Menu

Nejlepší moka konvičky 2025: Srovnání dle testů i recenzí

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká, Iveta Polášková

V kategorii doporučujeme

Bialetti Moka Timer 6

3 200 Kč

Orientační cena

Jakou moka konvičku vybrat dle srovnání

Moka konvičkám se dříve říkalo samovary na kávu. Typická je pro ně příprava intenzivního nápoje blížícího se italskému espressu. V našem výběru jsme jako nejlepší elektrickou moka konvičku ocenili Bialetti Moka Timer 6. Pokud chcete vařit kávu pro více lidí, doporučujeme Bialetti Moka Express 18 s objemem 800 ml. Pokud však vaříte na indukci, zaměřte se na nerezové varianty jako Bialetti Venus 10.

Jak srovnáváme moka konvičky?

Moka konvičky se na trhu vyskytují v nesčetných variantách. Výběr ideálního produktu je navíc v tomto případě velmi individuální záležitostí, takže srovnávat moka konvičky mezi sebou a hledat tu jedinou nejlepší postrádá smysl. To nám však nebrání v tom, abychom vybrali modely pro různé typy uživatelů a upozornili na jejich benefity. Mezi hlavní sledované parametry patří:

  • Typ moka konvičky
  • Objem
  • Materiál pláště
  • U elektrických modelů si všímáme i automatického vypnutí nebo časovače

Pokud byste radši trh propátrávali sami nebo hledáte více informací, možná vám přijde vhod náš rádce Jak vybrat moka konvičku. V něm jsme vysvětlili důležitost jednotlivých parametrů, prozradili, kolik moka konvičky běžně stojí, a přidali několik tipů ohledně správné přípravy kávy.


Nejlepší moka konvičky dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Nejlepší elektrická konvička
  • Cestovní provedení
  • Automatické vypnutí
  • Časovač
  • Snadné použití
  • Vysoká cena
  • Chybí český návod
3 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velký objem
  • Velký objem
  • Ověřený výrobce
  • Dobře vede teplo
  • Vyšší cena
  • Nevhodná pro menší sešlost
  • Nelze použít na indukci
1 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Nerezová konvička
  • Relativně velký objem
  • Použitelná i na indukci
  • Snadno se udržuje
  • Moderní design
  • Pomaleji vede teplo
  • Delší příprava
  • Někomu může chybět patina
  • Vyšší cena
1 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Na indukci
  • Na indukční ohřev
  • Tradiční design
  • Stylová červená barva
  • Horní nádoba z hliníku
  • Vyšší cena
  • Horší lícování
  • Údajně někdy prokapává
1 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Dostupná elektrická varianta
  • Cestovní provedení
  • Nižší cena
  • Dlouho udrží kávu teplou
  • Plastová horní nádobka
  • Nevypne se automaticky
  • Nemá časovač
1 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
Mini konvička
  • Originální vzhled
  • Skladné provedení
  • Nemusí se přelévat
  • Šálky k dokoupení
  • Šálky musí být malé
  • Nevhodná pro jednotlivce
1 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 7
Klasika tradičního výrobce
  • Tradiční výrobce
  • Klasický design
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Dobré vedení tepla
  • Vyšší cena na hliník
  • Není vhodná na indukci
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 8
Dostupná konvička
  • Výhodná cena
  • Poměrně velký objem
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Údajně horší zpracování
  • Nelze použít na indukci
  • Malý objem 1 šálku
350 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Bialetti Moka Timer 6
Bialetti Moka Timer 6
Recenze Bialetti Moka Express 18
Bialetti Moka Express 18
Recenze Bialetti Venus 10
Bialetti Venus 10
Recenze Bialetti Moka Induction 6
Bialetti Moka Induction 6
Recenze Ariette-Scarlett 1358/11
Ariette-Scarlett 1358/11
Recenze Bialetti Mini Express 2
Bialetti Mini Express 2
Recenze Bialetti Moka Express 6
Bialetti Moka Express 6
Recenze Banquet Jade 9
Banquet Jade 9
Ocenění Nejlepší elektrická konvička Velký objem Nerezová konvička Na indukci Dostupná elektrická varianta Mini konvička Klasika tradičního výrobce Dostupná konvička
Orientační cena 3 200 Kč 1 800 Kč 1 300 Kč 1 200 Kč 1 100 Kč 1 100 Kč 900 Kč 350 Kč
Výrobce Bialetti Bialetti Bialetti Bialetti Ariette Bialetti Bialetti Banquet
Typ Elektrická Klasická Klasická Klasická Elektrická Klasická Klasická Klasická
Objem (ml) 300 810 500 300 200 100 300 400
Doporučený počet porcí 6 18 10 6 4 2 6 9
Materiál horní části Hliník Hliník Nerez Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník
Materiál spodní části Hliník Hliník Nerez Nerez Hliník a plast Hliník Hliník Hliník
Automatické vypnutí Ano Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Ne Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní
Časovač Ano Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Ne Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní
Funkce udržování teploty Ano, 20 min Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní Ano, 30 min Nerelevantní Nerelevantní Nerelevantní

