Menu

Porovnávací test & recenze
nejlepších moka konviček

Aktualizováno:
Leden 2021
Autor:
Iveta Polášková

V kategorii moka konviček doporučujeme

Bialetti Moka Express 6

750 Kč

Orientační cena

Jakou moka konvičku vybrat dle srovnání

Klasika tradičního výrobce

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Moka Express 6
Orientační cena 750 Kč
Dostupná varianta

Moka konvičky

Doporučujeme
Banquet Bria 9
Orientační cena 260 Kč
Nejlepší elektrická konvička

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Moka Timer 6
Orientační cena 3 000 Kč
Dostupná elektrická varianta

Moka konvičky

Doporučujeme
Ariette-Scarlett 1358/11 2-4
Orientační cena 1 100 Kč
Na indukci

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Moka Induction 3
Orientační cena 950 Kč
Nerezová

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Venus 10
Orientační cena 1 000 Kč
Designová

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Mini Express 2
Orientační cena 600 Kč
Na kávy s mlékem

Moka konvičky

Doporučujeme
Bialetti Mukka Express 2
Orientační cena 1 750 Kč

Moka konvička je jedním z pomocníků při domácí přípravě kávy. Tento drobný předmět představil světu Alfonso Bialetti roku 1933. Jeho snem bylo vynalézt způsob, jak by si Italové zvyklí silnému espressu mohli připravit podobný nápoj v pohodlí domova. V Itálii se jeho výrobek rychle rozšířil a dodnes se moka konvičkám někdy přezdívá bialetky.

Oproti ostatním alternativním metodám má moka konvička několik specifik. Chuť v ní připravené kávy nejvíce připomíná chuť italského espressa. Je tedy intenzivní a doporučuje se vypít jí menší množství. Jediné, co jí chybí, je světlá crema na povrchu. Další výhodu představuje téměř nerozbitné provedení, které oceníte například na cestách.

Moka konvičky jsou ve své podstatě jednoduché přístroje a na trhu se vyskytují v nesčetných variantách. Výběr ideálního produktu je navíc v tomto případě velmi individuální záležitostí, takže srovnávat moka konvičky mezi sebou a hledat tu jedinou nejlepší postrádá smysl. To nám však nebrání v tom, abychom vybrali modely pro různé typy zákazníků a označili jejich hlavní benefity. Přehled parametrů najdete níže v tabulce.

Pokud byste radši trh propátrávali sami, nebo jen hledáte více informací, možná vám přijde vhod náš rádce Jak vybrat moka konvičku. V něm jsme vysvětlili důležitost jednotlivých parametrů, prozradili, kolik moka konvičky běžně stojí, a přidali několik tipů ohledně správné přípravy kávy.


Nejlepší moka konvičky dle srovnání

Moka konvičky

Varianta výběru Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Klasika tradičního výrobce

