Test & Recenze 10 nejlepších mlýnků na kávu 2021 | Jak vybrat mlýnek
Menu

Porovnávací test & recenze
nejlepších mlýnků na kávu

Aktualizováno:
Září 2021
Autor:
Iveta Polášková, Veronika Vyskočilová

V kategorii elektrických mlýnků s kameny doporučujeme

Sage BCG820

7 000 Kč

Orientační cena

Jaký mlýnek na kávu vybrat dle srovnání

Top produkt

Elektrické mlýnky s kameny

Hodnocení 94,7 %
Sage BCG820
Orientační cena 7 000 Kč
Top produkt

Elektrické mlýnky s noži

Hodnocení 92,6 %
De'Longhi KG210
Orientační cena 1 000 Kč
Top produkt

Ruční mlýnky

Hodnocení 95,5 %
Porlex Tall II
Orientační cena 1 800 Kč

Aroma čerstvě mleté kávy je pro některé jistě neodmyslitelná součást rána či odpoledního odpočinku. Právě proto jsme pro vás připravili porovnání mlýnků na kávu, díky kterému si budete moci vybrat toho nejvhodnějšího pomocníka pro přípravu tohoto horkého nápoje. Vybrané výrobky jsme rozdělili do tří skupin podle typu mletí – ruční mlýnky s kličkou, které jsou nejen funkční ale také designové, elektrické mlýnky s tříštivým ostřím a elektrické mlýnky s mlecími kameny.

Naše srovnání mlýnků na kávu je zaměřeno na produkty vhodné jak pro nenáročné, tak pro náročnější kávomilce. Najdete zde levnější základní modely, na kterých si můžete vyzkoušet práci s čerstvě mletou kávou dříve, než se rozhodnete investovat vyšší částku do kvalitního přístroje. Nechybí ale také kvalitní mlýnky od renomovaných značek s pokročilými funkcemi.

Abychom vám mohli mlýnky přiblížit opravdu až do detailu, ty nejzajímavější také osobně testujeme. O tom, jak testy přesně provádíme, píšeme v této sekci stránky. O těchto produktech jsme také sepsali komplexní recenze, kam jsme zahrnuli naše poznatky ohledně mletí, uživatelského komfortu nebo údržby. Do podrobných recenzí se můžete prokliknout přes odkaz pod kratšími recenzemi níže na stránce.

Je ale také možné, že patříte k těm, kteří si rádi prozkoumají trh na vlastní pěst. Pokud se na to chystáte, doporučíme náš článek Jak vybrat mlýnek na kávu, který vám poradí, jak postupovat při výběru, vysvětlí veškeré potřebné parametry a poskytne informace o tom, kolik vlastně takový mlýnek na kávu stojí.


Nejlepší mlýnky na kávu dle srovnání

Elektrické mlýnky s kameny

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

94,7 %
Recenze Sage BCG820
Sage BCG820

Velký zásobník na kávu

Mnoho funkcí

Držák na filtry

Vysoká cena

Poměrně velký

Vysoká hmotnost

7 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

89,2 %
Recenze Catler CG 8011
Catler CG 8011

Možnost mlet kávu přímo do páky

Mele i najemno

Hodně stupňů mletí

Nelze nastavit automatickou velikost porce

Nejhrubší mletí je poměrně jemné

Po ukončení mletí z něj ještě dlouho vypadává káva

3 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

73,8 %
Recenze ECG KM 1412 Aromatico
ECG KM 1412 Aromatico

Nízká cena

Hodně stupňů mletí

Prostor na kabel

Nemá držák na filtry nebo páku

Plastové provedení

Nelze namlet 1 porci

1 200 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

85,4 %
Recenze De'Longhi KG 520.M
De'Longhi KG 520.M

Má držák na filtry

Široké nastavení hrubosti mletí

Velký zásobník na kávu

Káva padá i mimo páku

Větší rozměry

Vyšší hmotnost

5 000 Kč Zobrazit nabídky

Elektrické mlýnky s noži

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

92,6 %
Recenze De'Longhi KG210
De'Longhi KG210

Přehledné kontrolky pro kontrolu času sekání

Velká kapacita zásobníku

Možnost použít na koření či bylinky

Plastové tělo

Pro jemné mletí někdy nutné použít víckrát

Vyšší cena

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

86,9 %
Recenze Lauben Grinder 200ST
Lauben Grinder 200ST

Možnost nastavení hrubosti mletí

Nízká cena

Slušný příkon

Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí

Menší zásobník na kávu

Kávu seká

700 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

72,3 %
Recenze Sencor SCG 1050WH
Sencor SCG 1050WH

Nízká cena

Pomele i ořechy, mák, koření

Slušný příkon

Nelze nastavit hrubost mletí

Kávu seká

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky

Ruční mlýnky

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

95,5 %
Recenze Porlex Tall II
Porlex Tall II

Rychlost a nastavení mletí

Nerezová konstrukce

Ideální na cesty

Vysoká cena

Jemné mletí na espresso je těžší

1 800 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,9 %
Recenze Hario Mini Mill Slim
Hario Mini Mill Slim

