrn. Přečíst celou recenzi
Lodos Temp
- Nízká cena
- Kompaktní rozměry
- Tradiční výrobek
- Krátká klička
- Nešikovné nastavení hrubosti mletí
- Plastové tělo
Lodos Temp je tradiční český výrobek. Jedná se o plastový mlýnek s ocelovými kameny. Výhodou jsou malé rozměry a také nízká pořizovací cena. Hrubost mletí je nastavitelná, oproti ostatním modelům ale budete k jejímu nastavení potřebovat šroubovák, což obsluhu mírně komplikuje. Temp je vhodný spíše pro mletí hrubší kávy. Podle uživatelů trvá namletí najemno velice dlouho. Slabinou je také krátká křehká klička, za kterou je potřeba hodně zabrat. Mlýnek je vhodný spíše na občasné používání, cestování, nebo pro nenáročné uživatele.
Pokud sháníte ruční, ale kvalitní mlýnek, doporučujeme investovat přece jen trochu víc. Výborný výrobek představuje například model Porlex Tall II.
Jak testujeme mlýnky na kávu?
Při našem testování mlýnku na kávu jsme se soustředili primárně na to nejdůležitější, tedy jak dobře dokážou namlet kávu. Pro srovnání jsme pořídili vzorky namleté kávy přímo z pražírny, jeden jemně mletý do pákového kávovaru a jeden hruběji mletý na french press. Tutéž kávu jsme použili také pro test mlýnků, aby měly stejné podmínky jako profesionální stroj v pražírně. Hodnocené mlýnky mají určité rozhraní hrubosti, které mohou dosáhnout, zvolili jsme tudíž několik nastavení napříč jejich spektrem. S výsledky vás seznamujeme na fotografiích, které jsou součástí obsáhlých recenzí. Odkaz na kompletní recenzi naleznete pod malými recenzemi produktů na této stránce.
Při testu jsme se zaměřili na to, jak se mlýnek ovládá a zda mletá káva padá opravdu jen do zásobníku, a ne všude kolem. K dispozici jsme měli také hlukoměr pro porovnání hluku, který přístroje vydávají. Naše redakce bohužel nemůže z podstaty věci nabídnout laboratorní podmínky, proto je v recenzích testovaných přístrojů tento parametr označen jako „orientační hlučnost“.
Mimo to jsme samozřejmě sledovali také další vlastnosti mlýnků, hodnotili jsme například, zda je jejich sestavení jednoduché nebo jak náročná je údržba. Naší pozornosti neuniklo ani dodávané příslušenství, součástí recenzí jsou unboxingová videa, na kterých přesně uvidíte, co se v balení nachází. Níže na ukázku přikládáme video mlýnku Catler CG 8011. Videa všech testovaných mlýnků najdete také na našem YouTube kanálu.
Nejprodávanější mlýnky na kávu dle Heureky
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 92 % Počet recenzí: 286 |
500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 96 % Počet recenzí: 100 |
800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 96 % Počet recenzí: 187 |
1 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 91 % Počet recenzí: 5 |
2 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 88 % Počet recenzí: 458 |
1 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 90 % Počet recenzí: 195 |
1 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 95 % Počet recenzí: 27 |
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 83 % Počet recenzí: 19 |
900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 93 % Počet recenzí: 45 |
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 73 % Počet recenzí: 1 |
6 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat mlýnek na kávu
Mlýnky na kávu jsou speciální mlýnky umožňující namlít zrnkovou kávu přesně podle požadované hrubosti. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu. V tomto článku se podíváme na výběr ideálního mlýnku na kávu od A do Z.
Tip: Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale také pákové a kapslové kávovary.
Proč koupit kvalitní mlýnek na kávu
Mlýnků naleznete na trhu mnoho, ne všechny jsou však dostatečně spolehlivé. Investice do kvalitního výrobku bude mít několik výhod.
- Kávu namele rovnoměrně – levné nebo nekvalitní mlýnky nenamelou zrna konzistentně. To vede k tomu, že voda si při protékání kávou prorazí cestičky v místě nejmenšího odporu, proteče kávou příliš rychle a výsledný nápoj bude vodový a slabý.
- Zvládne dostatečně jemné mletí – majitelé pákových kávovarů potřebují velmi jemné mletí přibližně na úrovni polohrubé mouky, turecká džezva dokonce vyžaduje kávu namletou „na prach“.
