Nejlepší moka konvičky 2022 | Recenze & Test | Arecenze.cz
Menu

Nejlepší moka konvičky z testu 2022 a jejich recenze

Aktualizováno:
Září 2022
Autor:
Iveta Polášková

V kategorii doporučujeme

Bialetti Moka Express 6

800 Kč

Orientační cena

Jakou moka konvičku vybrat dle srovnání

Klasika tradičního výrobce
Doporučujeme
Orientační cena 800 Kč
Dostupná varianta
Doporučujeme
Orientační cena 300 Kč
Velký objem
Doporučujeme
Orientační cena 1 900 Kč

Moka konvičkám se dříve přezdívalo také samovary na kávu. Typická je pro ně příprava intenzivního nápoje blížícího se italskému espressu. V našem výběru jsme ocenili cenově dostupný model Banquet Jade 9, který nabídne dobrý poměr ceny a objemu, nebo konvičku Bialetti Mini Express 2, která zaujme zejména netypickým designem. Pokud však vaříte na indukci, zaměřte se na nerezové varianty jako Bialetti Moka Induction 6.

Jak srovnáváme moka konvičky?

Moka konvičky se na trhu vyskytují v nesčetných variantách. Výběr ideálního produktu je navíc v tomto případě velmi individuální záležitostí, takže srovnávat moka konvičky mezi sebou a hledat tu jedinou nejlepší postrádá smysl. To nám však nebrání v tom, abychom vybrali modely pro různé typy uživatelů a upozornili na jejich benefity. Mezi hlavní sledované parametry patří:

  • Typ moka konvičky (klasická či elektrická)
  • Objem
  • Materiál pláště
  • U elektrických modelů si všímáme i automatického vypnutí nebo časovače

Pokud byste radši trh propátrávali sami nebo hledáte více informací, možná vám přijde vhod náš rádce Jak vybrat moka konvičku. V něm jsme vysvětlili důležitost jednotlivých parametrů, prozradili, kolik moka konvičky běžně stojí, a přidali několik tipů ohledně správné přípravy kávy.


Nejlepší moka konvičky dle srovnání

Varianta výběru
Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena
1.

Klasika tradičního výrobce

Recenze Bialetti Moka Express 6
Bialetti Moka Express 6
  • Tradiční výrobce
  • Klasický design
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Vyšší cena
  • Není možné použít na indukci
800 Kč Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Recenze Banquet Jade 9
Banquet Jade 9
  • Nízká cena
  • Poměrně velký objem
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Dle recenzí horší materiálové zpracování
  • Nelze použít na indukci
  • Malý objem 1 šálku
300 Kč Zobrazit nabídky
3.

Velký objem

Recenze Bialetti Moka Express 18
Bialetti Moka Express 18
  • Velký objem
  • Ověřený výrobce
  • Hliník dobře vede teplo
  • Vyšší cena
  • Nevhodná pro menší sešlost
  • Nelze použít na indukci
1 900 Kč Zobrazit nabídky
4.

Nejlepší elektrická konvička

Recenze Bialetti Moka Timer 6
Bialetti Moka Timer 6
  • Cestovní provedení
  • Automatické vypnutí
  • Časovač
  • Vysoká cena
  • V balení není český návod
3 200 Kč Zobrazit nabídkyDo obchodu
5.

Dostupná elektrická varianta

Recenze Ariette-Scarlett 1358/11
Ariette-Scarlett 1358/11
  • Cestovní provedení
  • Nižší cena
  • Dlouho udrží kávu teplou
  • Plastová horní nádobka
  • Nevypne se automaticky
  • Nemá časovač
1 100 Kč Zobrazit nabídky
6.

Na indukci

Recenze Bialetti Moka Induction 6
Bialetti Moka Induction 6
  • I na indukční ohřev
  • Tradiční design
  • Horní nádoba z hliníku
  • Vyšší cena
  • Dle recenzí někdy prokapává
1 200 Kč Zobrazit nabídkyDo obchodu
7.

Nerezová

Recenze Bialetti Venus 10
Bialetti Venus 10
  • Relativně velký objem
  • Použitelná i na indukci
  • Snadno se udržuje
  • Nerez pomaleji vede teplo
  • Někomu může chybět patina
  • Vyšší cena
1 100 Kč Zobrazit nabídkyDo obchodu
8.

Designová

Recenze Bialetti Mini Express 2
Bialetti Mini Express 2
  • Originální vzhled
  • Skladná
  • Káva se neochlazuje přeléváním
  • Šálky musí být malé
  • Nevhodná pro jednotlivce
1 000 Kč Zobrazit nabídkyDo obchodu
9.

Na kávy s mlékem

Recenze Bialetti Mukka Express 2
Bialetti Mukka Express 2
  • Příprava mléčné kávy v jednom přístroji
  • Dva stupně množství pěny
  • Originální design
  • Pěna není jako od profesionálního baristy
  • Vysoká cena
  • Mléko je nutné přihřát
2 000 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Bialetti Moka Express 6
Bialetti Moka Express 6
Recenze Banquet Jade 9
Banquet Jade 9
Recenze Bialetti Moka Express 18
Bialetti Moka Express 18
Recenze Bialetti Moka Timer 6
Bialetti Moka Timer 6
Recenze Ariette-Scarlett 1358/11
Ariette-Scarlett 1358/11
Recenze Bialetti Moka Induction 6
Bialetti Moka Induction 6
Recenze Bialetti Venus 10
Bialetti Venus 10
Recenze Bialetti Mini Express 2
Bialetti Mini Express 2
Recenze Bialetti Mukka Express 2
Bialetti Mukka Express 2
Ocenění

