Test nejlepších mlýnků na kávu a jak je vybrat

Obrázek mlýnku na kávu

Propadli jste kouzlu mleté kávy a pouštíte se do výběru vhodného mlýnku? Pak jste na tom správném místě, protože nákup bez patřičných znalostí této tématiky je jako hledání jehly v kupce sena. V tomto článku vám poradíme s volbou adekvátního produktu, který vám přinese dostatek užitku.

Víte, jaké jsou rozdíly mezi ručním a elektrickým kávomlýnkem, jaké jsou principy mletí a jak důležitou roli sehrává samotná hrubost mletí? S tím vším vás seznámíme v řadu minut, během nichž si můžete pročíst několik důležitých kapitol o mlýncích na kávu.

Zjistěte, jaký mlýnek je pro vaše účely ten nejlepší. Naučte se rozlišovat kvalitu tohoto sortimentu na základě jeho technických parametrů. To vše a mnohé další vám nyní přinášíme v té nejčtenější formě. Vybírejte s rozmyslem, ať si můžete co nejdříve dopřát lahodný šálek kávy. Třeba jeden z těch uváděných na konci článku.


Nejlepších 10 mlýnků na kávu dle hodnocení uživatelů

Vzhled

Název mlýnku

Typ

Objem (g)

Orientační cena

Aktuální cena

Malý náhled mlýnku na kávu

Porlex Mini

ruční

25

1 300 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Bosch MKM6003

Bosch MKM6003

elektrický

75

400 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu DeLonghi KG 89

DeLonghi KG 89

elektrický

120

1 200 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Hario Skerton

Hario Skerton

ruční

30

950 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Bosch MKM6000

Bosch MKM6000

elektrický

75

400 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Krups GVX 242

Krups GVX 242

elektrický

225

1 700 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Sencor SCG 1050BK

Sencor SCG 1050BK

elektrický

50

350 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Hario Mini Mill Slim

Hario Mini Mill Slim

ruční

24

700 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Porlex Tall

Porlex Tall

ruční

45

1 300 Kč

Malý náhled mlýnku na kávu Sencor SCG 3050SS

Sencor SCG 3050SS

elektrický

50

500 Kč

Testování a recenze mlýnků na kávu pro rok 2017

V současnosti zpracováváme podrobný test mlýnků na kávu. Jeho vydání předpokládáme v druhé polovině roku 2017. V testu budou také recenze nejlépe bodovaných mlýnků. Zatím jsme pro vás připravili tabulku nejlépe hodnocených produktů na základě zkušeností uživatelů. Vždy se jedná o mlýnky, které jsou již prověřené množstvím uživatelů. Přesto ale doporučujeme přečíst i recenze na vybraných e-shopech a na Heurece.

Pokud chcete, abychom do testu zařadili nějaký konkrétní mlýnek, o který se zajímáte, napište nám na info@arecenze.cz.

Jak vybrat mlýnek na kávu

1. Ruční mlýnek vs. elektrický mlýnek

2. Vzhled a materiál

3. Princip mletí

4. Hrubost mletí

5. Kapacita a velikost

6. Údržba

7. Ceny

8. Tři druhy nejoblíbenějších káv

Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom byste s nákupem mlýnku na kávu rozhodně neměli otálet. S tímto zařízením docílíte naprosto odlišné chuti oproti instantní nebo přede mleté kávě, o jejíž čerstvosti lze mnohdy jenom stěží pochybovat.

Jenže výběr toho pravého mlýnku nemusí být na první pohled zcela zřejmý, proto vám přinášíme sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy daleko více zasvětí. V následujících řádcích zjistíte, že volba tohoto produktu je opravdu pestrá a měla by odpovídat vašim návykům a požadavkům.

Mlýnek na kávu vám popíšeme od A až do Z, takže na konci článku budete mít poměrně jasnou představu o tom, jakému výrobku dáte přednost. Při správném nákupu vám nic nebude bránit v tom, umlít si kávu v pohodlí vlastního domova.


1. Ruční vs. elektrický mlýnek

Odrazovým můstkem se pro nás stane obecný popis zařízení zvaného mlýnek na kávu. Doplněk, v němž za pomoci vloženého ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.

Při výběru kávomlýnku se na počátku musíte odrazit od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si domoci elektřinou?

Ruční mlýnek na kávu

Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy.

Na první pohled jde rozhodně o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s rituální přípravou. Celý proces máte plně ve svých rukách, takže máte možnost docílit kvalitnějšího rozemletí. Navíc je tu záruka, že nedojde k přepálení kávy.

Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás mletí kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.

Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách, než u mlýnku elektrického.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrický mlýnek na kávu je poháněn za pomoci elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.

To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Tu využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.

Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí nebo se dočká i přepálené chuti kávy, k čemuž dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.


2. Vzhled a materiál

Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si budou zakládat spíše lidé volící ruční kávomlýnky, v jejichž případě se rozhodně nemusíte spoléhat pouze na levný plast. V souvislosti s tradičními designy je použit nezávadný kov, ale také libovolné dřeviny. Typickým příkladem je bukové dřevo. Výsledná podoba tak může být doslova dech beroucím zážitkem. Kromě praktického použití představuje takový výrobek i zajímavou dekoraci. Hlavně při pravidelném a častém mletí nesmíte opomíjet ani na správnou ergonomii.