- Umožní nastavení hrubosti po malých krocích – některé mlýnky se sice tváří, že dokážou namlít kávu pro všechny možné metody přípravy, ale stupně hrubosti jsou od sebe tak daleko, že při jednom nastavení je káva příliš hrubá, o stupeň dál už je zase příliš jemná.
- Déle vydrží – pro některé levné mlýnky je bohužel typické nekvalitní provedení i materiály. Obojí snižuje pravděpodobnou životnost mlýnku. Pokud nakupujete ve specializovaném obchodě, často k nákupu získáte také dobrý záruční i pozáruční servis.
Nevýhody mlýnků na kávu
Abychom zůstali objektivní, je třeba říct, že i koupě mlýnku může mít stinné stránky.
- Časová náročnost přípravy – předemletá káva se dá koupit všude, v supermarketu i ve specializovaném obchodě. Při jejím pořízení nemusíte nic dosypávat, nastavovat, mlít apod.
- Finanční zátěž – předemletá káva nebývá výrazně dražší než zrnková, většinou stojí stejně. Za kvalitní mlýnek však utratíte i několik tisícovek.
- Mlýnek je třeba udržovat – jednou za čas byste měli mlýnek také vyčistit. Tento úkon však není příliš časově náročný.
Druhy podle zdroje energie
Při výběru a srovnání mlýnků na kávu je třeba začít od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo s pomocí elektřiny?
- Ruční mlýnky – jsou vyhledávány především kávovými nadšenci, kteří si užívají i rituál její přípravy. Jsou malé, levné a často mají zajímavý design.
- Elektrické mlýnky – melou rychleji, takže se hodí pro přípravu většího množství najednou. Některé jsou vybaveny i displejem a dalšími pokročilými funkcemi.
Ruční mlýnky na kávu
Kávu si s ním budete připravovat pouze za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy. Celý proces máte plně ve svých rukách, hrubost mletí můžete přenastavit, jakmile z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.
Tradiční příprava pro nadšence
Ruční mlýnek na kávu si zakupte spíše v situaci, kdy je pro vás pití tohoto nápoje skutečným rituálem a chcete si užít i moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.
Zajímavý kuchyňský doplněk
Ruční mlýnky na kávu kolem sebe šíří unikátní starosvětskou atmosféru. Ta je nejsilnější kolem mlýnků v retro vzhledu. Hezký mlýnek nadělá parádu, i pokud jen tak stojí na poličce. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich představují pouze dekorace.
Cestovní mlýnky na kávu
Ruční mlýnky oceníte, pokud se čerstvě namleté kávy nevzdáte ani na cestách. Jsou malé, skladné a často k nim výrobci přibalují i ochranná pouzdra, aby během putování nepřišly k úhoně. Cestovatelé kávu připravují nejčastěji v moka konvičkách nebo aeropressech, které jsou na kvalitu mletí méně náročné než kávovary, takže cestovní mlýnek na kávu nemusí být právě ten nejdražší produkt na trhu.
Elektrické mlýnky na kávu
K elektrickým mlýnkům na kávu potřebujete elektrickou zástrčku. Zpravidla jsou větší než ruční mlýnky a v balení bývají doplněny různým příslušenstvím. Na druhou stranu je třeba připravit se na výraznější investici, zvlášť pokud máte zálusk na mlýnek s mlecími kameny.
Rychlost mletí
Tyto přístroje jsou vhodné pro uživatele, kteří nemají každé ráno čas na ruční mletí, nebo je celý proces nijak zvlášť nebaví. Elektrický mlýnek na kávu naplníte zrny, nastavíte a stisknete tlačítko. Káva je namletá za moment.
Tento typ mlýnku také doporučujeme hostitelům často chystajícím kávu pro více lidí najednou. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.
Přehledné nastavení hrubosti
Elektrické mlýnky vám prokáží službu také v případě, že střídáte různé metody přípravy kávy, takže potřebujete nastavenou hrubost mletí často měnit. Ruční mlýnky nastavujete pomocí šroubků či koleček, je tak potřeba nastavení vždy odhadem určit, vyzkoušet a následně doladit. U elektrických mlýnků s odstupňovanou škálou hrubosti stačí zapamatovat si, na kterém stupni jste kávu mleli posledně.
