Jak vybrat mlýnek na kávu
Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu. V tomto článku se podíváme na výběr ideálního mlýnku od A do Z, budeme řešit například:
- Proč koupit kvalitní mlýnek na kávu – spolehlivý přístroj bude mlít kávu rovnoměrně a hrubost mletí budete moci dobře přizpůsobit vašim potřebám.
- Nevýhody mlýnků na kávu – mletí kávy může být zdlouhavé, mlýnek je navíc nutné pravidelně čistit. Kvalitní mlýnky na espresso jsou také poměrně drahé.
- Druhy mlýnků podle zdroje energie – na výběr máte mezi ručními a elektrickými mlýnky, přičemž obě možnosti mají své zastánce i odpůrce.
- Druhy mlýnků podle mlecího mechanismu – na trhu jsou v převaze mlýnky s mlecími kameny, které mohou být ploché či kónické. Narazíte také na mlýnky s tříštivým nožem, které ale pro mletí kávy nejsou zrovna ideální.
- Výběr mlýnku podle přípravy kávy – náročnost výběru se odvíjí také podle toho, zda namletou kávu nasypete do pákového kávovaru, nebo zvolíte některou z alternativních metod.
- Důležité parametry při výběru mlýnku na kávu – Kromě zcela klíčové schopnosti konzistentního mletí zde hrají roli také kapacita mlýnku, vzhled nebo uživatelský komfort.
- Příslušenství a funkce – některé mlýnky vám například kávu namelou přímo do páky nebo nadávkují přesnou porci.
- Cena – levné mlýnky seženete už za pár stokorun, většinou se jedná o ruční varianty nebo modely s tříštivým ostřím. Dražší jsou elektrické mlýnky s kameny, jejich pořizovací cena začíná zhruba na tisícovce.
Tip: Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale také pákové a kapslové kávovary.
Proč koupit kvalitní mlýnek na kávu
Mlýnků naleznete na trhu mnoho, ne všechny jsou však dostatečně spolehlivé. Investice do kvalitního výrobku bude mít několik výhod.
- Kávu namele rovnoměrně – levné nebo nekvalitní mlýnky nenamelou zrna konzistentně. To vede k tomu, že voda si při protékání kávou prorazí cestičky v místě nejmenšího odporu, proteče kávou příliš rychle a výsledný nápoj bude vodový a slabý.
- Zvládne dostatečně jemné mletí – majitelé pákových kávovarů potřebují velmi jemné mletí přibližně na úrovni polohrubé mouky, turecká džezva dokonce vyžaduje kávu namletou „na prach“. V případě, že se chystáte používat jednu z těchto možností, věnujte výběru mlýnku dostatečnou pozornost.
- Umožní nastavení hrubosti po malých krocích – některé mlýnky se sice tváří, že dokážou namlít kávu pro všechny možné metody přípravy, ale stupně hrubosti jsou od sebe tak daleko, že při jednom nastavení je káva příliš hrubá, o stupeň dál už je zase příliš jemná.
- Déle vydrží – pro některé levné mlýnky je bohužel typické nekvalitní provedení i materiály. Obojí snižuje pravděpodobnou životnost mlýnku. Pokud nakupujete ve specializovaném obchodě, často k nákupu získáte také dobrý záruční i pozáruční servis.
Nevýhody mlýnků na kávu
Abychom zůstali objektivní, je třeba říct, že i koupě mlýnku může mít stinné stránky. Zvažte je ještě před nákupem, aby se nestalo, že vás používání mlýnku časem natolik otráví, že zůstane stát nevyužitý někde na poličce.
- Časová náročnost přípravy – předmletá káva se dá koupit všude, v supermarketu i ve specializovaném obchodě. Při jejím pořízení nemusíte nic dosypávat, nastavovat, mlít apod.
- Finanční zátěž – předmletá káva nebývá výrazně dražší než zrnková, většinou stojí stejně. Za kvalitní mlýnek však utratíte i několik tisícovek.
- Mlýnek je třeba udržovat – jednou za čas byste měli mlýnek také vyčistit. Tento úkon však není příliš časově náročný.
Druhy mlýnků na kávu podle zdroje energie
Při výběru a srovnání mlýnků na kávu je třeba začít od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo s pomocí elektřiny?
- Ruční mlýnky – jsou vyhledávány především kávovými nadšenci, kteří si užívají i rituál její přípravy. Jsou malé, levné a často mají zajímavý design.
- Elektrické mlýnky – melou rychleji, takže se hodí pro přípravu většího množství najednou. Některé jsou vybaveny i displejem a dalšími pokročilými funkcemi.