Recenze Bialetti Moka Express 6
Bialetti Moka Express 6

Tradiční výrobce

Klasický design

Plastová rukojeť nepálí

Vyšší cena

Není možné použít na indukci

750 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná varianta

Recenze Banquet Bria 9
Banquet Bria 9

Nižší cena

Velký celkový objem

Plastová rukojeť nepálí

Malý objem 1 šálku

Nelze použít na indukci

260 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší elektrická konvička

Recenze Bialetti Moka Timer 6
Bialetti Moka Timer 6

Cestovní provedení

Automatické vypnutí

Časovač

Vysoká cena

V balení není český návod

3 000 Kč Zobrazit nabídky

Dostupná elektrická varianta

Recenze Ariette-Scarlett 1358/11 2-4
Ariette-Scarlett 1358/11 2-4

Cestovní provedení

Nižší cena

Dlouho udrží kávu teplou

Plastová horní nádobka

Nevypne se automaticky

Nemá časovač

1 100 Kč Zobrazit nabídky

Na indukci

Recenze Bialetti Moka Induction 3
Bialetti Moka Induction 3

I na indukční ohřev

Tradiční výrobce

Hliníková horní nádoba

Vyšší cena

Je nutné hlídat velikost plotýnky

950 Kč Zobrazit nabídky

Nerezová

Recenze Bialetti Venus 10
Bialetti Venus 10

Velký objem

Použitelná i na indukci

Snadno se udržuje

Nerez pomaleji vede teplo

Někomu může chybět patina

Vyšší cena

1 000 Kč Zobrazit nabídky

Designová

Recenze Bialetti Mini Express 2
Bialetti Mini Express 2

Originální vzhled

Skladná

Káva se neochlazuje přeléváním

Šálky musí být malé

Nevhodná pro jednotlivce

600 Kč Zobrazit nabídky

Na kávy s mlékem

Recenze Bialetti Mukka Express 2
Bialetti Mukka Express 2

Příprava mléčné kávy v jednom přístroji

Dva stupně množství pěny

Originální design

Pěna není jako od profesionálního baristy

Vysoká cena

Mléko je nutné přihřát

1 750 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Bialetti Moka Express 6
Bialetti Moka Express 6
Recenze Banquet Bria 9
Banquet Bria 9
Recenze Bialetti Moka Timer 6
Bialetti Moka Timer 6
Recenze Ariette-Scarlett 1358/11 2-4
Ariette-Scarlett 1358/11 2-4
Recenze Bialetti Moka Induction 3
Bialetti Moka Induction 3
Recenze Bialetti Venus 10
Bialetti Venus 10
Recenze Bialetti Mini Express 2
Bialetti Mini Express 2
Recenze Bialetti Mukka Express 2
Bialetti Mukka Express 2
Ocenění

Klasika tradičního výrobce

Dostupná varianta

Nejlepší elektrická konvička

Dostupná elektrická varianta

Na indukci

Nerezová

Designová

Na kávy s mlékem

Kategorie

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Moka konvičky

Orientační cena 750 Kč 260 Kč 3 000 Kč 1 100 Kč 950 Kč 1 000 Kč 600 Kč 1 750 Kč
Výrobce Bialetti Banquet Bialetti Ariette Bialetti Bialetti Bialetti Bialetti
Typ Klasická Klasická Elektrická Elektrická Klasická Klasická Klasická Klasická
Doporučený počet porcí 6 9 6 4 3 10 2 2
Objem (ml) 300 400 300 200 150 500 100 Neuvedeno
Materiál pláště Hliník Hliník Hliník Hliník a plast Nerez a hliník Nerez Hliník Hliník
Automatické vypnutí - - Ano Ne - - - -
Časovač - - Ano Ne - - - -
Funkce udržování teploty (min) - - 20 30 - - - -
Recenze Bialetti Moka Express 6

Recenze Bialetti Moka Express 6

Klasika tradičního výrobce

Moka konvičky

  • Tradiční výrobce
  • Klasický design
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Vyšší cena
  • Není možné použít na indukci

Tato konvička je naprostou klasikou. Pochází z firmy Bialetti, která s výrobou moka konviček začala, což ji činí mezi kávovými nadšenci jednou z nejvyhledávanějších. Využívá tradiční hliník, který výborně vede teplo a při správném mytí v sobě uchovává aroma kávy. Konvička je navržena pro nejobvyklejší velikost porce, tedy 50 ml. Protože Češi si často potrpí na větší hrnky kávy, mnoho uživatelů se v recenzích shodlo, že tuto konvičku využívá ve dvou lidech. Hliník není možné použít na indukci, takže majitelé indukčních sporáků se nicméně musí poohlédnout po modelu, který má alespoň spodní část z nerezové oceli.

Zobrazit nabídky
Recenze Banquet Bria 9

Recenze Banquet Bria 9

Dostupná varianta

Moka konvičky

  • Nižší cena
  • Velký celkový objem
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Malý objem 1 šálku
  • Nelze použít na indukci

Banquet Bria patří ke konvičkám, které se vyznačují výrazně nižší cenou. Pro nenáročné uživatele, kteří nelpí na nejzámějších značkách, však bude ideální. Tělo je vyrobené z hliníku, tradičního a nejoblíbenějšího materiálu, který výborně vede teplo. Není však možné použít jej na indukci. Rukojeť je plastová a nepálí, ani když je káva čerstvě připravená. Mnoho lidí pravděpodobně zaujme také větší velikost konvičky, dle specifikace s ní připravíte 9 šálků. Tyto šálky jsou však opravdu velmi malé, maximální objem vody činí 400 ml. I proto ji také mnoho uživatelů používá pro připravení dvou „českých“ porcí.