Keramické kameny

Víčko mlecí komory

Průhledný zásobník mleté kávy

Nepopsaná stupnice hrubosti mletí

Pouze na dva šálky

Plastové tělo

800 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

72,3 %
Recenze Lodos Temp
Lodos Temp

Nízká cena

Kompaktní rozměry

Tradiční výrobek

Krátká klička

Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák

Plastové tělo

350 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Sage BCG820
Sage BCG820
Recenze Catler CG 8011
Catler CG 8011
Recenze ECG KM 1412 Aromatico
ECG KM 1412 Aromatico
Recenze De'Longhi KG 520.M
De'Longhi KG 520.M
Recenze De'Longhi KG210
De'Longhi KG210
Recenze Lauben Grinder 200ST
Lauben Grinder 200ST
Recenze Sencor SCG 1050WH
Sencor SCG 1050WH
Recenze Porlex Tall II
Porlex Tall II
Recenze Hario Mini Mill Slim
Hario Mini Mill Slim
Recenze Lodos Temp
Lodos Temp
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Další na zvážení

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Kategorie

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s kameny

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Elektrické mlýnky s noži

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Ruční mlýnky

Hodnocení 94,7 % 89,2 % 73,8 % 85,4 % 92,6 % 86,9 % 72,3 % 95,5 % 85,9 % 72,3 %
Orientační cena 7 000 Kč 3 000 Kč 1 200 Kč 5 000 Kč 1 000 Kč 700 Kč 350 Kč 1 800 Kč 800 Kč 350 Kč
Výrobce Sage Catler ECG De'Longhi De'Longhi Lauben Sencor Porlex Hario Lodos
Možnost nastavení hrubosti 60 stupňů 25 stupňů 18 stupňů 18 stupňů Regulací času Regulací času Regulací času Ano Ano Ano
Materiál kamenů/nožů Nerez Nerez Nerez Ocel Nerez Nerez Nerez Keramika Keramika Ocel
Materiál těla Nerez Slitina ušlechtilých kovů Plast Neuvedeno Plast Nerez Plast Nerez Plast Plast
Materiál nádoby na mletou kávu Neuvedeno Plast Plast Plast Plast Nerez Plast Nerez Plast Plast
Velikost zásobníku na kávová zrna (g) 450 250 240 350 90 50 50 30 24 55
Velikost zásobníku na mletou kávu (g) Neuvedeno 96 95 170 90 50 50 Neuvedeno 24 25
Počet šálků Neuvedeno 2 až 12 2 až 12 1 až 24 2 až 12 7 7 4 1 až 3 1 až 3
Hmotnost (kg) 2,9 1,5 1 2,75 1 Neuvedeno 0,76 0,233 0,25 0,3
Rozměry (cm) 16*21,5*39,5 22,9*13,3*38,2 10*11,5*19,5 24*15,4*38,2 11*13*22 9*20 10,4*18,2 4,5*18,5 7,2*18 8*12*25
Příkon (W) 165 150 200 150 170 200 150 - - -

Recenze Sage BCG820

Recenze Sage BCG820
  • Top produkt
Top produkt Elektrické mlýnky s kameny
94,7 % Celkové hodnocení
  • Velký zásobník na kávu
  • Mnoho funkcí
  • Držák na filtry
  • Vysoká cena
  • Poměrně velký
  • Vysoká hmotnost

Elektrický mlýnek Sage BCG820 rozmělňuje kávu pomocí ocelových kónických kamenů. Je vhodný i pro ty nejnáročnější uživatele, je totiž vybaven mnoha funkcemi – například dopočítáváním množství podle nastavené hrubosti mletí. Kávová zrna jsou uložena ve vzduchotěsném odnímatelném zásobníku, který pojme až 450 g suroviny. Hrubost mletí je možné volit mezi 60 stupni od jemné po hrubou, díky tomu je vhodný pro mletí na přípravu všech druhů kávy. Přípravu espressa usnadňuje možnost mletí přímo do sítka páky. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a velké rozměry.

Hodnocení ostatních uživatelů

Uživatelé ve svých recenzích zmiňují spokojenost s celkovou kvalitou mlýnku. Oceňují také možnost navolit množství i hrubost pomleté kávy a přesnost mlýnku. Někteří si stěžují na vysoké pískání při zapojování do zásuvky.

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi hlavní kvality můžeme zařadit kónické mlecí kameny, velkou kapacitu zásobníku a držáky na páku. Také 60 stupňů mletí je velmi nadstandardních. Nevýhodu může pro někoho představovat větší hmotnost a rozměry.

Závěr

Mlýnek Sage je kvalitní produkt pro náročné uživatele. Dle velkého zásobníku na zrna a široké rozpětí hrubosti mletí můžeme konstatovat, že do domácnosti jednotlivce by jej byla škoda. Zato v početnější rodině se uchytí skvěle.

Pokud je na vás tento model poněkud naddimenzovaný a zbytečně drahý, doporučíme pročíst hodnocení mlýnku De’Longhi KG 520.M.

7 000 Kč Orientační cena

Recenze Catler CG 8011

Recenze Catler CG 8011
  • Top cena/výkon
Top cena/výkon Elektrické mlýnky s kameny
89,2 % Celkové hodnocení
  • Možnost mlet kávu přímo do páky
  • Mele i najemno
  • Hodně stupňů mletí
  • Nelze nastavit automatickou velikost porce
  • Nejhrubší mletí je poměrně jemné
  • Po ukončení mletí z něj ještě dlouho vypadává káva

Catler CG 8011 patří mezi mlýnky s nerezovými mlecími kameny a solidním kovovým tělem. Hrubost můžete nastavit na jeden z 25 stupňů a dokáže umlít i jemnou kávu na espresso. Oba zásobníky pojmou spíš menší množství kávy a budou se tedy hodit zejména těm, kteří mají chuť mlít zrnka každé ráno čerstvá, a ne do zásoby. Mimo zásobník můžete namlít kávu přímo do páky kávovaru, v příslušenství najdete dva držáky pro páku o velikosti 58 mm nebo 52 mm. Bohužel však není možné nastavit přesnou porci namletých zrn, mlýnek prostě bude mlít, dokud jej nevypnete.

