Jak vybrat mlýnek na kávu
Patříte-li k milovníkům lahodné a voňavé kávy, potom pro vás koupě kvalitního mlýnku bude praktickou investicí. Pokud vám výběr toho pravého mlýnku není na první pohled zcela jasný, přinášíme vám sumář praktických informací, které vás do světa mletí kávy hlouběji zasvětí a doplní naše recenze mlýnků na kávu.
Při výběru mlýnku se odrazíme od jeho typu, tedy zda využijete mlýnek elektrický, nebo vám postačí jednoduchá ruční varianta. Dopodrobna vysvětlíme rozdíly mezi mlecími kameny a tříštivým nožem, a to jak přímo v disciplíně mletí kávy, tak i ohledně nákladů nebo údržby. Abychom si od začátku ujasnili, jak moc najemno musí váš ideální mlýnek mlít, zahrnuli jsme kapitolu vysvětlující, proč je hrubost mletí důležitá a jakou zvolit pro váš způsob přípravy kávy.
Neopomněli jsme ani další aspekty výběru, tedy jak velký mlýnek potřebujete, jaké máte možnosti mezi výrobními materiály a na kolik peněz vás nový kuchyňský pomocník vyjde.
Tip: Pro fanoušky přípravy dobré kávy jsme si připravili několik srovnávacích testů různých typů kávovarů. Zaměřili jsme se na automatické přístroje, ale také pákové a kapslové kávovary.
Jak vybrat mlýnek na kávu stručně:
- Zvolte ruční nebo elektrický – podle počtu připravovaných šálků, ale také podle toho, zda je pro vás příprava kávy rituál, nebo ji chcete mít co nejrychleji za sebou.
- Zvažte tříštivé ostří nebo mlecí kameny – kameny dosahují při mletí kávy lepších výsledků, tříštivý nůž zase můžete použít i na oříšky nebo sekání bylinek.
- Zaměřte se na materiál kamenů – keramické se méně zahřívají, nerezové jsou odolnější.
- Uvažte velikost zásobníku – podle toho, kolik káv najednou budete připravovat.
- Zvažte i estetická kritéria – zejména u ručních mlýnků najdete mnoho designových variant.
Ruční vs. elektrický mlýnek
Prvním krokem do světa mlýnků na kávu se pro nás stane obecný popis tohoto zařízení. Víme, že jde o kuchyňského pomocníka, v němž za pomoci mlecího ústrojí budete schopni rozemlít kávová zrna podle toho, jakému druhu kávy dáváte přednost. Velice často se setkáte i s označením kávomlýnek, popřípadě s lidovějším pojmenováním kafemlýnek. Vždy jde ale o stejný typ produktu.
Při výběru a srovnání mlýnků na kávu je třeba začít od toho nejzákladnějšího dělení. Chcete si kávu připravovat ručně nebo si pomoci elektřinou?
Ruční mlýnek na kávu
Ruční mlýnek
Název tohoto kávomlýnku hovoří jednoznačně za vše. Kávu si s ním budete připravovat ručně, tedy za pomoci vlastních sil. Obvykle je celý proces realizován tak, že točíte kličkou, která následně pohybuje s mlecími kameny. Ty se starají o mletí kávy. Celý proces máte plně ve svých rukách, hrubost mletí můžete přenastavit hned, jak z mlýnku vypadne první nevhodně namleté zrno, takže neznehodnotíte celou dávku kávy. Navíc je tu záruka, že nedojde k jejímu přepálení.
Tradiční příprava pro nadšence
Jde o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy, při němž dochází i k vytvoření určité atmosféry spjaté s vlastnoruční přípravou. Ta je mnohdy umocněna retro vzhledem mlýnku, který tak zároveň plní funkci osobitého kuchyňského doplňku. Pořizovací náklady ručního mlýnku začínají na nižších částkách než u mlýnku elektrického. Pokud však na takový mlýnek narazíte mimo specializovaný obchod s kávou, bude vhodné se před koupí ujistit, že je skutečně funkční, neboť mnohé z nich jsou pouze dekorace.
Ruční mlýnek si zakupte spíše v situaci, když je pro vás pití kávy skutečným rituálem a chcete si užít i tento moment přípravy. Ideálně, pokud kávu melete pouze pro sebe nebo dva lidi. V opačném případě takový model není zrovna ideální volbou. Jen si představte sami, kolik fyzických sil a času by vám zabralo namletí kávy pro početnou návštěvu.