Zobrazit nabídky
Recenze Bialetti Moka Timer 6

Recenze Bialetti Moka Timer 6

Nejlepší elektrická konvička

Moka konvičky

  • Cestovní provedení
  • Automatické vypnutí
  • Časovač
  • Vysoká cena
  • V balení není český návod

Bialetti Moka Timer 6 patří ke konvičkám elektrickým. Využijete ji tedy všude tam, kde nemáte v dosahu sporák. Jako materiál pláště byl použit hliník. Výrobce deklaruje velikost na 6 šálků, čemuž odpovídá 300 ml vody. Pokud však holdujete většímu šálku intenzivní kávy, nemusíte se bát konvičku pořídit i pro méně osob. U tohoto modelu vás potěší několik užitečných funkcí. Konvičku můžete například nastavit, aby kávu připravila v určitou hodinu. Nemusíte také hlídat včasné vypnutí, přístroj se vypne za vás a kávu pro vás bude udržovat teplou po dvacet minut.

Zobrazit nabídky
Recenze Ariette-Scarlett 1358/11 2-4

Recenze Ariette-Scarlett 1358/11 2-4

Dostupná elektrická varianta

Moka konvičky

  • Cestovní provedení
  • Nižší cena
  • Dlouho udrží kávu teplou
  • Plastová horní nádobka
  • Nevypne se automaticky
  • Nemá časovač

Ariette-Scarlett 1358/11 je moka konvičkou připojitelnou do elektřiny. Spodní nádobka pojme 200 ml vody, což dle výrobce odpovídá 4 malým porcím kávy. Spodní část moka konvičky je vyrobená z hliníku, vrchní část je neobvykle plastová. Ohledně chuti to sice nemusí být na závadu, kávové tradicionalisty však plast nejspíš nenadchne. Ovládání přístroje je velmi jednoduché, sestává z jediného knoflíku. Konvičce však chybí pokročilejší funkce jiných modelů, automatické vypnutí nebo možnost nastavit čas, kdy má přípravy kávy započít. Ve srovnání s jinými modely však dokáže déle držet teplotu, a to až po 30 minut.

Zobrazit nabídky
Recenze Bialetti Moka Induction 3

Recenze Bialetti Moka Induction 3

Na indukci

Moka konvičky

  • I na indukční ohřev
  • Tradiční výrobce
  • Hliníková horní nádoba
  • Vyšší cena
  • Je nutné hlídat velikost plotýnky

Bialetti Moka Induction 3 je konvičkou pro přípravu 3 porcí kávy. Jako obvykle je tento údaj chápán jako 50 ml kávy, což českému zákazníkovi nemusí vždy vyhovovat. Hlavním benefitem je možnost používat konvičku na indukčním vařiči. Té je dosaženo vyrobením spodní části z nerezové oceli. Horní část je hliníková, což je materiál, který při správném umývání uchovává kávové aroma a lépe jej rozvíjí. Dle recenzí má moka konvička dostatečně široké dno, které indukční desky bez problémů rozpoznají. U jiných malých modelů to může představovat problém.

Zobrazit nabídky
Recenze Bialetti Venus 10

Recenze Bialetti Venus 10

Nerezová

Moka konvičky

  • Velký objem
  • Použitelná i na indukci
  • Snadno se udržuje
  • Nerez pomaleji vede teplo
  • Někomu může chybět patina
  • Vyšší cena

Moka konvička Bialetti Venus 10 je z nerezu, moderního materiálu, který má ve srovnání s hliníkem několik výhod i nevýhod. Mezi výhody patří, že je možné využít jej i na indukci a že se lépe udržuje. Na druhou stranu však nerez ve srovnání s hliníkem hůř vede teplo, takže proces přípravy může trvat o něco déle. Obejít se také musíte bez nahnědlé patiny. Tato konvička patří mezi největší na trhu, pojme 500 ml vody. To stačí na deset „italských“ porcí, milovníkům plných českých hrnečků doporučíme spíš orientaci podle objemu v mililitrech. Designem konvička zapadne spíš do moderního interiéru, pokud vám však na tomto aspektu nezáleží, rozhodně se jím nenechte omezovat.