Tento mlýnek jsme v redakci osobně testovali. Přečíst kompletní recenzi.

3 000 Kč Orientační cena

Recenze ECG KM 1412 Aromatico

Recenze ECG KM 1412 Aromatico
  • Pro nenáročné
Pro nenáročné Elektrické mlýnky s kameny
73,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Hodně stupňů mletí
  • Prostor na kabel
  • Nemá držák na filtry nebo páku
  • Plastové provedení
  • Nelze namlet 1 porci

Mlýnek ECG KM 1412 Aromatico potěší příznivce mlecích kamenů, kteří shánějí mlýnek za dostupnou cenu. Kompromisy budou muset udělat ve zpracování, neboť celý mlýnek je převážně z plastu. Co se samotného mletí týče, na výběr máte z 18 stupňů. Ovlivnit můžete také množství namleté kávy, a to v rozmezí mezi 2 a 12 šálky. Kapacita nádobky na zrna pojme až 240 g. Mezi mlýnky s mlecími kameny patří tento spíš k menším, další úsporu místa slibuje prostor pro namotání kabelu, který tak nepřekáží na lince.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé pozitivně kvitují poměr ceny a výkonu a kvalitu mletí. Mlýnek je prý také relativně tichý (to je však obecně výhoda mlecích kamenů oproti tříštivým nožům).

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi hlavní benefity mlýnku patří nízká cena, která je dokonce nižší než u některých ručních. Pochválit musíme také 18 stupňů mletí, což je počet srovnatelný s dražšími modely. Drobnou výhodou je také prostor na smotání kabelu. Nevýhod mlýnek ECG mnoho nemá, jako nejvýraznější z nich vidíme nemožnost namlet jen jednu porci. Mlýnku také chybí úchyt na páku, takže pokud chcete být precizní, kávu je nutné ze zásobníku odvážit. To je však v této cenové kategorii obvyklé.

Závěr

Kávomlýnek se pyšní nízkou pořizovací cenou a relativně dobrými parametry. Chybí mu nějaké náležitosti jeho dražších kolegů, jako například držák na páku. S kvalitou mletí jsou však současní uživatelé spokojeni. Ve své kategorii je poměrně malý a skladný, příkon motoru je naopak nejvyšší. Při nastavování máte možnost zvolit z 18 stupňů hrubosti, množství kávy se může pohybovat od 2 do 12 šálků.

1 200 Kč Orientační cena

Recenze De'Longhi KG 520.M

Recenze De'Longhi KG 520.M
  • Další na zvážení
Další na zvážení Elektrické mlýnky s kameny
85,4 % Celkové hodnocení
  • Má držák na filtry
  • Široké nastavení hrubosti mletí
  • Velký zásobník na kávu
  • Káva padá i mimo páku
  • Větší rozměry
  • Vyšší hmotnost

De’Longhi KG 520.M je mlýnek vybavený ocelovými kónickými kameny. Poslouží dobře i náročnějším uživatelům. Do průhledné násypky se vejde až 350 g kávových zrn. Namletá káva padá buď do přiložené vzduchotěsné nádoby, nebo přímo do páky, poté ji snadno upěchujete a připravíte v kávovaru. Najednou umele množství až na 24 šálků. Hrubost je možné nastavit v 18 stupních od jemné na espresso, po hrubou na french press. Ovládání je jednoduché pomocí dotykových tlačítek na horní straně přístroje. Dobře ladí s kávovary De’Longhi.

5 000 Kč Orientační cena

Recenze De'Longhi KG210

Recenze De'Longhi KG210
  • Top produkt
Top produkt Elektrické mlýnky s noži
92,6 % Celkové hodnocení
  • Přehledné kontrolky pro kontrolu času sekání
  • Velká kapacita zásobníku
  • Možnost použít na koření či bylinky
  • Plastové tělo
  • Pro jemné mletí někdy nutné použít víckrát
  • Vyšší cena

De’Longhi KG210 je mlýnek s tříštivým nožem, což jej v oblasti rovnoměrného mělnění zrn oproti mlecím kamenům poněkud znevýhodňuje. Na druhou stranu je však vhodný i na sekání čerstvých bylinek nebo koření, což z něj dělá multifunkční model. Jeho ovládání je velmi jednoduché díky kontrolkám označených jako hrubé, střední a jemné mletí. Vsypete kávu, stisknete víčko a kontrolky se budou postupně rozsvěcet podle toho, jak budou zrna uvnitř nasekaná. Nádobka je vyjímatelná, což je praktické z hlediska údržby.

Hodnocení ostatních uživatelů

Chvály se mlýnek dočkal za kvalitní zpracování a jednoduchost užití. Nejvýraznější výtkou byl pak sklon mlýnku po zdvihnutí víčka trousit nasekaná zrnka po lince. Další stížnost směřovala k nestejnoměrnému mletí, které je však pro mlýnky s tříštivým ostřím typické.

