Test mlýnků na kávu & jak vybrat nejlepší mlýnek na kávu

Vítěz porovnání

Sage BCG820

Top produkt z elektrických mlýnků s mlecími kameny

Přečíst recenzi


Naše doporučení nejlepších mlýnků na kávu

Ruční mlýnky

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím

Elektrické mlýnky s mlecími kameny

Doporučujeme:

Porlex Tall

Doporučujeme:

De’Longhi KG49

Doporučujeme:

Sage BCG820

Orientační cena:
1 400 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
800 Kč

Přečíst recenzi

Orientační cena:
7 000 Kč

Přečíst recenzi

Aroma čerstvě mleté kávy je pro některé jistě neodmyslitelná součást rána či odpoledního odpočinku. Právě pro vás jsme připravili výběr mlýnků na kávu, díky kterému si budete moci vybrat toho nejvhodnějšího pomocníka pro přípravu kávy.

Při výběru mlýnků na kávu jsme se zaměřili na produkty vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé kávomilce. Najdete zde levnější základní modely, na kterých si můžete vyzkoušet práci s čerstvě mletou kávou dříve, než se rozhodněte investovat vyšší částku do kvalitního přístroje. Ale také kvalitní mlýnky od renomovaných značek s pokročilými funkcemi.

Vybrané výrobky jsme rozdělili do tří skupin podle typu mletí. Jednou ze skupin jsou ruční mlýnky. Klasické mlýnky s kličkou, které jsou nejen funkční ale také designové. Další skupinou jsou elektrické mlýnky s tříštivým ostřím a třetí skupinou jsou elektrické mlýnky s mlecími kameny. O rozdílech mezi těmito skupinami a jejich výhody i nevýhody si můžete přečíst v našem článku "Jak vybrat mlýnek na kávu", který vám poradí, jaký mlýnek na kávu si koupit.


Nejlepší mlýnky na kávu podle typu mletí

Varianta výběru Vzhled Nejlepší kávomlýnky Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Elektrické mlýnky s mlecími kameny

Sage BCG820

Přečíst recenzi

Velký zásobník na kávu, Mnoho funkcí, Držák na filtry

Vysoká cena, Poměrně velký

7 000 Kč

1.

Cena/výkon

Elektrické mlýnky s mlecími kameny

Graef CM 802

Přečíst recenzi

Velký zásobník na kávu, Antistatický systém, Držák na filtry

Chybí pojistka proti spuštění na prázdno

4 500 Kč

2.

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s mlecími kameny

Domo DO 442KM

Přečíst recenzi

Nízká pořizovací cena

Nemá držák na filtry, Nemá pojistku proti spuštění na prázdno

1 000 Kč

3.

TOP produkt

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím

De’Longhi KG49

Přečíst recenzi

Možnost nastavení hrubosti mletí, Zásobník na 90 g kávy

Kávu seká

800 Kč

4.

Cena/výkon

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím

Gorenje SMK 150

Přečíst recenzi

Možnost nastavení hrubosti mletí

Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí

550 Kč

5.

Dostupná varianta

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím

Sencor SCG 1050WH

Přečíst recenzi

Nízká cena, Pomele i ořechy, mák, koření

Nelze nastavit hrubost mletí

300 Kč

6.

TOP produkt

Ruční mlýnky

Porlex Tall

Přečíst recenzi

Keramické kameny, Nerezové tělo, Vejde se do aeropressu

Vyšší cena, Není vidět množství umleté kávy

1 400 Kč

7.

Cena/výkon

Ruční mlýnky

Hario Mini Mill Slim

Přečíst recenzi

Keramické kameny, Víčko mlecí komory

Nepopsaná stupnice hrubosti mletí

600 Kč

8.

Dostupná varianta

Ruční mlýnky

Lodos Temp

Přečíst recenzi

Nízká cena

Krátká klička, Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák, Spíše pro začátečníky

300 Kč

Porovnání parametrů kávomlýnků ve výběru

Údaj

Sencor SCG 1050WH

Sage BCG820

Porlex Tall

Lodos Temp

Hario Mini Mill Slim

De’Longhi KG49

Gorenje SMK 150

Graef CM 802

Domo DO 442KM

Orientační cena

300 Kč

7 000 Kč

1 400 Kč

300 Kč

600 Kč

800 Kč

550 Kč

4 500 Kč

1 000 Kč

Výrobce

Sencor

Sage

Porlex

Lodos

Hario

De´Longhi

Gorenje

Graef

Domo

Typ

elektrický

elektrický

ruční

ruční

ruční

elektrický

elektrický

elektrický

elektrický

Technologie mletí 

tříštivé ostří

mlecí kameny

mlecí kameny

mlecí kameny

mlecí kameny

tříštivé ostří

tříštivé ostří

mlecí kameny

mlecí kameny

Materiál mlecích kamenů 

ocel

keramika

ocel

keramika

ocel

ocel

Velikost zásobníku na zrna (g)

