Menu

Porovnávací test & recenze
nejlepších mlýnků na kávu

Aktualizováno:
Květen 2021
Autor:
Veronika Vyskočilová, Iveta Polášková

V kategorii elektrických mlýnků s kameny doporučujeme

Sage BCG820

7 000 Kč

Orientační cena

Jaký mlýnek na kávu vybrat dle srovnání

Top produkt

Elektrické mlýnky s kameny

Hodnocení 94,7 %
Sage BCG820
Orientační cena 7 000 Kč
Top produkt

Elektrické mlýnky s noži

Hodnocení 92,6 %
De'Longhi KG210
Orientační cena 1 100 Kč
Top produkt

Ruční mlýnky

Hodnocení 95,5 %
Porlex Tall II
Orientační cena 1 800 Kč

Aroma čerstvě mleté kávy je pro některé jistě neodmyslitelná součást rána či odpoledního odpočinku. Právě proto jsme pro vás připravili porovnání mlýnků na kávu, díky kterému si budete moci vybrat toho nejvhodnějšího pomocníka pro přípravu tohoto horkého nápoje. Nezapomněli jsme ale ani na výběr ideální kávy, s čímž vám poradí naše nákupní příručka Jak vybrat kávu.

Test mlýnků na kávu je zaměřen na produkty vhodné jak pro nenáročné, tak pro náročnější kávomilce. Najdete zde levnější základní modely, na kterých si můžete vyzkoušet práci s čerstvě mletou kávou dříve, než se rozhodnete investovat vyšší částku do kvalitního přístroje. Ale také kvalitní mlýnky od renomovaných značek s pokročilými funkcemi.

Vybrané výrobky jsme rozdělili do tří skupin podle typu mletí. Jednou ze skupin jsou ruční mlýnky. Klasické mlýnky s kličkou, které jsou nejen funkční ale také designové. Další skupinou jsou elektrické mlýnky s tříštivým ostřím a třetí skupinou jsou elektrické mlýnky s mlecími kameny. O rozdílech mezi těmito skupinami a jejich výhodách i nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat mlýnek na kávu, který vám poradí, jaký mlýnek na kávu si koupit.


Nejlepší mlýnky na kávu dle srovnání

Elektrické mlýnky s kameny

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

94,7 %
Recenze Sage BCG820
Sage BCG820

Velký zásobník na kávu

Mnoho funkcí

Držák na filtry

Vysoká cena

Poměrně velký

Vysoká hmotnost

7 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,4 %
Recenze De'Longhi KG 520.M
De'Longhi KG 520.M

Má držák na filtry

Široké nastavení hrubosti mletí

Velký zásobník na kávu

Káva padá i mimo páku

Větší rozměry

Vyšší hmotnost

5 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

73,8 %
Recenze ECG KM 1412 Aromatico
ECG KM 1412 Aromatico

Nízká cena

Hodně stupňů mletí

Prostor na kabel

Nemá držák na filtry nebo páku

Plastové provedení

Nelze namlet 1 porci

1 100 Kč Zobrazit nabídky

Elektrické mlýnky s noži

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,6 %
Recenze De'Longhi KG210
De'Longhi KG210

Nastavitelná hrubost sekání

Přehledné kontrolky

Možnost použít na koření či bylinky

Plastové tělo

Pro jemné mletí někdy nutné použít víckrát

Vyšší cena

1 100 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

86,9 %
Recenze Lauben Grinder 200ST
Lauben Grinder 200ST

Možnost nastavení hrubosti mletí

Nízká cena

Slušný příkon

Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí

Menší zásobník na kávu

Kávu seká

600 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

72,3 %
Recenze Sencor SCG 1050WH
Sencor SCG 1050WH

Nízká cena

Pomele i ořechy, mák, koření

Slušný příkon

Nelze nastavit hrubost mletí

Kávu seká

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky

Ruční mlýnky

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,5 %
Recenze Porlex Tall II
Porlex Tall II

Rychlost a nastavení mletí

Nerezová konstrukce

Ideální na cesty

Vysoká cena

Jemné mletí na espresso je těžší

1 800 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,9 %
Recenze Hario Mini Mill Slim
Hario Mini Mill Slim