Hlavní výhody a nevýhody

V kategorii mlýnků s nožem se obvykle orientujete pouze podle času, po který zrna sekáte. Tento mlýnek celý proces usnadňuje kontrolkami, které označují, jak moc je káva namletá. Nevýhody mlýnku vyplývají částečně z jeho typu – zde máme na mysli nerovnoměrnost umletí kávy a její zahřívání při dlouhém sekání. Body musíme také srazit za nepořádek, který mlýnek dle uživatelských recenzí dělá.

Závěr

Mlýnky s tříštivým ostřím všeobecně doporučujeme těm, pro které je káva jen jedním z plánovaných využití, pro její přípravu se totiž lépe hodí modely vybavené mlecími kameny. Mlýnek De’Longhi vyniká kvalitním zpracováním a kontrolkami pro označení hrubosti, stále však může v kávě zanechat nestejnoměrně velké kousky. Jeho použití je velmi jednoduché až na nutnou opatrnost při odklápění víčka po domletí. Mletá zrnka totiž mají sklon trousit se po stole.

Pokud je vaším cílem kvalitně namletá káva a na ruční mletí nemáte vždy náladu, doporučujeme si připlatit a koupit dražší elektrický mlýnek s mlecími kameny, například Catler CG 8011.

1 000 Kč Orientační cena

Recenze Lauben Grinder 200ST

Recenze Lauben Grinder 200ST
  • Top cena/výkon
Top cena/výkon Elektrické mlýnky s noži
86,9 % Celkové hodnocení
  • Možnost nastavení hrubosti mletí
  • Nízká cena
  • Slušný příkon
  • Je nutné kávu předem odvážit podle počtu porcí
  • Menší zásobník na kávu
  • Kávu seká

Lauben Grinder 200ST je mlýnek vhodný zejména pro nenáročné uživatele. Kávu seká pomocí tříštivých nerezových nožů, mohou tak vznikat nerovnoměrně velké kusy kávy. Hrubost mletí se nastavuje prostřednictvím určení času mletí. Mlecí nádoba pojme až 50 g kávy, což vystačí přibližně na 7 šálků. Nemá ale žádný způsob dávkování. Příslušné množství kávy si tedy budete muset nejprve odvážit a až poté umlít. Mlýnek je celý z nerezové oceli a má elegantní design. Jeho výhodou je také vyšší příkon a přívětivá pořizovací cena.

Tento mlýnek jsme v redakci osobně otestovali. Přečíst kompletní recenzi.

700 Kč Orientační cena

Recenze Sencor SCG 1050WH

Recenze Sencor SCG 1050WH
  • Pro nenáročné
Pro nenáročné Elektrické mlýnky s noži
72,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Pomele i ořechy, mák, koření
  • Slušný příkon
  • Nelze nastavit hrubost mletí
  • Kávu seká
  • Plastové tělo

Sencor SCG 1050WH je základní elektrický mlýnek s tříštivými noži. Jeho nízká cena odpovídá funkcím, které nejsou příliš oslnivé. Za největší nevýhodu považujeme nemožnost jakéhokoliv nastavení hrubosti mletí, nebo signalizace času. Hrubost lze tedy ovlivnit pouze délkou sekání. Výhodou je ale možnost mletí nejen kávy, ale i dalších surovin, například mák, bylinky či ořechy. Nejednou zvládne posekat až 50 g kávy. Její množství si ale budete muset předem sami odvážit. Výhodou je pojistka proti spuštění bez víčka a protiskluzové nožky.

350 Kč Orientační cena

Recenze Porlex Tall II

Recenze Porlex Tall II
  • Top produkt
Top produkt Ruční mlýnky
95,5 % Celkové hodnocení
  • Rychlost a nastavení mletí
  • Nerezová konstrukce
  • Ideální na cesty
  • Vysoká cena
  • Jemné mletí na espresso je těžší

Porlex II představuje novou generaci oblíbených ručních mlýnků pyšnících se nadstandardní kvalitou zpracování i užitnými vlastnostmi. Co se totiž mletí kávy týče, je rychlý a snadno nastavitelný. Největší radost pravděpodobně udělá kávovým nadšencům, kteří preferují alternativní přípravy kávy. Kávu na espresso sice také namele, není to však jeho parketa. Pro jeho odolnou nerezovou konstrukci a kompaktní rozměry se hodí i na cesty, kde si bude výborně rozumět s aeropressem nebo moka konvičkou.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé si u mlýnku váží kvalitního zpracování a kvality mlecích schopností. Zmiňují rychlost i jednoduchost nastavení, pochvaly se dočkalo také cestovní využití a snadné čištění. Negativ v recenzích mnoho nenajdete, občas se objeví zmínka, že jemné mletí na espresso je poměrně náročné.

Hlavní výhody a nevýhody

V kategorii ručních mlýnků Porlex vyniká kvalitou a rovnoměrností mletí. Nerezové provedení s keramickými kameny slibuje dlouhou životnost a odolnost při cestování, navíc se dobře omývá. Nevýhodou je náročnější mletí na espresso (která je však společná pro všechny ruční mlýnky). Někomu by také mohl chybět oblíbený retro vzhled.