Pokročilé možnosti a nastavení
Luxusnější mlýnky dokážou namlít přesné množství kávy na jednu porci. Pokud používáte pákový kávovar, můžete se poohlédnout po elektrickém mlýnku s nástavcem, který umožní mlít kávu přímo do páky. Nejmodernější zařízení jsou dokonce vybavena digitálními displeji, kde si vše nastavíte pomocí tlačítka či dotykové obrazovky.
Tip: Další informace o rozdílech mezi elektrickými a automatickými mlýnky najdete například v této odpovědi věnované výběru mlýnku.
Druhy podle mlecího mechanismu
Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí ústrojí. Právě jeho zásluhou totiž získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. V základu můžete narazit na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.
- Mlýnek s tříštivým ostřím – na kávu se příliš nehodí, nemele dostatečně konzistentně. Pokud vám to ale nevadí, získáte v něm multifunkčního pomocníka pro sekání bylinek nebo ořechů.
- Mlýnek s mlecími kameny – je variantou pro všechny, kteří to s kávou myslí aspoň trochu vážně. Mele rovnoměrněji, má nastavitelnou hrubost a kávu nepřepaluje.
Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky. Jedná se vždy o mlýnky elektrické. V jejich zásobníku rotuje ocelový nůž, který vsypaná zrnka naseká. Tyto mlýnky patří k těm levnějším produktům, navíc často zvládnou nasekat také bylinky nebo semínka. Na kávu však bohužel nejsou příliš vhodné.

Mlýnek na kávu s tříštivými noži
Rychlost a vysoké otáčky
Káva je připravená velmi rychle, to má však výhody i nevýhody. Zrna jsou totiž doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí zejména při frekventovanějším využití mlýnku.
Nerovnoměrné mletí
Zrnka blíže u středu mlýnku už jsou téměř na prach, když na okrajích pořád ještě zůstávají velké kusy. A to je bohužel zásadní problém. Při použití nekonzistentně namleté kávy její extrakce nebude probíhat rovnoměrně, voda si mezi zrnky najde cestu „nejmenšího odporu“ a proteče příliš rychle. Výsledný nápoj bude slabší a vodovější.
Jemnější mletí už může obsahovat nerovnoměrností méně, pokud ale mlýnek zapínáte jen na krátký čas ve snaze namlít kávu např. na french press, nestejně velkým částečkám smíchaným s prachem se nevyhnete.
Nemožnost nastavení
Nožové mlýnky zpravidla nejdou nastavit, hrubost ovlivňujete jen délkou provozu. Některé mlýnky jsou vybavené pomůckami pro usnadnění orientace, např. diodami, které se postupně rozsvěcují a plní tím funkci jakéhosi časovače. Ideální hrubost namletí se ale musíte naučit odhadovat.
Multifunkčnost využití
I kávomlýnek s tříštivým ostřím však má svá pozitiva. Tyto mlýnky zvládnou sekání spousty dalších potravin, jako jsou oříšky, bylinky či koření. Pokud se ale chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto suroviny, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.
Snadná údržba
Vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Mlecí ústrojí neskrývá žádná obtížně přístupná zákoutí. Zatímco mlecí kameny byste měli občas pročistit pomocí speciálních tabletek a profouknout, tříštivý nůž umyjete velmi rychle.
Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž zpravidla docílíte lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům, jejich cena se pohybuje v řádu tisíců.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Kvalitně pomletá káva
Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí, jde o velice rovnoměrný proces. Přispěje také například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.
Dobré možnosti nastavení hrubosti
Pokud vám na správné hrubosti mletí opravdu záleží, mlecí kameny by pro vás měly být jasnou volbou. Hrubost se totiž nenastavuje délkou provozu, ale přiblížením či oddálením mlecích kamenů. Většina mlýnků nabízí celou škálu různých nastavení, přičemž platí, že čím víc stupňů, tím líp. Nestane se tak, že na jednom stupni bude káva příliš hrubá a na druhém už příliš jemná.
Náročnější údržba
Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Zmíněné uvolněné oleje mají sklon mlýnek zanášet, navíc se na ně nabaluje kávový prach. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.
Tip: Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o důležitou část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.