Elektrický mlýnek na kávu
Elektrické mlýnky na kávu jsou poháněny pomocí elektrické energie. Abyste si umleli kávu dle vlastních požadavků, potřebujete k tomu aktivní elektrickou zástrčku. Zpravidla jsou větší než ruční mlýnky a výrobci k nim nezřídka přibalují bohaté příslušenství. Na druhou stranu je třeba připravit se na výraznější investici, elektrické mlýnky jsou zkrátka dražší, zvlášť ty s mlecími kameny.
V příslušenství často najdete čisticí kartáček, držáky na páku, víčka na zásobníky a různé další drobné vychytávky zvyšující uživatelský komfort.
Rychlost mletí a snadnost nastavení
Tyto přístroje jsou vhodné pro uživatele, kteří nemají každé ráno čas na ruční mletí, nebo je celý proces nijak zvlášť nebaví. Do elektrického mlýnku vsypete zrnkovou kávu, nastavíte hrubost mletí a u lepších modelů ještě požadovanou výslednou dávku mleté kávy. Pak stisknete tlačítko a káva je namletá za moment.
To je bezpochyby tou nejzásadnější výhodou. Nejspíš ji rádi využijete vždy, když budete chystat čerstvou kávu pro více lidí najednou. Jestliže se vaše denní zpracování pohybuje nad 50 až 60 g, pak jistě stojí za zvážení elektrická podoba kávomlýnku.
Někomu však může vadit, že přijde o tradiční mletí, někdo se zase dočká přepálené chuti kávy, k čemuž někdy dochází u mlecího mechanismu s ocelovými noži. Tento proces způsobuje jejich pozvolné zahřívání při mletí. Vyřešit to lze investicí do kvalitnějšího přístroje nebo přechodem k mlecím kamenům.
Příkon
U většiny elektrických přístrojů sledujeme příkon jakožto důležitý údaj, který má vliv na výkonnost nebo rychlost nahřívání, ale také spotřebu. U mlýnků na kávu jde spíš o okrajový parametr, většina mlýnků nabídne podobné hodnoty mezi 150 a 250 W. Příkon zde zkrátka není tak důležitý a dokonce i některé velmi dobré mlýnky jej nemají příliš vysoký.
Tip: Další informace o rozdílech mezi elektrickými a automatickými mlýnky najdete například v této odpovědi věnované výběru mlýnku.
Princip mletí
Abyste se svým kávovarem docílili té nejaromatičtější kávy, zaměřte se při nákupu výrobku na mlecí mechanismus. Ten totiž rozhoduje o mnohém. Právě jeho zásluhou získáte dokonale umletou, nebo naopak nevyhovující směs. V základu můžete narazit na dva typy výrobků s odlišným principem mletí.

Mlýnek na kávu s tříštivým ostřím
Elektrický mlýnek s tříštivým ostřím
Tyto kávomlýnky jsou velice často označovány jako nožové mlýnky a patří k těm levnějším produktům. Bohužel jde však také o méně kvalitní variantu. Tříštivé nože jsou vždy součástí elektrických mlýnků, takže je v jejich případě dosaženo vysokých otáček. A právě rychlost zde hraje zásadní roli. Jednotlivá zrna jsou doslova nasekána, navíc při jejich rotaci dochází k pozvolnému zahřívání a připravovaná káva se může přepálit. To však hrozí spíš při frekventovanějším využití mlýnku, v kavárnách apod.
Výhody a nevýhody
Káva je připravená velmi rychle, čas je ale vykoupen dosti nerovnoměrnou velikostí nasekaných zrn. A to je další negativum při následném chystání kávy, extrakce kávy nebude probíhat rovnoměrně, voda si mezi zrnky najde cestu „nejmenšího odporu“ a výsledný nápoj bude slabší a vodovější.
Jemnější mletí už může obsahovat nerovnoměrností míň, pokud ale mlýnek zapínáte jen na krátký čas ve snaze namlít kávu například na french press, nestejně velkým částečkám smíchaným s prachem se nevyhnete. V neposlední řadě tyto mlýnky zpravidla nejdou nastavit, hrubost ovlivňujete jen délkou provozu a správné namletí se musíte naučit odhadovat.