Zobrazit nabídky
Recenze Bialetti Mini Express 2

Recenze Bialetti Mini Express 2

Designová

Moka konvičky

  • Originální vzhled
  • Skladná
  • Káva se neochlazuje přeléváním
  • Šálky musí být malé
  • Nevhodná pro jednotlivce

Bialetti Mini Express 2 patří mezi konvičky s originálním designem. Vrchní část zde zcela chybí a místo ní zůstaly dvě trubičky, které kávu vedou přímo do šálků. Výhody i nevýhody se pojí právě s tímto designem. Díky tomu, že káva se nemusí přelévat, o něco déle si udrží svou teplotu. Konvička pojme 100 ml vody, takže porce připraví opravdu jen dvě. Hrnečky musí být dostatečně malé, aby se vešly mezi podložku a ústí trubiček. Pokud se rozhodnete vychutnat si kávu sami, budete si ji muset slít nebo ji pít ze dvou šálků. Výrobce nabízí šálky k dokoupení nebo celé sady, a to v různých barvách.

Zobrazit nabídky
Recenze Bialetti Mukka Express 2

Recenze Bialetti Mukka Express 2

Na kávy s mlékem

Moka konvičky

  • Příprava mléčné kávy v jednom přístroji
  • Dva stupně množství pěny
  • Originální design
  • Pěna není jako od profesionálního baristy
  • Vysoká cena
  • Mléko je nutné přihřát

Bialetti Mukka Express 2 je speciální konvičkou určenou na přípravu cappuccina nebo caffe latte. Funguje tak, že zatímco ve spodní části ohříváte vodu, v horní se ohřívá a šlehá mléko. Protože horní část je od sporáku poměrně daleko, výsledná káva může být o něco studenější, čemuž můžete předejít předehřátím mléka. Dle recenzí zákazníků je taková káva chutná a lepší než z mnohých domácích kávovarů. Pokud ovšem čekáte servis jako z kavárny, budete nejspíš zklamáni. Poctivá pěna vyšlehaná na profesionálním kávovaru rukama šikovného baristy je zkrátka jinde. Pokud však na výslednou podobu nejste tak nároční, konvička vám bude pravděpodobně vyhovovat.

Zobrazit nabídky


Jak vybrat moka konvičku

Ještě než se vrhneme na samotné moka konvičky, popíšeme rozdíly mezi kávou připravenou v ní a v jiných alternativách. Tento způsob totiž zdaleka není jedinou náhradou espressa, takže bude vhodné zjistit, zda je právě moka konvička tím pravým pro vás.

Hned na počátku výběru vás ujistíme, že moka konvička je vcelku jednoduchou záležitostí. Důležitých parametrů je jen několik a určitě se v nich brzy zorientujete. Důležité je zejména promyslet velikost. Jednou z hlavních nevýhod moka konvičky je totiž nemožnost připravit více či méně porcí kávy, než pro jaké je určena. Zajímavým parametrem je materiál, který má vliv na chuť, údržbu i již zmiňovanou nerozbitnost.

Oproti jiným pomocníkům pro přípravu kávy se však mezi konvičkami doslova roztrhl pytel s různým řešením designu. Najdete jak tvarové, tak barevné odlišnosti. A dokonce s vývojem můžeme hovořit o některých odlišnostech funkčních. Nakonec si načrtneme cenové náklady, které moka konvička vyžaduje, a dáme vám několik tipů ohledně přípravy. Pokud k moka konvičce vybíráte i kávu, možná by vás zaujal náš článek Jak vybrat kávu.

Jak vybrat moka konvičku stručně:

  • Ujasněte si, zda je moka konvička skutečně tím pravý přístrojem – Existuje totiž mnohem více možností domácí přípravy kávy.
  • Zvolte správnou velikost – Orientovat se můžete podle počtu šálků, rozhodně však doporučíme zkontrolovat množství vody, které více vypovídá o výsledném objemu kávy.
  • Vyberte si materiál – Hliníkové jsou tradiční a podle mnohých lepší, nerez můžete použít i na indukci.
  • Mrkněte na vzhled – Samozřejmě to není nejdůležitějším kritériem, vzhledem k plejádě designových možností a vzorů by však byla škoda jej opomenout.
  • Můžete zvážit i speciální typy – Speciality disponují ojedinělými funkcemi.
  • Poohlédněte se ve vhodném cenovém rozhraní – U moka konviček je rozpětí cen velmi široké.

Moka konvička mezi dalšími možnostmi

Jak už jsme zmínili, moka konvička je jen jedním z mnoha způsobů, jak kávu připravit. Vhodné bude tedy popsat, jaká má specifika a kdo by po ní měl sáhnout.