Keramické kameny

Víčko mlecí komory

Průhledný zásobník mleté kávy

Nepopsaná stupnice hrubosti mletí

Pouze na dva šálky

Plastové tělo

800 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

72,3 %
Recenze Lodos Temp
Lodos Temp

Nízká cena

Kompaktní rozměry

Tradiční výrobek

Krátká klička

Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Sage BCG820
Sage BCG820
Recenze De'Longhi KG 520.M
De'Longhi KG 520.M
Recenze ECG KM 1412 Aromatico
ECG KM 1412 Aromatico
Recenze De'Longhi KG210
De'Longhi KG210
Recenze Lauben Grinder 200ST
Lauben Grinder 200ST
Recenze Sencor SCG 1050WH
Sencor SCG 1050WH
Recenze Porlex Tall II
Porlex Tall II
Recenze Hario Mini Mill Slim
Hario Mini Mill Slim
Recenze Lodos Temp
Lodos Temp
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Top produkt

Top cena/výkon

Dostupná varianta

Kategorie

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Hodnocení 94,7 % 85,4 % 73,8 % 92,6 % 86,9 % 72,3 % 95,5 % 85,9 % 72,3 %
Orientační cena 7 000 Kč 5 000 Kč 1 100 Kč 1 100 Kč 600 Kč 350 Kč 1 800 Kč 800 Kč 350 Kč
Výrobce Sage De'Longhi ECG De'Longhi Lauben Sencor Porlex Hario Lodos
Velikost zásobníku na kávová zrna (g) 450 350 240 90 50 50 30 24 55
Velikost zásobníku na mletou kávu (g) Neuvedeno 170 95 90 50 50 Neuvedeno 24 25
Možnost nastavení hrubosti 60 stupňů 18 stupňů 18 stupňů 3 stupně Ano, regulací času Ne Ano Ano Ano
Materiál kamenů/nožů Nerez Ocel Nerez Nerez Nerez Nerez Keramika Keramika Ocel
Materiál nádoby na mletou kávu Neuvedeno Plast Plast Plast Nerez Plast Nerez Plast Plast
Materiál těla Nerez Neuvedeno Plast Plast Nerez Plast Nerez Plast Plast
Počet šálků Neuvedeno 1 až 24 2 až 12 2 až 12 7 7 4 1 až 3 1 až 3
Hmotnost (kg) 2,9 2,75 1 1 Neuvedeno 0,76 0,233 0,25 0,3
Rozměry (cm) 16*21,5*39,5 24*15,4*38,2 10*11,5*19,5 11*13*22 9*20 10,4*18,2 4,5*18,5 7,2*18 8*12*25
Příkon (W) 165 150 200 170 200 150 - - -

Recenze Sage BCG820

Recenze Sage BCG820
Top produkt Elektrické mlýnky s kameny
94,7 % Celkové hodnocení
  • Velký zásobník na kávu
  • Mnoho funkcí
  • Držák na filtry
  • Vysoká cena
  • Poměrně velký
  • Vysoká hmotnost

Elektrický mlýnek Sage BCG820 rozmělňuje kávu pomocí ocelových kónických kamenů. Je vhodný i pro ty nejnáročnější uživatele, je totiž vybaven mnoha funkcemi – například dopočítáváním množství podle nastavené hrubosti mletí. Kávová zrna jsou uložena ve vzduchotěsném odnímatelném zásobníku, který pojme až 450 g suroviny. Hrubost mletí je možné volit mezi 60 stupni od jemné po hrubou, díky tomu je vhodný pro mletí na přípravu všech druhů kávy. Přípravu espressa usnadňuje možnost mletí přímo do sítka páky. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a velké rozměry.

Hodnocení ostatních uživatelů

Uživatelé ve svých recenzích zmiňují spokojenost s celkovou kvalitou mlýnku. Oceňují také možnost navolit množství i hrubost pomleté kávy a přesnost mlýnku. Někteří si stěžují na vysoké pískání při zapojování do zásuvky.

