Jak vybrat mlýnek na kávu
Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom byste s nákupem mlýnku na kávu rozhodně neměli otálet. S tímto zařízením docílíte naprosto odlišné chuti oproti instantní nebo předem mleté kávě, o jejíž čerstvosti lze mnohdy jenom stěží pochybovat.
Jenže výběr toho pravého mlýnku nemusí být na první pohled zcela jasný, proto vám přinášíme sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy daleko více zasvětí a doplní naše recenze mlýnků na kávu. Na následujících řádcích zjistíte, že nabídka tohoto produktu je opravdu pestrá a volba měla by odpovídat vašim návykům a požadavkům.
Mlýnek na kávu vám popíšeme od A až do Z, takže na konci článku budete mít poměrně jasnou představu o tom, jakému výrobku dáte přednost. Při správném nákupu vám nic nebude bránit v tom, abyste si v pohodlí vlastního domova vychutnali kávu z čerstvě namletých zrn.
Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale také pákové a kapslové kávovary.
Jak vybrat mlýnek na kávu stručně:
- Zvolte ruční nebo elektrický – podle počtu připravovaných šálků, ale také podle toho, zda je pro vás příprava kávy rituál, nebo ji chcete mít co nejrychleji za sebou.
- Zvažte tříštivé ostří nebo mlecí kameny – a pokud budete mít příležitost, jednoznačně zvolte kameny.
- Zaměřte se na materiál kamenů – keramické se méně zahřívají, nerezové jsou odolnější.
- Uvažte velikost zásobníku – podle toho, kolik káv najednou budete připravovat.
- Zvažte i estetická kritéria – zejména u ručních mlýnků najdete mnoho designových variant.
Ruční vs. elektrický mlýnek
Odrazovým můstkem se pro nás stane obecný popis zařízení zvaného mlýnek na kávu. Doplněk, v němž za pomoci vloženého ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.
Při výběru a srovnání mlýnků na kávu se na počátku musíte odrazit od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si pomoci elektřinou?

Ruční mlýnek na kávu
Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy.
Na první pohled jde rozhodně o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s vlastnoruční přípravou. Ta je mnohdy umocněna retro vzhledem mlýnku, který tak zároveň plní funkci osobitého kuchyňského doplňku. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich jsou pouze dekorace.
Celý proces máte plně ve svých rukách, takže máte možnost docílit kvalitnějšího rozemletí. Hrubost mletí můžete přenastavit hned jak z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.
Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás pití kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.
Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického.
Elektrický mlýnek na kávu
Elektrické mlýnky na kávu jsou poháněny pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Tam však vaše práce víceméně končí. Stačí vsypat zrnkovou kávu, nastavit hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je za moment připravená.
To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Nejspíš ji rádi využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou.
Někomu ale může vadit, že přijde o tradiční mletí, někdo se zase dočká přepálené chuti kávy, k čemuž často dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje.
Princip mletí
Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě na základě něho získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. Začtete-li se do technických parametrů libovolného kávomlýnku, narazíte pravděpodobně na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Na tom všem se podepisuje samotný způsob fungování.
Tříštivé nože jsou obvykle součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází i k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí spíš při frekventovanějším využití mlýnku, v kavárnách apod.
Mnoho zákazníků vidí na první pohled krátký časový úsek při drcení kávy, ten je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy. V neposlední řadě tyto mlýnky často nejdou nastavit, což znemožňuje správné mletí pro různé druhy přípravy kávy.
I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Při jeho používání vám nehrozí žádné zranění v podobě pořezaných prstů a podobně. A vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření. Pokud se chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto varianty, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.
Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž docílíte daleko lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům.
Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí. V tomto směru jde o velice rovnoměrný proces. Přispějete jím například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.
Z pohledu konstrukčního provedení máte možnost volby:
Ploché mlecí kameny
Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení. Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické.
Pokud kupujete mlýnek pro kavárnu či obchod, kde si zákazníci melou množství kávy s sebou pro domácí potřebu, mohly by se vám také hodit údaje o výkonnosti. Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 900 – 1 300 ot. /min., za hodinu umelou mezi 9 – 18 kg.
Kónické mlecí kameny
Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost, opotřebení můžete čekat po namletí cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena.
Průměrná rychlost mletí u elektrických mlýnků je 400 – 550 ot. /min., za hodinu namelou mezi 15 – 70 kg.
Poměrně důležité dělení představuje také výrobní materiál mlecích kamenů:
- Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan
- Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí
Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Ta ale samozřejmě nemusí odradit každého. V souvislosti s principem fungování a kvalitním mletím se to týká zvýšené údržby mlýnku. Je to ono zmíněné uvolňování olejů z kávových zrn a usazování kávového prachu v ústrojí. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.
Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.