Klasika tradičního výrobce

Dostupná varianta

Velký objem

Nejlepší elektrická konvička

Dostupná elektrická varianta

Na indukci

Nerezová

Designová

Na kávy s mlékem

Orientační cena 800 Kč 300 Kč 1 900 Kč 3 200 Kč 1 100 Kč 1 200 Kč 1 100 Kč 1 000 Kč 2 000 Kč
Výrobce Bialetti Banquet Bialetti Bialetti Ariette Bialetti Bialetti Bialetti Bialetti
Typ Klasická Klasická Klasická Elektrická Elektrická Klasická Klasická Klasická Klasická
Doporučený počet porcí 6 9 18 6 4 6 10 2 2
Objem (ml) 300 400 810 300 200 300 500 100 Neuvedeno
Materiál pláště Hliník Hliník/nerez Hliník Hliník Hliník a plast Nerez a hliník Nerez Hliník Hliník
Automatické vypnutí - - - Ano Ne - - - -
Časovač - - - Ano Ne - - - -
Funkce udržování teploty (min) - - - 20 30 - - - -
Klasika tradičního výrobce
  • Tradiční výrobce
  • Klasický design
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Vyšší cena
  • Není možné použít na indukci

Tato konvička je naprostou klasikou. Pochází z firmy Bialetti, která s výrobou moka konviček začala, což ji činí mezi kávovými nadšenci jednou z nejvyhledávanějších. Využívá tradiční hliník, který výborně vede teplo a při správném mytí v sobě uchovává aroma kávy. Konvička je navržena pro nejobvyklejší velikost porce, tedy 50 ml, těch se do ní vejde 6. Hliník ovšem není možné použít na indukci, takže majitelé indukčních sporáků se musí poohlédnout po modelu, který má alespoň spodní část z nerezové oceli.

Hodnocení ostatních uživatelů

Uživatelé, kteří produkt zakoupili, si pochvalují výbornou chuť kávy a celkově kvalitní provedení konvičky. Protože Češi si často potrpí na větší hrnky kávy, mnoho uživatelů se v recenzích shodlo, že tuto konvičku využívá ve dvou lidech.

Hlavní výhody

Konvička pochází z dílny výrobce s dlouhou historií, který k ní prodává také náhradní díly. To přijde vhod například při prasklém gumovém těsnění. Nevýhodu představuje fakt, že tradiční materiál, hliník, není možné použít na indukci.

Závěr

Moka konvička Express 6 udělá radost milovníkům tradice, kteří si potrpí na hliníkové nádobky. Jedná se o klasický model bez připojení k elektřině, takže ji s sebou můžete vzít i na cesty nebo na ryby. Pokud však hledáte model na indukční sporák, můžeme doporučit nerezovou variantu Bialetti Venus 10.

800 Kč Orientační cena

Dostupná varianta
  • Nízká cena
  • Poměrně velký objem
  • Plastová rukojeť nepálí
  • Dle recenzí horší materiálové zpracování
  • Nelze použít na indukci
  • Malý objem 1 šálku

Banquet Jade 9 představuje ideální model pro ty, kteří se místo proslulého výrobce nebo designových výstřelků soustředí na velký objem za nízkou cenu. Pojme 400 ml, což dle výrobce představuje 9 italských espress a dle uživatelských recenzí nejčastěji 2 kávy. Výhodou je nepálící plastová rukojeť. Kompromisem za nízkou cenu může být horší materiálové zpracování. Konvička kombinuje nerez a hliník, výrobce slibuje kávovou patinu, na indukci ji však použít nelze. Obecně ji můžeme doporučit do nenáročných domácností nebo třeba na chatu, kde bude potřeba připravit více káv zároveň, ale drobné nedostatky konvičky se snesou.

Hodnocení ostatních uživatelů

Jak jsme již naznačili, nejčastější výtka současných majitelů konvičky Jade se týká materiálového zpracování. Rozhodně si na ně však nestěžují všichni, konvička si získala také řadu příznivců oceňujících velký objem, příznivou cenu a schopnost připravit dobrou kávu.

Hlavní výhody a nevýhody

Hlavním benefitem konvičky Jade 9 je rozhodně poměr ceny a užitného objemu. Tím spíš, že v českých luzích máme ve zvyku pít kávy větší než italské espresso. Někomu také může vyhovovat hliníkové provedení, které kávou načichne a vytvoří typickou patinu. Plastová rukojeť konvičky ani po dokončení kávy nepálí. Nevýhodu představuje risk horšího materiálového zpracování, které může způsobit nepřesné lícování víčka, v horším případě dokonce kapání kávy po sporáku.

Závěr

Vlastnosti konvičky Jade ji předurčují všem, kteří si nepotrpí na elektrické nebo designové novinky a shánějí skutečně jen obyčejnou moka konvičku. Model nabízí 400ml objem, který většina současných uživatelů popisuje jako ideální pro 2 až 3 osoby. S čím se však nový majitel konvičky musí vyrovnat, je mnohdy zpracování, například nepřesné lícování víčka. Za danou cenu jde však o přijatelný ústupek. Pokud však nechcete nic riskovat, zvolte konvičku od spolehlivějšího výrobce, například model Tescoma Paloma 6.

300 Kč Orientační cena

Velký objem
  • Velký objem
  • Ověřený výrobce
  • Hliník dobře vede teplo
  • Vyšší cena
  • Nevhodná pro menší sešlost
  • Nelze použít na indukci

Moka konvička Bialetti Moka Express 18 udělá radost těm, kteří mají v oblibě větší porce kávy, anebo často hostí početnou společnost. Do této konvičky se totiž vejde celkem 810 ml kávy, což výrobce označil za 18 šálků. Takový šálek má tedy 45 ml, což ne každému stačí. Protože jsou však moka konvičky z principu určené k přípravě plného množství kávy, nemusí takto velká konvička vyhovovat v případě, že jednou hostíte deset lidí a jindy pouze jednoho. Výrobním materiálem je obvyklý hliník, který má své klady i zápory. Hliník dobře vede teplo a díky patině umocňuje chuť kávy z moka konvičky, nerez je zase možné použít i na indukční desce.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní benefit vidíme jednoznačně velký objem. Malé italské porce totiž českým uživatelům často nestačí. Líbí se nám také, že je konvička od prověřeného výrobce, firma Bialetti je sázkou na jistotu.