50

450

44

55

90

40

350

215

Velikost zásobníku na mletou kávu (g)

50

25

24

90

40

250

150

Možnost nastavení hrubosti mletí 

ne

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

ano

Vhodný pro všechny typy přípravy kávy 

ano

ano

ano

ne

ano

ano

ano

ano

ano

Hmotnost přístroje (kg)

0,76

2,9

0,34

0,3

0,2

1,0

0,8

2,6

1,6

Výška (cm)

18,2

39,5

17,8

25

22

25

21,5

39,7

24,3

Šířka (cm)

10,4

16

4,7

8

15

11

8,5

23

13,8

Hloubka (cm)

10,4

21,5

4,7

5

7,2

13

10,5

13,5

17,3

Bezpečnostní pojistka proti sepnutí na prázdno

ano

ano

ano

ano

ne

ne

Příkon (W)

150

165

170

150

128

100

Jak vybrat mlýnek na kávu

1. Ruční mlýnek vs. elektrický mlýnek

2. Vzhled a materiál

3. Princip mletí

4. Hrubost mletí

5. Kapacita a velikost

6. Údržba

7. Ceny

8. Tři druhy nejoblíbenějších káv

Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom byste s nákupem mlýnku na kávu rozhodně neměli otálet. S tímto zařízením docílíte naprosto odlišné chuti oproti instantní nebo předem mleté kávě, o jejíž čerstvosti lze mnohdy jenom stěží pochybovat.

Jenže výběr toho pravého mlýnku nemusí být na první pohled zcela zřejmý, proto vám přinášíme sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy daleko více zasvětí. Na následujících řádcích zjistíte, že volba tohoto produktu je opravdu pestrá a měla by odpovídat vašim návykům a požadavkům.

Mlýnek na kávu vám popíšeme od A až do Z, takže na konci článku budete mít poměrně jasnou představu o tom, jakému výrobku dáte přednost. Při správném nákupu vám nic nebude bránit v tom, umlít si kávu v pohodlí vlastního domova.


1. Ruční vs. elektrický mlýnek

Odrazovým můstkem se pro nás stane obecný popis zařízení zvaného mlýnek na kávu. Doplněk, v němž za pomoci vloženého ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.

Při výběru kávomlýnku se na počátku musíte odrazit od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si domoci elektřinou?

Mlýnky podle typu - elektrický nebo ruční

Ruční mlýnek na kávu

Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy.

Na první pohled jde rozhodně o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s rituální přípravou. Celý proces máte plně ve svých rukách, takže máte možnost docílit kvalitnějšího rozemletí. Navíc je tu záruka, že nedojde k přepálení kávy.

Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás mletí kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.

Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách, než u mlýnku elektrického.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrický mlýnek na kávu je poháněn pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.

To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Tu využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.

Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí nebo se dočká i přepálené chuti kávy, k čemuž dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.


2. Vzhled a materiál

Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si budou zakládat spíše lidé volící ruční kávomlýnky, v jejichž případě se rozhodně nemusíte spoléhat pouze na levný plast. V souvislosti s tradičními designy je použit nezávadný kov, ale také libovolné dřeviny. Typickým příkladem je bukové dřevo. Najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin.  Výsledná podoba tak může být doslova dech beroucím zážitkem. Kromě praktického použití představuje takový výrobek i zajímavou dekoraci. Hlavně při pravidelném a častém mletí nesmíte opomíjet ani na správnou ergonomii.

U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.


3. Princip mletí

Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě na základě něho získáte dokonale umletou směs. Začtete-li se do technických parametrů libovolného kávomlýnku, narazíte pravděpodobně na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

  • Mlýnek na kávu s ocelovými noži s tříštivým ostřím
  • Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Popis principu mletí - tříštivé ostří a mlecí kameny.

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány, jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Na tom všem se podepisuje samotný způsob fungování.

Tříštivé nože jsou obvykle součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit.

Mnoho zákazníků vidí na první pohled krátký časový úsek při mletí kávy, ten je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy.

I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Při jeho používání vám nehrozí žádné zranění v podobě pořezaných prstů a podobně. A vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření.  

