Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších překapávačů kávy

Aktualizováno:
Březen 2021
Autor:
Iveta Polášková, Michaela Černá

V současnosti se v kávovém světě skloňuje pojem třetí kávová vlna. Označuje období, kdy káva přestává být levnou komoditou a mnohem více pozornosti se věnuje její kvalitě. Pozornost se upírá na všechny milníky cesty kávových třešní z plantáže, přes způsob zpracování zrn, pražení, balení, mletí až k závěrečné přípravě ke konzumaci. Díky této péči vyniknou specifika jednotlivých odrůd i káv z různých oblastí (Zdroj: Wikipedie).

Mnozí odborníci považují filtrovanou kávu za ideální dovršení této cesty. V kavárnách na ni narazíte pod pojmem batch brew označujícím přípravu v elektrickém přístroji a nebo pod názvem konkrétního manuálního překapávače. Dobrou zprávou je, že pokud vám zachutná, není žádný problém připravit si ji i doma.

Do překapávače se dává mletá káva, kterou si můžete namlít doma, nebo koupit již namletá zrna v obchodě. Jen je třeba pohlídat, zda jsou namletá na správnou hrubost, jemně mletá káva na espresso se totiž do překapávače nehodí. Voda by skrz ni protékala příliš dlouho, čímž by vznikl nápoj přeextrahovaný a trochu hořký.

Na trhu najdete celou řadu překapávačů kávy. Postupem přípravy i výslednou chutí nápoje se liší a není možné určit jeden univerzální produkt, který by vyhovoval každému. Pokud si nejste jisti, který je ten pravý pro vás, přečtěte si následující článek, který vás krok po kroku navede k výběru překapávače kávy podle vašich individuálních přání a potřeb.


Nejlepší překapávače kávy dle hodnocení a recenzí uživatelů


Jak vybrat překapávač kávy

Na trhu naleznete spousty produktů, které se liší objemem připravené kávy, postupem přípravy i chutí nápoje. S parametry výběru vám poradí následující článek, který bude praktickým pomocníkem při vašem výběru vysněného překapávače. Hned na počátku vysvětlíme rozdíly mezi manuálními a elektrickými překapávači a ujasníme, pro koho jsou vhodné. Dalším kritériem je počet lidí, pro které má překapávač kávu připravovat. Od něj se odvíjí jak objem přístroje, tak zvolená metoda.

Nemůžeme opomenout ani filtry, které mají vliv na chuť kávového nápoje. Pro zlepšení vašeho komfortu se nabízí mnoho funkcí, s těmi vás také seznámíme. Design překapávače sice nepatří k nejdůležitějším parametrům, přesto si neodpustíme alespoň krátké pojednání. V závěru vám prozradíme, kolik překapávače stojí a co za své peníze můžete čekat.

Abyste to s domácí přípravou kávy měli co nejsnazší, uvádíme i několik tipů pro správné používání a chyb, kterých byste se měli vyvarovat. A pokud byste rádi ihned začali, nabídneme také náš článek Jak vybrat kávu.

Specifika filtrované kávy

Překapávače kávy jsou vhodné pro všechny milovníky kávy, kteří preferují kávu, která je větší a slabší. Co se obsahu kofeinu týče, při přepočtení na stejný objem kávy obsahuje porce espressa několikanásobné množství této povzbuzující látky. Protože se však espresso podává v porcích o zhruba 30 ml, zatímco filtrovaná káva v objemu 200240 ml, objednáním překapané kávy získáte nakonec kofeinu víc.

Zatímco při přípravě espressa je důležitým parametrem tlak, překapávaná káva si vystačí s působením gravitace. Zatímco espresso má hutnější olejovitou konzistenci korunovanou světlou cremou, překapávaná káva je řidší, konzistentnější a bez cremy. Množství olejů závisí na materiálu filtru.

Filtrovaná káva se nezalévá vroucí vodou, takže káva se nepřepaluje (výjimkou je moka konvička). Protože káva se louhuje déle, stihne se v ní rozvinout širší spektrum chuťových profilů. Proto je také filtrovaná káva oblíbená u mnoha nadšených degustátorů. Zatímco espresso je často nahořklé a plné čokoládových či oříškových tónů, v kávových směsích určených na filtr mnohem častěji najdete také ovocné či karamelové aroma.

Typy překapávačů

Překapávací kávovary se dají rozdělit na dva základní druhy, manuální a elektrické. Záleží na vašich preferencích, financích, které jste do překapávače ochotni investovat a také na tom, jak často budete produkt využívat.