Ruční mlýnky na kávu
Název tohoto typu mlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat pouze za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy. Celý proces máte plně ve svých rukách, hrubost mletí můžete přenastavit, jakmile z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.
Ruční mlýnek
Tradiční příprava pro nadšence
Ruční mlýnek na kávu si zakupte spíše v situaci, kdy je pro vás pití tohoto nápoje skutečným rituálem a chcete si užít i moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.
Ruční mletí
Zajímavý kuchyňský doplněk
Ruční mlýnky na kávu kolem sebe šíří unikátní starosvětskou atmosféru. Ta je nejsilnější kolem mlýnků v retro vzhledu. Hezký mlýnek nadělá parádu, i pokud jen tak stojí na poličce. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich představují pouze dekorace.
Cestovní mlýnky na kávu
Ruční mlýnky oceníte, pokud se čerstvě namleté kávy nevzdáte ani na cestách. Jsou malé, skladné a často k nim výrobci přibalují i ochranná pouzdra, aby během putování nepřišly k úhoně. Cestovatelé kávu připravují nejčastěji v moka konvičkách nebo aeropressech, které jsou na kvalitu mletí méně náročné než kávovary, takže cestovní mlýnek na kávu nemusí být právě ten nejdražší produkt na trhu.
Nízkonákladová varianta
Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického. S šetřením však příliš nepočítejte, pokud potřebujete přesný stroj například pro mletí kávy na espresso. Takové ruční mlýnky už stojí několik tisíc korun.
Elektrické mlýnky na kávu
K elektrickým mlýnkům na kávu potřebujete elektrickou zástrčku. Zpravidla jsou větší než ruční mlýnky a v balení bývají doplněny různým příslušenstvím. Na druhou stranu je třeba připravit se na výraznější investici, zvlášť pokud máte zálusk na mlýnek s mlecími kameny.
V příslušenství často najdete čisticí kartáček, držáky na páku, víčka na zásobníky a různé další drobné vychytávky zvyšující uživatelský komfort.
Rychlost mletí
Tyto přístroje jsou vhodné pro uživatele, kteří nemají každé ráno čas na ruční mletí, nebo je celý proces nijak zvlášť nebaví. Elektrický mlýnek na kávu naplníte zrny, nastavíte a stisknete tlačítko. Káva je namletá za moment.
Tento typ mlýnku také doporučujeme hostitelům často chystajícím kávu pro více lidí najednou. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.
Přehledné nastavení hrubosti
Elektrické mlýnky vám prokáží službu také v případě, že střídáte různé metody přípravy kávy, takže potřebujete nastavenou hrubost mletí často měnit. Ruční mlýnky nastavujete pomocí šroubků či koleček, je tak potřeba nastavení vždy odhadem určit, vyzkoušet a následně doladit. U elektrických mlýnků s odstupňovanou škálou hrubosti stačí zapamatovat si, na kterém stupni jste kávu mleli posledně.
Pokročilé možnosti a nastavení
Luxusnější mlýnky dokážou namlít přesné množství kávy na jednu porci. Pokud používáte pákový kávovar, můžete se poohlédnout po elektrickém mlýnku s nástavcem, který umožní mlít kávu přímo do páky. Nejmodernější zařízení jsou dokonce vybavena digitálními displeji, kde si vše nastavíte pomocí tlačítka či dotykové obrazovky.
Druh mlýnku |
Výhody |
Nevýhody |
Cenová hladina |
Pro koho se hodí |
Ruční |
+ Příprava kávy je zároveň malým rituálem
+ Designově zajímavé varianty
+ Ideální mlýnek na cesty |
− Mletí kávy trvá déle
− Přenastavování bývá náročnější
− Není možné namlít kávu přímo do páky |
V řádu stokorun |
- Pro kávové nadšence
- Pro cestovatele
- Pro jednotlivce
|
Elektrický |
+ Namele rychle i větší množství zrn
+ Jednoduché nastavení hrubosti
+ Nástavec na páku
+ Pokročilá nastavení |
− Nemají ono „kouzlo“ ručních mlýnků
− Nedají se používat bez elektřiny |
Zhruba od tisícovky výše |
- Pro všechny, kteří chtějí mít namleto rychle a bez práce
- Pro hostitele větších kávových sešlostí
|
Tip: Další informace o rozdílech mezi elektrickými a automatickými mlýnky najdete například v této odpovědi věnované výběru mlýnku.
Druhy mlýnků na kávu podle mlecího mechanismu
Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí ústrojí. Právě jeho zásluhou totiž získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. V základu můžete narazit na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.
- Mlýnek s tříštivým ostřím – se na kávu příliš nehodí, nemele dostatečně konzistentně. Pokud vám to ale nevadí, získáte v něm multifunkčního pomocníka pro sekání bylinek nebo ořechů.
