Nejlepší překapávače kávy 2025: Srovnání podle recenzí a testů
V kategorii elektrických překapávačů doporučujeme
Moccamaster KBG Select Technivorm
6 200 Kč
Orientační cena
Jaký překapávač vybrat dle srovnání
Překapávač kávy je šikovné zařízení, ve kterém si můžete připravit hned několik šálků jemné filtrované kávy. Mezi tradičními manuálními překapávači zvítězil Chemex CM-6A 6 vyrobený z kvalitního neporézního skla. Z elektrických nás nejvíce oslovil Moccamaster KBG Select Technivorm disponující certifikáty od mezinárodních kávových asociací. A pokud hledáte šikovný překapávač na cesty, doporučujeme Hario Dripper V60-02.
Jak srovnáváme překapávače kávy?
V našem výběru naleznete překapávače kávy rozdělené do dvou kategorií – na manuální a elektrické. U manuálních překapávačů kávy patří mezi hlavní hodnotící kritéria objem nádoby, typ filtrů a odhadovaný počet šálků kávy, který je možné připravit.
U elektrických překapávačů je výběr o něco složitější. U nich jsme navíc hodnotili více technických parametrů a nabídku moderních funkcí:
- Příkon
- Automatické vypnutí
- Ohřívací plotýnka
- Drip-Stop
Pokud se chcete před nákupem překapávače hlouběji ponořit do celé problematiky, doporučujeme nahlédnout do článku Jak vybrat překapávač kávy. Dozvíte se vše potřebné o jednotlivých typech překapávačů, důležitých parametrech a populárních funkcích.
Nejlepší překapávače kávy
Elektrické překapávače
Vynikají snadnou obsluhou, přípravou většího množství kávy naráz a chytrými funkcemi. Ideální varianta, pokud pijete kávu několikrát denně.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
6 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
430 Kč | Zobrazit nabídky |
Manuální překapávače
Jednoduchá zařízení k ruční přípravě kávy. Potěší nízkou cenou, ale příprava kávy zabere více času a vyžaduje cvik.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
400 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších překapávačů
Moccamaster KBG Select Technivorm
- Udržuje kávu teplou
- Několik certifikací
- Podsvícené knoflíky
- Záruka 5 let
- Anti-Drip systém
- Vyšší cena
- Vyšší spotřeba
- Neobsahuje filtry v balení
Elektrický překapávač Moccamaster KBG Select Technivorm představuje ručně vyráběný holandský přístroj. Disponuje funkcí automatického vypnutí, které vám umožní ušetřit energii. Jednotlivé spínače jsou pro pohodlné ovládání podsvícené. Překapávač navíc potěší funkcí Drip-Stop, která zamezí odkapávání kávy po vyjmutí konvice. Rovněž zaujme ohřívací plotýnkou, která udrží vaši kávou příjemně teplou (o teplotě 80-85 °C) po dobu 40 minut.
Tento model je vybaven silným topným tělesem, které vám umožní najednou připravit až 1,25 l kávy, což odpovídá přibližně 10 šálkům. K filtraci využívá klasické papírové filtry, které nejsou součástí základního balení. Příkon činí 1 520 W, což je v době psaní tohoto výběru nadprůměr (červenec 2021).
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Tento překapávač patří mezi jediné 3 domácí modely na světě, které získaly certifikáty od mezinárodních kávových asociací (SCAE, SCAA a ECBC). Jeho kvalitu potvrzují také spokojené reakce uživatelů.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Mezi hlavní silné stránky tohoto překapávače patří kvalitní zpracování, slušná kapacita nádoby na kávu, ohřívací plotýnka a funkce Drip-Stop. Oproti jiným produktům v našem výběru navíc disponuje bohatou certifikací a pětiletou zárukou. Jako negativum lze vnímat vyšší pořizovací cenu, což je ale nutná daň za kvalitu.
Závěrečné shrnutí
Překapávač holandského výrobce Technivorm uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších milovníků kávy. Díky solidní kapacitě kávové nádoby se hodí do větších rodin. Své uplatnění ale nalezne i v menší restauraci nebo kavárně.
ETA 3174
- Časovač
- Přihřátí kávy
- Vyjímatelný plastový filtr
- Díly lze mýt v myčce
- Funkce Drip-Stop
- Displej není podsvícený
- Hůře čitelná ryska
- Není moc skladný
Překapávač značky ETA se řadí mezi elektrické přístroje, většinu práce při přípravě kávy tedy odvede za vás. Disponuje časovačem, což je velmi užitečná funkce, která vás během chaotického rána potěší kávou připravenou v konkrétní čas. Přihřívací plotna navíc udrží kávu teplou po dobu 60 minut. Se slušným příkonem 900 W máte jistotu, že přístroj nespotřebuje zbytečné množství energie. Navíc se po jedné hodině sám vypne.