Jako hlavní nevýhodu můžeme uvést vyšší cenu, kterou za moka konvičku vydáte. Je také nutné počítat s tím, že není možné použít ji na indukci. Protože je velká, může také déle trvat příprava kávy na elektrickém vařiči.

Porovnání s alternativami

Co se týče objemu nemá tato konvička ve své kategorii konkurenci. Pokud však potřebujete připravit najednou kávu pro větší sešlost, jsou tu i další možnosti. Podobné množství připraví i french pressy, ještě více zvládnou elektrické překapávače.

Závěr

Moka konvičku Bialetti Moka Express 18 doporučujeme do početnějších domácností. Dokáže totiž najednou připravit 810 ml kávy. Konvička nabídne tradiční design i materiál, kterým je hliník. Jeho nevýhodou je nemožnost použití na indukční varné desce, pro tento účel by bylo nutné sáhnout po moka konvičce z nerezu. Příkladem může být například model Bialetti Venus 10.

1 900 Kč Orientační cena

Nejlepší elektrická konvička
  • Cestovní provedení
  • Automatické vypnutí
  • Časovač
  • Vysoká cena
  • V balení není český návod

Bialetti Moka Timer 6 patří ke konvičkám elektrickým. Využijete ji tedy všude tam, kde nemáte v dosahu sporák. Jako materiál pláště byl použit hliník. Výrobce deklaruje velikost na 6 šálků, čemuž odpovídá 300 ml vody. Pokud však holdujete většímu šálku intenzivní kávy, nemusíte se bát konvičku pořídit i pro méně osob. U tohoto modelu vás potěší několik užitečných funkcí. Konvičku můžete například nastavit, aby kávu připravila v určitou hodinu. Nemusíte také hlídat včasné vypnutí, přístroj se vypne za vás a kávu pro vás bude udržovat teplou po dvacet minut.

3 200 Kč Orientační cena

Dostupná elektrická varianta
  • Cestovní provedení
  • Nižší cena
  • Dlouho udrží kávu teplou
  • Plastová horní nádobka
  • Nevypne se automaticky
  • Nemá časovač

Ariette-Scarlett 1358/11 je moka konvičkou připojitelnou do elektřiny. Spodní nádobka pojme 200 ml vody, což dle výrobce odpovídá 4 malým porcím kávy. Spodní část moka konvičky je vyrobená z hliníku, vrchní část je neobvykle plastová. Ohledně chuti to sice nemusí být na závadu, kávové tradicionalisty však plast nejspíš nenadchne. Ovládání přístroje je velmi jednoduché, sestává z jediného knoflíku. Konvičce však chybí pokročilejší funkce jiných modelů, automatické vypnutí nebo možnost nastavit čas, kdy má přípravy kávy započít. Ve srovnání s jinými modely však dokáže déle držet teplotu, a to až po 30 minut.

1 100 Kč Orientační cena

Na indukci
  • I na indukční ohřev
  • Tradiční design
  • Horní nádoba z hliníku
  • Vyšší cena
  • Dle recenzí někdy prokapává

V tomto modelu spojil výrobce Bialetti klasický osmiboký design horní části konvičky s kulatou nerezovou spodní částí. Díky využití nerezu je možné použít konvičku na všech typech ohřevu včetně indukce. Pozitivně hodnotíme hliník jako materiál horní části – jde o tradiční materiál, který v sobě uchovává aroma kávy, takže z něj většině kávomilů chutná káva lépe. Při častém používání vytváří nahnědlou patinu, která sice ke kávě patří, ale čistotným duším se líbit rozhodně nemusí. Konvička pojme 300 ml vody, což ji dle italského výrobce činí vhodnou pro šest lidí, Češi ji však často využívají pro přípravu dvou větších šálků. To už záleží na vašem uvážení a chuti.

Hodnocení ostatních uživatelů

Současní uživatelé jsou s konvičkou ve většině spokojeni a káva z ní jim chutná. Oceňují možnost použití na indukci, snadnou manipulaci i klasický vzhled. V uživatelských recenzích však naleznete rozporuplné hodnocení ohledně výrobních materiálů, dle některých jsou špičkové, dle jiných netěsní naprosto dokonale, čímž pak dochází k úniku páry.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní přínos konvičky Moka Induction 6 vidíme nerezovou část, kterou je možné použít na indukci, ve spojením s vrchní částí z tradičního hliníku. Ten lépe zachycuje kávové aroma. Líbí se nám i zachování tradičního designu. Řada konviček na indukci je totiž vyrobená z nerezu a jejich tvar je spíš válcový.

Jako nevýhodu vidíme cenu, kterou ne každý bude ochoten zaplatit. Rizikem by také mohlo být ono nepřesné lícování, které zmiňují někteří uživatelé. Kvůli této nedokonalosti by z konvičky mohla unikat pára nebo kapat káva během nalévání.

Závěr

Tato konvička uspokojí požadavek na 300 ml kávy, kterou můžete rozdělit dle výrobce na 6 porcí, nebo si ji vychutnat v menším počtu osob, zato ve větších šálcích. Díky nerezové podstavě ji můžete použít na všech typech sporáků včetně indukce. Konvičku doporučujeme těm, kteří upřednostňují tradičně tvarovaný, hliníkový spotřebič. Pokud vás však více zajímají modernější výrobky, můžete se začíst do recenze na Bialetti Venus 10, která je celá z nerezu.