Manuální překapávač kávy

Manuální kávovary fungují pouze pomocí fyziky. Což v praxi znamená, že do manuálního překapávače nalijete horkou vodu o teplotě 93 stupňů Celsia. Voda proteče přes filtr naplněný mletou kávou a nápoj je hotov. Výhodou je příznivá cena těchto produktů. Není divu –⁠ „kávovar“ je velmi jednoduchý. K ceně však musíte připočítat částku za (většinou) papírové filtry, které je nutné dokupovat.

Jedná se o oblíbené domácí přístroje, káva z nich je dostání i ve spoustě kaváren. Většinou však barista připravuje každou porci zvlášť, což jeho práci zpomaluje. Ve větších provozech je proto častěji v nabídce batch brew, tedy káva připravená v elektrickém překapávači. V domácích podmínkách manuální filtry vyžadují kapku zkušeností ke zvládnutí správné techniky. Rozhodně tedy nejsou vhodnou investicí pro ty, kteří se o kávu prakticky nezajímají a chtějí svůj nápoj získat snadno a bez práce.

Zde je několik základních příkladů manuálních překapávačů.

V60

Nejrozšířenější manuální překapávač je pojmenován podle svého tvaru písmene V, jehož nožky svírají úhel 60°. Ve dně trychtýře je díra, kterou káva protéká do přistavené konvičky. Na trhu seženete překapávače různých barev i velikostí. Výrobním materiálem je často plast (tyto modely jsou praktické a velmi levné), sklo, porcelán či kov.

Kalita Wave

Vypadá podobně jako V60, hlavní rozdíl spočívá v řešení dna. Kalita má dno ploché, namísto jedné velké dírky jsou v něm rozmístěny tři menší. Díky tomu probíhá louhování rovnoměrněji, což z Kality dělá ideální překapávač pro kávové začátečníky. Seženete dvě různé velikosti, materiál tvoří kov, sklo nebo porcelán.

Chemex

Chemex vypadá jako elegantní skleněná váza opásaná dřevěným držátkem. Filtry, které se do něj používají, jsou o něco pevnější, takže překapávaná káva je jemnější, čistější, s menším množstvím kávových olejů. Mezi manuálními překapávači patří mezi nejdražší, levněji pořídíte i některé elektrické překapávače.

Clever dripper

Jeho název je u nás počeštěn jako „chytráček“. Vypadá podobně jako V60, odlišuje jej však zabudovaný ventil. Ten se otevře po položení chytráčku na konvici či hrnek. Kávu nejdříve několik minut louhujete, než ji necháte překapat. Během louhování můžete kávu jemně promíchat, čímž docílíte rovnoměrnější extrakce.

Elektrický překapávač kávy

Do elektrického překapávače nemusíte nalévat horkou vodu, protože ji tento přístroj dokáže sám ohřát. Stačí nalít studenou, voda se ohřeje, následně prokape přes kávu a filtr do konvice a máte nápoj hotový. Většina elektrických kávovarů se stará o to, aby byla hotová káva neustále horká a vy si ji tak mohli nalít v ideální teplotě i několik hodin po její přípravě.

S elektrickým překapávačem připravíte větší množství kávy a nemusíte po každé porci měnit filtr. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a spotřeba elektřiny (ve srovnání s domácím kávovarem na espresso jde však stále o poměrně nízkou investici). Elektrická varianta je vhodnější pro ty, kteří si kávu dopřávají několikrát denně ve větším množství, či vaří pro větší počet lidí.

Ve srovnání s manuálními překapávači je obsluha elektrických snadnější a výsledky vyváženější. Chuť kávy totiž ovlivňuje hrubost mletí, rychlost lití vody i rovnoměrnost extrakce. Pokud vás učení se správné technice neláká, nejlépe uděláte, když si pořídíte přístroj elektrický, který si s ní poradí za vás. Elektrické překapávače nabízí mnoho výrobců a jejich parametry jsou velmi různé. Proto věnujeme zbytek článku těmto přístrojům.

Objem

Velkou výhodou elektrických překapávačů je, že s nimi připravíte velké množství kávy. Dají se koupit konvice o objemu 0,75 až 2 litry. Pokud chystáte kávu pro vícečlennou domácnost, vyplatí se vybrat produkt s větším objemem. Pro jednotlivce si vystačíte s menší konvicí. Pokud však pijete kávu víckrát denně a nepotřebujete ji nutně čerstvou, můžete i jako jednotlivec pořídit větší kávovar s funkcí udržování teploty nápoje.