Hrubost mletí
Umění rozemlít zrnka kávy bezpochyby není tím jediným, co by vás mělo zajímat. Vzhledem k tomu, že každý disponuje zcela odlišnými chutěmi, vyžaduje i rozdílný způsob přípravy kávy. Tu máte ostatně u každého kvalitního kávomlýnku plně ve svých rukách.
- Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
- Elektrický mlýnek na kávu – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Ta modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.
V základu se ideální hrubost mletí řídí podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na filtr, kde zůstává ve vodě delší dobu. Nejjemnější mletí se hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s „českým turkem“) a nejhrubší pak pro French pressy (Zdroj: Cerstvakava.cz).
Pro úplnost vám ještě doplníme několik dalších příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu tím či oním způsobem. Alespoň dokonale pochopíte, že hrubost kávy je jednou z velice důležitých věcí, kterou je potřeba si ujasnit, jakmile si pro domácí přípravu zvolíte ten váš ideální způsob:
Jemnost mletí |
Způsob přípravy (nádoba) |
Nejjemnější mletí |
Džezva |
Jemné mletí |
Kávovar (klasické espresso) |
Jemné až středně hrubé mletí |
Moka konvička |
Středně hrubé mletí |
Aeropress
V60
Vakuum pot |
Hrubé mletí |
Kalita wave
Chemex
Překapávač |
Nejhrubší mletí |
French Press |
Vzhled a materiál
Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si budou zakládat spíše lidé volící ruční kávomlýnky, v jejichž případě se rozhodně nemusíte spoléhat pouze na levný plast. V souvislosti s tradičními designy je použit nezávadný kov, ale také libovolné dřeviny. Typickým příkladem je bukové dřevo. Najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin. Výsledná podoba tak může být doslova dech beroucí. Kromě praktického použití představuje takový výrobek i zajímavou dekoraci. Hlavně při pravidelném a častém mletí nesmíte opomíjet ani správnou ergonomii.
U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.
Kapacita a velikost
Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte, popřípadě pro kolik lidí. Vycházet určitě musíte z konkrétní denní dávky kávy. Každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, například na jedno espresso potřebujete 7 až 9 g kvalitní mleté kávy. Do šálku by vám mělo natéct 25-35 ml intenzivního nápoje. Filtrovaná káva je ve srovnání s espressem „slabší“ a šálek s ní objemnější. S množstvím kávy a vody můžete zlehka experimentovat, odrazovým můstkem by pro vás mohlo být 18 g kávy na 300 ml vody.
Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta běžně odpovídá také kapacitě zásobníku na mletou kávu. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.
Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ten bude odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat. Rozlišovat byste měli hlavně skladnost, dobu přípravy, náročnost apod.
- Pouze doma
- V práci
- Při cestování
Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům a na cestování zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti.
Údržba
Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Ta se týká hlavně produktů s mlecími kameny, které jsou při této činnosti daleko důslednější.
Při mletí dochází k uvolňování oleje. Ten v mlýnku zůstává, popřípadě na sebe váže další prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v těchto místech může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.
K čištění se nejčastěji využívají dva praktické nástroje:
- Kartáčky – Slouží pro čištění kávového prachu, který z mlýnku nelze vyklepat ručně.
- Čisticí granule – Speciální tablety, s nimiž docílíte lepšího vyčištění mlecích kamenů.
Údržbu kávomlýnku byste měli realizovat v pravidelných intervalech, ideálně provést důslednější očistu například na konci dne nebo po mletí, kdy víte, že mlýnek na nějaký čas odložíte na polici a nebude v provozu.
Cena
Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na běžnou konzumní vlnu zákazníků, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.
V jednotlivých cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.
Cena do 1 000 Kč
Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.
Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč
Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.
Cena nad 5 000 Kč
Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.
Základní druhy přípravy kávy
Jestliže jste si podle našeho návodu vybrali ideální kávomlýnek, možná se vám budou hodit i informace o základních druzích přípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnoha odlišnými procesy, které přinášejí různorodou výslednou chuť (Zdroj: Kafe v klidu).
- Espresso – způsob přípravy, který má svůj původ v Itálii. Připravuje se v pákových kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappucinno či latte macchiato.
- French press – tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné drahé vybavení. Potřebovat budete jen mlýnek a speciální konvici. Do té se odváží příslušné množství hrubě mleté kávy a zalije se horkou vodu. Káva se ve vodě extrahuje 3 až 4 minuty, stlačí se sítkem a ihned slije.
- AeroPress – zvláštní způsob kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem – aeropress. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
- Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva se ale poměrně dost zahřívá a obvykle chutná trochu přepáleně.
- Filtrovaná káva – tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vakuum pot, překapávač s filtrem, chemex, ale i výše zmíněný aeropress, french press či kalita.
Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?