Překapávač ETA 3174 dokáže najednou připravit až 1,5 l kávy, což odpovídá 12 šálkům. V základní výbavě naleznete jeden plastový vyjímatelný filtr, který lze používat opakovaně, a jeden papírový. Je tedy čistě na vás, jakou variantu zvolíte. Za zmínku stojí Anti-Drip systém, který zajistí, že káva nebude po odpojení konvice odkapávat na linku.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Překapávač ETA získal u valné většiny uživatelů pozitivní hodnocení. Mezi jeho pozitiva řadí jednoduchou údržbu, možnost volby filtru, časovač a velký objem konvice. Mohl by mít navíc ještě podsvícený displej a lépe čitelnou ryskou na nádobce, aby vyhovoval také uživatelům s horším zrakem.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Nejsilnější stránku tohoto překapávače tvoří časovač. Tuto funkci totiž nenajdete u každého výrobku v této cenové skupině. Jednotlivé díly lze navíc umýt i v myčce, což není samozřejmostí u každého překapávače. Za další výhodu lze považovat možnost výběru filtru, který bývá většinou pevně stanoven.
Závěrečné shrnutí
Tento překapávač v sobě spojuje kvalitu a dostupnost. Přestože nepatří mezi cenovou špičku na trhu, disponuje moderními funkcemi (ohřívací plotýnka, časovač, Drip-Stop). Navíc potěší i velkým objemem, který využije každá větší rodina. Dobře se uplatní v kancelářském prostředí.
Esperanza EKC006 ROBUSTA 0,6 l
- Nízká cena
- Ideální pro jednotlivce
- Jednoduchý na údržbu
- Malý a skladný
- Menší objem nádoby
- Bez nahřívací plotýnky
- Bez funkcí
Elektrický překapávač značky Esperanza patří mezi menší a skladnější modely na trhu. Mezi jeho silné stránky patří právě praktické rozměry, nízká cena a nižší příkon (650 W), který s sebou přináší i nižší spotřebu energie. Po 40 minutách od uvaření kávy se navíc sám vypne, takže se nic nestane, když na vypnutí náhodou zapomenete. Postrádá ale ohřívací plotýnku, která by udržela kávu stále teplou.
Kapacita nádoby na kávu činí 0,6 l, což odpovídá přípravě 4 šálků kávy. Hodí se tedy spíše pro jednotlivce nebo páry. Velkou výhodou představuje vyjímatelný plastový filtr, který je součástí balení.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Překapávač Esperanza EKC006 ROBUSTA 0,6 l zaujal většinu uživatelů právě svou nízkou pořizovací cenou. I tak ale naplnil jejich očekávání a mnohdy je i předčil. Pochvalují si jeho snadnou údržbu a odolnost.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Tento překapávač si zaslouží pochvalu za nízkou cenu a snadné ovládání. Další výhodu představuje plastový filtr na opakované použití. Oproti jiným produktům postrádá ohřívací plotýnku nebo jiné funkce. Dá se to ale akceptovat, protože za takové vychytávky už si obvykle dost připlatíte.
Závěrečné shrnutí
Tento model bezpochyby zaujme každého, kdo touží po naprosto jednoduchém přístroji bez doplňkových funkcí. Kvůli nízké kapacitě nádoby se hodí pouze pro jednu až dvě osoby. Pokud toužíte připravovat větší množství kávy, mohl by vás zaujmout překapávač ETA 3174, který dokáže najednou uvařit až 12 šálků. Navíc se chlubí časovačem a systémem Anti-Drip.
Chemex CM-6A 6
- Z neporézního skla
- Nízká hmotnost
- Snadná údržba
- Skvělý baristický zážitek
- Elegantní design
- Nutná pečlivá příprava
- Pouze papírové filtry
- Vyžaduje opatrnou manipulaci
Manuální překapávač je vyroben z vysoce odolného neporézního borosilikátového skla, které zajistí, že bude mít káva vždy vynikající chuť. Pokud si potrpíte na estetiku, budete spokojeni, protože jeho krásný tvar přesýpacích hodin lahodí oku. Skleněná nádoba se velice snadno umývá a udržuje v čistotě.
S kapacitou 0,88 l jste schopni uvařit najednou až 6 šálků kávy. O filtraci se starají papírové filtry, které bohužel nejsou součástí balení. Někdo navíc dává přednost plastovým filtrům, proto je lze používat opakovaně. Příprava kávy v chemexu vyžaduje určité znalosti a opatrnou manipulaci, aby nedošlo k poškození či rozbití skla.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Chemex představuje pro určitou část milovníků překapávané kávy klasiku s velmi dlouhou tradicí (byl vyroben v roce 1941). I proto přitahuje pozornost. Chemex CM-6A 6 zaujal svým krásným designem a kvalitou zpracování. Uživatelé navíc udávají, že káva, kterou v něm připravili, chutná opravdu výborně.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Skleněný chemex představuje unikátní kousek ve sbírce každého nadšeného milovníka kávy. U manuálního typu překapávače patří mezi rozhodující faktory materiál, objem nádoby a kvalita provedení. To vše splňuje tento kousek na výbornou. Za nevýhodu lze považovat papírové filtry. U mnoha manuálních překapávačů totiž najdete plastové filtry, které jsou v mnoha ohledech lepším řešením.