Závěr

Mlýnek Porlex Tall II doporučujeme kávovým nadšencům, kteří se specializují na filtrovanou kávu a bez ranního doušku si neumí představit svůj den – ani na cestách. Dočkají se rychlého mletí s precizním nastavením hrubosti a snadného čištění pod proudem tekoucí vody. Porlex je totiž vyroben z nerezové oceli, což mu ve srovnání s mlýnky dřevěnými dává tuto výhodu. I když je dražší než ostatní ruční mlýnky, jeho současní majitelé jsou s ním spokojeni. Pokud je pro vás jeho cena nepřijatelná, avšak nechcete příliš slevovat z požadavků na kvalitu, možná by vás potěšil mlýnek Hario Mini Mill Slim.

1 800 Kč Orientační cena

Recenze Hario Mini Mill Slim

Recenze Hario Mini Mill Slim
  • Top cena/výkon
Top cena/výkon Ruční mlýnky
85,9 % Celkové hodnocení
  • Keramické kameny
  • Víčko mlecí komory
  • Průhledný zásobník mleté kávy
  • Nepopsaná stupnice hrubosti mletí
  • Pouze na dva šálky
  • Plastové tělo

Mlýnek na kávu Hario Mini Mill Slim oceníte zejména při cestování. Je velice malý, skladný a díky plastovému tělu také lehký. Najednou pomele až 24 g kávy, což vystačí bohatě na tři šálky kávy. Zásobník s namletou kávou je možné zavíčkovat a mletou kávu tak připravit dopředu. Kávová zrna rovnoměrně drtí keramické kameny, které se při procesu nijak nezahřívají. Hrubost mletí se nastavuje pomocí otočné matice. Lze tak připravit kávu vhodnou na různé druhy přípravy.

800 Kč Orientační cena

Recenze Lodos Temp

Recenze Lodos Temp
  • Pro nenáročné
Pro nenáročné Ruční mlýnky
72,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Kompaktní rozměry
  • Tradiční výrobek
  • Krátká klička
  • Pro nastavení hrubosti mletí je potřeba šroubovák
  • Plastové tělo

Lodos Temp je tradiční český výrobek. Jedná se o plastový mlýnek s ocelovými kameny. Výhodou jsou malé rozměry a také nízká pořizovací cena. Hrubost mletí je nastavitelná, oproti ostatním modelům ale budete k jejímu nastavení potřebovat šroubovák, což obsluhu mírně komplikuje. Temp je vhodný spíše pro mletí hrubší kávy. Podle uživatelů trvá namletí najemno velice dlouho. Slabinou je také krátká křehká klička, za kterou je potřeba hodně zabrat. Mlýnek je vhodný spíše na občasné používání, cestování, nebo pro nenáročné uživatele.

350 Kč Orientační cena

Jak testujeme mlýnky na kávu?

Při našem testování mlýnku na kávu jsme se soustředili primárně na to nejdůležitější, tedy na to, jak dobře dokážou namlet kávu. Pro srovnání jsme pořídili vzorky namleté kávy přímo z pražírny, jeden jemně mletý do pákového kávovaru a jeden hruběji mletý na french press. Tutéž kávu jsme použili také pro test mlýnků, aby měly stejné podmínky jako profesionální stroj v pražírně. Hodnocené mlýnky mají určité rozhraní hrubosti, které mohou dosáhnout, zvolili jsme tudíž několik nastavení napříč jejich spektrem. S výsledky vás seznamujeme na fotografiích, které jsou součástí obsáhlých recenzí. Odkaz na kompletní recenzi naleznete pod malými recenzemi produktů na této stránce.

Při testu jsme se zaměřili na to, jak se mlýnek ovládá a zda mletá káva padá opravdu jen do zásobníku a ne všude kolem. K dispozici jsme měli také hlukoměr pro porovnání hluku, který přístroje vydávají. Naše redakce bohužel nemůže z podstaty věci nabídnout laboratorní podmínky, proto je v recenzích testovaných přístrojů tento parametr označen jako „orientační hlučnost“.

Mimo to jsme samozřejmě sledovali také další vlastnosti mlýnků, hodnotili jsme například, zda je jednoduché jejich sestavení nebo jak náročná je jejich údržba. Naší pozornosti neuniklo ani dodávané příslušenství, součástí recenzí jsou unboxingová videa, na kterých přesně uvidíte, co se v balení nachází. Níže na ukázku přikládáme video mlýnku Catler CG 8011. Videa všech testovaných mlýnků najdete také na našem YouTube kanálu.


Jak vybrat mlýnek na kávu

Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom pro vás koupě kvalitního mlýnku bude praktickou investicí. Pokud vám výběr toho pravého mlýnku není na první pohled zcela jasný, přinášíme vám sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy hlouběji zasvětí a doplní naše recenze mlýnků na kávu.

Při výběru mlýnku se odrazíme od jeho typu, tedy zda využijete mlýnek elektrický, nebo vám postačí jednoduchá ruční varianta. Dopodrobna vysvětlíme rozdíly mezi mlecími kameny a tříštivým nožem, a to jak přímo v disciplíně mletí kávy, tak i ohledně nákladů nebo údržby. Abychom si od začátku ujasnili, jak moc najemno musí váš ideální mlýnek mlít, zahrnuli jsme kapitolu vysvětlující, proč je hrubost mletí důležitá a jakou zvolit pro váš způsob přípravy kávy.

Neopomněli jsme ani další aspekty výběru, tedy jak velký mlýnek potřebujete, jaké máte možnosti mezi výrobními materiály a na kolik peněz vás nový kuchyňský pomocník vyjde.