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi hlavní kvality můžeme zařadit kónické mlecí kameny, velkou kapacitu zásobníku a držáky na páku. Také 60 stupňů mletí je velmi nadstandardních. Nevýhodu může pro někoho představovat větší hmotnost a rozměry.

Závěr

Mlýnek Sage je kvalitní produkt pro náročné uživatele. Dle velkého zásobníku na zrna a široké rozpětí hrubosti mletí můžeme konstatovat, že do domácnosti jednotlivce by jej byla škoda. Zato v početnější rodině se uchytí skvěle.

Pokud je na vás tento model poněkud naddimenzovaný a zbytečně drahý, doporučíme pročíst hodnocení mlýnku De’Longhi KG 520.M.

7 000 Kč Orientační cena

Recenze De'Longhi KG 520.M

Recenze De'Longhi KG 520.M
Top cena/výkon Elektrické mlýnky s kameny
85,4 % Celkové hodnocení
  • Má držák na filtry
  • Široké nastavení hrubosti mletí
  • Velký zásobník na kávu
  • Káva padá i mimo páku
  • Větší rozměry
  • Vyšší hmotnost

De’Longhi KG 520.M je mlýnek vybavený ocelovými kónickými kameny. Poslouží dobře i náročnějším uživatelům. Do průhledné násypky se vejde až 350 g kávových zrn. Namletá káva padá buď do přiložené vzduchotěsné nádoby, nebo přímo do páky, poté ji snadno upěchujete a připravíte v kávovaru. Najednou umele množství až na 24 šálků. Hrubost je možné nastavit v 18 stupních od jemné na espresso, po hrubou na french press. Ovládání je jednoduché pomocí dotykových tlačítek na horní straně přístroje. Dobře ladí s kávovary De’Longhi.

5 000 Kč Orientační cena

Recenze ECG KM 1412 Aromatico

Recenze ECG KM 1412 Aromatico
Dostupná varianta Elektrické mlýnky s kameny
73,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Hodně stupňů mletí
  • Prostor na kabel
  • Nemá držák na filtry nebo páku
  • Plastové provedení
  • Nelze namlet 1 porci

Mlýnek ECG KM 1412 Aromatico potěší příznivce mlecích kamenů, kteří shánějí mlýnek za dostupnou cenu. Kompromisy budou muset udělat ve zpracování, neboť celý mlýnek je převážně z plastu. Co se samotného mletí týče, na výběr máte z 18 stupňů. Ovlivnit můžete také množství namleté kávy, a to v rozmezí mezi 2 a 12 šálky. Kapacita nádobky na zrna pojme až 240 g. Mezi mlýnky s mlecími kameny patří tento spíš k menším, další úsporu místa slibuje prostor pro namotání kabelu, který tak nepřekáží na lince.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé pozitivně kvitují poměr ceny a výkonu a kvalitu mletí. Mlýnek je prý také relativně tichý (to je však obecně výhoda mlecích kamenů oproti tříštivým nožům).

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi hlavní benefity mlýnku patří nízká cena, která je dokonce nižší než u některých ručních. Pochválit musíme také 18 stupňů mletí, což je počet srovnatelný s dražšími modely. Drobnou výhodou je také prostor na smotání kabelu. Nevýhod mlýnek ECG mnoho nemá, jako nejvýraznější z nich vidíme nemožnost namlet jen jednu porci. Mlýnku také chybí úchyt na páku, takže pokud chcete být precizní, kávu je nutné ze zásobníku odvážit. To je však v této cenové kategorii obvyklé.

Závěr

Kávomlýnek se pyšní nízkou pořizovací cenou a relativně dobrými parametry. Chybí mu nějaké náležitosti jeho dražších kolegů, jako například držák na páku. S kvalitou mletí jsou však současní uživatelé spokojeni. Ve své kategorii je poměrně malý a skladný, příkon motoru je naopak nejvyšší. Při nastavování máte možnost zvolit z 18 stupňů hrubosti, množství kávy se může pohybovat od 2 do 12 šálků.

