Jak vybrat překapávač kávy
Překapávače kávy se řadí mezi jednoduché spotřebiče a jejich ovládání tudíž není nic složitého. Zaměřte se v první řadě na výběr vhodného typu. Někdo dává přednost manuální přípravě kávy, jinému je milejší elektrický překapávač, který šetří čas. Z technických parametrů neopomeňte objem konvice a příkon. U moderních překapávačů příkon obvykle nepřesahuje 1 200 W. I tak se jedná o velmi nízkou hodnotu v porovnání se staršími přístroji.
Dalším důležitým krokem je výběr filtrů. Existují v papírové, plastové i bavlněné verzi, přičemž každá varianta má svá specifika. Dejte pozor na jejich kvalitu – zejména nekvalitní papírové filtry dokáží negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Milovníci kávy určitě ocení praktické funkce, které sice nejsou pro přípravu překapávané kávy nezbytně nutné, ale zvyšují uživatelský komfort. Řeč je o funkci udržení teploty kávy, Anti-drip systému či časovači. Všechny tyto vychytávky přidávají přístroji na hodnotě, což se ve výsledku promítne do vyšší pořizovací ceny. I ten nejdražší překapávač je ale ekonomičtější volbou, než klasický kávovar. Pokud hledáte také kávu do kávovaru, doporučujeme naše srovnání káv.
Jak vybrat překapávač kávy stručně:
- Typ překapávače – vyberte si podle toho, zda je vám milejší trénovat se v baristickém umění, nebo chcete ušetřit čas a mít kávu připravenou bez námahy. Manuální překapávače vyžadují čas a zkušenosti, elektrické odvedou práci za vás.
- Důležité parametry – co se týče technických parametrů, měl by vás zajímat hlavně objem konvice. Ten určuje, pro kolik osob najednou připravíte kávu. Spotřeba energie nebývá u moderních přístrojů příliš vysoká.
- Kvalita filtrů – rozhodujícím faktorem pro výslednou chuť kávy je volba kvalitního filtru. Vybírat můžete z papírových, plastových i bavlněných.
- Funkce a cena – moderní překapávače překonávají své předchůdce v nabídce funkcí. Užitečný je například časovač nebo plotýnka, která udrží kávu po určitý čas příjemně teplou. Je ale třeba mít na paměti, že čím více funkcí, tím se výsledná pořizovací cena zvyšuje.
Specifika filtrované kávy
Překapávače kávy jsou vhodné pro všechny milovníky kofeinu, kteří preferují větší a zároveň slabší porci kávy. Co se obsahu kofeinu týče, při přepočtení na stejný objem kávy obsahuje porce espressa několikanásobné množství této povzbuzující látky. Protože se však espresso podává v porcích o zhruba 30 ml, zatímco filtrovaná káva v objemu 200 až 240 ml, objednáním šálku překapané kávy ve výsledku získáte větší množství kofeinu.
Zatímco při přípravě espressa je důležitým parametrem tlak, překapávaná káva si vystačí s působením gravitace. Zatímco espresso má hutnější olejovitou konzistenci korunovanou světlou cremou (kávovou pěnou vytvořenou na povrchu), překapávaná káva je řidší, konzistentnější a bez cremy. Množství obsažených olejů závisí na materiálu filtru.
Filtrovaná káva se nezalévá vroucí vodou, tudíž se káva nepřepaluje (výjimku představuje moka konvička). Protože káva se louhuje déle, stihne se v ní rozvinout širší spektrum chuťových profilů. Proto je také filtrovaná káva oblíbená u mnoha nadšených degustátorů. Zatímco espresso je často nahořklé a plné čokoládových či oříškových tónů, v kávových směsích určených k filtraci mnohem častěji najdete také ovocné či karamelové aroma.

Typy překapávačů kávy
Překapávací kávovary se dají rozdělit na dva základní druhy: manuální a elektrické. Záleží na vašich preferencích, financích, které jste do překapávače ochotni investovat a také na tom, jak často budete produkt využívat. Každý typ překapávače také vyžaduje jinou hrubost mleté kávy, což je pro výslednou chuť nápoje velmi důležité.
Typ překapávače |
Doporučená hrubost mletí |
Elektrický překapávač |
Velmi hrubé |
V60 |
Střední |
Kalita |
Hrubé |
Chemex |
Hrubé |
Chytráček |
Střední |
Manuální překapávač kávy
Manuální kávovary fungují pouze za pomoci fyzikálních zákonů. V praxi to znamená, že do manuálního překapávače nalijete horkou vodu o teplotě 93 °C. Když všechna voda proteče přes filtr naplněný mletou kávou, je nápoj hotov a může se podávat. Výhodou je příznivá cena těchto produktů. Není divu – manuální překapávač je velmi jednoduchý. K ceně ale musíte ještě připočítat částku za filtry (většinou papírové), které je nutné dokupovat.