Filtry

Na chuť a kvalitu kávy má nemalý vliv také filtr, přes který kávu překapáváte. Proto je dobré vybrat kvalitnější i za tu cenu, že si budete muset trochu připlatit.

  • Papírový filtr – Slouží na jednorázové použití. Vyrábí se bělené či nebělené, přičemž první jmenované jsou považovány za lepší. Pokud je filtr nekvalitní nebo jej zapomenete propláchnout, může negativně ovlivnit chuť kávy.
  • Permanentní filtr – Je vyroben z plastu. Jak již název napovídá, je omyvatelný a lze jej použít vícekrát. Na chuť kávy nemá žádný negativní vliv. Jeho cena je vyšší než cena jednorázové varianty, při dlouhodobém a častém používání se však vyplatí.

Příkon

Čím větší příkon, tím má kávovar vyšší spotřebu elektřiny a jeho provoz je dražší. Zejména starší přístroje mívají spotřebu vyšší, proto se jejich využívání prodraží. Na druhou stranu na příkonu závisí doba ohřevu vody. Čím větší příkon, tím je voda rychleji ohřátá. Příkon modernějších kávovarů se pohybuje od 350 W do 1 200 W.

Přestože se kávovar využívá jen krátkou dobu, většina domácností ho má zapojený do elektřiny nonstop. Chcete-li ušetřit, vyndejte ho ze zásuvky pokaždé, když dovaříte nápoj a vypijete všechnu kávu z konvice.

Volně stojící vs. vestavný

Stejně jako tomu je u domácích spotřebičů, i překapávače kávy se vyrábí jako vestavné nebo volně stojící. Jde o to, která varianta vám vyhovuje lépe.

Volně stojící

Volně stojící kávovary obvykle mají zajímavý design. Takové kávovary zaujmou na první pohled a můžou se stát zajímavým doplňkem vaší kuchyně. Přístroj se dá lehce přenášet z místa na místo a můžete si ho vzít i s sebou na cesty.

Vestavný

Výhodou těchto kávovarů je možnost zabudování. Ušetříte tak místo na kuchyňské lince, což jistě ocení nejedna hospodyňka. Tyto přístroje bývají obvykle vybavené lepšími funkcemi a zároveň mívají i lepší výkon. Je jich však velmi málo a jejich kvality jsou vykoupeny dražší cenou.

Design

Design sice neovlivní funkci přístroje a chuť kávy, přesto může hrát při výběru důležitou roli. Protože je kávovar stále na očích, je dobré zvolit takový, který do kuchyně bude ladit.

Výrobci uvádí na trh moderní i retro designy s povrchem lesklým i matným. Narazíte také na bezpočet barevných variací.

Obecně by se dalo říci, že je vhodnější výrobek, na kterém není vidět každá šmouha a prach. Například černé matné povrchy jsou náchylnější k nečistotám a kdejaký otisk prstu je na nich hned znát. Totéž platí pro skleněné konvice. Oproti tomu stříbrný povrch skryje i menší množství prachu. Ve výsledku ale záleží především na vašem vkusu a stylu domácnosti.

Funkce

Některé elektrické překapávače nabízí doplňkové funkce, díky kterým bude jejich používání komfortnější záležitostí.

  • Udržení teploty kávy – Díky této funkci zůstane uvařená káva teplá i několik hodin po její přípravě.
  • Termoska – Pokud je káva překapávaná do integrované termosky, zůstává teplá ještě několik hodin po jejím uvaření, aniž by ji kávovar jakkoliv ohříval.
  • Anti-drip systém – Pokud z kávovaru vyndáte konvici, může se stát, že z ní bude tekutina odkapávat. Tomu zamezí právě Anti-drip systém.
  • Míchací tryska – Zaručuje konzistenci aromatu v nápoji.
  • Časovač – Chcete se ráno probudit a dojít do kuchyně, kde na vás bude čekat teplá a čerstvě uvařená káva? Pak si vyberte kávovar s časovačem, na kterém nastavíte čas, kdy má kávu připravit, a o zbytek se přístroj sám postará.
  • Ochrana proti přehřátí – Bezpečnostní pojistka, díky které se kávovar nepřehřeje.
  • Automatické vypnutí – Pokud nějakou dobu kávovar nepoužíváte, sám se vypne.
  • Automatické odvápnění – Funkce, která automaticky odstraňuje vodní kámen.