Recenze nejlepších moka konviček

Top 1
Nejlepší elektrická konvička
  • Cestovní provedení
  • Automatické vypnutí
  • Časovač
  • Snadné použití
  • Vysoká cena
  • Chybí český návod

Bialetti Moka Timer 6 patří ke konvičkám elektrickým. Využijete ji tedy všude tam, kde nemáte v dosahu sporák. Jako materiál pláště byl použit hliník. Výrobce deklaruje velikost na 6 šálků, čemuž odpovídá 300 ml vody. Pokud však holdujete většímu šálku intenzivní kávy, nemusíte se bát konvičku pořídit i pro méně osob. U tohoto modelu vás potěší několik užitečných funkcí. Konvičku můžete například nastavit, aby kávu připravila v určitou hodinu. Nemusíte také hlídat včasné vypnutí, přístroj se vypne za vás a kávu pro vás bude udržovat teplou po dvacet minut.

3 200 Kč Orientační cena

Top 2
Velký objem
  • Velký objem
  • Ověřený výrobce
  • Dobře vede teplo
  • Vyšší cena
  • Nevhodná pro menší sešlost
  • Nelze použít na indukci

Moka konvička Bialetti Moka Express 18 udělá radost těm, kteří mají v oblibě větší porce kávy, anebo často hostí početnou společnost. Do této konvičky se totiž vejde celkem 810 ml kávy, což výrobce označil za 18 šálků. Takový šálek má tedy 45 ml, což ne každému stačí. Protože jsou však moka konvičky z principu určené k přípravě plného množství kávy, nemusí takto velká konvička vyhovovat v případě, že jednou hostíte deset lidí a jindy pouze jednoho. Výrobním materiálem je obvyklý hliník, který má své klady i zápory. Hliník dobře vede teplo a díky patině umocňuje chuť kávy z moka konvičky, nerez je zase možné použít i na indukční desce.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní benefit vidíme jednoznačně velký objem. Malé italské porce totiž českým uživatelům často nestačí. Líbí se nám také, že je konvička od prověřeného výrobce, firma Bialetti je sázkou na jistotu.

Jako hlavní nevýhodu můžeme uvést vyšší cenu, kterou za moka konvičku vydáte. Je také nutné počítat s tím, že není možné použít ji na indukci. Protože je velká, může také déle trvat příprava kávy na elektrickém vařiči.

Porovnání s alternativami

Co se týče objemu nemá tato konvička ve své kategorii konkurenci. Pokud však potřebujete připravit najednou kávu pro větší sešlost, jsou tu i další možnosti. Podobné množství připraví i french pressy, ještě více zvládnou elektrické překapávače.

Závěr

Moka konvičku Bialetti Moka Express 18 doporučujeme do početnějších domácností. Dokáže totiž najednou připravit 810 ml kávy. Konvička nabídne tradiční design i materiál, kterým je hliník. Jeho nevýhodou je nemožnost použití na indukční varné desce, pro tento účel by bylo nutné sáhnout po moka konvičce z nerezu. Příkladem může být například model Bialetti Venus 10.

1 800 Kč Orientační cena

Top 3
Nerezová konvička
  • Relativně velký objem
  • Použitelná i na indukci
  • Snadno se udržuje
  • Moderní design
  • Pomaleji vede teplo
  • Delší příprava
  • Někomu může chybět patina
  • Vyšší cena

Moka konvička Bialetti Venus 10 je z nerezu, moderního materiálu, který má ve srovnání s hliníkem několik výhod i nevýhod. Mezi výhody patří, že je možné využít jej i na indukci a že se lépe udržuje. Na druhou stranu však nerez ve srovnání s hliníkem hůř vede teplo, takže proces přípravy může trvat o něco déle. Obejít se také musíte bez nahnědlé patiny. Tato konvička patří mezi největší na trhu, pojme 500 ml vody. To stačí na deset „italských“ porcí, milovníkům plných českých hrnečků doporučíme spíš orientaci podle objemu v mililitrech. Designem nerezová konvička zapadne spíš do moderního interiéru, pokud vám však na tomto aspektu nezáleží, rozhodně se jím nenechte omezovat.