- Mlýnek s mlecími kameny – je variantou pro všechny, kteří to s kávou myslí aspoň trochu vážně. Mele rovnoměrněji, má nastavitelnou hrubost a kávu nepřepaluje.

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
Elektrický mlýnek s tříštivým ostřím
Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky. Jedná se vždy o mlýnky elektrické. V jejich zásobníku rotuje ocelový nůž, který vsypaná zrnka naseká. Tyto mlýnky patří k těm levnějším produktům, navíc často zvládnou nasekat také bylinky nebo semínka. Na kávu však bohužel nejsou příliš vhodné.

Mlýnek na kávu s tříštivými noži
Rychlost a vysoké otáčky
Káva je připravená velmi rychle, to má však výhody i nevýhody. Zrna jsou totiž doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí zejména při frekventovanějším využití mlýnku.
Nerovnoměrné mletí
Zrnka blíže u středu mlýnku už jsou téměř na prach, když na okrajích pořád ještě zůstávají velké kusy. A to je bohužel zásadní problém. Při použití nekonzistentně namleté kávy její extrakce nebude probíhat rovnoměrně, voda si mezi zrnky najde cestu „nejmenšího odporu“ a proteče příliš rychle. Výsledný nápoj bude slabší a vodovější.
Jemnější mletí už může obsahovat nerovnoměrností méně, pokud ale mlýnek zapínáte jen na krátký čas ve snaze namlít kávu například na french press, nestejně velkým částečkám smíchaným s prachem se nevyhnete.
Nemožnost nastavení
Nožové mlýnky zpravidla nejdou nastavit, hrubost ovlivňujete jen délkou provozu. Některé mlýnky jsou vybavené pomůckami pro usnadnění orientace, například diodami, které se postupně rozsvěcují a plní tím funkci jakéhosi časovače. Ideální hrubost namletí se ale musíte naučit odhadovat.
Multifunkčnost využití
I kávomlýnek s tříštivým ostřím však má svá pozitiva. Tyto mlýnky zvládnou sekání spousty dalších potravin, jako jsou oříšky, bylinky či koření. Pokud se ale chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto suroviny, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.
Snadná údržba
Vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Mlecí ústrojí neskrývá žádná obtížně přístupná zákoutí. Zatímco mlecí kameny byste měli občas pročistit pomocí speciálních tabletek a profouknout, tříštivý nůž umyjete velmi rychle.
Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Elektrický mlýnek s kameny
Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž zpravidla docílíte lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům, jejich cena se pohybuje v řádu tisíců.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Kvalitně pomletá káva
Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí, jde o velice rovnoměrný proces. Přispěje také například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.
Dobré možnosti nastavení hrubosti
Pokud vám na správné hrubosti mletí opravdu záleží, mlecí kameny by pro vás měly být jasnou volbou. Hrubost se totiž nenastavuje délkou provozu, ale přiblížením či oddálením mlecích kamenů. Většina mlýnků nabízí celou škálu různých nastavení, přičemž platí, že čím víc stupňů, tím líp. Nestane se tak, že na jednom stupni bude káva příliš hrubá a na druhém už příliš jemná.
Náročnější údržba
Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Zmíněné uvolněné oleje mají sklon mlýnek zanášet, navíc se na ně nabaluje kávový prach. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.
Tip: Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o důležitou část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.
Typ mlecího ústrojí |
Výhody |
Nevýhody |
Cenová hladina |
Pro koho se hodí |
Tříštivý nůž |
+ Vhodné i pro sekání bylinek, oříšků apod.
+ Rychle zpracovaná zrna
+ Snadná údržba |
− Nerovnoměrné mletí
− Zahřívání kávy
− Obtížné odhadování hrubosti |
Většinou v řádu stokorun |
- Pro uživatele, kterým na správném mletí až tak nesejde
- Pro ty, kteří shánějí multifunkční přístroj
- Při napjatém rozpočtu
|
Mlecí kameny |
+ Rovnoměrně pomletá káva
+ Lepší aroma bez zahřívání zrn
+ Přehledné nastavení hrubosti
+ Také rychlé, pokud je mlýnek elektrický |
− Vyšší cena
− Nepomohou s dalšími surovinami
− Mletí může trvat (u ručních mlýnků
− Náročnější údržba |
Ruční mlýnky v řádu stokorun, elektrické od tisícovky výše |
- Pro uživatele, kteří chtějí především kvalitní mlýnek
|
Typy mlecích kamenů
Mlecí kameny se mohou vyskytovat dvojího druhu, a to podle konstrukčního provedení.
Ploché mlecí kameny
Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení.
Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300–350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické. Na druhou stranu je možné je přebrousit a nemusíte kupovat nové.
Kónické mlecí kameny
Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost, opotřebení můžete čekat po namletí cca 600-750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena. Kónické kameny navíc nejde přebrousit a po jejich otupení je tedy nutná výměna.
Tento typ kamenů zabere méně prostoru, takže na něj narazíte u většiny malých či ručních mlýnků.
Výběr mlýnku na kávu podle následné přípravy
Při výběru mlýnku byste měli také zvážit, jak s namletými zrny budete nakládat dál. Poputují do páky kávovaru, moka konvičky nebo překapávače? Každá z metod přípravy kávy totiž vyžaduje jinou hrubost. Abyste mohli získat perfektně mletou kávu, bude třeba mlýnek správně nastavit. A možnosti nastavení jsou další z věcí, ve kterých se různé typy mlýnků hodně liší.
- Mlýnky na espresso – musí zvládat velmi jemné a konzistentní mletí. Jsou také dražší.
- Mlýnky na filtrovanou kávu – vám menší nedostatky odpustí, ale ani u nich se nevyplácí šetřit až příliš.
Stupnice hrubosti mletí elektrického mlýnku s kameny
Hrubost mletí podle přípravy kávy
V základu se ideální hrubost mletí určuje podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na french press, kde zůstává ve vodě několik minut.
Z teplých nápojů se nejjemnější mletí hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s českým „turkem“) a nejhrubší pak pro french pressy (Zdroj: Wikipedie). Ještě hrubší mletí vyžaduje příprava studených nápojů metodou cold brew. Při ní se káva louhuje ve studené vodě několik hodin.

Oblíbenou pomůckou pro odhadnutí správné hrubosti je připodobnění namleté kávy k dalším, v kuchyni běžně užívaným surovinám. Ty jsme pro vás sepsali níže v tabulce.
Metoda přípravy/nádoba |
Hrubost mletí |
Džezva |
Moučkový cukr |
Espresso/pákový kávovar |
Hladká mouka |
Espresso/pákový kávovar s přetlakovým sítkem |
Polohrubá mouka |
Moka konvička |
Hrubá mouka |
Aeropress, V60, vacuum pot, kalita wave, chemex, překapávač |
Krupicový cukr |
French press |
Cukr krystal |
Cold brew |
Mořská sůl |
Tip: Od toho, zda preferujete espresso nebo kávu filtrovanou, se odvíjí také výběr samotných zrn. O této problematice píšeme v článku Jak vybrat kávu.
Mlýnky na espresso
Mletí kávy pro přípravu espressa je tak trochu samostatnou disciplínou. Pákový kávovar je totiž náročnější než alternativní metody a chyby v hrubosti mletí jen tak neodpouští. O něco jednodušší to budete mít, pokud k vašemu kávovaru patří také přetlakové sítko. Ne nadarmo se ale říká, že pokud zvažujete, zda koupit dražší kávovar a levnější mlýnek, nebo obráceně, investujte spíše do mlýnku.
Ideální mlýnek by měl:
- zvládnout velmi jemné mletí, aby káva připomínala hladkou či polohrubou mouku,
- dosahovat stejnoměrné konzistence namleté drti, aby si voda mezi kávou neprorážela cestičky a správně se extrahovala,
- mít bezkrokové (plynulé) nastavení, nebo alespoň musí být kroky mezi jednotlivými stupni hrubosti mletí velmi malé.
Mlýnek na espresso není jen mlýnek, kterému výrobce napsal do popisu „určený na všechny přípravy kávy včetně espressa“. Podobný popisek můžete najít u spousty běžných produktů, když ale jimi namletou kávu nasypete do pákového kávovaru, vyteče nápoj, který se skutečným espressem bude mít jen pramálo společného. Protože skutečné mlýnky na espresso jsou o dost dražší (počítejte s částkou kolem 10 000 Kč), doporučujeme zvážit, zda vám za pořízení stojí.
Přetlaková sítka
Pokud doma máte levný nebo nekvalitní model pákového kávovaru, možná je vybaven přetlakovými sítky. Takové sítko poznáte podle toho, že když je otočíte, najdete ve dně jen jednu dírku. Dno se totiž skládá ze dvou vrstev, z nichž jen jedna je síťovaná.
Přetlaková sítka
Přetlaková sítka plní funkci jakési maskovací pomůcky. Jsou navržena tak, aby zakryla chyby v hrubosti mletí nebo dávkování kávy, a také slabiny nekvalitních kávovarů – neschopnost udržet tlak a teplotu. Při použití přetlakových sítek se doporučuje mlít kávu trochu hruběji. Výsledný nápoj pak velmi často bývá podextrahovaný. Proto pokud hledáte pomocníka pro přípravu silné kávy intenzivní chuti, ale kvalitní mlýnek a kávovar pro vás představují neúměrnou zátěž, doporučujeme spíš použití moka konvičky.