U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.


3. Princip mletí

Abyste se svým novým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě na základě něho získáte dokonale umletou směs. Začtete-li se do technických parametrů libovolného kávomlýnku, narazíte pravděpodobně na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

  • Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
  • Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány, jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Některé z modelů lze dokonce označit za jednoúčelové. Na tom všem se podepisuje samotný způsob fungování.

Tříštivé nože jsou obvykle součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit.

Mnoho zákazníků vidí na první pohled krátký časový úsek při mletí kávy, ten je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy.

I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Při jeho používání vám nehrozí žádné zranění v podobě pořezaných prstů a podobně. A vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž docílíte daleko lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismu je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům.

Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí. V tomto směru jde o velice rovnoměrný proces. Přispějete jím například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.

Z pohledu konstrukčního provedení máte možnost volby:

  • Ploché mlecí kameny – Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 900 – 1 300 ot. /min., průměrná velikost kamenů 65 – 75 mm, výkonnost kolem 9 – 18 Kg/hod. a opotřebení cca 300 – 350 Kg.
  • Kónické mlecí kameny – Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 400 - 550 ot. /min., průměrná velikost kamenů 50 - 120 mm, výkonnost kolem 15 - 70 Kg/hod. a opotřebení cca 600 - 750 Kg.

Poměrně důležité dělení představuje také výrobní materiál mlecích kamenů:

  • Ocelové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy
  • Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy

Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Ty ale samozřejmě nemusí odradit každého. V souvislosti s principem fungování a kvalitním mletím se to týká zvýšené údržby mlýnku. Je to ono zmíněné uvolňování olejů z kávových zrn a usazování kávového prachu v ústrojí. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo ke vzniku nechtěných plísní.


4. Hrubost mletí

Umění rozemlít zrnka kávy bezpochyby není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Vzhledem k tomu, že každý disponujete zcela odlišnými chutěmi, vyžadujeme i rozdílné druhy kávy. A právě jejich příprava souvisí primárně s výslednou hrubostí. Tu máte ostatně u každého kvalitního kávomlýnku plně ve svých rukách.

  • Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
  • Elektrický mlýnek na kávu – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Ta modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.

Pro úplnost vám ještě uvedeme několik příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu toho či onoho nápoje. Alespoň dokonale pochopíte, že hrubost kávy je jednou z velice důležitých věcí, které je potřeba rozumět:

Jemnost mletí

Nápoj

Nejjemnější mletí

Džezva

Jemné mletí

Espresso

Středně hrubé mletí

Moka Express

Jemné, střední a hrubé mletí

Aeropress

Hrubé mletí

Vakuum pot

Dripper

Chemex

Filtrovaná káva

Nejhrubší mletí

French Press


5. Kapacita a velikost

Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte, popřípadě pro jak velké množství lidí. Vycházet určitě musíte z konkrétní denní dávky kávy. Ano, každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, ale za průměr lze považovat 7 – 10 g kvalitní mleté kávy na jeden šálek.

Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta běžně odpovídá také kapacitě zásobníku na mletou kávu. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 – 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.

Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ten bude odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat. Rozlišovat byste měli hlavně skladnost, dobu přípravy, náročnost, apod.

  • Pouze doma
  • V práci
  • Při cestování

Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům a na cestování zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti.


6. Údržba

Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Ta se týká hlavně produktů s mlecími kameny, které jsou při této činnosti daleko důslednější.

Při mletí dochází k uvolňování oleje. Ten v mlýnku zůstává, popřípadě na sebe váže další prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v těchto místech může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.

K čištění se nejčastěji využívají dva praktické nástroje:

  • Kartáčky – Slouží pro čištění kávového prachu, který z mlýnku nelze vyklepat ručně.
  • Čisticí granule – Speciální tablety, s nimiž docílíte lepšího vyčištění mlecích kamenů.

Údržbu kávomlýnku byste měli realizovat v pravidelných intervalech, ideálně provést důslednější očistu například na konci dne nebo po mletí, kdy víte, že mlýnek na nějaký čas odložíte na polici a nebude v provozu.


7. Cena

Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na běžnou konzumní vlnu zákazníků, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.

  • Cena do 1 000 Kč
  • Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
  • Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč
  • Cena nad 5 000 Kč

V těchto cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Banquet, Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos a mnohé další.

Cena do 1 000 Kč

Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Kč

Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují velikosti desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.


8. Tři nejoblíbenější druhy káv

Nakonec vám přinášíme ještě jeden malý bonus. V okamžiku, kdy si s pomocí zakoupeného mlýnku umelete vámi zvolenou kávu, nabízí se vám možnost přípravy nejrůznějších druhů káv, ať už ručně nebo za použití kávovaru. Zde je tedy malá inspirace toho, co můžete z mleté kávy vykouzlit, včetně správného množství a složení.

  • Espresso – espresso šálek 60 - 90 ml (30 ml espresso + crema)
  • Capuccino – capuccino šálek 150 - 180 ml (30 ml espresso + teplé mléko + mléčná pěna)
  • Latte macchiato – vysoká sklenice cca 250 ml (200 ml teplé mléko + 30 ml espresso + mléčná pěna)

Jak vám pomohl tento test? Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Žebříček a test mlýnků na kávu
Průměrné hodnocení 4.4 z 19 hlasů