1 100 Kč Orientační cena

Recenze De'Longhi KG210

Recenze De'Longhi KG210
Top produkt Elektrické mlýnky s noži
92,6 % Celkové hodnocení
  • Nastavitelná hrubost sekání
  • Přehledné kontrolky
  • Možnost použít na koření či bylinky
  • Plastové tělo
  • Pro jemné mletí někdy nutné použít víckrát
  • Vyšší cena

De’Longhi KG210 je mlýnek s tříštivým nožem, což jej v oblasti rovnoměrného mělnění zrn oproti mlecím kamenům poněkud znevýhodňuje. Na druhou stranu je však vhodný i na sekání čerstvých bylinek nebo koření, což z něj dělá multifunkční model. Seká ve třech hrubostech a jeho ovládání je díky kontrolkám velmi jednoduché. Nastavíte počet šálků, stisknete víčko a kontrolky se budou postupně rozsvěcet podle toho, jak budou zrna uvnitř nasekaná. Nádobka je vyjímatelná, což je praktické z hlediska údržby.

Hodnocení ostatních uživatelů

Chvály se mlýnek dočkal za kvalitní zpracování a jednoduchost užití. Nejvýraznější výtkou byl pak sklon mlýnku po zdvihnutí víčka trousit nasekaná zrnka po lince. Další stížnost směřovala k nestejnoměrnému mletí, které je však pro mlýnky s tříštivým ostřím typické.

Hlavní výhody a nevýhody

Ve své kategorii mlýnek vyčnívá možností zvolit si hrubost mletí. Kávu seká ve třech stupních; pokud není dostatečně rovnoměrná, je možné opakovaným použitím rozdíly v zrnech dorovnat. Proces usnadňují kontrolky označující, jak moc je káva namletá. Nevýhody mlýnku vyplývají částečně z jeho typu – zde máme na mysli nerovnoměrnost umletí kávy a její zahřívání při dlouhém sekání. Body musíme také srazit za nepořádek, který mlýnek dle uživatelských recenzí dělá.

Závěr

Mlýnky s tříštivým ostřím všeobecně doporučujeme těm, pro které je káva jen jedním z plánovaných využití, pro její přípravu se totiž lépe hodí modely vybavené mlecími kameny. Mlýnek De’Longhi vyniká kvalitním zpracováním a nastavitelnou hrubostí mletí, stále však může v kávě zanechat nestejnoměrně velké kousky. Jeho použití je velmi jednoduché až na nutnou opatrnost při odklápění víčka po domletí. Mletá zrnka totiž mají sklon trousit se po stole.

Pokud je vaším cílem kvalitně namletá káva a na ruční mletí nemáte vždy náladu, doporučujeme si připlatit a koupit dražší elektrický mlýnek s mlecími kameny, například De’Longhi KG 520.M.

1 100 Kč Orientační cena

Recenze Lauben Grinder 200ST

Recenze Lauben Grinder 200ST
Top cena/výkon Elektrické mlýnky s noži
86,9 % Celkové hodnocení
  • Možnost nastavení hrubosti mletí
  • Nízká cena
  • Slušný příkon
  • Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí
  • Menší zásobník na kávu
  • Kávu seká

Lauben Grinder 200ST je mlýnek vhodný zejména pro nenáročné uživatele. Kávu seká pomocí tříštivých nerezových nožů, mohou tak vznikat nerovnoměrně velké kusy kávy. Hrubost mletí se nastavuje prostřednictvím určení času mletí. Mlecí nádoba pojme až 50 g kávy, což vystačí přibližně na 7 šálků. Nemá ale žádný způsob dávkování. Příslušné množství kávy si tedy budete muset nejprve odvážit a až poté umlít. Mlýnek je celý z nerezové oceli a má elegantní design. Jeho výhodou je také vyšší příkon a přívětivá pořizovací cena.