1 200 Kč Orientační cena

Nerezová
  • Relativně velký objem
  • Použitelná i na indukci
  • Snadno se udržuje
  • Nerez pomaleji vede teplo
  • Někomu může chybět patina
  • Vyšší cena

Moka konvička Bialetti Venus 10 je z nerezu, moderního materiálu, který má ve srovnání s hliníkem několik výhod i nevýhod. Mezi výhody patří, že je možné využít jej i na indukci a že se lépe udržuje. Na druhou stranu však nerez ve srovnání s hliníkem hůř vede teplo, takže proces přípravy může trvat o něco déle. Obejít se také musíte bez nahnědlé patiny. Tato konvička patří mezi největší na trhu, pojme 500 ml vody. To stačí na deset „italských“ porcí, milovníkům plných českých hrnečků doporučíme spíš orientaci podle objemu v mililitrech. Designem nerezová konvička zapadne spíš do moderního interiéru, pokud vám však na tomto aspektu nezáleží, rozhodně se jím nenechte omezovat.

1 100 Kč Orientační cena

Designová
  • Originální vzhled
  • Skladná
  • Káva se neochlazuje přeléváním
  • Šálky musí být malé
  • Nevhodná pro jednotlivce

Bialetti Mini Express 2 patří mezi konvičky s originálním designem. Vrchní část zde zcela chybí a místo ní zůstaly dvě trubičky, které kávu vedou přímo do šálků. Výhody i nevýhody se pojí právě s tímto designem. Díky tomu, že káva se nemusí přelévat, o něco déle si udrží svou teplotu. Konvička pojme 100 ml vody, takže porce připraví opravdu jen dvě. Hrnečky musí být dostatečně malé, aby se vešly mezi podložku a ústí trubiček. Pokud se rozhodnete vychutnat si kávu sami, budete si ji muset slít nebo ji pít ze dvou šálků. Výrobce nabízí šálky k dokoupení nebo celé sady, a to v různých barvách.

1 000 Kč Orientační cena

Na kávy s mlékem
  • Příprava mléčné kávy v jednom přístroji
  • Dva stupně množství pěny
  • Originální design
  • Pěna není jako od profesionálního baristy
  • Vysoká cena
  • Mléko je nutné přihřát

Bialetti Mukka Express 2 je speciální konvičkou určenou na přípravu cappuccina nebo caffe latte. Funguje tak, že zatímco ve spodní části ohříváte vodu, v horní se ohřívá a šlehá mléko. Protože horní část je od sporáku poměrně daleko, výsledná káva může být o něco studenější, čemuž můžete předejít předehřátím mléka. Dle recenzí současných uživatelů je taková káva chutná a lepší než z mnohých domácích kávovarů. Pokud ovšem čekáte servis jako z kavárny, budete nejspíš zklamáni. Poctivá pěna vyšlehaná na profesionálním kávovaru rukama šikovného baristy je zkrátka jinde. Pokud však na výslednou podobu nejste tak nároční, konvička vám bude pravděpodobně vyhovovat.

2 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat moka konvičku

Ještě než se vrhneme na samotné moka konvičky, popíšeme rozdíly mezi kávou připravenou v nich a v jiných alternativách. Tento způsob totiž zdaleka není jedinou náhradou espressa, takže bude vhodné zjistit, zda je právě moka konvička tou pravou metodou pro vás.

Hned na počátku výběru vás ujistíme, že moka konvička je vcelku jednoduchou záležitostí. Důležitých parametrů je jen několik a určitě se v nich brzy zorientujete. Důležité je zejména promyslet velikost. Jednou z hlavních nevýhod moka konvičky je totiž nemožnost připravit více či méně porcí kávy, než pro kolik je určena. Zajímavým parametrem je materiál, který má vliv na chuť, údržbu i již zmiňovanou nerozbitnost.

Oproti jiným pomocníkům pro přípravu kávy se však mezi konvičkami doslova roztrhl pytel s různým řešením designu. Najdete jak tvarové, tak barevné odlišnosti. A dokonce s vývojem můžeme hovořit o některých odlišnostech funkčních. Nakonec si načrtneme cenové náklady, které moka konvička vyžaduje, a dáme vám několik tipů ohledně přípravy. Pokud k moka konvičce vybíráte i kávu, možná by vás zaujal náš článek Jak vybrat kávu.

Jak vybrat moka konvičku stručně:

  • Ujasněte si, zda je moka konvička skutečně tím pravý přístrojem – Existuje totiž mnohem více možností domácí přípravy kávy.
  • Zvolte správnou velikost – Orientovat se můžete podle počtu šálků, rozhodně však doporučíme zkontrolovat množství vody, které více vypovídá o výsledném objemu kávy.
  • Vyberte si materiál – Hliníkové jsou tradiční a podle mnohých lepší, nerez můžete použít i na indukci.
  • Mrkněte na vzhled – Samozřejmě to není nejdůležitějším kritériem, vzhledem k plejádě designových možností a vzorů by však byla škoda jej opomenout.
  • Můžete zvážit i speciální typy – Disponují ojedinělými funkcemi typu kabelu do zásuvky nebo přípravy cappuccina.
  • Poohlédněte se ve vhodném cenovém rozhraní – Levnější značky seženete do pětistovky, za kvalitní moka konvičky vydáte zhruba tisícovku. Ještě vyšší cenu mají některé speciální modely.

Moka konvička mezi dalšími možnostmi

Jak už jsme zmínili, moka konvička je jen jedním z mnoha způsobů, jak kávu připravit. Vhodné bude tedy popsat, jaká má specifika a kdo by po ní měl sáhnout.