Typy mlecích kamenů
Mlecí kameny se mohou vyskytovat dvojího druhu, a to podle konstrukčního provedení.
Ploché mlecí kameny
Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení.
Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300–350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické. Na druhou stranu je možné je přebrousit a nemusíte kupovat nové.
Kónické mlecí kameny
Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost, opotřebení můžete čekat po namletí cca 600–750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena. Kónické kameny navíc nejde přebrousit a po jejich otupení je tedy nutná výměna.
Tento typ kamenů zabere méně prostoru, takže na něj narazíte u většiny malých či ručních mlýnků.
Výběr podle následné přípravy
Při výběru mlýnku byste měli také zvážit, jak s namletými zrny budete nakládat dál. Poputují do páky kávovaru, moka konvičky nebo překapávače? Každá z metod přípravy kávy totiž vyžaduje jinou hrubost. Abyste mohli získat perfektně mletou kávu, bude třeba mlýnek správně nastavit.
- Mlýnky na espresso – musí zvládat velmi jemné a konzistentní mletí. Jsou také dražší.
- Mlýnky na filtrovanou kávu – vám menší nedostatky odpustí, ale ani u nich se nevyplácí šetřit až příliš.
Hrubost mletí podle přípravy kávy
V základu se ideální hrubost mletí určuje podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na french press, kde zůstává ve vodě několik minut.
Z teplých nápojů se nejjemnější mletí hodí pro turecké džezvy a nejhrubší pak pro french pressy (Zdroj: Wikipedie). Ještě hrubší mletí vyžaduje příprava studených nápojů metodou cold brew. Při ní se káva louhuje ve studené vodě několik hodin.
Tip: Od toho, zda preferujete espresso nebo kávu filtrovanou, se odvíjí také výběr samotných zrn. O této problematice píšeme v článku Jak vybrat kávu.
Oblíbenou pomůckou pro odhadnutí správné hrubosti je připodobnění namleté kávy k dalším, v kuchyni běžně užívaným surovinám. Ty jsme pro vás sepsali níže v tabulce.
Metoda přípravy/nádoba | Hrubost mletí |
Džezva | Moučkový cukr |
Espresso/pákový kávovar | Hladká mouka |
Espresso/pákový kávovar s přetlakovým sítkem | Polohrubá mouka |
Moka konvička | Hrubá mouka |
Aeropress, V60, vacuum pot, kalita wave, chemex, překapávač | Krupicový cukr |
French press | Cukr krystal |
Cold brew | Mořská sůl |
Mlýnky na espresso
Mletí kávy pro přípravu espressa je tak trochu samostatnou disciplínou. Pákový kávovar je totiž náročnější než alternativní metody a chyby v hrubosti mletí jen tak neodpouští. O něco jednodušší to budete mít, pokud k vašemu kávovaru patří také přetlakové sítko. Ne nadarmo se ale říká, že pokud zvažujete, zda koupit dražší kávovar a levnější mlýnek, nebo obráceně, investujte spíše do mlýnku.
Ideální mlýnek by měl:
- zvládnout velmi jemné mletí, aby káva připomínala hladkou či polohrubou mouku,
- dosahovat stejnoměrné konzistence namleté drti, aby si voda mezi kávou neprorážela cestičky a správně se extrahovala,
- mít bezkrokové (plynulé) nastavení, nebo alespoň musí být kroky mezi jednotlivými stupni hrubosti mletí velmi malé.
Mlýnek na espresso není jen mlýnek, kterému výrobce napsal do popisu „určený na všechny přípravy kávy včetně espressa“. Podobný popisek můžete najít u spousty běžných produktů, když ale jimi namletou kávu nasypete do pákového kávovaru, vyteče nápoj, který se skutečným espressem bude mít jen pramálo společného. Protože skutečné mlýnky na espresso jsou o dost dražší (počítejte s částkou kolem 10 000 Kč), doporučujeme zvážit, zda vám za pořízení stojí.
Přetlaková sítka
Pokud doma máte levný nebo nekvalitní model pákového kávovaru, možná je vybaven přetlakovými sítky. Takové sítko poznáte podle toho, že když je otočíte, najdete ve dně jen jednu dírku. Dno se totiž skládá ze dvou vrstev, z nichž jen jedna je síťovaná.