1 300 Kč Orientační cena

Top 4
Na indukci
  • Na indukční ohřev
  • Tradiční design
  • Stylová červená barva
  • Horní nádoba z hliníku
  • Vyšší cena
  • Horší lícování
  • Údajně někdy prokapává

V tomto modelu spojil výrobce Bialetti klasický osmiboký design horní části konvičky s kulatou nerezovou spodní částí. Díky využití nerezu je možné použít konvičku na všech typech ohřevu včetně indukce. Pozitivně hodnotíme hliník jako materiál horní části – jde o tradiční materiál, který v sobě uchovává aroma kávy, takže z něj většině kávomilů chutná káva lépe. Při častém používání vytváří nahnědlou patinu, která sice ke kávě patří, ale čistotným duším se líbit rozhodně nemusí. Konvička pojme 300 ml vody, což ji dle italského výrobce činí vhodnou pro šest lidí, Češi ji však často využívají pro přípravu dvou větších šálků. To už záleží na vašem uvážení a chuti.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé jsou s konvičkou ve většině spokojeni a káva z ní jim chutná. Oceňují možnost použití na indukci, snadnou manipulaci i klasický vzhled. V uživatelských recenzích však naleznete rozporuplné hodnocení ohledně výrobních materiálů, dle některých jsou špičkové, dle jiných netěsní naprosto dokonale, čímž pak dochází k úniku páry.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní přínos konvičky Moka Induction 6 vidíme nerezovou část, kterou je možné použít na indukci, ve spojením s vrchní částí z tradičního hliníku. Ten lépe zachycuje kávové aroma. Líbí se nám i zachování tradičního designu. Řada konviček na indukci je totiž vyrobená z nerezu a jejich tvar je spíš válcový.

Jako nevýhodu vidíme cenu, kterou ne každý bude ochoten zaplatit. Rizikem by také mohlo být ono nepřesné lícování, které zmiňují někteří uživatelé. Kvůli této nedokonalosti by z konvičky mohla unikat pára nebo kapat káva během nalévání.

Závěr

Tato konvička uspokojí požadavek na 300 ml kávy, kterou můžete rozdělit dle výrobce na 6 porcí, nebo si ji vychutnat v menším počtu osob, zato ve větších šálcích. Díky nerezové podstavě ji můžete použít na všech typech sporáků včetně indukce. Konvičku doporučujeme těm, kteří upřednostňují tradičně tvarovaný, hliníkový spotřebič. Pokud vás však více zajímají modernější výrobky, můžete se začíst do recenze na Bialetti Venus 10, která je celá z nerezu.

1 200 Kč Orientační cena

Top 5
Dostupná elektrická varianta
  • Cestovní provedení
  • Nižší cena
  • Dlouho udrží kávu teplou
  • Plastová horní nádobka
  • Nevypne se automaticky
  • Nemá časovač

Ariette-Scarlett 1358/11 je moka konvičkou připojitelnou do elektřiny. Spodní nádobka pojme 200 ml vody, což dle výrobce odpovídá 4 malým porcím kávy. Spodní část moka konvičky je vyrobená z hliníku, vrchní část je neobvykle plastová. Ohledně chuti to sice nemusí být na závadu, kávové tradicionalisty však plast nejspíš nenadchne. Ovládání přístroje je velmi jednoduché, sestává z jediného knoflíku. Konvičce však chybí pokročilejší funkce jiných modelů, automatické vypnutí nebo možnost nastavit čas, kdy má přípravy kávy započít. Ve srovnání s jinými modely však dokáže déle držet teplotu, a to až po 30 minut.

1 100 Kč Orientační cena

Top 6
Mini konvička
  • Originální vzhled
  • Skladné provedení
  • Nemusí se přelévat
  • Šálky k dokoupení
  • Šálky musí být malé
  • Nevhodná pro jednotlivce

Bialetti Mini Express 2 patří mezi konvičky s originálním designem. Vrchní část zde zcela chybí a místo ní zůstaly dvě trubičky, které kávu vedou přímo do šálků. Výhody i nevýhody se pojí právě s tímto designem. Díky tomu, že káva se nemusí přelévat, o něco déle si udrží svou teplotu. Konvička pojme 100 ml vody, takže porce připraví opravdu jen dvě. Hrnečky musí být dostatečně malé, aby se vešly mezi podložku a ústí trubiček. Pokud se rozhodnete vychutnat si kávu sami, budete si ji muset slít nebo ji pít ze dvou šálků. Výrobce nabízí šálky k dokoupení nebo celé sady, a to v různých barvách.