Moka konvička vs. domácí kávovar

Co se výsledné chuti týče, káva z moka konvičky je té z kávovaru nejpodobnější. Porce je malá a intenzivní, ačkoliv pro přípravu „pravého“ espressa chybí moka konvičce potřebný tlak. Narozdíl od espressa však nemá káva z moka konvičky na povrchu cremu, tedy tenkou vrstvičku světlejší krémové pěny. S tím souvisí také menší olejnatost. Snad i proto se moka konvička někdy označuje jako „venkovské espresso“.

Moka konvička vs. ostatní alternativní přípravy

Může se zdát, že s alternativní a filtrovanou kávou se v poslední době roztrhl pytel. Většina z nich je však stará minimálně několik desetiletí a k nám se jen dlouho nedostala. A v čem že se od nich moka konvička liší?

Abyste v ní mohli připravit kávu, je nutné dojít až k bodu varu. Při této teplotě se však káva již přepaluje a ve výsledném nápoji více ucítíte její hořké tóny. Po moka konvičce často sahají spíš konzervativní zákazníci vyžadující nápoj hutný a intenzivní. U většiny ostatních způsobů teplotu vody reguluje barista. Pokud ji tedy správně odhadne, získá šálek méně silné a méně hořké kávy, ve kterém o to více vynikne aroma jednotlivých odrůd.

V neposlední řadě bychom měli zmínit uživatelskou přívětivost. Příprava kávy v moka konvičce je velmi jednoduchá. Jediné, na co je třeba dát pozor, je správná hrubost mletí a po dokončení přípravy co nejrychlejší odstavení z plamene. U jiných způsobů je nutné hlídat teplotu a proud vody při zalévání i dobu extrakce. Celý proces sestává z více kroků. Proto jsou také mnohé další způsoby výsadou precizních a přísných kávomilců.

Metoda Domácí kávovar Moka konvička V60, chemex, frenchpress
Velikost porce Malá Malá Velká
Intenzita chuti Velká Velká Malá
Rozvíjení aromat odrůd Ne Ne Ano
Složitost přípravy Snadná O něco složitější Nejsložitější

Jednotlivé části moka konvičky

Jak už jsme zmínili, moka konvička je velmi jednoduchým přístrojem. Sestává z pěti částí:

  • horní nádobky s víkem a držadlem,
  • spodní nádobky s bezpečnostním ventilem,
  • sítka na kávu ve tvaru kalíšku,
  • plochého kovového filtru,
  • gumového těsnění, které přidržuje filtr na horní části moka konvičky.

Právě vadné těsnění může být zdrojem problémů u některých levných konviček. Většinou je také třeba po pár letech je vyměnit. V každém případě se vyplatí zjistit, zda náhradní těsnění nabízí výrobce vaší konvičky.

Velikost

Dostáváme se k velmi důležitému parametru a také k jedné z největších nevýhod moka konvičky. Zcela zásadním faktem totiž je, že moka konvičku nelze použít k přípravě jiného množství kávy, než pro které je výrobcem určena. Pokud se pokusíte připravit v ní kávy méně, výsledek nebude odpovídat očekávání, nápoj bude slabý a chuťově nevýrazný. Pokud budete nuceni připravovat kávu na několik dávek, celý proces to značně prodlouží.

Naštěstí existuje mnoho dostupných velikostí. Na trhu běžně najdete jak miniaturní moka konvičky na jedinou malou porci kávy, tak i modely na 2, 3, 4, 6, 8 či 9 porcí. Raritou jsou ještě větší nádoby. Pokud tedy pijete kávu vždy v podobném počtu lidí, nemusí vás výše zmiňovaný nedostatek odrazovat.

Jedna porce zde znamená přibližně 50 ml kávy, což je pozůstatek italského původu. To vás, pokud jste zvyklí na české plné hrníčky, možná trochu překvapí. Proto při nákupu doporučujeme nesledovat jen počet porcí, ale i objem spodní nádobky na vodu. Pokud jste zvyklí na velké množství intenzivní kávy, nemusíte se bát pořízení větší konvičky i pro menší počet lidí.

Materiál

Co se týče výrobního materiálu, příliš na výběr nemáte. V základu se můžete rozhodnout mezi dvěma možnostmi.