Moka konvička vs. domácí kávovar

Co se výsledné chuti týče, káva z moka konvičky je té z kávovaru nejpodobnější. Porce je malá a intenzivní, ačkoliv pro přípravu „pravého“ espressa chybí moka konvičce potřebný tlak. Na rozdíl od espressa však nemá káva z moka konvičky na povrchu cremu, tedy tenkou vrstvičku světlejší krémové pěny. S tím souvisí také menší olejnatost. Snad i proto se moka konvička někdy označuje jako „venkovské espresso“.

Moka konvička vs. ostatní alternativní přípravy

Může se zdát, že s alternativními přípravami a filtrovanou kávou se v poslední době roztrhl pytel. Většina z těchto metod je však stará minimálně několik desetiletí a k nám se jen dlouho nedostala. A jak si mezi nimi moka konvička stojí?

Abyste v ní mohli připravit kávu, je nutné přivést vodu až k bodu varu. Při této teplotě se však káva již přepaluje a ve výsledném nápoji více ucítíte její nahořklé tóny. Po moka konvičce často sahají spíš konzervativní kávomilové vyžadující nápoj hutný a intenzivní. U většiny ostatních způsobů teplotu vody reguluje barista. Pokud ji tedy správně odhadne, získá šálek méně silné a méně hořké kávy, ve kterém o to více vynikne aroma jednotlivých odrůd.

V neposlední řadě bychom měli zmínit uživatelskou přívětivost. Příprava kávy v moka konvičce je velmi jednoduchá. Jediné, na co je třeba dát pozor, je správná hrubost mletí a po dokončení přípravy co nejrychlejší odstavení z plamene. U jiných způsobů je nutné hlídat teplotu i proud vody při zalévání a dobu extrakce kávy. Celý proces sestává z více kroků. Proto jsou také mnohé další způsoby výsadou precizních a přísných kávomilců. Výjimkou je snad jen elektrický překapávač.

Metoda Domácí kávovar Moka konvička V60, chemex, frenchpress
Velikost porce Malá Dle velikosti konvičky Velká
Intenzita chuti Největší Velká Malá
Rozvíjení aromat odrůd Ne Ne Ano
Složitost přípravy Podle typu kávovaru Snadná O něco složitější

Jednotlivé části moka konvičky

Jak už jsme zmínili, moka konvička je velmi jednoduchým přístrojem. Sestává z pěti částí:

  • horní nádobky s víkem a držadlem,
  • spodní nádobky s bezpečnostním ventilem,
  • sítka na kávu ve tvaru kalíšku,
  • plochého kovového filtru,
  • gumového těsnění, které přidržuje filtr na horní části moka konvičky.

Právě vadné těsnění může být zdrojem problémů u některých levných konviček. Většinou je také třeba jej po pár letech je vyměnit. V každém případě se vyplatí zjistit, zda náhradní těsnění nabízí výrobce vaší konvičky.

Jednotlivé části moka konvičky s popisky

Velikost

Dostáváme se k velmi důležitému parametru a také k jedné z největších nevýhod moka konvičky. Zcela zásadním faktem totiž je, že moka konvičku nelze použít k přípravě jiného množství kávy, než pro které je výrobcem určena. Pokud se pokusíte připravit v ní kávy méně, výsledek nebude odpovídat očekávání, nápoj bude slabý a chuťově nevýrazný. Pokud budete nuceni připravovat kávu na několik dávek, celý proces to značně prodlouží.

Naštěstí existuje mnoho dostupných velikostí. Na trhu běžně najdete jak miniaturní moka konvičky na jedinou malou porci kávy, tak i modely na 2, 3, 4, 6, 8 či 9 porcí. Raritou jsou ještě větší nádoby. Pokud tedy pijete kávu vždy v podobném počtu lidí, nemusí vás výše zmiňovaný nedostatek odrazovat.

Jedna porce zde znamená přibližně 50 ml kávy, což je pozůstatek italského původu moka konvičky. To vás, pokud jste zvyklí na české plné hrníčky, možná trochu překvapí. Proto při nákupu doporučujeme nesledovat jen počet porcí, ale i objem spodní nádobky na vodu. Pokud jste zvyklí na velké množství intenzivní kávy, nemusíte se bát pořízení větší konvičky i pro menší počet lidí.

Materiál

Co se týče výrobního materiálu, příliš na výběr nemáte. V základu se můžete rozhodnout mezi dvěma možnostmi.

Hliník

Jde o původní materiál. Tehdy byl v Itálii symbolem pokroku a modernity, prosazovaný samotným Mussolinim. Dodnes se používá nejčastěji, takže při volbě hliníkové konvičky budete mít velmi široký výběr. Oproti nerezu lépe vede teplo, díky čemuž se voda v nádobce prohřívá rovnoměrně.

Na vnitřní ploše se během používání tvoří typická nahnědlá patina. Ačkoliv extrémně čistotné povahy by to mohlo dráždit, mnoho kávomilů ji bere jako normální jev přípravy kávy a tvrdí, že z hliníkové moka konvičky chutná káva lépe. Zříct se jí však budete muset, pokud vám v kuchyni trůní indukční deska – hliníkové moka konvičky na indukci nefungují.

Nerezová ocel

Druhý často užívaný materiál. Částečně reaguje na nedostatky hliníku, například je možné použít ji i na indukci, pokud to samozřejmě výrobce povolí. Nerezové moka konvičky jsou odolnější a lépe se udržují. Proto má i tento materiál mezi milovníky kávy své zastánce.

Další materiály

V menší míře se můžeme setkat také s jinými materiály, zejména v roli módních doplňků. Rukojeť je zpravidla z plastu, najdete však i modely, které využily dřeva. Časté je také potažení hliníkového těla tenkou vrstvou keramiky. Taková konvička pak vypadá jako z porcelánu, těch, které opravdu horní část porcelánovou mají, je však velmi málo.