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž docílíte daleko lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům.

Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí. V tomto směru jde o velice rovnoměrný proces. Přispějete jím například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.

Z pohledu konstrukčního provedení máte možnost volby:

  • Ploché mlecí kameny – Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 900 – 1 300 ot. /min., průměrná velikost kamenů 65 – 75 mm, výkonnost kolem 9 – 18 Kg/hod. a opotřebení cca 300 – 350 Kg.
  • Kónické mlecí kameny – Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 400 - 550 ot. /min., průměrná velikost kamenů 50 - 120 mm, výkonnost kolem 15 - 70 Kg/hod. a opotřebení cca 600 - 750 Kg.

Poměrně důležité dělení představuje také výrobní materiál mlecích kamenů:

  • Ocelové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy
  • Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy

Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Ta ale samozřejmě nemusí odradit každého. V souvislosti s principem fungování a kvalitním mletím se to týká zvýšené údržby mlýnku. Je to ono zmíněné uvolňování olejů z kávových zrn a usazování kávového prachu v ústrojí. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.


4. Hrubost mletí

Umění rozemlít zrnka kávy bezpochyby není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Vzhledem k tomu, že každý disponuje zcela odlišnými chutěmi, vyžaduje i rozdílné druhy kávy. A právě jejich příprava souvisí primárně s hrubostí mleté kávy. Tu máte ostatně u každého kvalitního kávomlýnku plně ve svých rukách.

  • Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
  • Elektrický mlýnek na kávu – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Ta modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.

Pro úplnost vám ještě uvedeme několik příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu toho či onoho nápoje. Alespoň dokonale pochopíte, že hrubost kávy je jednou z velice důležitých věcí, které je potřeba rozumět:

Jemnost mletí

Nápoj

Nejjemnější mletí

Džezva

Jemné mletí

Espresso

Středně hrubé mletí

Moka Express

Jemné, střední a hrubé mletí

Aeropress

Hrubé mletí

Vakuum pot

Dripper

Chemex

Filtrovaná káva

Nejhrubší mletí

French Press


5. Kapacita a velikost

Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte, popřípadě pro kolik lidí. Vycházet určitě musíte z konkrétní denní dávky kávy. Ano, každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, ale za průměr lze považovat 7 – 10 g kvalitní mleté kávy na jeden šálek.

Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta běžně odpovídá také kapacitě zásobníku na mletou kávu. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 – 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.

Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ten bude odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat. Rozlišovat byste měli hlavně skladnost, dobu přípravy, náročnost, apod.

  • Pouze doma
  • V práci
  • Při cestování

Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům a na cestování zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti.


6. Údržba

Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Ta se týká hlavně produktů s mlecími kameny, které jsou při této činnosti daleko důslednější.

Při mletí dochází k uvolňování oleje. Ten v mlýnku zůstává, popřípadě na sebe váže další prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v těchto místech může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.

K čištění se nejčastěji využívají dva praktické nástroje:

  • Kartáčky – Slouží pro čištění kávového prachu, který z mlýnku nelze vyklepat ručně.
  • Čisticí granule – Speciální tablety, s nimiž docílíte lepšího vyčištění mlecích kamenů.

Údržbu kávomlýnku byste měli realizovat v pravidelných intervalech, ideálně provést důslednější očistu například na konci dne nebo po mletí, kdy víte, že mlýnek na nějaký čas odložíte na polici a nebude v provozu.


7. Cena

Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na běžnou konzumní vlnu zákazníků, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.

  • Cena do 1 000 Kč
  • Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
  • Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč
  • Cena nad 5 000 Kč

V těchto cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.

Cena do 1 000 Kč

Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Kč

Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují velikosti desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.


8. Tři nejoblíbenější druhy káv

Nakonec vám přinášíme ještě jeden malý bonus. V okamžiku, kdy si s pomocí zakoupeného mlýnku umelete vámi zvolenou kávu, nabízí se vám možnost přípravy nejrůznějších druhů káv, ať už ručně nebo za použití kávovaru. Zde je tedy malá inspirace toho, co můžete z mleté kávy vykouzlit, včetně správného množství a složení.

  • Espresso – espresso šálek 60 - 90 ml (30 ml espresso + crema)
  • Capuccino – capuccino šálek 150 - 180 ml (30 ml espresso + teplé mléko + mléčná pěna)
  • Latte macchiato – vysoká sklenice cca 250 ml (200 ml teplé mléko + 30 ml espresso + mléčná pěna)

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Mlýnky na kávu
Průměrné hodnocení 4.4 z 104 hlasů