1 100 Kč Orientační cena

Top 7
Klasika tradičního výrobce
  • Tradiční výrobce
  • Klasický design
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Dobré vedení tepla
  • Vyšší cena na hliník
  • Není vhodná na indukci

Tato konvička je naprostou klasikou. Pochází z firmy Bialetti, která s výrobou moka konviček začala, což ji činí mezi kávovými nadšenci jednou z nejvyhledávanějších. Využívá tradiční hliník, který výborně vede teplo a při správném mytí v sobě uchovává aroma kávy. Konvička je navržena pro nejobvyklejší velikost porce, tedy 50 ml, těch se do ní vejde 6. Hliník ovšem není možné použít na indukci, takže majitelé indukčních sporáků se musí poohlédnout po modelu, který má alespoň spodní část z nerezové oceli.

Hodnocení ostatních uživatelů

Uživatelé, kteří produkt zakoupili, si pochvalují výbornou chuť kávy a celkově kvalitní provedení konvičky. Protože Češi si často potrpí na větší hrnky kávy, mnoho uživatelů se v recenzích shodlo, že tuto konvičku využívá ve dvou lidech.

Hlavní výhody

Konvička pochází z dílny výrobce s dlouhou historií, který k ní prodává také náhradní díly. To přijde vhod například při prasklém gumovém těsnění. Nevýhodu představuje fakt, že tradiční materiál, hliník, není možné použít na indukci.

Závěr

Moka konvička Express 6 udělá radost milovníkům tradice, kteří si potrpí na hliníkové nádobky. Jedná se o klasický model bez připojení k elektřině, takže ji s sebou můžete vzít i na cesty nebo na ryby. Pokud však hledáte model na indukční sporák, můžeme doporučit nerezovou variantu Bialetti Venus 10.

900 Kč Orientační cena

Top 8
Dostupná konvička
  • Výhodná cena
  • Poměrně velký objem
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Údajně horší zpracování
  • Nelze použít na indukci
  • Malý objem 1 šálku

Banquet Jade 9 představuje ideální model pro ty, kteří se místo proslulého výrobce nebo designových výstřelků soustředí na velký objem za nízkou cenu. Pojme 400 ml, což dle výrobce představuje 9 italských espress a dle uživatelských recenzí nejčastěji 2 kávy. Výhodou je nepálící plastová rukojeť. Kompromisem za nízkou cenu může být horší materiálové zpracování. Konvička kombinuje nerez a hliník, výrobce slibuje kávovou patinu, na indukci ji však použít nelze. Obecně ji můžeme doporučit do nenáročných domácností nebo třeba na chatu, kde bude potřeba připravit více káv zároveň, ale drobné nedostatky konvičky se snesou.

Hodnocení ostatních uživatelů

Jak jsme již naznačili, nejčastější výtka současných majitelů konvičky Jade se týká materiálového zpracování. Rozhodně si na ně však nestěžují všichni, konvička si získala také řadu příznivců oceňujících velký objem, příznivou cenu a schopnost připravit dobrou kávu.

Hlavní výhody a nevýhody

Hlavním benefitem konvičky Jade 9 je rozhodně poměr ceny a užitného objemu. Tím spíš, že v českých luzích máme ve zvyku pít kávy větší než italské espresso. Někomu také může vyhovovat hliníkové provedení, které kávou načichne a vytvoří typickou patinu. Plastová rukojeť konvičky ani po dokončení kávy nepálí. Nevýhodu představuje risk horšího materiálového zpracování, které může způsobit nepřesné lícování víčka, v horším případě dokonce kapání kávy po sporáku.

Závěr

Vlastnosti konvičky Jade ji předurčují všem, kteří si nepotrpí na elektrické nebo designové novinky a shánějí skutečně jen obyčejnou moka konvičku. Model nabízí 400ml objem, který většina současných uživatelů popisuje jako ideální pro 2 až 3 osoby. S čím se však nový majitel konvičky musí vyrovnat, je mnohdy zpracování, například nepřesné lícování víčka. Za danou cenu jde však o přijatelný ústupek. Pokud však nechcete nic riskovat, zvolte konvičku od spolehlivějšího výrobce, například model Tescoma Paloma 6.

350 Kč Orientační cena

Jak vybrat moka konvičku

Moka konvička je jednou z možných náhrad espressa a tento článek by vám měl prozradit, zda je tou pravou metodou pro vás. Seznámíme vás v něm s důležitými parametry, které vám pomohou při výběru moka konvičky, a doporučíme oblíbené značky.

Pokud k moka konvičce vybíráte i kávu, možná by vás zaujal náš článek Jak vybrat kávu.