  • Hliník – Jde o původní materiál. Tehdy byl v Itálii symbolem pokroku a modernity, prosazovaný samotným Mussolinim. Dodnes se používá nejčastěji, takže při volbě hliníkové konvičky budete mít nejširší výběr. Oproti nerezu lépe vede teplo, díky čemuž se voda v nádobce prohřívá rovnoměrně. Na vnitřní ploše se během používání tvoří typická nahnědlá patina. Ačkoliv extrémně čistotné povahy by to mohlo dráždit, mnoho kávomilců ji bere jako normální jev přípravy kávy a tvrdí, že z hliníkové moka konvičky chutná káva lépe.
  • Nerezová ocel – Druhý často užívaný materiál. Částečně reaguje na nedostatky hliníku, například je možné použít ji i na indukci, pokud to samozřejmě výrobce povolí. Nerezová ocel je odolnější a lépe se udržuje. Také tento materiál má mezi milovníky kávy své zastánce.

V menší míře se můžeme setkat také s jinými materiály, zejména v roli módních doplňků. Rukojeť je zpravidla z plastu, najdete však i modely, které využily dřeva. Časté je také potažení hliníkového těla tenkou vrstvou keramiky. Taková konvička pak vypadá jako z porcelánu, těch, které opravdu horní část porcelánovou mají, je však velmi málo.

Materiál Hliník Nerez
Výhody + Tradiční

+ Dobře vede teplo

+ Lépe uchovává aroma

+ Moderní vzhled

+ Dobře se čistí

+ Lze použít na indukci

Nevýhody  Nelze použít na indukci

Hůře se čistí

Hůř vede teplo

Nepokrývá jej kávová patina

Design

Moka konvičky byly od počátku stylovou záležitostí. Klasický design koresponduje se stylem Art Deco, který vedle architektury či interiérů zasáhl i předměty denní potřeby. Ačkoliv původně se jednalo o luxusní styl pro bohatší vrstvy, brzy se stal oblíbeným a využívaným širokou veřejností (Zdroj: Wikipedia).

I dnes najdeme na trhu konvičky nejrůznějších designů. Většina z nich se sice drží typického hranatého tvaru, objevily se však také konvičky válcovité. Horní část může být podobná konvici na čaj, nebo dokonce chybět úplně – takové konvičky jsou pak dovybaveny stojánkem na šálek a káva stéká během přípravy přímo do něj.

Meze se nekladou ani barvám. Většina základních modelů je v šedé, černé nebo červené. Pokud vám však nevadí trochu si připlatit, můžete vybírat z celé plejády pastelových i výrazných barev a jejich kombinací. Ve spojení s neobvyklým tvarem pak narazíte na vskutku originální předměty. Díky malované vrstvě keramiky vypadají třeba jako čínský porcelán nebo jako geograficky bližší cibulák.

Neobvyklé funkce

Naprostá většina konviček na trhu patří mezi jednoduché přístroje s jedinou funkcí. Neznamená to vůbec nic špatného, takové konvičky plně postačí svému účelu. Využívají je nejen běžní uživatelé, ale i baristi nebo kávoví experti. Koneckonců – to, jak bude káva v šálku chutnat, je výsledkem vhodného výběru zrn, ideální hrubosti mletí a dodržení správného postupu.

Přesto však upozorníme na několik speciálních výrobků.

  • Elektrické moka konvičky – Jsou vybaveny základnou a přívodním kabelem. Využijete je všude tam, kde nemáte přístup ke sporáku, například v práci nebo na hotelovém pokoji. Principem přípravy se od klasických konviček nijak neliší. S elektřinou se však pojí i některé další funkce, kterými mohou disponovat, například spuštění na čas, automatické vypnutí a udržování teploty hotového nápoje.
  • Moka konvička na cappuccino – je uzpůsobená tak, aby vedle přípravy kávy dokázala i našlehat mléko. Precizního našlehání nebo obrázku na povrchu se pochopitelně nedočkáte, to však mnohdy nezvládnou ani mnohem dražší domácí kávovary. Také příprava vyžaduje pečlivost a několik kroků navíc. Pokud je však cappucino vaším oblíbeným nápojem, rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Cena

Ve srovnání s domácím kávovarem je moka konvička poměrně levnou záležitostí. Její cena se odvíjí od velikosti, designu i jména výrobce. Protože se navíc jedná o výrobek, jehož jednorázový nákup vám vystačí na mnoho let, rozhodně neuděláte chybu, když investujete do kvality.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější moka konvičky vás přijdou zhruba na 300 Kč. Bude se jednat o modely z hliníku, větší i menší. V případě extrémně levných konviček vás však musíme varovat před hrozbou nekvalitního provedení, netěsnícího sítka či příliš slabého dna.