Závěrečné shrnutí
Chemex CM-6A 6 lze doporučit každému, kdo si chce přípravu kávy opravdu užít a povýšit ji na rituál. Z hlediska vlastností mu není co vytknout, jen je potřeba myslet na výběr skutečně kvalitních filtrů, které nijak nezhorší chuť kávy. Pokud hledáte manuální překapávač se zabudovaným filtrem, mohl by vás zaujmout Hario Cafeor CFO-2B. Je ale podstatně menší a připravíte v něm pouze 2 šálky kávy.
Hario Cafeor CFO-2B
- Kvalitní materiál
- Odolný kovový filtr
- Snadná příprava
- Zajímavý japonský design
- Jen na malý objem kávy
- Nevhodný na cesty
Překapávač japonského výrobce Hario patří mezi manuální modely, konkrétně se jedná o vylepšenou V60. Pevný nerezový dripper slouží právě jako náhrada klasického filtru. Samotný dripper dokonale padne na skleněnou karafu o objemu 0,3 l. Hodí se hlavně pro jednotlivce nebo pár, protože v něm uvaříte přibližně 2 šálky kávy. Příprava kávy v tomto typu překapávače je velmi snadná a zvládne ji i začátečník.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Uživatelé hodnotí Hario Cafeor CFO-2B jako kvalitní dripper. Nejvíce oceňují to, že není potřeba používat papírové filtry. Překapávač je snadný na použití a dá v něm připravit opravdu dobře chutnající káva.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Hario Cafeor CFO-2B patří mezi jedny z nejlepších manuálních překapávačů na trhu. Do karet mu hraje kvalitní materiál a kovový filtr, který ho činí jedinečným. Papírové filtry jsou totiž u většiny manuálních překapávačů zcela běžnou normou.
Závěrečné shrnutí
Tento kousek se hodí zejména pro jednotlivce či pro pár, kteří preferují při manuální přípravě kávy rychlost. Je potřeba vyzdvihnout kovový filtr, díky kterému má pomalu překapávaná káva jedinečnou chuť. Pokud se poohlížíte po modelu pro větší domácnost, mohl by vás zaujmout Chemex CM-6A 6. Ten ale vyžaduje určitou dávku zkušeností. Nevýhodou jsou papírové filtry.
Hario Dripper V60-02
- Lehký a skladný
- Vhodný pro cestovatele
- Nízká pořizovací cena
- Lze mýt v myčce
- Plast časem zkřehne
- Jen na malé množství kávy
- Vyžaduje opatrné zacházení
V60 od značky Hario patří mezi nejlevnější a nejskladnější překapávače na trhu. Jako hlavní výhody tohoto modelu můžeme zmínit nízkou pořizovací cenu, snadnou údržbu a praktické rozměry. Protože je velice lehký, bývá velmi oblíbený u cestovatelů, kteří si díky němu mohou připravit svou oblíbenou kávu kdekoliv na světě.
Je vyroben z poměrně odolného plastu, který vydrží i mytí v myčce. I tak je ale třeba zachovat při manipulaci obezřetnost. S kapacitou 0,48 l připravíte přibližně 3 šálky kávy, je tedy vhodný do menší domácnosti. Káva se filtruje přes papírové filtry, které nejsou součástí balení a musí se dokoupit zvlášť.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Překapávač Hario uživatelé hodnotí jako velmi praktický a kvalitní produkt. Oceňují jeho skladnost a nenáročnou přípravu kávy. Většině se zamlouvá plastový materiál, který na rozdíl od keramiky udrží kávu déle teplou. Jiní zmiňují plast jako hlavní problém, protože má tendenci po několika letech popraskat.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Hario Dripper V60-02 je velice jednoduchý překapávač, ve kterém zvládne připravit kávu i člověk, který nemá s vařením kávy žádné zkušenosti. Pochvalu si zaslouží zejména za svou skladnost. Výrobce by ještě mohl zapracovat na možnostech filtrace, aby uživatelé nemuseli přikupovat papírové filtry.
Závěrečné shrnutí
Překapávač Hario představuje skvělou volbu pro lidi, kteří často cestují, ale rádi si připraví svůj denní šálek kávy sami. Pokud ho pořizujete do domácnosti, mějte na paměti, že početnou návštěvu s ním neobsloužíte. Pro takové případy si můžete pořídit větší Chemex CM-6A 6, ve kterém lze najednou připravit až 6 šálků.