Proč koupit moka konvičku

Jak už jsme zmínili, moka konvička je jen jedním z mnoha způsobů, jak kávu připravit. Vhodné bude tedy popsat, jaká má specifika a jaké výhody z jejího používání plynou.

  • Podobá se kávě z kávovaru – porce je malá a intenzivní, ačkoliv pro přípravu „pravého“ espressa chybí moka konvičce potřebný tlak. Na rozdíl od espressa však nemá káva z moka konvičky na povrchu cremu (tenkou vrstvičku světlejší krémové pěny). S tím souvisí také menší olejnatost.
  • Nízká cena – moka konvičku seženete už od několika stokorun, investice do kávovaru však začíná v tisících.
  • Snadná příprava – jediné, na co je třeba dát pozor, je správná hrubost mletí a po dokončení přípravy co nejrychlejší odstavení z plamene. U jiných způsobů je nutné hlídat teplotu i proud vody při zalévání a dobu extrakce kávy.

Nevýhody moka konviček

Pro úplnost bychom měli samozřejmě zmínit, že i moka konvička má své nevýhody a nemusí vyhovovat každému.

  • Nutno připravit celý objem kávy – pokud má konvička objem např. 400 ml, při každém použití připravíte vždy 400 ml, ne více a ne méně. Je tak nutné dobře promyslet, jak velký výrobek pořídit.
  • Nechutná jako filtrovaná – káva z moka konvičky je silnější a hutnější. Protože se déle zahřívá a voda prochází varem, může dokonce někdy chutnat až připáleně. Pokud preferujete ovocité tóny světle pražených zrnek a hodnotíte postupně se rozvíjející aroma, z moka konvičky byste mohli být zklamáni.
Metoda Domácí kávovar Moka konvička V60, chemex, frenchpress
Velikost porce Malá Dle velikosti konvičky Velká
Intenzita chuti Největší Velká Malá
Rozvíjení aromat odrůd Ne Ne Ano
Složitost přípravy Podle typu kávovaru Snadná O něco složitější

Druhy moka konviček

Moka konvičky lze rozdělit do tří základních sekcí:

  • Klasické moka konvičky – jsou určeny k přípravě kávy na elektrickém, plynovém či indukčním vařiči. Jde o nejrozšířenější a cenově nejdostupnější variantu. Na rozdíl od elektrických konviček ale nenabízí žádné funkce.
  • Elektrické moka konvičky – jsou vybaveny základnou a přívodním kabelem. Využijete je tam, kde nemáte přístup ke sporáku. Principem přípravy se od klasických konviček nijak neliší. Mohou ale disponovat funkcemi, například spuštěním na čas, automatickým vypnutím a udržování teploty. Elektrické moka konvičky jsou dražší, pořídíte je zhruba od tisícovky.
  • Moka konvička na cappuccino – kromě přípravy kávy dokáže našlehat mléko. Precizního našlehání nebo obrázku na povrchu se pochopitelně nedočkáte, to ale nezvládnou ani základní kávovary. Příprava vyžaduje pečlivost a pár kroků navíc.

Důležité parametry

Moka konvičky jsou jednoduchá zařízení a podstatných kritérií při výběru potkáte jen několik. Zaměřit byste se měli zejména na:

  • Velikost – protože Italové pijí kávu v menších šálcích, orientujte se spíš podle objemu v ml než podle udávaného počtu porcí. Většina konviček pojme 300–400 ml, ty největší až 800 ml.
  • Materiál – původně se moka konvičky vyráběly z hliníku, který výborně vede teplo. Dnes narazíte i na nerezové konvičky vhodné na indukci či modely potažené keramikou.
  • Design – převažují osmihranné konvičky a válcovité modely. K dostání jsou i jiná provedení, barvy a motivy.

Velikost

Dostáváme se k velmi důležitému parametru a také k jedné z největších nevýhod moka konvičky. Zcela zásadním faktem totiž je, že moka konvičku nelze použít k přípravě jiného množství kávy, než pro které je výrobcem určena. Pokud se pokusíte připravit v ní kávy méně, výsledek nebude odpovídat očekávání, nápoj bude slabý a chuťově nevýrazný. Pokud budete nuceni připravovat kávu na několik dávek, celý proces to značně prodlouží.

Naštěstí existuje mnoho dostupných velikostí. Na trhu běžně najdete jak miniaturní moka konvičky na jedinou malou porci kávy, tak i modely na 2, 3, 4, 6, 8 či 9 porcí. Raritou jsou ještě větší nádoby. Pokud tedy pijete kávu vždy v podobném počtu lidí, nemusí vás výše zmiňovaný nedostatek odrazovat.