Přetlaková sítka plní funkci jakési maskovací pomůcky. Jsou navržena tak, aby zakryla chyby v hrubosti mletí nebo dávkování kávy, a také slabiny nekvalitních kávovarů – neschopnost udržet tlak a teplotu. Při použití přetlakových sítek se doporučuje mlít kávu trochu hruběji. Výsledný nápoj pak velmi často bývá podextrahovaný. Proto pokud hledáte pomocníka pro přípravu silné kávy intenzivní chuti, ale kvalitní mlýnek a kávovar pro vás představují neúměrnou zátěž, doporučujeme spíš použití moka konvičky.
Mlýnky na filtrovanou kávu
Většina alternativních příprav kávy má kromě nižší finanční náročnosti ještě tu výhodu, že vám drobné chybky v namletí kávy odpustí. Samozřejmě to neznamená, že mlýnek může být jakýkoliv, například tříštivé nože nedoporučujeme ani při mletí kávy na filtr. I velmi kvalitní mlýnky na filtr však stojí polovinu toho, co byste vydali za mlýnek na espresso.
Mletí kávy do džezvy
Jak jsme zmínili, turecká džezva vyžaduje ještě jemnější mletí než pákový kávovar. To znamená, že jen velmi málo mlýnků tuto práci zvládne. Někdo doporučuje nechat si kávu namlít přímo v pražírně, někomu funguje podrcení již namleté kávy v hmoždíři.
Jak tedy poznám vhodný mlýnek?
Přes internet se schopnosti mlýnku jen těžko posuzují. Navíc, většina výrobců i velmi levných mlýnků je schopná prezentovat svůj produkt jako „vhodný na všechny druhy přípravy“, ačkoliv skutečnost tomu ani zdaleka neodpovídá. V podstatě máte na výběr – můžete se rozhodnout zariskovat, třeba proto, že vám na ideální hrubosti mletí až tak nezáleží, nebo máte pocit, že rozdíl v nápoji stejně nepoznáte.
Pokud ale patříte mezi zapálené kávomily a hledáte skutečně kvalitní produkt, máme pro vás několik tipů, jak ověřit, že mlýnek skutečně splní vše, co si od něj budete přát:
- Dejte přednost specializovaným eshopům – pokud se obchod specializuje na kávu a mlýnky, máte větší šanci, že vám na chatu poradí skuteční odborníci. Tyto obchody navíc zpravidla nabízejí záruční i pozáruční servis.
- Najděte si uživatelské recenze – zkuste zjistit, zda mlýnek před vámi neprověřoval nějaký kávový nadšenec, blogger apod.
- Držte se ověřených a kvalitních výrobců – pokud sháníte mlýnek na espresso, sáhněte po značkách jako Eureka, Bezzera, Rancilio, Sage/Breville nebo Ascaso. Pokud hledáte mlýnek na filtr, rozšiřte výběr o jména jako Wilfa, Baratza nebo De’Longhi. Máte-li v hledáčku mlýnek ruční, poohlédněte se po značkách jako Timemore, Hario, Rhinowares, Porlex, Comandante nebo Lodos.
Důležité parametry
Kvalitních mlýnků je na trhu celá řada, tato kapitola by vám měla připomenout parametry, které jsou do jisté míry individuální a mohou být klíčovými právě pro vás.
- Kapacita a velikost – kapacitu zásobníků volte podle množství kávy, kterou melete. Velikost mlýnku by vás mohla limitovat například na cestách.
- Materiál mlecího ústrojí – u mlýnků s nožem pravděpodobně najdete nerezovou ocel, mlecí kameny mohou být ocelové, titanové či keramické.
- Materiál pláště – plast je lehký a cenově dostupný, kvalitní mlýnek bude ale spíš z kovu, který má delší životnost.
- Vzhled – hraje roli zejména u ručních mlýnků, které často plní také funkci kuchyňského doplňku. Zajímavé jsou varianty z různých kovů či druhů dřeva.
- Uživatelský komfort – ideální mlýnek se vám bude dobře skládat i rozebírat, aby bylo možné jej pohodlně vyčistit.
- Příkon – nebývá vysoký, navíc mlýnek pracuje jen krátký časový úsek. Nemusíte mu tedy přikládat nějakou zvláštní důležitost.