Mlýnky na filtrovanou kávu
Většina alternativních příprav kávy má kromě nižší finanční náročnosti ještě tu výhodu, že vám drobné chybky v namletí kávy odpustí. Samozřejmě to neznamená, že mlýnek může být jakýkoliv, například tříštivé nože nedoporučujeme ani při mletí kávy na filtr. I velmi kvalitní mlýnky na filtr však stojí polovinu toho, co byste vydali za mlýnek na espresso.
Mletí kávy do džezvy
Jak jsme zmínili, turecká džezva vyžaduje ještě jemnější mletí než pákový kávovar. To znamená, že jen velmi málo mlýnků tuto práci zvládne. Někdo doporučuje nechat si kávu namlít přímo v pražírně, někomu funguje podrcení již namleté kávy v hmoždíři.
Jak tedy poznám vhodný mlýnek?
Přes internet se schopnosti mlýnku jen těžko posuzují. Navíc, většina výrobců i velmi levných mlýnků je schopná prezentovat svůj produkt jako „vhodný na všechny druhy přípravy“, ačkoliv skutečnost tomu ani zdaleka neodpovídá. V podstatě máte na výběr – můžete se rozhodnout zariskovat, třeba proto, že vám na ideální hrubosti mletí až tak nezáleží, nebo máte pocit, že rozdíl v nápoji stejně nepoznáte.
Pokud ale patříte mezi zapálené kávomily a hledáte skutečně kvalitní produkt, máme pro vás několik tipů, jak ověřit, že mlýnek skutečně splní vše, co si od něj budete přát:
- Dejte přednost specializovaným eshopům – pokud se obchod specializuje na kávu a mlýnky, máte větší šanci, že vám na chatu poradí skuteční odborníci. Tyto obchody navíc zpravidla nabízejí záruční i pozáruční servis.
- Najděte si uživatelské recenze – a tím nemyslíme recenze typu „dobrý, funguje“. Zkuste zjistit, zda mlýnek před vámi neprověřoval nějaký kávový nadšenec, bloger apod.
- Držte se ověřených a kvalitních výrobců – pokud sháníte mlýnek na espresso, sáhněte po značkách jako Eureka, Bezzera, Rancilio, Sage/Breville nebo Ascaso. Pokud hledáte mlýnek na filtr, rozšiřte výběr o jména jako Wilfa, Baratza nebo De’Longhi. Máte-li v hledáčku mlýnek ruční, poohlédněte se po značkách jako Timemore, Hario, Rhinowares, Porlex, Comandante nebo Lodos.
Důležité parametry při výběru mlýnku na kávu
Kvalitních mlýnků je na trhu celá řada, tato kapitola by vám měla připomenout parametry, které jsou do jisté míry individuální a mohou (ale také nemusí) být klíčovými právě pro vás.
- Kapacita a velikost – kapacitu zásobníků volte podle množství kávy, kterou melete. Velikost mlýnku by vás mohla limitovat například na cestách.
- Materiál mlecího ústrojí – u mlýnků s nožem pravděpodobně najdete nerezovou ocel, mlecí kameny mohou být ocelové, titanové či keramické.
- Materiál pláště – plast je lehký a cenově dostupný, kvalitní mlýnek bude ale spíš z kovu, který má delší životnost.
- Vzhled – hraje roli zejména u ručních mlýnků, které často plní také funkci kuchyňského doplňku. Zajímavé jsou varianty z různých kovů či druhů dřeva.
- Uživatelský komfort – ideální mlýnek se vám bude dobře skládat i rozebírat, aby bylo možné jej pohodlně vyčistit.
- Příkon – nebývá vysoký, navíc mlýnek pracuje jen krátký časový úsek. Nemusíte mu tedy přikládat nějakou zvláštní důležitost.
Kapacita a velikost
Jednou z dosti zásadních voleb je kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik kávy najednou melete. Na espresso počítejte zhruba se 7 gramy na porci, při přípravě na filtru počítejte zhruba 18 g na 300 ml vody. Podstatná by pro vás měla být kapacita násypky. Ta u mlýnků s noži odpovídá kapacitě zásobníku na mletou kávu, u mlýnků s kameny je zpravidla větší.
Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ty budou odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat.