Hario Dripper V60-01 Ceramic White
- Cenově dostupný
- Odolný materiál
- Velmi oblíbený
- Bez filtrů v balení
- Časově náročnější příprava
- Na menší objem kávy
Hario Dripper V60-01 Ceramic White je keramická varianta dripperu, což je oproti plastovému méně obvyklé provedení. Mezi uživateli je velice oblíbený, a to nejen díky výborné odolnosti (nespadne-li na zem), ale i kvůli estetickému hledisku. Co se týče kapacity, patří mezi ty nejmenší manuální překapávače. Připravíte v něm maximálně 300 ml kávy, což jsou přibližně 2 šálky.
Dripper je určen k použití s papírovými filtry, které ovšem nejsou součástí balení. U ručních překapávačů je ale typické, že si musíte zásobu filtrů zakoupit zvlášť.
Jak vybrat překapávač kávy
Ačkoliv zažíváme v dnešní době boom nejrůznějších moderních kávovarů, mnoho lidí nedá dopustit na tradiční filtrovanou kávu z překapávače. Výběru tohoto zařízení se budeme věnovat v níže uvedených kapitolách. Dozvíte se:
- Specifika filtrované kávy – káva připravená filtrací je řidší, slabší a chuťově jemnější. Nehrozí u ní přepálení a díky delší době louhování disponuje širším spektrem chutí.
- Proč koupit překapávač kávy – v kvalitním překapávači si připravíte jemnou a chuťově zajímavou kávu, která bude vyhovovat lidem preferujícím slabší kávu. Zároveň vám umožní připravit velký objem nápoje, který vydrží i několik hodin teplý díky speciální plotýnce.
- Nevýhody překapávačů kávy – příprava kávy v tomto zařízení je trochu složitější v porovnání třeba s kávovarem. Musíte hodně dbát na čistotu a používat kvalitní filtry, jinak se to negativně promítne do chuti kávy.
- Typy překapávačů kávy – vyberte si podle toho, zda je vám milejší trénovat se v baristickém umění, nebo chcete ušetřit čas a mít kávu připravenou bez námahy. Manuální překapávače vyžadují čas a zkušenosti, elektrické odvedou práci za vás.
- Výběr podle umístění – naprostá většina překapávačů je volně stojících. Varianty k zabudování do kuchyňské linky nejsou obvyklé, ale někomu se mohou do kuchyně hodit jako doplněk k dalším vestavným spotřebičům.
- Důležité parametry – co se týče technických parametrů, měl by vás zajímat hlavně objem konvice. Ten určuje, pro kolik osob najednou připravíte kávu. Zajímejte se také o kvalitu a provedení filtrů, spotřebu energie a design konvice, protože ji budete mít často na očích.
- Funkce – moderní překapávače překonávají své předchůdce v nabídce funkcí. Užitečný je například časovač, Anti-Drip systém nebo plotýnka, která udrží kávu po určitý čas příjemně teplou.
- Ceny – pořizovací cena se odvíjí od typu překapávače a objemu. Nejlevnější manuální modely začínají na cca 300 Kč. Většina zákazníků vybírá v rozmezí 700–1 500 Kč.
- Příprava filtrované kávy – do překapávače patří pouze mletá káva, ideální je světle pražená. Nezapomínejte pečlivě omývat filtr nebo je měnit (u papírové varianty).
Pokud hledáte také kávu do překapávače, doporučujeme naše srovnání káv. Káva do překapávače musí být navíc správně namletá, s čímž vám pomůže kvalitní mlýnek na kávu.
Specifika filtrované kávy
Překapávače kávy jsou vhodné pro všechny milovníky kofeinu, kteří preferují větší a zároveň slabší porci kávy. Co se obsahu kofeinu týče, při přepočtení na stejný objem kávy obsahuje porce espressa několikanásobné množství této povzbuzující látky. Protože se však espresso podává v porcích o zhruba 30 ml, zatímco filtrovaná káva v objemu 200–240 ml, objednáním šálku překapané kávy ve výsledku získáte větší množství kofeinu.
Zatímco při přípravě espressa je důležitým parametrem tlak, překapávaná káva si vystačí s působením gravitace. Zatímco espresso má hutnější olejovitou konzistenci korunovanou světlou cremou (kávovou pěnou vytvořenou na povrchu), překapávaná káva je řidší, konzistentnější a bez cremy. Množství obsažených olejů závisí na materiálu filtru.
Filtrovaná káva se nezalévá vroucí vodou, tudíž se káva nepřepaluje (výjimku představuje moka konvička). Protože káva se louhuje déle, stihne se v ní rozvinout širší spektrum chuťových profilů. Proto je také filtrovaná káva oblíbená u mnoha nadšených degustátorů. Zatímco espresso je často nahořklé a plné čokoládových či oříškových tónů, v kávových směsích určených k filtraci mnohem častěji najdete také ovocné či karamelové aroma.