Kapacita a velikost
Jednou z dosti zásadních voleb je kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik kávy najednou melete. Na espresso počítejte zhruba se 7 g na porci, při přípravě na filtru počítejte zhruba 18 g na 300 ml vody. Podstatná by pro vás měla být kapacita násypky. Ta u mlýnků s noži odpovídá kapacitě zásobníku na mletou kávu, u mlýnků s kameny je zpravidla větší.
Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ty budou odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat.
- Pouze doma – velikost není tak podstatná.
- V práci – lepší jsou elektrické mlýnky. Sice jsou větší a náročnější na přenáší, jejich použití pro více uživatelů bude ale snazší a rychlejší. V kancelářích jsou také oblíbené automatické kávovary.
- Na cestách – vhodné jsou skladné ruční mlýnky na kávu nevyžadující připojení k elektrické síti. Na trhu narazíte na miniaturní varianty, odnímatelné kličky nebo cestovní pouzdra.
Materiál mlecího ústrojí
Protože mlecí ústrojí představuje pomyslné srdce mlýnku, na jeho materiálu je třeba dát si opravdu záležet. U tříštivých nožů je dominantním materiálem nerezová ocel, občas narazíte na titanovou úpravu.
U mlecích kamenů se můžete potkat se dvěma možnostmi:
- Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan.
- Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí, dnes se vyskytují spíš méně.
Materiál pláště
Většina mlýnků je z kovu nebo plastu. Není to pravidlem, ale dražší a kvalitnější mlýnek bude mít pravděpodobně menší podíl plastových součástek.
- Plast – je cenově dostupný, takže za plastový mlýnek utratíte méně. Navíc se vyskytuje v mnoha barevných alternativách. Na druhou stranu však má kratší životnost.
- Kov – je odolnější a kvalitnější, ale také dražší. Kovové mlýnky jsou těžší, s čímž je třeba počítat, pokud se chystáte mlýnek někam přesouvat. Na cestování do krosny se však paradoxně lépe hodí malé kovové varianty, protože je nic nerozmáčkne a neponičí.
Vzhled
Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu věnujeme pouze okrajově. Na vzhledu si zakládají spíše lidé volící ruční kávomlýnky, kteří se rozhodně nemusí spoléhat na plast nebo nerez. Na trhu naleznou mlýnky ze zajímavých kovů, ale také z libovolných dřevin. Typickým příkladem je bukové dřevo, najdou se ale také designové kousky z dřevin exotických.
U ručních mlýnků doporučujeme neopomíjet ani ergonomii, tedy jak se vám mlýnek bude držet. V uživatelských recenzích najdete často zmínky o tom, jak mlýnek padl do ruky jiným kávomilům, zda neprokluzuje a zda se s kličkou točí pohodlně.
Elektrické kávomlýnky sázejí spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhlednou násypku a kovové nebo barevné tělo. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.
Uživatelský komfort
Zaměřit byste se měli hlavně na skladnost a rychlost sestavení, dobu mletí, náročnost údržby apod. Sem patří také všemožné technické vychytávky, které blíže rozebíráme v kapitole o funkcích.
Také uživatelský komfort patří k věcem, které se přes internet těžko posuzují. Pokud nemáte cestu do kamenného obchodu, kde byste si mohli mlýnek osahat, doporučujeme alespoň vyhledat recenze jeho současných uživatelů.
Příkon
U většiny elektrických přístrojů sledujeme příkon jakožto důležitý údaj, který má vliv na výkonnost nebo rychlost nahřívání, ale také spotřebu. U elektrických mlýnků na kávu jde spíš o okrajový parametr, většina modelů nabídne podobné hodnoty mezi 150 a 250 W. Příkon zde zkrátka není tak důležitý a dokonce i některé velmi dobré mlýnky jej nemají příliš vysoký.
Příslušenství
Většina mlýnků na kávu mnoho příslušenství nepotřebuje. Doporučujeme jen zvážit, zda budete kávu mlít do zásobníku, nebo přímo do páky.
- Zásobník na kávu – má naprostá většina mlýnků. Pokud nemáte chuť každou kávu pečlivě odvažovat, mrkněte se po zásobníku se stupnicí s naznačeným množstvím, poskytne vám orientační přehled.
- Držák na páku – pokud připravujete espresso, může se vám hodit takzvaný fresh mlýnek, který vám namele kávu přímo do páky. K tomuto účelu je vybavený praktickým držákem.