I mlýnek na kávu s tříštivým ostřím však má jistá pozitiva. Vedle rychlosti přípravy je to poměrně dlouhá životnost takového výrobku. Vzhledem k principu fungování se nemusíte obávat ani usazených zbytků kávy, které nepůjdou vyčistit. Tyto mlýnky se často používají také k mletí dalších surovin, jako jsou oříšky, mák či koření. Pokud se ale chystáte zakoupit jeden mlýnek na všechny tyto suroviny, budete se pravděpodobně potýkat s prolínajícími se chutěmi, které degustaci vaší kávy naruší.
Mlýnek na kávu s mlecími kameny
Elektrický mlýnek s kameny
Druhou variantou jsou kávomlýnky s mlecími kameny, s nimiž zpravidla docílíte lepší kvality výsledné kávy. Tento mechanismus je zcela typický pro ruční mlýnky a vyplatí se do něj investovat také u těch elektrických. Ty jsou samozřejmě dražší oproti tříštivým nožům, jejich cena se pohybuje v řádu tisíců.
Výhody a nevýhody
Mlecí kameny pomalu drtí kávová zrna v závislosti na tom, jakou jste si nastavili hrubost mletí, jde o velice rovnoměrný proces. Přispěje také například k lepšímu uvolňování olejů z kávových zrn, takže šálek kávy bude daleko lahodnější, aromatičtější a intenzivnější.
Jsou to i kávomlýnky s mlecími kameny, které mají jistá negativa. Zmíněné uvolněné oleje mají sklon mlýnek zanášet, navíc se na ně nabaluje kávový prach. To si čas o času žádá patřičnou očistu, aby nedocházelo k ovlivňování chuti čerstvé kávy a ke vzniku nechtěných plísní.
Tip: Pokud se do mlýnku rozhodnete zainvestovat, můžete si povšimnout, že některé značky nabízejí také kameny náhradní, které vyměníte, až se původní mlecí kameny opotřebují a otupí. A protože jde o část mlýnku, u níž se předpokládá, že bude sloužit řadu let, můžete se setkat také s prodlouženou zárukou.
Typy mlecích kamenů
Mlecí kameny se mohou vyskytovat dvojího druhu, a to podle konstrukčního provedení.
Ploché mlecí kameny
Jak už název napovídá, ploché kameny mají podobu dvou vroubkovaných disků, které do sebe zapadají. Při jejich pohybu čerstvě namletá zrnka vytlačují z prostoru mezi disky kávu, která byla namleta dříve. To však vede k tomu, že poslední zrnka čerstvé kávy mezi disky zůstanou. Když mlýnek druhý den znovu použijete, část kávy, která z něj vypadne, bude namleta s předstihem, což vede k její oxidaci a znehodnocení.
Ploché mlecí kameny jsou také náročnější na údržbu. Opotřebení kamenů nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, což je méně, než zvládnou kameny kónické. Na druhou stranu je možné je přebrousit a nemusíte kupovat nové.
Kónické mlecí kameny
Kónické kameny mají tvar vroubkovaných kuželů, po jejichž obvodu namletá káva propadává. Díky tomu mezi nimi nezůstávají její zbytky. Mají také delší životnost, opotřebení můžete čekat po namletí cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je jejich pořizovací cena. Kónické kameny navíc nejde přebrousit a po jejich otupení je tedy nutná výměna.
Tento typ kamenů zabere méně prostoru, takže na něj narazíte u většiny malých či ručních mlýnků.
Materiál mlecího ústrojí
Protože mlecí ústrojí představuje pomyslné srdce mlýnku, na jeho materiálu je třeba dát si opravdu záležet. U tříštivých nožů je dominantním materiálem nerezová ocel, občas narazíte na titanovou úpravu.
U mlecích kamenů se můžete potkat se dvěma možnostmi:
- Kovové mlecí kameny – mají vyšší tendenci k zahřívání a přepalování kávy, narazit můžete standardně na ocel nebo dražší a odolnější titan
- Keramické mlecí kameny – nijak nezkreslují chuť kávy, zato jsou křehčí, dnes se vyskytují spíš méně
Hrubost mletí
Hrubost mletí je alfou a omegou správné přípravy kávy. Jinou hrubost vyžaduje espresso, jinou moka konvička a úplně jinou french press. Abyste mohli získat perfektně mletou kávu, bude třeba mlýnek správně nastavit. A možnosti nastavení je další z věcí, ve kterých se různé typy mlýnků hodně liší.