600 Kč Orientační cena

Recenze Sencor SCG 1050WH

Recenze Sencor SCG 1050WH
Dostupná varianta Elektrické mlýnky s noži
72,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Pomele i ořechy, mák, koření
  • Slušný příkon
  • Nelze nastavit hrubost mletí
  • Kávu seká
  • Plastové tělo

Sencor SCG 1050WH je základní elektrický mlýnek s tříštivými noži. Jeho nízká cena odpovídá funkcím, které nejsou příliš oslnivé. Za největší nevýhodu považujeme nemožnost jakéhokoliv nastavení hrubosti mletí, nebo signalizace času. Hrubost lze tedy ovlivnit pouze délkou sekání. Výhodou je ale možnost mletí nejen kávy, ale i dalších surovin, například mák, bylinky či ořechy. Nejednou zvládne posekat až 50 g kávy. Její množství si ale budete muset předem sami odvážit. Výhodou je pojistka proti spuštění bez víčka a protiskluzové nožky.

350 Kč Orientační cena

Recenze Porlex Tall II

Recenze Porlex Tall II
Top produkt Ruční mlýnky
95,5 % Celkové hodnocení
  • Rychlost a nastavení mletí
  • Nerezová konstrukce
  • Ideální na cesty
  • Vysoká cena
  • Jemné mletí na espresso je těžší

Porlex II představuje novou generaci oblíbených ručních mlýnků pyšnících se nadstandardní kvalitou zpracování i užitnými vlastnostmi. Co se totiž mletí kávy týče, je rychlý a snadno nastavitelný. Největší radost pravděpodobně udělá kávovým nadšencům, kteří preferují alternativní přípravy kávy. Kávu na espresso sice také namele, není to však jeho parketa. Pro jeho odolnou nerezovou konstrukci a kompaktní rozměry se hodí i na cesty, kde si bude výborně rozumět s aeropressem nebo moka konvičkou.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé si u mlýnku váží kvalitního zpracování a kvality mlecích schopností. Zmiňují rychlost i jednoduchost nastavení, pochvaly se dočkalo také cestovní využití a snadné čištění. Negativ v recenzích mnoho nenajdete, občas se objeví zmínka, že jemné mletí na espresso je poměrně náročné.

Hlavní výhody a nevýhody

V kategorii ručních mlýnků Porlex vyniká kvalitou a rovnoměrností mletí. Nerezové provedení s keramickými kameny slibuje dlouhou životnost a odolnost při cestování, navíc se dobře omývá. Nevýhodou je náročnější mletí na espresso (která je však společná pro všechny ruční mlýnky). Někomu by také mohl chybět oblíbený retro vzhled.

Závěr

Mlýnek Porlex Tall II doporučujeme kávovým nadšencům, kteří se specializují na filtrovanou kávu a bez ranního doušku si neumí představit svůj den – ani na cestách. Dočkají se rychlého mletí s precizním nastavením hrubosti a snadného čištění pod proudem tekoucí vody. Porlex je totiž vyroben z nerezové oceli, což mu ve srovnání s mlýnky dřevěnými dává tuto výhodu. I když je dražší než ostatní ruční mlýnky, jeho současní majitelé jsou s ním spokojeni. Pokud je pro vás jeho cena nepřijatelná, avšak nechcete příliš slevovat z požadavků na kvalitu, možná by vás potěšil mlýnek Hario Mini Mill Slim.

1 800 Kč Orientační cena

Recenze Hario Mini Mill Slim

Recenze Hario Mini Mill Slim
Top cena/výkon Ruční mlýnky
85,9 % Celkové hodnocení
  • Keramické kameny
  • Víčko mlecí komory
  • Průhledný zásobník mleté kávy
  • Nepopsaná stupnice hrubosti mletí
  • Pouze na dva šálky
  • Plastové tělo

Mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim oceníte zejména při cestování. Je velice malý, skladný a díky plastovému tělu také lehký. Najednou pomele až 24 g kávy, což vystačí bohatě na tři šálky kávy. Zásobník s namletou kávou je možné zavíčkovat a mletou kávu tak připravit dopředu. Kávová zrna rovnoměrně drtí keramické kameny, které se při procesu nijak nezahřívají. Hrubost mletí se nastavuje pomocí otočné matice. Lze tak připravit kávu vhodnou na různé druhy přípravy.