Jedná se o velmi oblíbené domácí přístroje, káva z nich je dostání i ve spoustě kaváren. Barista ale většinou připravuje každou porci kávy zvlášť, což jeho práci zpomaluje. Ve větších provozech se proto častěji v nabídce objevuje batch brew, tedy káva připravená v elektrickém překapávači.
V domácích podmínkách vyžadují manuální kávovary kapku zkušeností ke zvládnutí správné techniky. Rozhodně tedy nejsou vhodnou investicí pro ty, kteří se o kávu prakticky nezajímají a chtějí svůj nápoj získat snadno a bez práce. Mezi základní typy manuálních překapávačů patří V60, chemex nebo “chytráček”.
V60
Jméno nejrozšířenějšího manuálního překapávače vychází z jeho vzhledu – má tvar písmene V, přičemž nožky svírají úhel 60°. Na dně trychtýře se nachází díra, kterou káva protéká do přistavené konvičky. Na trhu seženete modely různých barev i velikostí. Výrobním materiálem je často plast (tyto modely jsou praktické a velmi levné), sklo, porcelán či kov.
Kalita Wave
Vypadá podobně jako V60, hlavní rozdíl spočívá v řešení dna. Kalita má dno ploché, namísto jedné velké dírky jsou v něm rozmístěny tři menší. Díky tomu probíhá louhování rovnoměrněji, což z Kality dělá ideální překapávač pro kávové začátečníky. Seženete dvě různé velikosti, materiál tvoří kov, sklo nebo porcelán.
Chemex
Chemex vypadá jako velice elegantní skleněná váza opásaná dřevěným držátkem. Filtry, které se do něj používají, jsou o něco pevnější. Výsledkem je jemnější a čistější překapávaná káva, která obsahuje menší množství kávových olejů. Mezi manuálními překapávači patří mezi nejdražší. Levněji totiž pořídíte i některé elektrické překapávače.
Clever dripper
Jeho název je u nás počeštěn jako „chytráček“. Vypadá podobně jako V60, odlišuje jej však zabudovaný ventil. Ten se otevře po položení chytráčku na konvici či hrnek. Káva se nejprve několik minut louhuje, než se nechá překapat. Během louhování můžete kávu jemně promíchat, čímž docílíte rovnoměrnější extrakce.
Elektrický překapávač kávy
Do elektrického překapávače nemusíte nalévat horkou vodu. Tento přístroj si ji totiž dokáže ohřát sám. Stačí nalít studenou vodu, ta se ohřeje, následně prokape přes kávu a filtr do konvice a nápoj je hotov. Většina elektrických kávovarů se stará o to, aby byla hotová káva neustále horká a vy si ji tak mohli nalít v ideální teplotě i několik hodin po její přípravě.
S elektrickým překapávačem připravíte větší množství kávy a nemusíte po každé porci měnit filtr. Mezi jeho nevýhody patří vyšší pořizovací cena a spotřeba elektřiny (ve srovnání s domácím kávovarem na espresso jde však stále o poměrně nízkou investici). Elektrická varianta je vhodná pro ty, kteří si své kávové potěšení dopřávají několikrát denně ve větším množství, nebo připravují kávu pro větší počet lidí.
Ve srovnání s manuálními modely je obsluha elektrických snadnější a výsledky vyváženější. Chuť kávy totiž ovlivňuje hrubost mletí, rychlost lití vody i rovnoměrnost extrakce. Pokud vás učení se správné technice neláká, nejlépe uděláte, když si pořídíte přístroj elektrický, který si s ní poradí za vás. Elektrické překapávače nabízí mnoho výrobců a jejich parametry jsou rozdílné. Proto se bude zbytek článku vztahovat výlučně k těmto přístrojům.

Objem
Nespornou výhodou elektrických překapávačů je, že s nimi připravíte velké množství kávy. Na trhu seženete konvice o objemu 0,75 až 2 litry. Pokud chystáte kávu pro početnou domácnost, vyplatí se vybrat produkt s větším objemem. Pro jednotlivce si vystačíte s menší konvicí. Pokud však pijete kávu několikrát denně a nepotřebujete ji nutně čerstvou, můžete si i jako jednotlivec pořídit větší kávovar s funkcí udržování teploty nápoje.
Filtry
Na chuť a kvalitu kávy má nemalý vliv také filtr, přes který kávu filtrujete. Proto je vhodné vybrat kvalitnější filtry i za tu cenu, že si budete muset trochu připlatit.