- Ruční mlýnek na kávu – Tento produkt je obvykle opatřen poměrně jednoduchým utahovacím mechanismem. S ním od sebe odtáhnete nebo naopak přitáhnete jednotlivé mlecí kameny. Vznikne mezi nimi větší či menší mezera.
- Elektrický mlýnek na kávu s tříštivým nožem – Tyto mlýnky zpravidla neumožňují nastavení, ale hrubost kávy můžete ovlivnit délkou jejího sekání. Čím déle držíte tlačítko spuštěné, tím jemnější drť následně uvnitř najdete. Některé mlýnky jsou vybavené pomůckami pro usnadnění orientace, například diodami, které se postupně rozsvěcují a plní tím funkci jakéhosi časovače.
- Elektrický mlýnek na kávu s kameny – U levnějších přístrojů jsou to nejrůznější páčky nastavitelné dle příslušné stupnice. Modernější zařízení jsou vybavena digitálními displeji, kde si za pomoci tlačítka či dotykové obrazovky upravíte hrubost kávy.
Stupnice hrubosti mletí elektrického mlýnku s kameny
V základu se ideální hrubost mletí určuje podle toho, jak dlouho se káva bude během další přípravy namáčet. Čím méně času jí dopřejete, tím jemněji ji musíte namlet, aby se stihla vylouhovat. V kávovaru jde jen o krátký čas, proto se káva na espresso mele na mnohem jemnější drť než například káva na filtr, kde zůstává ve vodě delší dobu. Nejjemnější mletí se hodí pro turecké džezvy (pozor – neplést s českým „turkem“) a nejhrubší pak pro french pressy (Zdroj: Wikipedie).

Pro úplnost vám ještě doplníme několik dalších příkladů, jaká hrubost kávy se používá pro přípravu tím či oním způsobem. Z toho vyplývá, že mletí kávy na správnou hrubost je potřeba si osvojit, jakmile si pro domácí přípravu zvolíte ten váš ideální způsob:
Jemnost mletí |
Způsob přípravy (nádoba) |
Nejjemnější mletí |
Džezva |
Jemné mletí |
Kávovar (klasické espresso) |
Jemné až středně hrubé mletí |
Moka konvička |
Středně hrubé mletí |
Aeropress
V60
Vakuum pot |
Hrubé mletí |
Kalita wave
Chemex
Překapávač |
Nejhrubší mletí |
French press |
Tip: Od toho, zda preferujete espresso nebo kávu filtrovanou, se odvíjí také výběr samotných zrn. O této problematice píšeme v článku Jak vybrat kávu.
Kapacita a velikost
Jednou z dosti zásadních voleb je i kapacita mlýnku na kávu, kterou byste měli uzpůsobit podle toho, kolik nápojů denně děláte. Podstatná pro vás musí být kapacita násypky. Ta u mlýnků s noži odpovídá kapacitě zásobníku na mletou kávu, u mlýnků s kameny je zpravidla větší.
Co se týče rozměrů mlýnku na kávu, ty budou odpovídat nejenom kapacitě, ale i celkovému provedení. V tomto směru si ujasněte, kde jej budete nejčastěji používat.
- Pouze doma
- V práci
- Při cestování
Rozlišovat byste měli hlavně skladnost a rychlost sestavení, dobu mletí, náročnost údržby apod. Je logické, že pro domácí upotřebení zvítězí jakákoliv volba. V práci dáte přednost rychlým elektrickým modelům, které jsou sice velké a hůř se přenáší, ale zato je snadno nastavíte pro potřeby různých uživatelů, navíc jejich násypku nebude třeba tak často dosypávat, i když je použije víc lidí po sobě. V kancelářích jsou také oblíbené automatické kávovary, které si kávová zrna namelou bleskově samy.
Na cestování zase zvolíte malé skladné kávomlýnky nevyžadující připojení k elektrické síti. Na trhu narazíte na miniaturní varianty, odnímatelné kličky nebo cestovní pouzdra. Populární je například mlýnek Rhinowares, který je kompatibilní s aeropressem, takže je možné namlít kávu přímo do něj.
Dávka kávy na porci
Každý má trochu odlišné chutě a připravuje si jiné druhy káv, například na jedno espresso potřebujete 7 až 9 g kvalitní mleté kávy. Do šálku by vám mělo natéct 25-35 ml intenzivního nápoje. Filtrovaná káva je ve srovnání s espressem „slabší“ a šálek s ní objemnější. S množstvím kávy a vody můžete zlehka experimentovat, odrazovým můstkem by pro vás mohlo být 10 g kávy na 150 ml vody.