Materiál Výhody Nevýhody
Hliník + Tradiční

+ Dobře vede teplo

+ Lépe uchovává aroma

− Nelze použít na indukci

− Hůře se čistí

Nerezová ocel + Moderní vzhled

+ Dobře se čistí

+ Lze použít na indukci

− Hůř vede teplo

− Nepokrývá jej kávová patina

Design

Moka konvičky byly od počátku stylovou záležitostí. Klasický design koresponduje se stylem Art Deco, který vedle architektury či interiérů zasáhl i předměty denní potřeby. Ačkoliv původně se jednalo o luxusní styl pro bohatší vrstvy, brzy se stal oblíbeným a využívaným širokou veřejností (Zdroj: Wikipedie).

I dnes najdeme na trhu konvičky nejrůznějších designů. Většina z nich se sice drží typického osmihranného tvaru, objevily se však také konvičky válcovité. Horní část může být podobná konvici na čaj, nebo dokonce chybět úplně – takové konvičky jsou pak dovybaveny stojánkem na šálek a káva stéká během přípravy přímo do něj.

Meze se nekladou ani barvám. Většina základních modelů je v šedé, černé nebo červené. Pokud vám však nevadí trochu si připlatit, můžete vybírat z celé plejády pastelových i výrazných barev a jejich kombinací. Ve spojení s neobvyklým tvarem pak narazíte na vskutku originální předměty. Díky malované vrstvě keramiky vypadají třeba jako čínský porcelán nebo jako geograficky bližší cibulák.

Neobvyklé funkce

Naprostá většina konviček na trhu patří mezi jednoduché přístroje s jedinou funkcí. Neznamená to vůbec nic špatného, takové konvičky plně postačí svému účelu. Využívají je nejen běžní uživatelé, ale i baristi nebo kávoví experti. Koneckonců – to, jak bude káva v šálku chutnat, je výsledkem vhodného výběru zrn, ideální hrubosti mletí a dodržení správného postupu.

Přesto však upozorníme na několik speciálních výrobků.

  • Elektrické moka konvičky – Jsou vybaveny základnou a přívodním kabelem. Využijete je všude tam, kde nemáte přístup ke sporáku, například v práci nebo na hotelovém pokoji. Principem přípravy se od klasických konviček nijak neliší. S elektřinou se však pojí i některé další funkce, kterými mohou disponovat, například spuštění na čas, automatické vypnutí a udržování teploty hotového nápoje. Elektrické moka konvičky jsou dražší, pořídíte je až zhruba od tisícovky.
  • Moka konvička na cappuccino – Je uzpůsobená tak, aby vedle přípravy kávy dokázala i našlehat mléko. Precizního našlehání nebo obrázku na povrchu se pochopitelně nedočkáte, to však nezvládnou ani základní domácí kávovary. Také příprava vyžaduje pečlivost a několik kroků navíc. Pokud je však cappucino vaším oblíbeným nápojem, rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Nejoblíbenější značky moka konviček

Výrobců je na českém trhu poměrně dost, většina z nich však nabízí moka konvičky jen jako doplněk širokého sortimentu. Jen několik málo značek je zaměřených přímo na přípravu kávy.

Moka konvičky Bialetti

Italská firma Bialetti je na trhu jednoznačným lídrem. Však to byl také její zakladatel, Alfonso Bialetti, kdo moka konvičku jako první v roce 1933 navrhl a představil veřejnosti. Díky němu se také konvičkám někdy přezdívá bialetky.

I dnes jsou hlavním sortimentem firmy právě moka konvičky, a to v různých tvarech i velikostech. Najdete mezi nimi i modely určené na indukci nebo zajímavé designové varianty. K oblibě značky přispívá i to, že její konvičky nejsou nijak zvlášť drahé.

Moka konvičky Forever

Další firmou, pro kterou není moka konvička jen okrajovou částí sortimentu, je opět italská značka Forever. Na trh přišla v roce 2005 s několika vylepšeními – těsněním ze silikonu, snadno vyměnitelným madlem nebo širší hubičkou pro snazší nalévání (Zdroj: Forever).

Dnes tento výrobce nabízí spoustu hliníkových i nerezových modelů, přičemž si dává záležet na elegantním designu. Zajímavé jsou například konvičky s madlem, které vypadá jako ze dřeva. Výrobky značky Forever se pyšní kvalitním zpracováním, zaplatíte za ně však o něco více než za konvičky značky Bialetti.

Moka konvičky Tescoma

Českou značku Tescoma pravděpodobně není nutné nijak zdlouhavě představovat – s jejími kuchyňskými potřebami přišel do kontaktu snad každý, kdo kdy něco do kuchyně sháněl. Moka konvičky nabízí Tescoma ve dvou podobách, hliníkovou Palomu a nerezovou Monte Carlo. Obě jsou dostupné v mnoha velikostech, obě si uživatelé chválí pro kvalitní zpracování a dobrou kávu.

Moka konvičky Banquet

Banquet je tuzemským výrobcem široké škály kuchyňského nádobí. Z kávového světa nabízí také french pressy a džezvy, mnohem známější je ale skrz hrnce, pánve a jídelní soupravy. Moka konviček Banquet nabízí jen několik, jedná se o klasické hliníkové modely. Mezi uživateli jsou oblíbené zejména pro nižší cenu.

Cena

Ve srovnání s domácím kávovarem je moka konvička poměrně levnou záležitostí. Její cena se odvíjí od velikosti, designu i jména výrobce. Protože se navíc jedná o výrobek, jehož jednorázový nákup vám vystačí na mnoho let, rozhodně neuděláte chybu, když investujete do kvality.