800 Kč Orientační cena

Recenze Lodos Temp

Recenze Lodos Temp
Dostupná varianta Ruční mlýnky
72,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Kompaktní rozměry
  • Tradiční výrobek
  • Krátká klička
  • Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák
  • Plastové tělo

Lodos Temp je tradiční český výrobek. Jedná se o plastový mlýnek s ocelovými kameny. Výhodou jsou malé rozměry a také nízká pořizovací cena. Hrubost mletí je nastavitelná, oproti ostatním modelům ale budete k jejímu nastavení potřebovat šroubovák, což obsluhu mírně komplikuje. Temp je vhodný spíše pro mletí hrubší kávy. Podle uživatelů trvá namletí najemno velice dlouho. Slabinou je také krátká křehká klička, za kterou je potřeba hodně zabrat. Mlýnek je vhodný spíše na občasné používání, cestování, nebo pro nenáročné uživatele.

350 Kč Orientační cena


Jak vybrat mlýnek na kávu

Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom byste s nákupem mlýnku na kávu rozhodně neměli otálet. S tímto zařízením docílíte naprosto odlišné chuti oproti instantní nebo předem mleté kávě, o jejíž čerstvosti lze mnohdy jenom stěží pochybovat.

Jenže výběr toho pravého mlýnku nemusí být na první pohled zcela jasný, proto vám přinášíme sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy daleko více zasvětí a doplní naše recenze mlýnků na kávu. Na následujících řádcích zjistíte, že nabídka tohoto produktu je opravdu pestrá a volba měla by odpovídat vašim návykům a požadavkům.

Mlýnek na kávu vám popíšeme od A až do Z, takže na konci článku budete mít poměrně jasnou představu o tom, jakému výrobku dáte přednost. Při správném nákupu vám nic nebude bránit v tom, abyste si v pohodlí vlastního domova vychutnali kávu z čerstvě namletých zrn.

Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale ​také pákové a kapslové kávovary.

Jak vybrat mlýnek na kávu stručně:

  • Zvolte ruční nebo elektrický podle počtu připravovaných šálků, ale také podle toho, zda je pro vás příprava kávy rituál, nebo ji chcete mít co nejrychleji za sebou.
  • Zvažte tříštivé ostří nebo mlecí kameny a pokud budete mít příležitost, jednoznačně zvolte kameny.
  • Zaměřte se na materiál kamenů keramické se méně zahřívají, nerezové jsou odolnější.
  • Uvažte velikost zásobníku podle toho, kolik káv najednou budete připravovat.
  • Zvažte i estetická kritéria zejména u ručních mlýnků najdete mnoho designových variant.

Ruční vs. elektrický mlýnek

Odrazovým můstkem se pro nás stane obecný popis zařízení zvaného mlýnek na kávu. Doplněk, v němž za pomoci vloženého ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.

Při výběru a srovnání mlýnků na kávu se na počátku musíte odrazit od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si pomoci elektřinou?

Rozdíly mezi elektrickým a ručním mlýnkem na kávu

Ruční mlýnek na kávu

Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy.

Na první pohled jde rozhodně o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s vlastnoruční přípravou. Ta je mnohdy umocněna retro vzhledem mlýnku, který tak zároveň plní funkci osobitého kuchyňského doplňku. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich jsou pouze dekorace.

Celý proces máte plně ve svých rukách, takže máte možnost docílit kvalitnějšího rozemletí. Hrubost mletí můžete přenastavit hned jak z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.

Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás pití kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.

Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou poháněny pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.

To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Nejspíš ji rádi využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.

Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí, někdo se zase dočká přepálené chuti kávy, k čemuž často dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.

Další informace o rozdílech mezi elektrickými a automatickými mlýnky najdete například v této odpovědi věnované výběru mlýnku.

Princip mletí

Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě na základě něho získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. Začtete-li se do technických parametrů libovolného kávomlýnku, narazíte pravděpodobně na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

Porovnání způsobů mletí u mlýnků na kávu

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Na tom všem se podepisuje samotný způsob fungování.

Tříštivé nože jsou obvykle součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí spíš při frekventovanějším využití mlýnku, v kavárnách apod.

Mnoho zákazníků vidí na první pohled krátký časový úsek při drcení kávy, ten je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy. V neposlední řadě tyto mlýnky často nejdou nastavit, což znemožňuje správné mletí pro různé druhy přípravy kávy.