Tip: Pokud nemáte chuť odvažovat každý den kávu přesně, pořiďte si mlýnek s naznačeným množstvím kávy v zásobníku. Budete tak mít aspoň orientační přehled.
Zásobník s odměrkou
Vzhled a materiál
Design je velice relativní a individuální záležitostí, proto se mu budeme u mlýnků na kávu věnovat pouze okrajově. Na vzhledu si zakládají spíše lidé volící ruční kávomlýnky, kteří se rozhodně nemusí spoléhat na plast nebo nerez. Na trhu naleznete mlýnky ze zajímavých kovů, ale také z libovolných dřevin. Typickým příkladem je bukové dřevo, najdou se ale také designové kousky z exotických dřevin. Výsledná podoba tak může být doslova dechberoucí. Takový výrobek představuje v kuchyni i zajímavou dekoraci.
Při pravidelném a častém mletí však nesmíte opomíjet ani správnou ergonomii, tedy jak se mlýnek bude držet v ruce. V uživatelských recenzích najdete často zmínky o tom, jak mlýnek padl do ruky jiným kávomilům, zda neprokluzuje a zda se s kličkou točí pohodlně.
U elektrických kávomlýnků je vsazeno spíše na praktičnost, takže nejčastěji narazíte na průhledný či barevný plast, sklo a nerezovou ocel. Tyto produkty však už jenom stěží připomínají klasický mlýnek na kávu s kličkou nahoře.
Údržba
Jak již bylo zmíněno v některých kapitolách našeho článku, kávu v mlýnku lehce připravíte, nesmíte ale zapomínat ani na pravidelnou údržbu. Při mletí dochází k uvolňování olejů. Ty v mlýnku zůstávají, popřípadě na sebe váží prachová zrnka kávy. To samozřejmě není dobré z dlouhodobého hlediska, protože se v usazeninách může vytvářet plíseň negativně ovlivňující chuť výsledného nápoje.
Mlecí kameny
Tříštivý nůž
Údržba je náročnější u produktů s mlecími kameny, které vyžadují mnohem důslednější přístup. V jejich mlecím ústrojí je totiž mnohem víc škvírek, které potřebují jednou za čas vymést. Jednoduchý nůž se naopak čistí velmi snadno, v některých mlýncích je dokonce možné celý zásobník i s nožem vyjmout a umýt.
Mlýnky kavárně nebo jiném v provozu se čistí samozřejmě častěji, doma stačí očista jednou za týden nebo za dva.
Postup čištění
Ideální je, když je mlýnek snadno rozebratelný a prostor mezi mlecími kameny dobře dostupný. Máte tak možnost vymést zbytky namleté kávy štětečkem či kartáčkem. Vnitřní prostor můžete také zlehka profouknout. Na druhou stranu se však vyplatí sledovat pokyny výrobce, pokud rozebírání nedoporučuje, je lepší se do toho nepouštět.
Pro odstranění mastnoty se vyrábějí speciální tabletky. Mají podobný tvar jako zrnka kávy a úplně stejně je také namelete. Poté je lepší pro jistotu namlít ještě trochu kávy, aby z prostoru mezi kameny vytlačila zbytky čističe.
Narazit můžete také na radu pomlít jednou za čas várku zrnek rýže. Některým tento způsob vyhovuje, jiní však upozorňují na to, že rýže je ve srovnání s kávovými zrny tvrdší a může mlýnek poškodit. Navíc existuje riziko, že se mlýnek zanese škrobem, což ve srovnání se zbytky kávy není nijak lepší.
Otvor na odnímatelný kabel
Spodní část mlýnku s namotaným kabelem
Tip: Pokud mlýnek skladujete nebo řešíte každý centimetr, možná oceníte vychytávky jako odnímatelný kabel nebo prostor na spodní straně základny, do kterého je možné kabel namotat.
Cena
Nákup kávomlýnku je velice individuální záležitostí, čemuž také odpovídají pořizovací náklady tohoto pomocníka při přípravě kávy. Někdo v tomto produktu vidí jen kuchyňský nástroj, jiný naopak rituální prvek, do kterého chce investovat hodně peněz minimálně kvůli výslednému vzhledu. Cenové rozpětí tak může být od několika stovek korun, až po desetitisíce. My se však zaměříme na mlýnky pro domácí potřebu, nastolíme vám klasické cenové rozpětí a nastíníme informace o tom, co můžete získat.