Cena od 500 do 1 000 Kč

V této kategorii je nabídka trhu skutečně široká. Zahrnuje jak malé, tak i větší moka konvičky známých značek s důvěryhodným renomé. Na své si přijdou i milovníci barev. V této kategorii si vybere nejširší spektrum uživatelů, kteří si chtějí pochutnat na dobré kávě z kvalitní moka konvičky, avšak zároveň nutně nepotřebují nejluxusnější model na trhu.

Cena od 1 000 do 1 500 Kč

Tato kategorie patří slovutným jménům a originálním designům. Najdete zde kvalitní výrobky z hliníku, nerezové oceli, občas i z keramiky. Výjimkou nejsou ani některé elektrické moka konvičky. Pokud hledáte kousek, který jen tak někdo nemá, pravděpodobně zakotvíte právě v této cenové relaci.

Cena od 1 500 Kč

Některé konvičky pořídíte až za částku kolem 2 000 Kč. Zpravidla se však jedná o elektrické či cappuccino varianty, případně modely kompatibilní s indukčním sporákem. V této cenové kategorii se nachází produktů spíš méně.

Příprava kávy v moka konvičce

Příprava lahodného moku tímto způsobem je poměrně jednoduchá. Pro případ, že jste právě vybrali svou první moka konvičku, dovolíme si přidat k článku ještě pár tipů, které vám, jak doufáme, usnadní první pokusy.

Vhodná káva

Protože příprava v moka konvičce probíhá za vyšších teplot, káva se v kovovém sítku hodně zahřívá. Její chuť bude tedy vždy „trochu připálená“, což nesvědčí kávám jemným a ovocitým. Výborně zde naopak vyniknou zemitější nebo čokoládové tóny. Co se stupně pražení týče, vsaďte spíš na tmavěji pražené kávy, klidně i s příměsí Robusty. Světle pražené Arabiky jsou totiž citlivější na teplotu vody, která v moka konvičce dosáhne bodu varu.

Jako u jakékoliv přípravy kávy, i zde je velmi důležitá hrubost mletí. Když totiž namelete kávu příliš jemně, voda má problém se přes ni dostat a pokud se jí to přece podaří, výsledný nápoj bude poněkud přepálený a hořký. Pokud naopak kávu namelete zbytečně nahrubo, voda proteče příliš rychle a chuť kávy se nestihne plně rozvinout.

Moka konvička vyžaduje jemné až středně hrubé mletí, tedy hrubší než na espresso, avšak jemnější než pro jiné alternativní způsoby. Pokud kupujete kávu mletou, zkontrolujte na obalu, že se pro toto použití hodí. Mnoho pražíren také nabízí namletí kávy na míru.

Proces přípravy

Celá příprava zabere kolem pěti minut, záleží na vaší šikovnosti a na tom, na jakém zdroji tepla moka konvičku používáte. Obecně jsou nejvhodnější plynové sporáky, na cestách pak plynové vařiče. Postup sestává z několika kroků.