I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Při jeho používání vám nehrozí žádné zranění v podobě pořezaných prstů a podobně. A vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření. Pokud se chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto varianty, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž docílíte daleko lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům.

Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí. V tomto směru jde o velice rovnoměrný proces. Přispějete jím například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.

Z pohledu konstrukčního provedení máte možnost volby:

Ploché mlecí kameny

Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení. Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické.

Pokud kupujete mlýnek pro kavárnu či obchod, kde si zákazníci melou množství kávy s sebou pro domácí potřebu, mohly by se vám také hodit údaje o výkonnosti. Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 900 – 1 300 ot. /min., za hodinu umelou mezi 9 – 18 kg.

Kónické mlecí kameny

Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost,  opotřebení můžete čekat po namletí cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena.

Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 400 – 550 ot. /min., za hodinu namelou mezi 15 – 70 kg.

Poměrně důležité dělení představuje také výrobní materiál mlecích kamenů:

  • Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan
  • Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí

Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Ta ale samozřejmě nemusí odradit každého. V souvislosti s principem fungování a kvalitním mletím se to týká zvýšené údržby mlýnku. Je to ono zmíněné uvolňování olejů z kávových zrn a usazování kávového prachu v ústrojí. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.

Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.

Hrubost mletí

Umění rozemlít zrnka kávy bezpochyby není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Vzhledem k tomu, že každý disponuje zcela odlišnými chutěmi, vyžaduje i rozdílný způsob přípravy kávy. Tu máte ostatně u každého kvalitního kávomlýnku plně ve svých rukách.

  • Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
  • Elektrický mlýnek na kávu – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Ta modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.

V základu se ideální hrubost mletí řídí podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na filtr, kde zůstává ve vodě delší dobu. Nejjemnější mletí se hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s „českým turkem“) a nejhrubší pak pro French pressy (Zdroj: Wikipedie).

Pro úplnost vám ještě doplníme několik dalších příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu tím či oním způsobem. Alespoň dokonale pochopíte, že hrubost kávy je jednou z velice důležitých věcí, kterou je potřeba si ujasnit, jakmile si pro domácí přípravu zvolíte ten váš ideální způsob:

Jemnost mletí Způsob přípravy (nádoba)
Nejjemnější mletí Džezva
Jemné mletí Kávovar (klasické espresso)
Jemné až středně hrubé mletí Moka konvička
Středně hrubé mletí Aeropress

V60

Vakuum pot

Hrubé mletí Kalita wave

Chemex

Překapávač

Nejhrubší mletí French Press

Vzhled a materiál

Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si budou zakládat spíše lidé volící ruční kávomlýnky, v jejichž případě se rozhodně nemusíte spoléhat pouze na levný plast. V souvislosti s tradičními designy je použit nezávadný kov, ale také libovolné dřeviny. Typickým příkladem je bukové dřevo. Najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin.  Výsledná podoba tak může být doslova dech beroucí. Kromě praktického použití představuje takový výrobek i zajímavou dekoraci. Hlavně při pravidelném a častém mletí nesmíte opomíjet ani správnou ergonomii.

U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.

Kapacita a velikost

Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte, popřípadě pro kolik lidí. Vycházet určitě musíte z konkrétní denní dávky kávy. Každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, například na jedno espresso potřebujete 7 až 9 g kvalitní mleté kávy. Do šálku by vám mělo natéct 25-35 ml intenzivního nápoje. Filtrovaná káva je ve srovnání s espressem „slabší“ a šálek s ní objemnější. S množstvím kávy a vody můžete zlehka experimentovat, odrazovým můstkem by pro vás mohlo být 18 g kávy na 300 ml vody.

Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta běžně odpovídá také kapacitě zásobníku na mletou kávu. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.

Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ten bude odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat. Rozlišovat byste měli hlavně skladnost, dobu přípravy, náročnost apod.

  • Pouze doma
  • V práci
  • Při cestování

Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům a na cestování zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti.

Údržba

Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Ta se týká hlavně produktů s mlecími kameny, které jsou při této činnosti daleko důslednější.