V jednotlivých cenových kategoriích narazíte na nejrůznější známé a trhem prověřené značky, mezi něž patří Ceado, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macap, Lodos, Sage a mnohé další.
Cena do 1 000 Kč
Již od několika stovek korun máte možnost zakoupit základní kávomlýnky, ať už jde o ruční nebo elektrickou variantu. Takto nízkým pořizovacím nákladům samozřejmě odpovídá výsledná kvalita zpracování. Obvykle jde o produkty s menší kapacitou násypky. Ta může dosahovat velikosti v průměru do 50 g.
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč
V tomto případě již máte šanci cílit na značkový sortiment. Ten je tvořen daleko většími výrobky s kapacitou až 250 g. Naprostým základem je praktické a široké nastavení hrubosti mletí. Zaměříte-li se na elektrickou verzi, počítejte s příkonem kolem 150 W.
Cena od 3 000 Kč do 5 000 Kč
Mlýnky na kávu pro domácí použití na opravdu vysoké úrovni. Tak nějak lze popsat zboží z této cenové skupiny. Použity jsou již kvalitní mlecí mechanismy. Nízká spotřeba elektrické energie a velikost násypky dosahující kapacity 500 g.
Cena nad 5 000 Kč
Nad 5 000 Kč si buďte jisti, že platíte za skutečnou preciznost zpracování. U elektrických zařízení jde o velké a profesionální mlýnky na kávu s přehledným a dotykovým displejem. Pořizovací částky takových produktů dosahují i několika desítek tisíc korun. I v oblasti ručních mlýnků si dokonce vyberete. Tam si připlácíte hlavně za stylový design a použití exotických dřevin a jiných výrobních materiálů, kdy je pro vás příprava kávy skutečnou radostí.
Základní druhy přípravy kávy
Jestliže jste si podle našeho návodu vybrali ideální kávomlýnek, možná se vám budou hodit i informace o základních druzích přípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnoha odlišnými procesy, které přinášejí různorodou výslednou chuť.

- Espresso – způsob přípravy, který má svůj původ v Itálii. Připravuje se v kávovarech za vysokého tlaku. Horká voda prochází namletou a upěchovanou kávou pod tlakem 9 bar. Na jeden 30ml šálek je třeba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu mělo mít hustou cremu. Vychází z něj různé druhy doplněné o mléko či mléčnou pěnu, jako je cappucinno či latte macchiato.
- French press – tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a nevyžaduje žádné drahé vybavení. Potřebovat budete jen mlýnek a speciální konvici. Do té se odváží příslušné množství hrubě mleté kávy a zalije se horkou vodu. Káva se ve vodě extrahuje 3 až 4 minuty, stlačí se sítkem a ihned slije.
- AeroPress – zvláštní způsob kávy, při kterém se využívá plastový píst s papírovým filtrem – aeropress. Do komory se odváží namletá káva a zalije se horkou vodou. Poté se promíchá a nechá 90 vteřin extrahovat. Následně se ústí aeropressu nasadí na šálek a pístem se káva vytlačí. Tento způsob je ideální na cesty, samotné zařízení je totiž velmi lehké a skladné. Výsledný nápoj velmi připomíná espresso.
- Moka konvička – možná ji znáte pod názvem bialetka. Jedná se o hliníkovou konvičku, která připravuje kávu na principu rozpínavosti páry. Voda ve spodní části se zahřívá, prochází skrz mletou kávu a poté je vytlačena do vrchní části. Celá příprava trvá pouze pár minut. Takto připravená káva se ale poměrně dost zahřívá a obvykle chutná trochu přepáleně.
- Filtrovaná káva – tento způsob přípravy nevyužívá žádný tlak. Horká voda se pouze nechává protéct přes kávu a filtr. Takový nápoj je vhodný pro dlouhé popíjení, není zdaleka tak silný jako espresso. K filtrování kávy se mohou využívat různé postupy – vakuum pot, překapávač s filtrem, chemex, ale i výše zmíněný aeropress, french press či kalita.
Dobrý den, takže si můžu koupit nastavitelný mlýnek a mlít na něm jak do kávovaru, tak na filtr, že?