- Čisticí kartáček – slouží k pročištění prostoru mezi mlecími kameny.
- Náhradní díly – tak úplně mezi příslušenství nepatří, v základním balení je nenajdete. Pokud se ale rozhodnete koupit kvalitní mlýnek z vyšší cenové relace, rozhodně není k zahození zjistit, zda k němu později seženete například náhradní mlecí kameny nebo víčko k násypce.
- Odnímatelný kabel – pokud mlýnek po každém použití uklízíte, ušetří vám místo, pokud bude jeho kabel odnímatelný nebo namotatelný na spodní stranu přístroje.
Funkce
Ani funkcí kávomlýnky příliš mnoho nemívají. A většina uživatelů se bez nich docela dobře obejde. I tak je ale možná lepší krátce připomenout, co je možné pořídit.
- Protiskluzové nožky – zamezují posouvání mlýnku během používání.
- Bezpečnostní zámek – týká se zejména mlýnků s tříštivým nožem. Takový mlýnek nelze spustit, pokud nemá správně nasazené víčko.
- Diody na odhadnutí času mletí – další vychytávka tříštivých mlýnků. Diody se postupně rozsvěcují, takže podle nich odhadnete, nakolik je káva uvnitř nasekaná.
- Displej – je naopak výsadou elektrických mlýnků s kameny. Dražší modely jsou vybaveny displejem, na kterém můžete kontrolovat vaše nastavení nebo průběh přípravy.
- Nastavení množství kávy – luxusnější kávomlýnky můžete nastavit, aby namlely přesně tolik kávy, kolik potřebujete. Většinou jde o nastavení časové, takže gramáž budete muset dozkoušet.
- Systém ACE (Anti-Clumps and Electrostaticity) – brání hrudkování kávy a rozsypávání vlivem elektrostatiky.
Ceny
Někdo v mlýnku vidí jen další kuchyňský nástroj, jiný naopak nejdůležitější prvek pro přípravu dokonalého espressa, do kterého chce investovat hodně peněz. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun až po desetitisíce.
- Do 1 000 Kč – sem spadá většina ručních mlýnků a elektrických mlýnků s tříštivým nožem. Základní kávomlýnky mají menší kapacitu násypky.
- Od 1 000 do 3 000 Kč – zde najdete designové a velmi kvalitní ruční mlýnky. Pokud se zaměříte na elektrickou variantu, čekají vás mlýnky s kameny mlecími kameny a násypkou až na 250 g kávy. Nastavení hrubosti mletí je samozřejmostí.
- Od 3 000 do 10 000 Kč – zde již začíná sortiment výrobců, kteří se na kávomlýnky soustředí a dodávají je ve špičkové kvalitě. Mnoho mlýnků zvládne mletí na espresso. Elektrické mlýnky mají násypku s kapacitou až 500 g.
- Nad 10 000 Kč – sem pravděpodobně zavítají jen opravdu zapálení nadšenci a kavárny pro profesionální a poloprofesionální mlýnky na espresso.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co nenabízí | Další specifika |
Do 1 000 Kč | Ruční mlýnky, elektrické mlýnky s nožem | Elektrické mlýnky s kameny | Méně kvalitní materiály i mlecí mechanismus |
Od 1 000 do 3 000 Kč | Elektrické mlýnky s kameny vhodné na filtrovanou kávu | Mlýnky na espresso v kávovaru bez přetlakových sítek | Běžné kuchyňské značky, nastavení hrubosti mletí pomocí stupňů |
Od 3 000 do 10 000 Kč | Elektrické mlýnky s kameny pro přípravu espressa | Profesionální mlýnky do provozů | Luxusní a zajímavé designové varianty, ověření výrobci, velmi přesné nastavení hrubosti mletí |
Nad 10 000 Kč | Profesionální a poloprofesionální mlýnky na espresso | Nekvalitní zboží | Bezkroková regulace mletí, displej, velmi jemné mletí |
Údržba mlýnku na kávu
Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Při mletí dochází k uvolňování olejů. Ty v mlýnku zůstávají, popřípadě na sebe váží prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v usazeninách může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.