Tip: Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale ​také pákové a kapslové kávovary.

Jak vybrat mlýnek na kávu stručně:

  • Zvolte ruční nebo elektrický podle počtu připravovaných šálků, ale také podle toho, zda je pro vás příprava kávy rituál, nebo ji chcete mít co nejrychleji za sebou.
  • Zvažte tříštivé ostří nebo mlecí kameny kameny dosahují při mletí kávy lepších výsledků, tříštivý nůž zase můžete použít i na oříšky nebo sekání bylinek.
  • Zaměřte se na materiál kamenů keramické se méně zahřívají, nerezové jsou odolnější.
  • Uvažte velikost zásobníku podle toho, kolik káv najednou budete připravovat.
  • Zvažte i estetická kritéria zejména u ručních mlýnků najdete mnoho designových variant.

Ruční vs. elektrický mlýnek

Prvním krokem do světa mlýnků na kávu se pro nás stane obecný popis tohoto zařízení. Víme, že jde o kuchyňského pomocníka, v němž za pomoci mlecího ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.

Při výběru a srovnání mlýnků na kávu je třeba začít od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si pomoci elektřinou?

Rozdíly mezi elektrickým a ručním mlýnkem na kávu

Ruční mlýnek na kávu

Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy. Celý proces máte plně ve svých rukách, hrubost mletí můžete přenastavit hned, jak z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.

Tradiční příprava pro nadšence

Jde o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s vlastnoruční přípravou. Ta je mnohdy umocněna retro vzhledem mlýnku, který tak zároveň plní funkci osobitého kuchyňského doplňku. Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich jsou pouze dekorace.

Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás pití kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrické mlýnky na kávu jsou poháněny pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Zpravidla jsou větší než ruční mlýnky a výrobci k nim nezřídka přibalují bohaté příslušenství. Na druhou stranu je třeba připravit se na výraznější investici, elektrické mlýnky jsou zkrátka dražší, zvlášť ty s mlecími kameny.

Rychlost mletí a snadnost nastavení

Tyto přístroje jsou vhodné pro uživatele, kteří nemají každé ráno čas na ruční mletí, nebo je celý proces nijak zvlášť nebaví. Do elektrického mlýnku vsypete zrnkovou kávu, nastavíte hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je namletá za moment.

To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Nejspíš ji rádi využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.

Někomu však může vadit, že přijde o tradiční mletí, někdo se zase dočká přepálené chuti kávy, k čemuž někdy dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje nebo přechodem k mlecím kamenům.

Příkon

U většiny elektrických přístrojů sledujeme příkon jakožto důležitý údaj, který má vliv na výkonnost nebo rychlost nahřívání, ale také spotřebu. U mlýnků na kávu jde spíš o okrajový parametr, většina mlýnků nabídne podobné hodnoty mezi 150 a 250 W. Příkon zde zkrátka není tak důležitý a dokonce i některé velmi dobré mlýnky jej nemají příliš vysoký.

Tip: Další informace o rozdílech mezi elektrickými a automatickými mlýnky najdete například v této odpovědi věnované výběru mlýnku.

Princip mletí

Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě jeho zásluhou získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. V základu můžete narazit na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

Porovnání způsobů mletí u mlýnků na kávu

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím

Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Bohužel jde však také o méně kvalitní variantu. Tříštivé nože jsou vždy součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí spíš při frekventovanějším využití mlýnku, v kavárnách apod.

Výhody a nevýhody

Káva je připravená velmi rychle, čas je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy, extrakce kávy nebude probíhat rovnoměrně, voda si mezi zrnky najde cestu „nejmenšího odporu“ a výsledný nápoj bude slabší a vodovější.

Jemnější mletí už může obsahovat nerovnoměrností míň, pokud ale mlýnek zapínáte jen na krátký čas ve snaze namlít kávu například na french press, nestejně velkým částečkám smíchaným s prachem se nevyhnete. V neposlední řadě tyto mlýnky zpravidla nejdou nastavit, hrubost ovlivňujete jen délkou provozu a správné namletí se musíte naučit odhadovat.

I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření. Pokud se ale chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto suroviny, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž zpravidla docílíte lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům, jejich cena se pohybuje v řádu tisíců.

Výhody a nevýhody

Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí, jde o velice rovnoměrný proces. Přispěje také například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.

Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Zmíněné uvolněné oleje mají sklon mlýnek zanášet, navíc se na ně nabaluje kávový prach. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.

Tip: Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.

Typy mlecích kamenů

Mlecí kameny se mohou vyskytovat dvojího druhu, a to podle konstrukčního provedení.

Ploché mlecí kameny

Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení.

Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické. Na druhou stranu je možné je přebrousit a nemusíte kupovat nové.

Kónické mlecí kameny

Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost, opotřebení můžete čekat po namletí cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena. Kónické kameny navíc nejde přebrousit a po jejich otupení je tedy nutná výměna.

Tento typ kamenů zabere méně prostoru, takže na něj narazíte u většiny malých či ručních mlýnků.

Materiál mlecího ústrojí

Protože mlecí ústrojí představuje pomyslné srdce mlýnku, na jeho materiálu je třeba dát si opravdu záležet. U tříštivých nožů je dominantním materiálem nerezová ocel, občas narazíte na titanovou úpravu.