- Pouze doma
- V práci
- Na cestách
Při domácím použití většinou na velikosti až tak nezáleží, vyberete zkrátka to, po čem vaše srdce touží. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům, které jsou sice velké a hůř se přenáší, ale zato je snadno nastavíte pro potřeby různých uživatelů, navíc jejich násypku nebude třeba tak často dosypávat, i když je použije víc lidí po sobě. V kancelářích jsou také oblíbené automatické kávovary, které si kávová zrna namelou bleskově samy.
Na cestování naopak zvolíte skladné ruční mlýnky na kávu nevyžadující připojení k elektrické síti. Na trhu narazíte na miniaturní varianty, odnímatelné kličky nebo cestovní pouzdra.
Materiál mlecího ústrojí
Protože mlecí ústrojí představuje pomyslné srdce mlýnku, na jeho materiálu je třeba dát si opravdu záležet. U tříštivých nožů je dominantním materiálem nerezová ocel, občas narazíte na titanovou úpravu.
U mlecích kamenů se můžete potkat se dvěma možnostmi:
- Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan.
- Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí, dnes se vyskytují spíš méně.
Materiál pláště
Většina mlýnků je z kovu nebo plastu. Není to pravidlem, ale dražší a kvalitnější mlýnek bude mít pravděpodobně menší podíl plastových součástek. Oba materiály však mají své výhody i nevýhody.
- Plast – je cenově dostupný, takže za plastový mlýnek utratíte méně. Navíc se vyskytuje v mnoha barevných alternativách. Na druhou stranu však má kratší životnost.
- Kov – je odolnější a kvalitnější, ale také dražší. Kovové mlýnky jsou těžší, s čímž je třeba počítat, pokud se chystáte mlýnek někam přesouvat. Na cestování do krosny se však paradoxně lépe hodí malé kovové varianty, protože je nic nerozmáčkne a neponičí.
Vzhled
Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu v tomto článku věnujeme pouze okrajově. Na vzhledu si zakládají spíše lidé volící ruční kávomlýnky, kteří se rozhodně nemusí spoléhat na plast nebo nerez. Na trhu naleznou mlýnky ze zajímavých kovů, ale také z libovolných dřevin. Typickým příkladem je bukové dřevo, najdou se ale také designové kousky z dřevin exotických. Výsledná podoba tak může být doslova dechberoucí. Takový výrobek představuje v kuchyni i zajímavou dekoraci.
U ručních mlýnků doporučujeme neoopomíjet ani ergonomii, tedy jak se vám mlýnek bude držet. V uživatelských recenzích najdete často zmínky o tom, jak mlýnek padl do ruky jiným kávomilům, zda neprokluzuje a zda se s kličkou točí pohodlně.
Elektrické kávomlýnky sázejí spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhlednou násypku a kovové nebo barevné tělo. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.
Uživatelský komfort
Zaměřit byste se měli hlavně na skladnost a rychlost sestavení, dobu mletí, náročnost údržby apod. Sem patří také všemožné technické vychytávky, které blíže rozebíráme v kapitole o funkcích.
Také uživatelský komfort patří k věcem, které se přes internet těžko posuzují. Pokud nemáte cestu do kamenného obchodu, kde byste si mohli mlýnek osahat, doporučujeme alespoň vyhledat recenze jeho současných uživatelů. Ty mohou napovědět mnohé.
Příkon
U většiny elektrických přístrojů sledujeme příkon jakožto důležitý údaj, který má vliv na výkonnost nebo rychlost nahřívání, ale také spotřebu. U elektrických mlýnků na kávu jde spíš o okrajový parametr, většina modelů nabídne podobné hodnoty mezi 150 a 250 W. Příkon zde zkrátka není tak důležitý a dokonce i některé velmi dobré mlýnky jej nemají příliš vysoký.
Příslušenství a funkce
Někoho zaujmou funkce usnadňující používání, jiný ocení dodané příslušenství, další nepotřebuje vůbec nic. I zde se řiďte hlavně vašimi individuálními požadavky, aby vám nic nechybělo, ale také abyste neutratili zbytečně peníze za něco, co nepoužijete.
Příslušenství
Většina mlýnků na kávu mnoho příslušenství nepotřebuje. Doporučujeme jen zvážit, zda budete kávu mlít do zásobníku, nebo přímo do páky.
- Zásobník na kávu – má naprostá většina mlýnků. Pokud nemáte chuť každou kávu pečlivě odvažovat, mrkněte se po zásobníku se stupnicí s naznačeným množstvím, poskytne vám orientační přehled.
- Držák na páku – pokud připravujete espresso, může se vám hodit takzvaný fresh mlýnek, který vám namele kávu přímo do páky. K tomuto účelu je vybavený praktickým držákem.
- Čisticí kartáček – slouží k pročištění prostoru mezi mlecími kameny.