Proč koupit překapávač kávy
Překapávač kávy může představovat ideální volbu pro milovníky kávy hned z několika důvodů:
- Jemnější a sladší káva – káva připravená v překapávači má podstatně jemnější chuť na rozdíl od kávy připravené v kávovaru. Může tudíž vyhovovat lidem, kteří úplně neholdují silné nahořklé kávě.
- Velké množství kávy naráz – překapávač kávy je jediným zařízením na vaření kávy, ve kterém můžete připravit až 12 šálků naráz.
- Stále teplý nápoj – elektrické překapávače kávy disponují plotýnkou, která udržuje připravenou kávu stále příjemně teplou. Teplotu dokáže udržovat až několik hodin.
Nevýhody překapávačů kávy
Ačkoliv se najde hodně lidí, kteří nedají na kávu z překapávače dopustit, mají i tyto přístroje své slabší stránky:
- Filtry významně ovlivňují chuť – proto je nutné volit co nejkvalitnější, ideálně permanentní. Po každém použití je nutné filtr důkladně omýt.
- Složitější příprava – oproti kávovarům se musíte u manuálního překapávače držet poměrně hodně zásad, pokud chcete mít skutečně chutnou kávu. Je nutno dodržet čistotu filtrů i překapávače, používat správně namletou kávu a vyvarovat se použití vroucí vody.
Typy překapávačů kávy
Překapávací kávovary se dají rozdělit na dva základní druhy:
- Manuální – fungují na principu gravitace, cenově dostupnější řešení, ale nutno zvládnout správnou techniku, mezi poddruhy patří chemex, V60, kalita a clever dripper.
- Elektrické – uvaří kávu za vás, vhodné na přípravu více porcí, obsluha je snadná a rychlá, ale jsou dražší.
Záleží na vašich preferencích, financích, které jste do překapávače ochotni investovat a také na tom, jak často budete produkt využívat. Každý typ překapávače také vyžaduje jinou hrubost mleté kávy, což je pro výslednou chuť nápoje velmi důležité.
Typ překapávače | Doporučená hrubost mletí |
Elektrický překapávač | Velmi hrubé |
V60 | Střední |
Kalita | Hrubé |
Chemex | Hrubé |
Chytráček | Střední |
Manuální překapávač kávy
Manuální kávovary fungují pouze za pomoci fyzikálních zákonů. V praxi to znamená, že do manuálního překapávače nalijete horkou vodu o teplotě 93 °C. Když všechna voda proteče přes filtr naplněný mletou kávou, je nápoj hotov a může se podávat. Výhodou je příznivá cena těchto produktů. Není divu – manuální překapávač je velmi jednoduchý. K ceně ale musíte ještě připočítat částku za filtry (většinou papírové), které je nutné dokupovat.
Jedná se o velmi oblíbené domácí přístroje, káva z nich je dostání i ve spoustě kaváren. Barista ale většinou připravuje každou porci kávy zvlášť, což jeho práci zpomaluje. Ve větších provozech se proto častěji v nabídce objevuje batch brew, tedy káva připravená v elektrickém překapávači.
V domácích podmínkách vyžadují manuální kávovary kapku zkušeností ke zvládnutí správné techniky. Rozhodně tedy nejsou vhodnou investicí pro ty, kteří se o kávu prakticky nezajímají a chtějí svůj nápoj získat snadno a bez práce. Mezi základní typy manuálních překapávačů patří V60, chemex nebo „chytráček”.
V60
Jméno nejrozšířenějšího manuálního překapávače vychází z jeho vzhledu – má tvar písmene V, přičemž nožky svírají úhel 60 °. Na dně trychtýře se nachází díra, kterou káva protéká do přistavené konvičky. Na trhu seženete modely různých barev i velikostí. Výrobním materiálem je často plast (tyto modely jsou praktické a velmi levné), sklo, porcelán či kov.
Kalita Wave
Vypadá podobně jako V60, hlavní rozdíl spočívá v řešení dna. Kalita má dno ploché, namísto jedné velké dírky jsou v něm rozmístěny tři menší. Díky tomu probíhá louhování rovnoměrněji, což z kality dělá ideální překapávač pro kávové začátečníky. Seženete dvě různé velikosti, materiál tvoří kov, sklo nebo porcelán.
Chemex
Chemex vypadá jako velice elegantní skleněná váza opásaná dřevěným držátkem. Filtry, které se do něj používají, jsou o něco pevnější. Výsledkem je jemnější a čistější překapávaná káva, která obsahuje menší množství kávových olejů. Mezi manuálními překapávači patří mezi nejdražší. Levněji totiž pořídíte i některé elektrické překapávače.
Clever dripper
Jeho název je u nás počeštěn jako „chytráček“. Vypadá podobně jako V60, odlišuje jej však zabudovaný ventil. Ten se otevře po položení chytráčku na konvici či hrnek. Káva se nejprve několik minut louhuje, než se nechá překapat. Během louhování můžete kávu jemně promíchat, čímž docílíte rovnoměrnější extrakce.