U mlecích kamenů se můžete potkat se dvěma možnostmi:

  • Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan
  • Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí, dnes se vyskytují spíš méně

Hrubost mletí

Hrubost mletí je alfou a omegou správné přípravy kávy. Jinou hrubost vyžaduje espresso, jinou moka konvička a úplně jinou french press. Abyste mohli získat perfektně mletou kávu, bude třeba mlýnek správně nastavit. A možnosti nastavení je další z věcí, ve kterých se různé typy mlýnků hodně liší.

  • Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
  • Elektrický mlýnek na kávu s tříštivým nožem – Tyto mlýnky zpravidla neumožňují nastavení, ale hrubost kávy můžete ovlivnit délkou jejího sekání. Čím déle držíte tlačítko spuštěné, tím jemnější drť následně uvnitř najdete. Některé mlýnky jsou vybavené pomůckami pro usnadnění orientace, například diodami, které se postupně rozsvěcují a plní tím funkci jakéhosi časovače.
  • Elektrický mlýnek na kávu s kameny – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.

V základu se ideální hrubost mletí určuje podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na filtr, kde zůstává ve vodě delší dobu. Nejjemnější mletí se hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s českým „turkem“) a nejhrubší pak pro french pressy (Zdroj: Wikipedie).

Hrubost mletí kávy podle zvolené přípravy

Pro úplnost vám ještě doplníme několik dalších příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu tím či oním způsobem. Z toho vyplývá, že mletí kávy na správnou hrubost je potřeba si osvojit, jakmile si pro domácí přípravu zvolíte ten váš ideální způsob:

Jemnost mletí Způsob přípravy (nádoba)
Nejjemnější mletí Džezva
Jemné mletí Kávovar (klasické espresso)
Jemné až středně hrubé mletí Moka konvička
Středně hrubé mletí Aeropress

V60

Vakuum pot

Hrubé mletí Kalita wave

Chemex

Překapávač

Nejhrubší mletí French press

Tip: Od toho, zda preferujete espresso nebo kávu filtrovanou, se odvíjí také výběr samotných zrn. O této problematice píšeme v článku Jak vybrat kávu.

Kapacita a velikost

Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte. Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta u mlýnků s noži odpovídá kapacitě zásobníku na mletou kávu, u mlýnků s kameny je zpravidla větší.

Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ty budou odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat.

  • Pouze doma
  • V práci
  • Při cestování

Rozlišovat byste měli hlavně skladnost a rychlost sestavení, dobu mletí, náročnost údržby apod. Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům, které jsou sice velké a hůř se přenáší, ale zato je snadno nastavíte pro potřeby různých uživatelů, navíc jejich násypku nebude třeba tak často dosypávat, i když je použije víc lidí po sobě. V kancelářích jsou také oblíbené automatické kávovary, které si kávová zrna namelou bleskově samy.

Na cestování zase zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti. Na trhu narazíte na miniaturní varianty, odnímatelné kličky nebo cestovní pouzdra. Populární je například mlýnek Rhinowares, který je kompatibilní s aeropressem, takže je možné namlít kávu přímo do něj.

Dávka kávy na porci

Každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, například na jedno espresso potřebujete 7 až 9 g kvalitní mleté kávy. Do šálku by vám mělo natéct 25-35 ml intenzivního nápoje. Filtrovaná káva je ve srovnání s espressem „slabší“ a šálek s ní objemnější. S množstvím kávy a vody můžete zlehka experimentovat, odrazovým můstkem by pro vás mohlo být 10 g kávy na 150 ml vody.

Tip: Pokud nemáte chuť odvažovat každý den kávu přesně, pořiďte si mlýnek s naznačeným množstvím kávy v zásobníku. Budete tak mít aspoň orientační přehled.

Vzhled a materiál

Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si zakládají spíše lidé volící ruční kávomlýnky, kteří se rozhodně nemusí spoléhat na plast nebo nerez. Na trhu naleznete mlýnky ze zajímavých kovů, ale také z libovolných dřevin. Typickým příkladem je bukové dřevo, najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin. Výsledná podoba tak může být doslova dechberoucí. Takový výrobek představuje v kuchyni i zajímavou dekoraci.

Při pravidelném a častém mletí však nesmíte opomíjet ani správnou ergonomii, tedy jak se mlýnek bude držet v ruce. V uživatelských recenzích najdete často zmínky o tom, jak mlýnek padl do ruky jiným kávomilům, zda neprokluzuje a zda se s kličkou točí pohodlně.

U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.

Údržba

Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Při mletí dochází k uvolňování olejů. Ty v mlýnku zůstávají, popřípadě na sebe váží prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v usazeninách může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.

Údržba je náročnější u produktů s mlecími kameny, které vyžadují mnohem důslednější přístup. V jejich mlecím ústrojí je totiž mnohem víc škvírek, které potřebují jednou za čas vymést. Jednoduchý nůž se naopak čistí velmi snadno, v některých mlýncích je dokonce možné celý zásobník i s nožem vyjmout a umýt.

Mlýnky kavárně nebo jiném v provozu se čistí samozřejmě častěji, doma stačí očista jednou za týden nebo za dva.

Postup čištění

Ideální je, když je mlýnek snadno rozebratelný a prostor mezi mlecími kameny dobře dostupný. Máte tak možnost vymést zbytky namleté kávy štětečkem či kartáčkem. Vnitřní prostor můžete také zlehka profouknout. Na druhou stranu se však vyplatí sledovat pokyny výrobce, pokud rozebírání nedoporučuje, je lepší se do toho nepouštět.