Cena do 500 Kč

Nejlevnější moka konvičky vás přijdou zhruba na 300 Kč. Bude se jednat o modely z hliníku, větší i menší. V případě extrémně levných konviček vás však musíme varovat před hrozbou nekvalitního provedení, netěsnícího sítka či příliš slabého dna.

Cena od 500 do 1 000 Kč

V této kategorii je nabídka trhu skutečně široká. Zahrnuje jak malé, tak i větší moka konvičky známých značek s důvěryhodným renomé. Na své si přijdou i milovníci barev. V této kategorii si vybere nejširší spektrum uživatelů, kteří si chtějí pochutnat na dobré kávě z kvalitní moka konvičky, avšak zároveň nutně nepotřebují nejluxusnější model na trhu.

Cena od 1 000 do 1 500 Kč

Tato kategorie patří slovutným jménům a originálním designům. Najdete zde kvalitní výrobky z hliníku, nerezové oceli, občas i z keramiky. Výjimkou nejsou ani některé elektrické moka konvičky. Pokud hledáte kousek, který jen tak někdo nemá, pravděpodobně zakotvíte právě v této cenové relaci.

Cena od 1 500 Kč

Některé konvičky pořídíte až za částku kolem 2 000 Kč. Zpravidla se však jedná o elektrické či cappuccino varianty, případně modely kompatibilní s indukčním sporákem. V této cenové kategorii se nachází produktů spíš méně.

Příprava kávy v moka konvičce

Příprava lahodného moku tímto způsobem je poměrně jednoduchá. Pro případ, že jste právě vybrali svou první moka konvičku, dovolíme si přidat k článku ještě pár tipů, které vám, jak doufáme, usnadní první pokusy.

Vhodná káva

Protože příprava v moka konvičce probíhá za vyšších teplot, káva se v kovovém sítku hodně zahřívá. Její chuť bude tedy vždy „trochu připálená“, což nesvědčí kávám jemným a ovocitým. Výborně zde naopak vyniknou zemitější nebo čokoládové tóny. Co se stupně pražení týče, vsaďte spíš na tmavěji pražené kávy, klidně i s příměsí Robusty. Světle pražené Arabiky jsou totiž citlivější na teplotu vody, která v moka konvičce dosáhne bodu varu. To však rozhodně neznamená, že byste se měli bát experimentovat.

Jako u jakékoliv přípravy kávy, i zde je velmi důležitá hrubost mletí. Když totiž namelete kávu příliš jemně, voda má problém se přes ni dostat a pokud se jí to přece podaří, výsledný nápoj bude poněkud přepálený a hořký. Pokud naopak kávu namelete zbytečně nahrubo, voda proteče příliš rychle a chuť kávy se nestihne plně rozvinout.

Moka konvička vyžaduje jemné až středně hrubé mletí, tedy hrubší než na espresso, avšak jemnější než pro jiné alternativní způsoby. Pokud kupujete kávu mletou, zkontrolujte na obalu, že se pro toto použití hodí. Mnoho pražíren také nabízí namletí kávy na míru.

Zobrazení hrubosti mletí pro jednotlivé způsoby přípravy

Proces přípravy

Celá příprava zabere kolem pěti minut, záleží na vaší šikovnosti a na tom, na jakém zdroji tepla moka konvičku používáte. Obecně jsou nejvhodnější plynové sporáky, na cestách pak plynové vařiče. Postup sestává z několika kroků.

  1. Pokud jste koupili zrnkovou kávu, namelte ji. Pro maximální požitek se doporučuje mlít ji těsně před použitím, ať je hotová dříve, než z ní aroma stihne vyprchat. Mezitím můžete předehřát vodu na teplotu kolem 60 °C.
  2. Vodu není nutné předehřívat, rozhodně se to však doporučuje. Čím kratší dobu totiž bude konvička na sporáku, tím menší je šance, že se káva spálí. Zvlášť během hektického rána také pravděpodobně oceníte, že proces se tím o něco zkrátí.
  3. Vodu nalijte do spodní části konvičky. Buď v ní najdete vyznačenou rysku, nebo se orientujete podle ventilku, který nesmí být zaplaven.
  4. Kávu nasypte do kávového sítka. Není nutné ji odměřovat či vážit, použít byste měli takové množství, které zaplní nádobku po okraj. Kávu rozhodně nijak neumačkávejte a sítko nasaďte na spodní díl konvičky. Zkontrolujte, že drobné částečky nezůstaly na drážkách a nebudou tak bránit pevnému zašroubování.
  5. Sešroubujte s horním dílem a zlehka utáhněte. Konvičku postavte na plamen, který nebude příliš velký a bude konvičku zahřívat jen zespodu.
  6. Po chvíli uslyšíte tiché syčení, jak horká pára prochází namletou kávou. Jakmile se zvuk změní v prskání, plamen vypněte. Je důležité nečekat na dokončení extrakce, jinak se káva vespod připálí a znehodnotí. Je úplně normální, že vespod konvičky zůstane trocha vody.
  7. Po vychutnání kávy a alespoň částečném vychladnutí moka konvičky ji můžete rozebrat a omýt. Jednou za čas neuškodí vyčištění filtru zubním kartáčkem. Důrazně se doporučuje nepoužívat chemické prostředky na nádobí, jinak budete příště pít kávu s příchutí saponátu. Lehká kávová patina na hliníkovém povrchu vás nemusí znepokojovat, je to zkrátka důkaz toho, že konvičku používáte. Káva ze zbrusu nových konviček, které patinu ještě nemají, může chutnat lehce kovově.