- Papírový filtr – slouží k jednorázovému použití. Vyrábí se bělené či nebělené, přičemž první jmenované jsou považovány za lepší. Pokud je filtr nekvalitní nebo ho zapomenete propláchnout, může negativně ovlivnit chuť kávy.
- Permanentní filtr – je vyroben z plastu. Jak tomu již jeho název napovídá, je omyvatelný a lze jej použít vícekrát. Opakované používání nemá na chuť kávy žádný negativní vliv. Je sice o něco dražší než papírová varianta, při dlouhodobém a častém používání se však vyplatí.
- Bavlněný filtr – bavlna je podstatně jemnější než papír nebo plast, proto s ní trvá filtrace o něco déle. Dokáže ale propustit větší množství kávových olejů, díky čemuž získá překapávaná káva jedinečnou chuť.
Papírový filtr
Permanentní filtr
Bavlněný filtr
Příkon
Čím větší příkon, tím má překapávač vyšší spotřebu elektřiny a jeho provoz je dražší. Zejména starší přístroje mívají spotřebu vyšší, proto se jejich používání prodraží. Na druhou stranu na příkonu závisí doba ohřevu vody. Čím větší příkon, tím je voda rychleji ohřátá. Příkon modernějších kávovarů se pohybuje od 350 do 1 200 W.
Přestože se kávovar používá vždy jen v krátkém časovém úseku, většina domácností ho má zapojený do zásuvky neustále. Chcete-li trochu ušetřit, vypojte ho ze zásuvky pokaždé, když dokončíte přípravu nápoje a vypijete všechnu kávu z konvice.
Volně stojící vs. vestavný
Stejně jako tomu je u domácích spotřebičů, i překapávače kávy se vyrábí jako vestavné nebo volně stojící. Jde o to, která varianta vám více vyhovuje.
Volně stojící překapávač
Volně stojící překapávače mívají obvykle velice zajímavý design. Takový přístroj zaujme na první pohled a může se stát zajímavým doplňkem vaší kuchyně. Volně stojící překapávač se dá lehce přenášet z místa na místo. Můžete s ním dokonce i cestovat.
Vestavný překapávač
Výhodou těchto kávovarů je možnost zabudování do kuchyňské linky. Ušetříte tak místo na pracovní ploše, což jistě ocení nejedna hospodyňka. Tyto přístroje bývají obvykle vybavené lepšími funkcemi a zároveň mívají i lepší výkon. Na trhu ale zatím představují malou skupinu a jejich kvality jsou vykoupeny vyšší cenou.
Design
Design sice neovlivní funkci přístroje a chuť kávy, přesto může hrát při výběru důležitou roli. Protože je kávovar stále na očích, je dobré zvolit takový, který bude ladit s interiérem kuchyně. Výrobci uvádí na trh moderní i retro designy s povrchem lesklým či matným. Narazíte také na bezpočet barevných variací.
Obecně by se dalo říci, že je výhodnější vybrat takový výrobek, na kterém není vidět každá nečistota a prach. Například černé matné povrchy jsou náchylnější k nečistotám a otisk prstu je na nich okamžitě znát. Totéž platí pro skleněné konvice. Oproti tomu stříbrný povrch skryje i menší množství prachu. Ve výsledku ale záleží především na vašem vkusu a stylu domácnosti.
Funkce
Některé elektrické překapávače nabízí doplňkové funkce, díky kterým bude jejich používání ještě příjemnější.
- Udržení teploty kávy – díky této funkci zůstane uvařená káva teplá i několik hodin po její přípravě. Větší porci kávy si tak můžete i jako jednotlivec vypít v průběhu dne. A hlavně už se nemusíte zdržovat přípravou čerstvého nápoje.
- Termoska – pokud je káva překapávaná do integrované termosky, zůstává teplá ještě několik hodin po jejím uvaření, aniž by ji kávovar jakkoliv ohříval.
- Anti-Drip systém – pokud z kávovaru vyndáte konvici, může se stát, že z ní bude tekutina odkapávat. Tomu zamezí právě Anti-drip systém. Někdy bývá uveden jako funkce Drip-Stop.
- Míchací tryska – zaručuje perfektní rozptýlení aromatu v nápoji.
- Časovač – chcete se ráno probudit a dojít do kuchyně, kde na vás bude čekat teplá a čerstvě uvařená káva? Pak si vyberte kávovar s časovačem, na kterém nastavíte čas, kdy má kávu připravit. O zbytek se už přístroj postará sám.
- Ochrana proti přehřátí – bezpečnostní pojistka zajistí, že se kávovar nepřehřeje.
- Automatické vypnutí – pokud nějakou dobu kávovar nepoužíváte, sám se vypne. tato funkce pomáhá s ušetřením energie.