Elektrický překapávač kávy
Do elektrického překapávače nemusíte nalévat horkou vodu. Tento přístroj si ji totiž dokáže ohřát sám. Stačí nalít studenou vodu, ta se ohřeje, následně prokape přes kávu a filtr do konvice a nápoj je hotov. Většina elektrických kávovarů se stará o to, aby byla hotová káva neustále horká a vy si ji tak mohli nalít v ideální teplotě i několik hodin po její přípravě.
S elektrickým překapávačem připravíte větší množství kávy a nemusíte po každé porci měnit filtr. Mezi jeho nevýhody patří vyšší pořizovací cena a spotřeba elektřiny (ve srovnání s domácím kávovarem na espresso jde však stále o poměrně nízkou investici). Elektrická varianta je vhodná pro ty, kteří si své kávové potěšení dopřávají několikrát denně ve větším množství, nebo připravují kávu pro větší počet lidí.
Ve srovnání s manuálními modely je obsluha elektrických snadnější a výsledky vyváženější. Chuť kávy totiž ovlivňuje hrubost mletí, rychlost lití vody i rovnoměrnost extrakce. Pokud vás učení se správné technice neláká, nejlépe uděláte, když si pořídíte přístroj elektrický, který si s ní poradí za vás. Elektrické překapávače nabízí mnoho výrobců a jejich parametry jsou rozdílné. Proto se bude zbytek článku vztahovat výlučně k těmto přístrojům.
Výběr podle umístění
Stejně jako tomu je u jiných domácích spotřebičů, i překapávače kávy se vyrábí jako:
- Volně stojící – převažující varianta na trhu, často zajímavý design, dá se s nimi i cestovat.
- Vestavné – ušetří místo, mají různé funkce, na trhu se s nimi ale moc často nesetkáte.
Volně stojící překapávač
Volně stojící překapávače mívají obvykle velice zajímavý design. Takový přístroj zaujme na první pohled a může se stát zajímavým doplňkem vaší kuchyně. Volně stojící překapávač se dá lehce přenášet z místa na místo. Můžete s ním dokonce i cestovat.
Vestavný překapávač
Výhodou těchto kávovarů je možnost zabudování do kuchyňské linky. Ušetříte tak místo na pracovní ploše, což jistě ocení nejedna hospodyňka. Tyto přístroje bývají obvykle vybavené lepšími funkcemi a zároveň mívají i lepší výkon. Na trhu ale zatím představují malou skupinu a jejich kvality jsou vykoupeny vyšší cenou.
Důležité parametry
Při výběru překapávače kávy není nutné zohledňovat vysoký počet parametrů. Záleží především na těchto:
- Objem – měl by se odvíjet od počtu osob, pro které budete kávu připravovat. Nejčastěji se pohybuje mezi 0,75–1,5 l.
- Filtry – rozhodujícím faktorem pro výslednou chuť kávy je volba kvalitního filtru. Vybírat můžete z papírových, plastových i bavlněných.
- Příkon – ovlivňuje rychlost ohřevu vody, přičemž platí, že čím vyšší, tím rychlejší. U většiny modelů se pohybuje mezi 350–1 200 W.
- Design – k dostání jsou moderní i retro varianty, záleží na vás, co se vám líbí. Z hlediska praktičnosti je asi nejlepší volit stříbrný povrch, na kterém není vidět každý otisk.
Objem
Nespornou výhodou překapávačů je, že s nimi připravíte velké množství kávy. Na trhu seženete konvice o objemech:
- 0,16–0,3 l – nejmenší manuální překapávače, jde o cestovní varianty.
- 0,3–0,75 l – ideální na přípravu kávy pro 2 osoby.
- 0,75–1,5 l – pomyslný zlatý střed, vystačí na cca 5–12 šálků.
- Nad 1,5 l – největší konvice mohou mít kapacitu až na 15 šálků.
Pokud chystáte kávu pro početnou domácnost, vyplatí se vybrat produkt s větším objemem. Pro jednotlivce si vystačíte s menší konvicí. Pokud však pijete kávu několikrát denně a nepotřebujete ji nutně čerstvou, můžete si i jako jednotlivec pořídit větší kávovar s funkcí udržování teploty nápoje.
Filtry
Na chuť a kvalitu kávy má nemalý vliv také filtr, přes který kávu filtrujete. Proto je vhodné vybrat kvalitnější filtry i za tu cenu, že si budete muset trochu připlatit.
- Papírový filtr – slouží k jednorázovému použití. Vyrábí se bělené či nebělené, přičemž první jmenované jsou považovány za lepší. Pokud je filtr nekvalitní nebo ho zapomenete propláchnout, může negativně ovlivnit chuť kávy.
- Permanentní filtr – je vyroben z plastu. Jak tomu již jeho název napovídá, je omyvatelný a lze jej použít vícekrát. Opakované používání nemá na chuť kávy žádný negativní vliv. Je sice o něco dražší než papírová varianta, při dlouhodobém a častém používání se však vyplatí.