Údržba je náročnější u produktů s mlecími kameny, které vyžadují mnohem důslednější přístup. V jejich mlecím ústrojí je totiž mnohem víc škvírek, které potřebují jednou za čas vymést. Jednoduchý nůž se naopak čistí velmi snadno, v některých mlýncích je dokonce možné celý zásobník i s nožem vyjmout a umýt.
Mlýnky v kavárně nebo jiném v provozu se čistí samozřejmě častěji, doma stačí očista jednou za týden nebo za dva.
Postup čištění
Ideální je, když je kávomlýnek snadno rozebratelný a prostor mezi mlecími kameny dobře dostupný. Máte tak možnost vymést zbytky namleté kávy štětečkem či kartáčkem. Vnitřní prostor můžete také zlehka profouknout. Na druhou stranu se však vyplatí sledovat pokyny výrobce, pokud rozebírání nedoporučuje, je lepší se do toho nepouštět.
Pro odstranění mastnoty se vyrábějí speciální tabletky. Mají podobný tvar jako zrnka kávy a úplně stejně je také namelete. Poté je lepší pro jistotu namlít ještě trochu kávy, aby z prostoru mezi kameny vytlačila zbytky čističe.
Narazit můžete také na radu pomlít jednou za čas várku zrnek rýže. Některým tento způsob vyhovuje, jiní však upozorňují na to, že rýže je ve srovnání s kávovými zrny tvrdší a může mlýnek poškodit. Navíc existuje riziko, že se mlýnek zanese škrobem, což ve srovnání se zbytky kávy není nijak lepší.
Káva podle metody přípravy
Pokud patříte ke kávomilům začátečníkům, zvažujete alternativní metody přípravy a nejste si úplně jistí některými pojmy, nechte se od nás zasvětit. Možná tak nakonec zjistíte, že váš ideální šálek kávy připravíte snadněji a levněji, než kdybyste kupovali drahý espresso kávovar.
Espresso
Tento způsob přípravy má svůj původ v Itálii. Připravuje se v kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappuccino či latte macchiato.
Káva použitá na espresso bývá tmavěji pražená, než jaká se používá na ostatní metody přípravy. Častěji se také používají směsi arabiky a robusty, které nabídnou vyváženou chuť perfektně ladící s našlehaným mlékem.
Filtrovaná káva
Tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. Zato v něm výborně vynikne chuť jednotlivých odrůd. Proto se také na filtr používá káva jemněji pražená a jednodruhová.
K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vacuum pot, překapávač s filtrem, chemex, aeropress, french press či kalita.
- AeroPress – zajímavý způsob přípravy kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj připomíná espresso.
- Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva je velmi intenzivní.
- French press – je jedním z nejznámějších způsobů, jak jednoduše získat velkou porci kávy. Podobně jako u moka konvičky ani u french pressu nepotřebujete žádné filtry, což vám ušetří peníze i starosti s jejich sháněním. Kávu po vylouhování přitlačíte sítkem french pressu a snadno nalejete do nádoby, ze které si ji budete vychutnávat.
- Vacuum pot – představuje naopak málo známý přístroj. Je ale velmi efektní, připomíná totiž spíš nástroj chemika než kávomila. Vacuum pot se skládá ze skleněné baňky, válce a spojující části s filtrem. Pod baňkou naplněnou vodou zapálíte kahan a necháte vodu protéct do vrchního válce. Tam do ní přisypete kávu a po vylouhování kahan zhasnete. Káva proteče zpátky dolů do baňky a lógr zůstane ve filtru.
- Překapávače – překapávačů je mnoho druhů, dělí se na manuální a elektrické. Vždy jde však o nějaký „držák filtru“, do kterého nasypete várku kávy. U manuálních vodu přilijete vy sami, u elektrických to za vás udělá stroj. Mezi nejznámější překapávače patří V60, kalita a chemex.
Často kladené otázky k mlýnkům na kávu
Použité a další zajímavé zdroje
https://pardubice.rozhlas.cz/8-zpusobu-jak-doma-pripravit-vybornou-kavu-6032271
BRZOŇOVÁ, Lenka. Svět kávy. Česká technologická platforma pro potraviny. 2017. ISBN 978-80-88019-20-6
https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/evropsky-kontinent-loni-provonela-brazilska-kava
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den.
Který mlýnek na kávu umele nejjemněji?
Děkuji
Čeněk Svoboda
Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?