Časté chyby při používání moka konvičky

Někdy se stává, zvlášť začátečníkům, že i při vší snaze důležitost některých detailů opomenou a připravená káva chutná hořce a přepáleně. Pokud se toho chcete vyvarovat, věnujte pozornost této kapitole shrnující nejčastější chyby při zacházení s moka konvičkou.

  1. Vodu nepředehříváte v rychlovarné konvici. Tím prodlužujete dobu, kdy se káva na sporáku zahřívá.
  2. Používáte příliš jemně mletou kávu. Pokud používáte směs určenou do espresso kávovaru, bude namleta příliš najemno, vodě bude trvat déle, než přes ni proteče, a káva bude přeextrahovaná.
  3. Kávu v sítku utlačujete. Moka konvička neumí vyvinout tlak jako kávovary. V lepším případě proteče malé množství přeextrahované kávy, v horším případě může konvička dokonce explodovat.
  4. Zahříváte příliš zprudka. To pak můžete kávová zrnka přehřát a nápoj zhořkne.
  5. Necháváte konvičku na sporáku moc dlouho. Velmi častou chybou je snaha dostat ze spodní části veškerou vodu. Jenže nadbytek tepla kávu přepálí. Jakmile uslyšíte bublání, konvičku sundejte ze sporáku, pro zastavení varu můžete dokonce spodní část zchladit vodou nebo mokrým ručníkem.

Často kladené dotazy k moka konvičkám

Jak a jakou vybrat moka konvičku?

Základem pro výběr moka konvičky je určení správné velikosti. Zde je nutné vzít na vědomí, že výrobci počítají s tradičním porcováním podobným espressu – zhruba 50 ml na každou porci. Většině českých kávomilů však taková porce nestačí, proto určitě doporučíme orientovat se spíš podle objemu v ml.

Po určení velikosti zvolíte materiál – z tradičního hliníku se vyrábí víc designových variant, nerezovou konvičku můžete postavit i na indukci. Poslední volba spočívá ve volbě klasické nebo elektrické konvičky, která někdy nabízí dodatečné funkce. Nejlepší moka konvičky naleznete v našem srovnání.

Můžu v moka konvici připravit menší počet porcí, než na které je určena?

Můžete to zkusit, avšak z výsledku budete nejspíš zklamaní. Pokud totiž použijete méně kávy, horká pára si snáze najde cestu nejmenšího odporu a extrakce bude rychlejší. To povede k vodovému nápoji bez chutě i bez vůně. Velikost každé moka konvičky je určena tak, aby perfektně pracovala s konkrétním množstvím kávy i vody.

Na jak hrubo se mele káva do moka konvičky?

Stupeň mletí se nejčastěji označuje za „jemně až středně hrubý“. Je o něco hrubší než při přípravě espressa, na druhou stranu je jemnější než káva namletá pro jiné filtry (V60, french press). Strukturou leží někde mezi hrubou moukou a cukrem krupicí. Dodržení správné hrubosti je klíčové, stejně jako správný postup přípravy.

Jak velkou moka konvičku si pořídit?

S moka konvičkou se pojí jeden drobný problém. Výrobce vždy uvádí, na kolik porcí je konvička určena, jedna porce se však pohybuje kolem 50 ml. V Itálii je běžné pít kávu v silných malých porcích, našinci však mnohdy upřednostňují větší hrnečky. A jak je vidět v mnoha uživatelských recenzích, neznalost velikosti šálku je zdrojem mnohých zklamání.

Pokud i vy patříte k jedincům, které 50ml porce neuspokojí, můžete zkusit odměřit, kolik ml má váš kávový hrneček a potřebnou velikost moka konvičky odvozovat spíš z tohoto objemu.

Je lepší káva z moka konvičky nebo french pressu?

To záleží na tom, co od kávy očekáváte. Moka konvička vám dopřeje menší množství intenzivního nápoje, zatímco french press nabídne kávy více, zato slabší. Protože voda během extrakce v moka konvičce vaří, chuť kávy může být také poněkud spálená. Ve french pressu se káva louhuje v méně horké vodě, zato delší dobu, což má za následek lepší rozvinutí chuťových profilů jednotlivých odrůd.

Pokud jste tedy fajnšmekry, kteří rádi experimentují s jednodruhovými kávami, zvolte french press. Ten má na našem webu svůj vlastní článek. Pokud hledáte kávu silnou, intenzivní a podobnou espressu, sáhněte po moka konvičce. Její specifika jsme více rozvedli v této kapitole.

Na jaký typ sporáku můžu použít moka konvičku?

Moka konvičku si můžete pořídit, ať už doma máte sporák jakýkoliv. Nejlépe si rozumí s plynovým hořákem, který má menší průměr a snadno regulovatelný plamen. Příprava na sklokeramické desce může trvat o něco déle, a pokud máte malou moka konvičku a velkou plotýnku, dojde k jistým tepelným ztrátám. V případě, že doma vaříte na indukční desce, potřebujete moka konvičku s nerezovým dnem. Na trhu najdete celonerezové varianty nebo modely se spodní částí z nerezu a horní částí z hliníku.

Testoval moka konvičky dTest?

Ne, dTest se zatím moka konvičkám blíže nevěnoval. Pokud je v budoucnu otestuje, připojíme jeho výsledky k dalším zdrojům, z nichž vycházíme v našem srovnání.

Iveta Polášková je redaktorkou a velkým kávomilem, takže zpracování podobných témat je pro ni spíš zábavou než prací. Preferuje alternativní metody přípravy kávy a ráda poradí, která z nich bude ideální právě pro vás. Pokud jde o moka konvičky, vyzná se v různých materiálech a doporučí vhodnou velikost. Mimo kávová témata najdete její jméno také pod trampolínami a některými hudebními nástroji.
Redaktorka

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 37 hlasů

Další oblíbené testy a recenze