- Bavlněný filtr – bavlna je podstatně jemnější než papír nebo plast, proto s ní trvá filtrace o něco déle. Dokáže ale propustit větší množství kávových olejů, díky čemuž získá překapávaná káva jedinečnou chuť.
Příkon
Tento parametr logicky řešíte jen u elektrických překapávačů. Čím větší příkon, tím má překapávač vyšší spotřebu elektřiny a jeho provoz je dražší. Zejména starší přístroje mívají spotřebu vyšší, proto se jejich používání prodraží. Na druhou stranu na příkonu závisí doba ohřevu vody. Čím větší příkon, tím je voda rychleji ohřátá. Příkon modernějších překapávačů se pohybuje v rozmezí 350–1 200 W.
Přestože se kávovar používá vždy jen v krátkém časovém úseku, většina domácností ho má zapojený do zásuvky neustále. Chcete-li trochu ušetřit, vypojte ho ze zásuvky pokaždé, když dokončíte přípravu nápoje a vypijete všechnu kávu z konvice.
Design
Design sice neovlivní funkci přístroje a chuť kávy, přesto může hrát při výběru důležitou roli. Protože je kávovar stále na očích, je dobré zvolit takový, který bude ladit s interiérem kuchyně. Výrobci uvádí na trh moderní i retro designy s povrchem lesklým či matným. Narazíte také na bezpočet barevných variací.
Obecně by se dalo říci, že je výhodnější vybrat takový výrobek, na kterém není vidět každá nečistota a prach. Například černé matné povrchy jsou náchylnější k nečistotám a otisk prstu je na nich okamžitě znát. Totéž platí pro skleněné konvice. Oproti tomu stříbrný povrch skryje i menší množství prachu. Ve výsledku ale záleží především na vašem vkusu a stylu domácnosti.
Funkce
Některé elektrické překapávače nabízí doplňkové funkce, díky kterým bude jejich používání ještě příjemnější.
- Udržení teploty kávy – díky této funkci zůstane uvařená káva teplá i několik hodin po její přípravě. Větší porci kávy si tak můžete i jako jednotlivec vypít v průběhu dne. A hlavně už se nemusíte zdržovat přípravou čerstvého nápoje.
- Termoska – pokud je káva překapávaná do integrované termosky, zůstává teplá ještě několik hodin po jejím uvaření, aniž by ji kávovar jakkoliv ohříval.
- Anti-Drip systém – pokud z kávovaru vyndáte konvici, může se stát, že z ní bude tekutina odkapávat. Tomu zamezí právě Anti-Drip systém. Někdy bývá uveden jako funkce Drip-Stop.
- Míchací tryska – zaručuje perfektní rozptýlení aromatu v nápoji.
- Časovač – chcete se ráno probudit a dojít do kuchyně, kde na vás bude čekat teplá a čerstvě uvařená káva? Pak si vyberte kávovar s časovačem, na kterém nastavíte čas, kdy má kávu připravit. O zbytek se už přístroj postará sám.
- Ochrana proti přehřátí – bezpečnostní pojistka zajistí, že se kávovar nepřehřeje.
- Automatické vypnutí – pokud nějakou dobu kávovar nepoužíváte, sám se vypne. Tato funkce pomáhá s ušetřením energie.
- Automatické odvápnění – funkce, která automaticky odstraňuje vodní kámen.
- Integrovaný mlýnek – některé dražší modely si dokážou namlít kávu samy. Mlýnek by měl disponovat výběrem z několika stupňů mletí.
Ceny
Nejlevnější překapávače seženete za pár stovek, cena těch dražších se může vyšplhat na několik tisíc. Od pořizovací ceny se odvíjí kvalita přístroje, velikost konvice, materiál, příkon i design. Levné překapávače často bývají méně kvalitní a nevydrží tak dlouho jako dražší výrobky. Na druhou stranu to nemusí znamenat, že nejdražší výrobek je zaručeně ten nejlepší.
Pokud nevíte, v jakých cenových relacích se překapávače kávy pohybují, napoví vám následující kategorie.
Do 700 Kč
Nejlevnější překapávače kávy seženete již kolem 300 Kč. Většinou se jedná o manuální překapávače. V této cenové kategorii se dají najít také obyčejnější elektrické přístroje. Obvykle mají nižší příkon a malý objem konvice. Jsou tedy vhodné na občasné používání.
Od 700 do 1 500 Kč
Pro méně náročné uživatele, kteří si chtějí pořídit překapávač kávy, je tato kategorie. V této cenové relaci najdete překapávače kávy, které jsou vybaveny některými doplňkovými funkcemi, jako například časovačem. Bývají na tom lépe i s objemem konvice. Kávovar se tak hodí i pro početnější domácnost.