- Automatické odvápnění – funkce, která automaticky odstraňuje vodní kámen.
Cena
Nejlevnější překapávače seženete za pár stovek, cena těch dražších se může vyšplhat na několik tisíc. Od pořizovací ceny se odvíjí kvalita přístroje, velikost konvice, materiál, příkon i design. Levné překapávače často bývají méně kvalitní a nevydrží tak dlouho jako dražší výrobky. Na druhou stranu to nemusí znamenat, že nejdražší výrobek je zaručeně ten nejlepší.
Pokud nevíte, v jakých cenových relacích se překapávače kávy pohybují, napoví vám následující kategorie.
Do 700 Kč
Nejlevnější překapávače kávy seženete již kolem 300 korun. Většinou se jedná o manuální překapávače. V této cenové kategorii se dají najít také obyčejnější elektrické přístroje. Obvykle mají nižší příkon a malý objem konvice. Jsou tedy vhodné na občasné používání.
Od 700 do 1 500 Kč
Pro méně náročné uživatele, kteří si chtějí pořídit překapávač kávy, je tato kategorie. V této cenové relaci najdete překapávače kávy, které jsou vybaveny některými doplňkovými funkcemi, jako například časovačem. Bývají na tom lépe i s objemem konvice. Kávovar se tak hodí i pro početnější domácnost.
Od 1 500 do 3 000 Kč
Kvalitnější kávovary naleznete v této cenové relaci. Jde o výrobky s velkým množstvím doplňkových funkcí, větším objemem a dobrým příkonem. Většinou se jedná o designově povedené kousky. Pokud hledáte kvalitní spotřebič, který se ve vaší kuchyni bude hezky vyjímat a vydrží vám spoustu let, pak sáhněte po výrobku v této cenové skupině.
Nad 3 000 Kč
Na trhu najdete i modely, jejich pořizovací cena přesahuje 3 000 korun. Často jde o profesionální překapávače, které se používají i v menších kavárnách nebo restauracích. Cena překapávače kávy se může vyšplhat až na 10 000 korun. Takové výrobky jsou ovšem pro běžnou domácnost zbytečně drahé.
Princip přípravy překapávané kávy
Manuální překapávače vyžadují pečlivější přístup. Bohužel, popis pro každou metodu zvlášť dalece přesahuje rozsah tohoto článku. Pokud by vás některá z manuálních metod zaujala, doporučujeme propátrat internetové stránky spojené přímo s kávovou tématikou.
Pokud jste odhodláni pořídit si překapávač elektrický, práce budete mít polovic. Přesto je třeba zmínit několik obecných zásad.
- Do překapávače se dává mletá káva. Její hrubost by měla připomínat hrubý přírodní cukr, je tedy o něco hrubší než káva na espresso.
- Vhodnější je světle pražená káva, ve které více vynikne aromatizovaná chuť a není tolik hořká.
- Kávu je potřeba dát do zásobníku čerstvou před každou přípravou.
- Na přípravu jednoho litru nápoje potřebujete přibližně 60 gramů kávy.
- Plastový filtr vždy důkladně umyjte.
- U papírové varianty použijte vždy nový filtr na přípravu další kávy.
Nejčastější chyby při přípravě
Pokud s přípravou filtrované kávy začínáte, možná by se vám mohlo hodit malé varování před nejčastějšími chybami, kterých se začátečníci někdy dopouštějí – ať už se jedná o manuální, nebo elektrické překapávače.
- Nepropláchnutí papírového filtru – filtr je nutné propláchnout horkou vodou ještě předtím, než do něj nasypete kávu. Zbavíte jej tak papírové chuti, která by se negativně promítla ve výsledném nápoji.
- Použití vařící vody – této chyby se často dopouští uživatelé manuálních překapávačů a rychlovarných konvic, u kterých se potřeba vodu nejprve uvařit. Vařící voda kávu v překapávači spálí, což poté pocítíte na její nepříjemně hořké chuti. Ideální teplota vody se pohybuje kolem 93 °C, někteří odborníci doporučují ještě nižší.
- Dlouhá či krátká doba extrakce – je velmi užitečné alespoň přibližně kontrolovat, jak dlouho trvá, než voda přes filtr překape. Jedná se totiž o hlavní indikátor nesprávně namleté kávy.
- Špatná hrubost mletí – pokud bude káva namletá příliš najemno, voda se přes bude filtrovat dlouho a nápoj pak může chutnat trochu hořce. Pokud bude naopak příliš hrubá, filtrování bude příliš rychlé a nápoj zůstane vodnatý a bez chuti. Správnou hrubost mletí najdete v tabulce na začátku kapitoly Typy překapávačů kávy.