Cena

Nejlevnější kávovary seženete za pár stovek, cena těch dražších se může vyšplhat na několik tisíc. Od pořizovací ceny se odvíjí kvalita přístroje, velikost konvice, materiál, příkon i design. Levné kávovary často bývají méně kvalitní a nevydrží tak dlouho jako kvalitnější výrobky. Na druhou stranu to nemusí znamenat, že nejdražší výrobek je zaručeně ten nejlepší. Pokud nevíte, v jakých cenových relacích se překapávače kávy pohybují, napoví vám následující kategorie.

Cena do 700 Kč

Nejlevnější překapávače kávy seženete již kolem 300 Kč. Většinou se jedná o manuální překapávače. V této cenové kategorii se dají najít také obyčejnější elektrické přístroje obvykle s nižším příkonem a malým objemem konvice. Jsou tedy vhodnější na občasné používání.

Cena od 700 Kč do 1 500 Kč

Pro méně náročné uživatele, kteří si chtějí pořídit překapávač kávy, je tu tato kategorie. V této cenové relaci najdete překapávače kávy, které jsou vybaveny některými doplňkovými funkcemi, jako například časovačem. Také objem konvice bývá vyšší a kávovar se tak hodí i pro vícečlennou domácnost.

Cena od 1 500 Kč do 3 000 Kč

Kvalitnější kávovary naleznete v této cenové relaci. Jde o výrobky s velkým množstvím doplňkových funkcí, větším objemem a dobrým příkonem. Většinou se jedná o designově povedené kousky. Pokud hledáte kvalitní spotřebič, který se ve vaší kuchyni bude hezky vyjímat a vydrží vám spoustu let, pak sáhněte po výrobku v této ceně.

Cena nad 3 000 Kč

Na trhu najdete i výrobky, jejich pořizovací cena přesahuje tři tisíce korun. Často jde o profesionální kávovary, které se dají využívat i v menších kavárnách nebo restauracích. Překapávače kávy se mohou vyšplhat až na 10 000 Kč, takové výrobky jsou ovšem pro běžnou domácnost zbytečně drahé.

Princip přípravy

Manuální překapávače vyžadují pečlivější přístup. Bohužel, jeho popis pro každou metodu zvlášť dalece přesahuje rozsah tohoto článku. Pokud by vás některá z manuálních metod zaujala, doporučíme propátrat internetové stránky spojené přímo s kávovou tematikou.

Pokud jste odhodláni pořídit si překapávač elektrický, práce budete mít polovic. Přesto zmíníme několik obecných zásad.

  • Do překapávače se dává mletá káva. Její hrubost by měla připomínat hrubý přírodní cukr, je tedy hrubější než káva na espresso.
  • Vhodnější je světle pražená káva, ve které více vynikne aromatizovaná chuť a není tolik hořká.
  • Kávu je potřeba dát do zásobníku čerstvou před každou přípravou.
  • Na jeden litr nápoje je potřeba přibližně 60 gramů kávy.
  • Horká voda překapává přes kávu, tím se z ní uvolňuje chuť a aroma.
  • Překapaná káva steče do konvice, ze které se může servírovat.

Nejčastější chyby

Pokud s přípravou filtrované kávy začínáte, možná by se vám mohlo hodit malé varování před chybami, kterých se začátečníci ať již s manuálními, nebo elektrickými překapávači někdy dopouštějí.

  • Nepropláchnutí papírového filtru. Filtr je nutné propláchnout horkou vodou ještě předtím, než do něj nasypete kávu. Zbavíte jej tak papírové chuti, která by se negativně promítla ve výsledném nápoji.
  • Použití vařící vody. Tato chyba může potkat uživatele manuálních překapávačů a rychlovarných konvic. Vařící voda kávu spálí, což negativně poznáte na její hořké chuti. Ideální teplota vody se pohybuje kolem 93 °C, někteří odborníci doporučují ještě nižší.
  • Dlouhá či krátká doba extrakce. Je velmi užitečné alespoň přibližně kontrolovat, jak dlouho trvá, než voda přes filtr překape. Je to totiž hlavní indikátor nesprávně namleté kávy.
  • Špatná hrubost mletí. Pokud bude káva namletá příliš najemno, voda se přes ni bude filtrovat dlouho a nápoj může chutnat lehce nahořkle. Pokud bude naopak příliš hrubá, filtrování bude příliš rychlé a nápoj zůstane vodnatý a bez chuti. Správnou hrubost najdete níže v tabulce.
Typ překapávače Hrubost mletí
Elektrický překapávač Velmi hrubé
V60 Střední
Kalita Hrubé
Chemex Hrubé
Chytráček Střední

Použité a další zajímavé zdroje

DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.

https://perfectdailygrind.com/2017/07/espresso-vs-filter-whats-the-difference/

 


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 46 hlasů