Při mletí dochází k uvolňování oleje. Ten v mlýnku zůstává, popřípadě na sebe váže další prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v těchto místech může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.

K čištění se nejčastěji využívají dva praktické nástroje:

  • Kartáčky – Slouží pro čištění kávového prachu, který z mlýnku nelze vyklepat ručně.
  • Čisticí granule – Speciální tablety, s nimiž docílíte lepšího vyčištění mlecích kamenů.

Údržbu kávomlýnku byste měli realizovat v pravidelných intervalech, ideálně provést důslednější očistu například na konci dne nebo po mletí, kdy víte, že mlýnek na nějaký čas odložíte na polici a nebude v provozu.

Cena

Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na běžnou konzumní vlnu zákazníků, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.

V jednotlivých cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.

Cena do 1 000 Kč

Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Kč

Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.

Základní druhy přípravy kávy

Jestliže jste si podle našeho návodu vybrali ideální kávomlýnek, možná se vám budou hodit i informace o základních druzích přípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnoha odlišnými procesy, které přinášejí různorodou výslednou chuť.

  • Espresso – způsob přípravy, který má svůj původ v Itálii. Připravuje se v pákových kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappucinno či latte macchiato.
  • French press – tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné drahé vybavení. Potřebovat budete jen mlýnek a speciální konvici. Do té se odváží příslušné množství hrubě mleté kávy a zalije se horkou vodu. Káva se ve vodě extrahuje 3 až 4 minuty, stlačí se sítkem a ihned slije.
  • AeroPress – zvláštní způsob kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem – aeropress. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
  • Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva se ale poměrně dost zahřívá a obvykle chutná trochu přepáleně.
  • Filtrovaná káva – tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vakuum pot, překapávač s filtrem, chemex, ale i výše zmíněný aeropress, french press či kalita.

 

 

Často kladené otázky k mlýnkům na kávu

Jak vybrat mlýnek na kávu?

V první řadě se rozhodněte, zda chcete mlýnek ruční nebo elektrický. Pokud padne volba na elektrický, vybírat budete ze dvou variant – s mlecími kameny a s tříštivým ostřím. Mlýnky s kameny jsou všeobecně lepší a dosahují mnohem lepších výsledků. I kameny mohou být různé – keramické a nerezové. V potaz berte také velikost zásobníku, podle plánovaného množství kávy. Hledáte-li mlýnek k přístroji na espresso, měl by mít také nástavec na páku, abyste mohli kávu namlet přímo do ní a nemuseli ji zbytečně přesypávat. Nejlepší mlýnky na kávu najdete v našem srovnání.

Je potřeba mlýnek na kávu, když mám automatický kávovar?

Automatické kávovary mají mlýnek integrovaný do těla přístroje. Vy tedy pouze nasypete zrna do zásobníku a nemusíte se o mletí dále starat. U pákových kávovarů se setkáte s integrovaným mlýnkem výjimečně.

Můžu v mlýnku mlít i další potraviny, například mák?

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím jsou často vhodné k mletí koření, bylinek, ořechů, máku a podobně.

Jak se mlýnky na kávu čistí?

K čištění slouží kartáčky a štětečky, kterými se z kamenů nebo ostří vymetou zbytky kávy, které by jinak mohly po čase znehodnotit chuť čerstvě připravované kávy. 

Použité a další zajímavé zdroje

https://pardubice.rozhlas.cz/8-zpusobu-jak-doma-pripravit-vybornou-kavu-6032271

BRZOŇOVÁ, Lenka. Svět kávy. Česká technologická platforma pro potraviny. 2017. ISBN 978-80-88019-20-6

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/evropsky-kontinent-loni-provonela-brazilska-kava

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?

Marek Svoboda

Dobrý den, přesně tak. Některé mlýnky však mají určitou hrubost, na kterou fungují nejlépe. Pokud tedy potřebujete nejjemnější (džezva) či nejhrubší (french press) mletí, doporučíme pročíst recenze, abyste měli jistotu, že právě váš mlýnek nepracuje nejlépe na druhé straně spektra.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 41 hlasů