Od 1 500 do 3 000 Kč
Kvalitnější kávovary naleznete v této cenové relaci. Jde o výrobky s velkým množstvím doplňkových funkcí, větším objemem a dobrým příkonem. Většinou se jedná o designově povedené kousky. Pokud hledáte kvalitní spotřebič, který se ve vaší kuchyni bude hezky vyjímat a vydrží vám spoustu let, pak sáhněte po výrobku v této cenové skupině.
Nad 3 000 Kč
Na trhu najdete i modely, jejich pořizovací cena přesahuje 3 000 korun. Často jde o profesionální překapávače, které se používají i v menších kavárnách nebo restauracích. Cena překapávače kávy se může vyšplhat až na 10 000 korun. Takové výrobky jsou ovšem pro běžnou domácnost zbytečně drahé.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí |
Do 700 Kč | Manuální překapávače, menší objem | Elektrické přístroje jen občas, funkce nejsou silnou stránkou |
Od 700 do 1 500 Kč | Manuální i elektrické překapávače, jsou na tom lépe co se týče objemu | Objem nad 2 l, pokročilé funkce |
Od 1 500 do 3 000 Kč | Výborně vybavené kousky, zajímavý design, velký objem | Profesionální překapávače |
Nad 3 000 Kč | Profesionální překapávače | Manuální překapávače a cestovní varianty |
Příprava filtrované kávy
Manuální překapávače vyžadují pečlivější přístup. Bohužel, popis pro každou metodu zvlášť dalece přesahuje rozsah tohoto článku. Pokud by vás některá z manuálních metod zaujala, doporučujeme propátrat internetové stránky spojené přímo s kávovou tématikou.
Pokud jste odhodláni pořídit si překapávač elektrický, práce budete mít polovic. Přesto je třeba zmínit několik obecných zásad.
- Do překapávače se dává mletá káva. Její hrubost by měla připomínat hrubý přírodní cukr, je tedy o něco hrubší než káva na espresso.
- Vhodnější je světle pražená káva, ve které více vynikne aromatizovaná chuť a není tolik hořká.
- Kávu je potřeba dát do zásobníku čerstvou před každou přípravou.
- Na přípravu jednoho litru nápoje potřebujete přibližně 60 gramů kávy.
- Plastový filtr vždy důkladně umyjte.
- U papírové varianty použijte vždy nový filtr na přípravu další kávy.
Nejčastější chyby při přípravě
Pokud s přípravou filtrované kávy začínáte, možná by se vám mohlo hodit malé varování před nejčastějšími chybami, kterých se začátečníci někdy dopouštějí – ať už se jedná o manuální, nebo elektrické překapávače.
- Nepropláchnutí papírového filtru – filtr je nutné propláchnout horkou vodou ještě předtím, než do něj nasypete kávu. Zbavíte jej tak papírové chuti, která by se negativně promítla ve výsledném nápoji.
- Použití vařící vody – této chyby se často dopouští uživatelé manuálních překapávačů a rychlovarných konvic, u kterých se potřeba vodu nejprve uvařit. Vařící voda kávu v překapávači spálí, což poté pocítíte na její nepříjemně hořké chuti. Ideální teplota vody se pohybuje kolem 93 °C, někteří odborníci doporučují ještě nižší.
- Dlouhá či krátká doba extrakce – je velmi užitečné alespoň přibližně kontrolovat, jak dlouho trvá, než voda přes filtr překape. Jedná se totiž o hlavní indikátor nesprávně namleté kávy.
- Špatná hrubost mletí – pokud bude káva namletá příliš najemno, voda se přes bude filtrovat dlouho a nápoj pak může chutnat trochu hořce. Pokud bude naopak příliš hrubá, filtrování bude příliš rychlé a nápoj zůstane vodnatý a bez chuti.
Časté dotazy k překapávačům kávy
Použité a další zajímavé zdroje
DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.
https://perfectdailygrind.com/2017/07/espresso-vs-filter-whats-the-difference/
PTÁČEK, Dominik. Význam a místo kávy v nápojové gastronomii [online]. Brno, 2018 [cit. 2022-12-06]. Dostupné z: https://theses.cz/id/23hu1n/Ptacek_Dominik_BP_2018.pdf. Bakalářská práce. Vysoká škola obchodní a hotelová s.r.o., Katedra gastronomie. Vedoucí práce Pavla Burešová.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Rozhoduji se mezi chemexem a chytráčkem, ale nemám ani s jedním překapávačem zkušenosti. Jsou mezi nimi nějaké významnější rozdíly?
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký typ filtru je do překapávače kávy nejlepší. Byla jsem zvyklá na obyčejné papírové filtry (takové ty hnědé), ale je pravda, že ta chuť kávy občas pokulhávala. Nevadí mi, když je kafe trochu hořké, ale zase v něm nechci cítit pachuť. Myslíte, že se vyplatí investovat do plastového filtru? Děkuji předem, Řezníčková.