Pro odstranění mastnoty se vyrábějí speciální tabletky. Mají podobný tvar jako zrnka kávy a úplně stejně je také namelete. Poté je lepší pro jistotu namlít ještě trochu kávy, aby z prostoru mezi kameny vytlačila zbytky čističe.

Narazit můžete také na radu pomlít jednou za čas várku zrnek rýže. Některým tento způsob vyhovuje, jiní však upozorňují na to, že rýže je ve srovnání s kávovými zrny tvrdší a může mlýnek poškodit. Navíc existuje riziko, že se mlýnek zanese škrobem, což ve srovnání se zbytky kávy není nijak lepší.

Tip: Pokud mlýnek skladujete nebo řešíte každý centimetr, možná oceníte vychytávky jako odnímatelný kabel nebo prostor na spodní straně základny, do kterého je možné kabel namotat.

Cena

Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na mlýnky pro domácí potřebu, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.

V jednotlivých cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.

Cena do 1 000 Kč

Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.

Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč

Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Kč

Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.

Základní druhy přípravy kávy

Jestliže jste si podle našeho návodu vybrali ideální kávomlýnek, možná se vám budou hodit i informace o základních druzích přípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnoha odlišnými procesy, které přinášejí různorodou výslednou chuť.

Různé druhy přípravy a intenzita pražení

  • Espresso – způsob přípravy, který má svůj původ v Itálii. Připravuje se v kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappucinno či latte macchiato.
  • French press – tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné drahé vybavení. Potřebovat budete jen mlýnek a speciální konvici. Do té se odváží příslušné množství hrubě mleté kávy a zalije se horkou vodu. Káva se ve vodě extrahuje 3 až 4 minuty, stlačí se sítkem a ihned slije.
  • AeroPress – zvláštní způsob kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem – aeropress. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
  • Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva se ale poměrně dost zahřívá a obvykle chutná trochu přepáleně.
  • Filtrovaná káva – tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vakuum pot, překapávač s filtrem, chemex, ale i výše zmíněný aeropress, french press či kalita.

Často kladené otázky k mlýnkům na kávu

Jak vybrat mlýnek na kávu?

V první řadě se rozhodněte, zda chcete mlýnek ruční nebo elektrický. Pokud padne volba na elektrický, vybírat budete ze dvou variant – s mlecími kameny a s tříštivým ostřím. Mlýnky s kameny jsou všeobecně lepší a dosahují mnohem lepších výsledků. I kameny mohou být různé – keramické a nerezové. V potaz berte také velikost zásobníku, podle plánovaného množství kávy. Hledáte-li mlýnek k přístroji na espresso, měl by mít také nástavec na páku, abyste mohli kávu namlet přímo do ní a nemuseli ji zbytečně přesypávat. Nejlepší mlýnky na kávu najdete v našem srovnání.

Je potřeba mlýnek na kávu, když mám automatický kávovar?

Automatické kávovary mají mlýnek integrovaný do těla přístroje. Vy tedy pouze nasypete zrna do zásobníku a nemusíte se o mletí dále starat. U pákových kávovarů se setkáte s integrovaným mlýnkem výjimečně.

Můžu v mlýnku mlít i další potraviny, například mák?

Elektrické mlýnky s tříštivým ostřím jsou často vhodné k mletí koření, bylinek, ořechů, máku a podobně.

Jak se mlýnky na kávu čistí?

K čištění slouží kartáčky a štětečky, kterými se z kamenů nebo ostří vymetou zbytky kávy, které by jinak mohly po čase znehodnotit chuť čerstvě připravované kávy. 

Iveta Polášková patří mezi kávomily, takže podobná témata jsou jejímu srdci blízká. Protože se o ně do hloubky zajímá, dokáže poradit, na jakou hrubost namlít kávu na chemex nebo jak na správnou údržbu mlecích kamenů. Mimo kávomlýnků najdete její jméno také pod články o pákových kávovarech nebo o moka konvičkách.
Redaktorka
Veronika Vyskočilová se v naší redakci už několik let specializuje zejména na domácí a kuchyňské spotřebiče. Na této stránce pro vás vybrala kávové mlýnky ve třech kategoriích. Dozvíte se, proč milovníci alternativní přípravy kávy ocení nejvíce ruční variantu a co všechno můžete namlet v elektrickém mlýnku s noži. Věnovala se také dalším kuchyňským přístrojům jako jsou tyčové mixéry, smoothie makery nebo lednice.
Redaktorka

Použité a další zajímavé zdroje

https://pardubice.rozhlas.cz/8-zpusobu-jak-doma-pripravit-vybornou-kavu-6032271

BRZOŇOVÁ, Lenka. Svět kávy. Česká technologická platforma pro potraviny. 2017. ISBN 978-80-88019-20-6

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/evropsky-kontinent-loni-provonela-brazilska-kava

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?

Marek Svoboda

Dobrý den, přesně tak. Některé mlýnky však mají určitou hrubost, na kterou fungují nejlépe. Pokud tedy potřebujete nejjemnější (džezva) či nejhrubší (french press) mletí, doporučíme pročíst recenze, abyste měli jistotu, že právě váš mlýnek nepracuje nejlépe na druhé straně spektra.

Iveta Polášková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 41 hlasů