Jedna porce zde znamená přibližně 50 ml kávy, což je pozůstatek italského původu moka konvičky. To vás, pokud jste zvyklí na české plné hrníčky, možná trochu překvapí. Proto při nákupu doporučujeme nesledovat jen počet porcí, ale i objem spodní nádobky na vodu. Pokud jste zvyklí na velké množství intenzivní kávy, nemusíte se bát pořízení větší konvičky i pro menší počet lidí.

Materiál

  • Hliník – původní materiál, vede výborně teplo, takže se voda v nádobce prohřívá rovnoměrně. Na vnitřní ploše se tvoří typická nahnědlá patina. Mnoho kávomilů ji bere jako normální jev přípravy kávy a tvrdí, že z hliníkové moka konvičky chutná káva lépe. Tento materiál není vhodný, pokud máte indukční varnou desku. Hliníkové moka konvičky na indukci nefungují.
  • Nerezová ocel – dá se použít na indukci, pokud to samozřejmě výrobce povolí. Nerezové moka konvičky jsou odolnější a lépe se udržují. Proto má i tento materiál mezi milovníky kávy své zastánce.
  • Jiné materiály – rukojeť je někdy vyrobena z plastu či dřeva. Časté je také potažení hliníkového těla tenkou vrstvou keramiky. Taková konvička pak vypadá jako z porcelánu, těch, které opravdu horní část porcelánovou mají, je však velmi málo.
Materiál Výhody Nevýhody
Hliník + Tradiční materiál

+ Dobře vede teplo

+ Lépe uchovává aroma

− Nelze použít na indukci

− Hůře se čistí

Nerezová ocel + Moderní vzhled

+ Dobře se čistí

+ Lze použít na indukci

− Hůře vede teplo

− Nepokrývá ji kávová patina

Design

Moka konvičky byly od počátku stylovou záležitostí. Klasický design koresponduje se stylem art seco, který vedle architektury či interiérů zasáhl i předměty denní potřeby. Ačkoliv původně se jednalo o luxusní styl pro bohatší vrstvy, brzy se stal oblíbeným a využívaným širokou veřejností (Zdroj: Wikipedie).

I dnes najdeme na trhu konvičky nejrůznějších designů. Většina z nich se sice drží typického osmihranného tvaru, objevily se však také konvičky válcovité. Horní část může být podobná konvici na čaj, nebo dokonce chybět úplně – takové konvičky jsou pak dovybaveny stojánkem na šálek a káva stéká během přípravy přímo do něj.

Meze se nekladou ani barvám. Většina základních modelů je v šedé, černé nebo červené. Pokud vám však nevadí trochu si připlatit, můžete vybírat z celé plejády pastelových i výrazných barev a jejich kombinací. Ve spojení s neobvyklým tvarem pak narazíte na vskutku originální předměty. Díky malované vrstvě keramiky vypadají třeba jako čínský porcelán nebo jako geograficky bližší cibulák.

Oblíbené značky

Výrobců je na českém trhu poměrně dost, většina z nich však nabízí moka konvičky jen jako doplněk širokého sortimentu. Jen několik málo značek je zaměřených přímo na přípravu kávy.

  • Moka konvičky Bialetti – lídr trhu co do kvality i šíře sortimentu. Konvičkám se říká bialetky. Mají různé velikost i provedení, některé vhodné na indukci. Další předností je výhodný poměr ceny a kvality.
  • Moka konvičky Forever – italský výrobce nabízející kvalitní výrobky, avšak za vyšší cenu. Mají různé vychytávky (silikonové těsnění, vyměnitelné madlo apod.), důraz je kladen i na designovou stránku.
  • Moka konvičky Tescoma – česká kvalitnější značka, která však má konvičky jen jako součást sortimentu. Řada Paloma je hliníková, řada Monte Carlo zase nabízí konvičky z nerezové oceli. K dostání jsou různé velikosti.
  • Moka konvičky Banquet – česká značka nabízející různé nádobí, mimo jiné i french pressy, džezvy a právě moka konvičky. Konvičky jsou vyrobeny z hliníku a cílí na méně náročné uživatele, výhodou je nízká cena.

Ceny

Ve srovnání s domácím kávovarem je moka konvička poměrně levnou záležitostí. Její cena se odvíjí od velikosti, designu i jména výrobce. Protože se navíc jedná o výrobek, jehož jednorázový nákup vám vystačí na mnoho let, rozhodně neuděláte chybu, když investujete do kvality.