  1. Pokud jste koupili zrnkovou kávu, namelte ji. Pro maximální požitek se doporučuje mlít ji těsně před použitím, ať je hotová dříve, než z ní aroma stihne vyprchat. Mezitím můžete předehřát vodu na teplotu kolem 60 °C.
  2. Vodu není nutné předehřívat, rozhodně se to však doporučuje. Čím kratší dobu totiž bude konvička na sporáku, tím menší je šance, že se káva spálí. Zvlášť během hektického rána také pravděpodobně oceníte, že proces se tím o něco zkrátí.
  3. Vodu nalijte do spodní části konvičky. Buď v ní najdete vyznačenou rysku, nebo se orientujete podle ventilku, který nesmí být zaplaven.
  4. Kávu nasypte do kávového sítka. Není nutné ji odměřovat či vážit, použít byste měli takové množství, které zaplní nádobku po okraj. Kávu rozhodně nijak neumačkávejte a sítko nasaďte na spodní díl konvičky. Zkontrolujte, že drobné částečky nezůstaly na drážkách a nebudou tak bránit pevnému zašroubování.
  5. Sešroubujte s horním dílem a zlehka utáhněte. Konvičku postavte na plamen, který nebude příliš velký a bude konvičku zahřívat jen zespodu.
  6. Po chvíli uslyšíte tiché syčení, jak horká pára prochází namletou kávou. Jakmile se zvuk změní v prskání, plamen vypněte. Je důležité nečekat na dokončení extrakce, jinak se káva vespod připálí a znehodnotí. Je úplně normální, že vespod konvičky zůstane trocha vody.
  7. Po vychutnání kávy a alespoň částečném vychladnutí moka konvičky ji můžete rozebrat a omýt. Jednou za čas neuškodí vyčištění filtru zubním kartáčkem. Důrazně se doporučuje nepoužívat chemické prostředky na nádobí, jinak budete příště pít kávu s příchutí saponátu. Lehká kávová patina na hliníkovém povrchu vás nemusí znepokojovat, je to zkrátka důkaz toho, že konvičku používáte. Káva ze zbrusu nových konviček, které patinu ještě nemají, může chutnat lehce kovově.

Často kladené dotazy k moka konvičkám

Jak a jakou vybrat moka konvičku?

Základem pro výběr moka konvičky je určení správné velikosti. Zde je nutné vzít na vědomí, že výrobci počítají s tradičním porcováním podobným espressu – zhruba 50 ml na každou porci. Většině českých zákazníků však taková porce nestačí, proto určitě doporučíme orientovat se spíš podle objemu v ml. Po určení velikosti zvolíte materiál – z tradičního hliníku se vyrábí víc designových variant, nerezovou konvičku můžete postavit i na indukci. Poslední volba spočívá ve volbě klasické nebo elektrické konvičky, která někdy nabízí dodatečné funkce. Nejlepší moka konvičky naleznete v našem srovnání.

Můžu v moka konvici připravit menší počet porcí, než na které je určena?

Můžete to zkusit, avšak z výsledku budete nejspíš zklamaní. Pokud totiž použijete méně kávy, horká pára si snáze najde cestu nejmenšího odporu a extrakce bude rychlejší. To povede k vodovému nápoji bez chutě i bez vůně. Velikost každé moka konvičky je určena tak, aby perfektně pracovala s konkrétním množstvím kávy i vody.

Na jak hrubo se mele káva do moka konvičky?

Stupeň mletí se nejčastěji označuje za „jemně až středně hrubý“. Je o něco hrubší než při přípravě espressa, na druhou stranu je jemnější než káva namletá pro jiné filtry (V60, french press). Strukturou leží někde mezi hrubou moukou a cukrem krupicí. Dodržení správné hrubosti je klíčové, stejně jako správný postup přípravy.

Jak velkou moka konvičku si pořídit?

S moka konvičkou se pojí jeden drobný problém. Výrobce vždy uvádí, na kolik porcí je konvička určena, jedna porce se však pohybuje kolem 50 ml. V Itálii je běžné pít kávu v silných malých porcích, našinci však mnohdy upřednostňují větší hrnečky. A jak je vidět v mnoha uživatelských recenzích, neznalost velikosti šálku je zdrojem mnohých zklamání.

Pokud i vy patříte k jedincům, které 50ml porce neuspokojí, můžete zkusit odměřit, kolik ml má váš kávový hrneček a velikost moka konvičky odvozovat spíš z tohoto objemu.

Je lepší káva z moka konvičky nebo french pressu?

To záleží na tom, co od kávy očekáváte. Moka konvička vám dopřeje menší množství intenzivního nápoje, zatímco french press nabídne kávy více, zato slabší. Protože voda během extrakce v moka konvičce vaří, chuť kávy může být také poněkud spálená. Ve french pressu se káva louhuje v méně horké vodě, zato delší dobu, což má za následek lepší rozvinutí chuťových profilů jednotlivých odrůd.

Pokud jste tedy fajnšmekry, kteří rádi experimentují s jednodruhovými kávami, zvolte french press. Ten má na našem webu svůj vlastní článek. Pokud hledáte kávu silnou, intenzivní a podobnou espressu, sáhněte po moka konvičce. Její specifika jsme více rozvedli v této kapitole.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 37 hlasů