- Náhradní díly – tak úplně mezi příslušenství nepatří, v základním balení je nenajdete. Pokud se ale rozhodnete koupit kvalitní mlýnek z vyšší cenové relace, rozhodně není k zahození zjistit, zda k němu později seženete například náhradní mlecí kameny nebo víčko k násypce.
- Odnímatelný kabel – pokud mlýnek po každém použití uklízíte, ušetří vám místo, pokud bude jeho kabel odnímatelný nebo namotatelný na spodní stranu přístroje.
Otvor na odnímatelný kabel
Spodní část mlýnku s namotaným kabelem
Funkce
Ani funkcí kávomlýnky příliš mnoho nemívají. A většina uživatelů se bez nich docela dobře obejde. I tak je ale možná lepší krátce připomenout, co je možné pořídit.
- Protiskluzové nožky – zamezují posouvání mlýnku během používání.
- Bezpečnostní zámek – týká se zejména mlýnků s tříštivým nožem. Takový mlýnek nelze spustit, pokud nemá správně nasazené víčko.
- Diody na odhadnutí času mletí – další vychytávka tříštivých mlýnků. Diody se postupně rozsvěcují, takže podle nich odhadnete, nakolik je káva uvnitř nasekaná.
- Displej – je naopak výsadou elektrických mlýnků s kameny. Dražší modely jsou vybaveny displejem, na kterém můžete kontrolovat vaše nastavení nebo průběh přípravy.
- Nastavení množství kávy – luxusnější kávomlýnky můžete nastavit, aby namlely přesně tolik kávy, kolik potřebujete. Většinou jde o nastavení časové, takže gramáž budete muset dozkoušet.
- Systém ACE (Anti-Clumps and Electrostaticity) – brání hrudkování kávy a rozsypávání vlivem elektrostatiky.
Cena
Někdo v mlýnku vidí jen další kuchyňský nástroj, jiný naopak nejdůležitější prvek pro přípravu dokonalého espressa, do kterého chce investovat hodně peněz. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun až po desetitisíce.
- Do 1 000 Kč – Sem spadá většina ručních mlýnků a elektrických mlýnků s tříštivým nožem.
- Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – Zde najdete designové a velmi kvalitní ruční mlýnky. Pokud se zaměříte na elektrickou variantu, čekají vás mlýnky s kameny běžných kuchyňských značek.
- Od 3 000 Kč do 10 000 Kč – Zde již začíná sortiment výrobců, kteří se na kávomlýnky soustředí a dodávají je ve špičkové kvalitě.
- Nad 10 000 Kč – Sem pravděpodobně zavítají jen opravdu zapálení nadšenci a kavárny pro profesionální a poloprofesionální mlýnky na espresso.
Cena do 1 000 Kč
Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. U elektrických mlýnků jde zejména o mlýnky nožové. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment, zejména na běžné kuchyňské značky (Eta, Tescoma apod). Elektrické mlýnky jsou vybaveny mlecími kameny a násypkou s kapacitou až 250 g.
Naprostým základem je nastavení hrubosti mletí. Většina produktů se však hodí spíš na přípravu kávy na filtru nebo s přetlakovým sítkem, pro jemné mletí na espresso s klasickým sítkem budete muset sáhnout ještě o něco výše. Pokud zvolíte ruční variantu mlýnku, máte možnost zakoupit jedny z nejlepších produktů na trhu.
Cena od 3 000 Kč do 10 000 Kč
Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Najdete zde produkty výrobců, pro které kávomlýnky nejsou jen jedna položka portfolia, ale kteří se v kávovém světě opravdu vyznají. Těšit se můžete na velmi kvalitní mlecí mechanismy, řada z nich zvládne i mletí na espresso. Elektrické mlýnky v této kategorii představují robustní modely s násypkou dosahující kapacity 500 g.
V oblasti ručních mlýnků si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí. Najdete zde ty nejlepší produkty na trhu a speciality – těch několik málo ručních mlýnků, které zvládnou mletí na espresso, se schovává právě v této kategorii.