  • Do 500 Kč – většinou jde o menší hliníkové konvičky. Zde hrozí nejvyšší riziko nekvalitního provedení, dejte si pozor na těsnění sítka a sílu dna.
  • Od 500 do 1 000 Kč – v této kategorii je nabídka nejširší, proto zde vybírá většina uživatelů. Narazíte zde i na kvalitní konvičky známých značek.
  • Od 1 000 do 1 500 Kč – kvalitní výrobci, objemné konvičky a designové varianty. Kromě klasických moka konviček už se objevují i elektrické konvičky.
  • Nad 1 500 Kč – výběr je zde menší, převažují elektrické a speciální moka konvičky na cappuccino. Občas zde narazíte na luxusní konvičky kompatibilní s indukční varnou deskou.

Příprava kávy v moka konvičce

Příprava lahodného moku tímto způsobem je poměrně jednoduchá. Pro případ, že jste právě vybrali svou první moka konvičku, dovolíme si přidat k článku ještě pár tipů, které vám usnadní první pokusy.

Jednotlivé části moka konvičky

Jak už jsme zmínili, moka konvička je velmi jednoduchým přístrojem. Sestává z pěti částí:

  • horní nádobky s víkem a držadlem,
  • spodní nádobky s bezpečnostním ventilem,
  • sítka na kávu ve tvaru kalíšku,
  • plochého kovového filtru,
  • gumového těsnění, které přidržuje filtr na horní části moka konvičky.

Právě vadné těsnění může být zdrojem problémů u některých levných konviček. Většinou je také třeba jej po pár letech je vyměnit. V každém případě se vyplatí zjistit, zda náhradní těsnění nabízí výrobce vaší konvičky.

Jednotlivé části moka konvičky s popisky

Vhodná káva

Protože příprava v moka konvičce probíhá za vyšších teplot, káva se v kovovém sítku hodně zahřívá. Její chuť bude tedy vždy „trochu připálená“, což nesvědčí kávám jemným a ovocitým. Výborně zde naopak vyniknou zemité a čokoládové tóny. Co se stupně pražení týče, vsaďte spíš na tmavěji pražené kávy, klidně i s příměsí Robusty. Světle pražené Arabiky jsou citlivější na teplotu vody, která v moka konvičce dosáhne bodu varu. To však rozhodně neznamená, že byste se měli bát experimentovat.

Jako u jakékoliv přípravy kávy, i zde je velmi důležitá hrubost mletí. Když totiž namelete kávu příliš jemně, voda má problém se přes ni dostat a pokud se jí to přece podaří, výsledný nápoj bude poněkud přepálený a hořký. Pokud naopak kávu namelete zbytečně nahrubo, voda proteče příliš rychle a chuť kávy se nestihne plně rozvinout.

Moka konvička vyžaduje jemné až středně hrubé mletí, tedy hrubší než na espresso, avšak jemnější než pro jiné alternativní způsoby. Pokud kupujete kávu mletou, zkontrolujte na obalu, že se pro toto použití hodí. Mnoho pražíren také nabízí namletí kávy na míru.

Zobrazení hrubosti mletí pro jednotlivé způsoby přípravy

Proces přípravy

Celá příprava zabere kolem 5 minut, záleží na vaší šikovnosti a na tom, na jakém zdroji tepla moka konvičku používáte. Obecně jsou nejvhodnější plynové sporáky, na cestách pak plynové vařiče. Postup sestává z několika kroků.

  1. Pokud jste koupili zrnkovou kávu, namelte ji. Pro maximální požitek se doporučuje mlít ji těsně před použitím, ať je hotová dříve, než z ní aroma stihne vyprchat. Mezitím můžete předehřát vodu na teplotu kolem 60 °C.
  2. Vodu není nutné předehřívat, rozhodně se to však doporučuje. Čím kratší dobu totiž bude konvička na sporáku, tím menší je šance, že se káva spálí.
  3. Vodu nalijte do spodní části konvičky. Buď v ní najdete vyznačenou rysku, nebo se orientujete podle ventilku, který nesmí být zaplaven.
  4. Kávu nasypte do kávového sítka. Není nutné ji odměřovat či vážit, použít byste měli takové množství, které zaplní nádobku po okraj. Kávu rozhodně nijak neumačkávejte a sítko nasaďte na spodní díl konvičky. Zkontrolujte, že drobné částečky nezůstaly na drážkách a nebudou tak bránit pevnému zašroubování.
  5. Sešroubujte s horním dílem a zlehka utáhněte. Konvičku postavte na plamen, který nebude příliš velký a bude konvičku zahřívat jen zespodu.
  6. Po chvíli uslyšíte tiché syčení, jak horká pára prochází namletou kávou. Jakmile se zvuk změní v prskání, plamen vypněte. Je důležité nečekat na dokončení extrakce, jinak se káva vespod připálí a znehodnotí. Je úplně normální, že vespod konvičky zůstane trocha vody.
  7. Po vychutnání kávy a alespoň částečném vychladnutí moka konvičky ji můžete rozebrat a omýt. Jednou za čas neuškodí vyčištění filtru zubním kartáčkem. Důrazně se doporučuje nepoužívat chemické prostředky na nádobí, jinak budete příště pít kávu s příchutí saponátu. Lehká kávová patina na hliníkovém povrchu vás nemusí znepokojovat, je to zkrátka důkaz toho, že konvičku používáte. Káva ze zbrusu nových konviček, které patinu ještě nemají, může chutnat lehce kovově.

Časté chyby při používání

Někdy se stává, zvlášť začátečníkům, že i při vší snaze důležitost některých detailů opomenou a připravená káva chutná hořce a přepáleně. Pokud se toho chcete vyvarovat, věnujte pozornost této kapitole shrnující nejčastější chyby při zacházení s moka konvičkou.

  • Vodu nepředehříváte v rychlovarné konvici – tím prodlužujete dobu, kdy se káva na sporáku zahřívá.
  • Používáte příliš jemně mletou kávu – používáte-li směs určenou do espresso kávovaru, bude namleta příliš najemno, vodě bude trvat déle, než přes ni proteče, a káva bude přeextrahovaná.
  • Kávu v sítku utlačujete – moka konvička neumí vyvinout tlak jako kávovary. V lepším případě proteče malé množství přeextrahované kávy, v horším případě může konvička dokonce explodovat.
  • Zahříváte příliš zprudka – to pak můžete kávová zrnka přehřát a nápoj zhořkne.
  • Necháváte konvičku na sporáku moc dlouho – velmi častou chybou je snaha dostat ze spodní části veškerou vodu. Jenže nadbytek tepla kávu přepálí. Jakmile uslyšíte bublání, konvičku sundejte ze sporáku, pro zastavení varu můžete dokonce spodní část zchladit vodou nebo mokrým ručníkem.

Často kladené dotazy k moka konvičkám

Dana Široká
Redaktorka
Dana si neumí bez šálku dobré kávy představit jediný den. Za svůj život vyzkoušela různé způsoby přípravy kávy – od džezvy a french pressu po klasické kávovary a zde představené moka konvičky. Doporučí vám, jak vybrat vhodnou moka konvičku, a navíc připojí praktické rady k vaření té nejlepší kávy. Jako nadšená kávoholička se stará i o stránky s překapávači kávy, pákovými kávovary či mlýnky na kávu.
Iveta Polášková
Redaktorka
Iveta je redaktorkou a velkým kávomilem, takže zpracování podobných témat je pro ni spíš zábavou než prací. Preferuje alternativní metody přípravy kávy a ráda poradí, která z nich bude ideální právě pro vás. Pokud jde o moka konvičky, vyzná se v různých materiálech a doporučí vhodnou velikost. Mimo kávová témata najdete její jméno také pod trampolínami a některými hudebními nástroji.

Použité a další zajímavé zdroje

BUKSOVÁ, Ivanka. Káva a její gastronomické úpravy. Online, Diplomová práce, vedoucí Václav Forman. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, Ústav analýzy a chemie potravin., 2013. Dostupné z: https://digilib.k.utb.cz/handle/10563/23900. [cit. 2025-01-24].

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/2338-kava-ucinky-na-zdravi-z-pohledu-bylinarstvi-nove-studie-kolem-kavy

https://www.nzip.cz/clanek/582-kava

https://www.britannica.com/art/Art-Deco

https://www.seriouseats.com/moka-pot-history-coffee-maker-italian-caffetiera

 

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, mohu si někde koupit náhradní bezpečnostní ventil do moka konvičky?
Stávající mi po mnoha letech užívání už silně propouští páru. Nechci jinak naprosto funkční nerezovou konvičku vyhazovat jen pro ten už nesloužící šroubovací ventilek z mosazi o průměru závitu 8 mm.
Předem děkuji za radu a za názor.

Václav Průcha

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Bohužel náhradní bezpečnostní ventily jsme v nabídce většiny výrobců moka konviček nenašli. Můžete ještě zkusit kontaktovat konkrétního výrobce vaší konvičky nebo zkusit servis, ale radši bych se připravila na nejhorší.

Iveta Polášková, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 38 hlasů

Další oblíbené kategorie