Cena nad 10 000 Kč
Nad 10 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. Jde o elektrické, profesionální a poloprofesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Jemné mletí na espresso je samozřejmostí. Pořizovací částky profi produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. Pro naprostou většinu uživatelů jsou však mlýnky této kategorie zbytečně naddimenzované.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co nenabízí |
Další specifika |
Do 1 000 Kč |
Ruční mlýnky
Elektrické mlýnky s nožem |
Elektrické mlýnky s kameny |
Méně kvalitní materiály i mlecí mechanismus |
Od 1 000 Kč do 3 000 Kč |
Elektrické mlýnky s kameny vhodné na filtrovanou kávu |
Mlýnky na espresso v kávovaru bez přetlakových sítek |
Běžné kuchyňské značky, nastavení hrubosti mletí pomocí stupňů |
Od 3 000 Kč do 10 000 Kč |
Elektrické mlýnky s kameny pro přípravu espressa |
Profesionální mlýnky do provozů |
Luxusní a zajímavé designové varianty, ověření výrobci, velmi přesné nastavení hrubosti mletí |
Nad 10 000 Kč |
Profesionální a poloprofesionální mlýnky na espresso |
Nekvalitní zboží |
Bezkroková regulace mletí, displej, velmi jemné mletí |
Údržba mlýnku na kávu
Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Při mletí dochází k uvolňování olejů. Ty v mlýnku zůstávají, popřípadě na sebe váží prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v usazeninách může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.
Mlecí kameny
Tříštivý nůž
Údržba je náročnější u produktů s mlecími kameny, které vyžadují mnohem důslednější přístup. V jejich mlecím ústrojí je totiž mnohem víc škvírek, které potřebují jednou za čas vymést. Jednoduchý nůž se naopak čistí velmi snadno, v některých mlýncích je dokonce možné celý zásobník i s nožem vyjmout a umýt.
Mlýnky v kavárně nebo jiném v provozu se čistí samozřejmě častěji, doma stačí očista jednou za týden nebo za dva.
Postup čištění
Ideální je, když je kávomlýnek snadno rozebratelný a prostor mezi mlecími kameny dobře dostupný. Máte tak možnost vymést zbytky namleté kávy štětečkem či kartáčkem. Vnitřní prostor můžete také zlehka profouknout. Na druhou stranu se však vyplatí sledovat pokyny výrobce, pokud rozebírání nedoporučuje, je lepší se do toho nepouštět.
Pro odstranění mastnoty se vyrábějí speciální tabletky. Mají podobný tvar jako zrnka kávy a úplně stejně je také namelete. Poté je lepší pro jistotu namlít ještě trochu kávy, aby z prostoru mezi kameny vytlačila zbytky čističe.
Narazit můžete také na radu pomlít jednou za čas várku zrnek rýže. Některým tento způsob vyhovuje, jiní však upozorňují na to, že rýže je ve srovnání s kávovými zrny tvrdší a může mlýnek poškodit. Navíc existuje riziko, že se mlýnek zanese škrobem, což ve srovnání se zbytky kávy není nijak lepší.
Káva podle metody přípravy
Pokud patříte ke kávomilům začátečníkům, zvažujete alternativní metody přípravy a nejste si úplně jistí některými pojmy, nechte se od nás zasvětit. Možná tak nakonec zjistíte, že váš ideální šálek kávy připravíte snadněji a levněji, než kdybyste kupovali drahý espresso kávovar.

Espresso
Tento způsob přípravy má svůj původ v Itálii. Připravuje se v kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappuccino či latte macchiato.
Káva použitá na espresso bývá tmavěji pražená, než jaká se používá na ostatní metody přípravy. Častěji se také používají směsi arabiky a robusty, které nabídnou vyváženou chuť perfektně ladící s našlehaným mlékem.
Filtrovaná káva
Tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. Zato v něm výborně vynikne chuť jednotlivých odrůd. Proto se také na filtr používá káva jemněji pražená a jednodruhová.
K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vacuum pot, překapávač s filtrem, chemex, aeropress, french press či kalita.
- AeroPress – zajímavý způsob přípravy kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
- Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva je velmi intenzivní, představuje tedy jakousi levnější variantu k italskému espressu.
- French press – je jedním z nejznámějších způsobů, jak jednoduše získat velkou porci kávy. Podobně jako u moka konvičky ani u french pressu nepotřebujete žádné filtry, což vám ušetří peníze i starosti s jejich sháněním. Kávu po vylouhování přitlačíte sítkem french pressu a snadno nalejete do nádoby, ze které si ji budete vychutnávat.
- Vacuum pot – představuje naopak málo známý přístroj. Je ale velmi efektní, připomíná totiž spíš nástroj chemika než kávomila. Vacuum pot se skládá ze skleněné baňky, válce a spojující části s filtrem. Pod baňkou naplněnou vodou zapálíte kahan a necháte vodu protéct do vrchního válce. Tam do ní přisypete kávu a po vylouhování kahan zhasnete. Káva proteče zpátky dolů do baňky a lógr zůstane ve filtru.
- Překapávače – překapávačů je mnoho druhů, dělí se na manuální a elektrické. Vždy jde však o nějaký „držák filtru“, do kterého nasypete várku kávy. U manuálních vodu přilijete vy sami, u elektrických to za vás udělá stroj. Mezi nejznámější překapávače patří V60, kalita a chemex.
Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?