Menu

Recenze a test Catler CG 8011

Doporučujeme Při nákupu v kategorii elektrických mlýnků s mlecími kameny

Datum doporučení: Září 2021

89,2 % Celkové hodnocení
  • Možnost mlít kávu přímo do páky
  • Mele i najemno
  • Hodně stupňů mletí
  • Nelze nastavit automatickou velikost porce
  • Nejhrubší mletí je poměrně jemné
  • Po ukončení mletí z něj ještě dlouho vypadává káva
3 000 Kč Orientační cena

Základní parametry

Elektrický mlýnek Catler sestává z robustního kovového těla doplněného plastovými detaily. Oba zásobníky jsou rovněž z plastu, příjemným doplňkem je vyjímatelná základna ze silikonu. Tu je možné použít jako podložku při pěchování kávy do páky. Materiálové zpracování tedy odpovídá cenové kategorii mlýnku.

Oba zásobníky pojmou spíš menší množství kávy, avšak pro domácí použití jsou víc než dostatečné. Zásobník na mletou kávu je vybaven víčkem, aby uchovávaná káva pomaleji ztrácela aroma. Na jeho přední straně najdete rysku označující počet šálků i gramů, ta sice končí na čísle 96 gramů, ale reálně se do zásobníku vejde i víc.

Mlecí mechanismus

Srdce mlýnku představují kónické ocelové mlecí kameny. To je v současnosti (září 2021) v této kategorii mlýnků obvyklé. Kónické mlecí kameny totiž poskytují výhodu prostorové úspornosti, charakterizuje je také vyšší odolnost, což je činí vhodnými i pro náročnější využití. Na druhou stranu je možné, že časem budou chtít přeostřit. Ocelové kameny také někdy mívají tendence kávu uvnitř zahřívat, takže pak žlukne. Při našem testování však k ničemu takovému nedošlo.

Výhodou mlýnků s kameny bývá možnost navolit si hrubost mletí. Nastavení u mlýnku Catler provedete otočením kolečka nad odstupňovanou škálou a nasměrováním šipky na požadovaný stupeň. Není tak třeba hlídat čas mletí, jak je tomu u mlýnků s tříštivým ostřím. Další rozdíl mezi těmito mechanismy je, že zatímco u mlýnků s nerezovým nožem musíte kávu zvážit před nasypáním do zásobníku, u mlýnků s kameny můžete vážit jak předem, tak i poté již namletou. Mlýnek s tříštivým ostřím totiž vždy naseká všechnu kávu, kterou do něj vložíte, kdežto mlecí kameny ji melou postupně. Jsou i lidé, kteří kávu neváží vůbec, to už necháme na vás.

Parametr Tento produkt
Výrobce

Catler

Typ

Elektrický

Technologie mletí

Mlecí kameny

Materiál mlecích kamenů/nožů

Ocel

Možnost nastavení hrubosti mletí

Ano

Počet stupňů mletí

25

Velikost zásobníku na zrna (g)

250

Velikost zásobníku na mletou kávu (g)

96

Materiál těla

Slitina ušlechtilých kovů

Materiál nádoby na umletou kávu

Plast

Test používání a kvality mletí

Mlýnek k nám dorazil dobře zabalený, vybalení a složení nám zabralo pár minut. Nastavování hrubosti otáčením je intuitivní. Můžete si zvolit ze dvou režimů mletí – při běžném režimu se mletí spouští posouváním páčky na boku mlýnku nahoru a dolů. Pokud však zvolíte auto režim, mlýnek začne mlít, jakmile pákou či zásobníkem zatlačíte na mikrospínač umístěný přímo pod vývodem pro mletou kávu.

Oceňujeme široké příslušenství, v balení nechybí čisticí kartáček pro usnadnění údržby, již zmíněná silikonová základna nebo dva držáky na páku. Díky nim je možné mlít kávu přímo do páky kávovaru, přičemž ta může být o průměru 58 mm nebo 52 mm. Pro přesné mletí jsme obdrželi také silikonový návlek na trubici, který zpřesňuje tok mleté kávy, a ochranné krytky zamezující jejímu odpadávání mimo páku.

Nastavení hrubosti

Pro účely spravedlivého otestování schopností mlýnku jsme pořídili vzorky kávy namleté na profesionálním mlýnku v pražírně. Kávu jsme si nechali namlít na přípravu espressa a na french press, tu stejnou kávu jsme pak použili pro testování našich mlýnků. Použití stejného druhu kávy bylo důležité, aby nebyl výsledek ovlivněn například rozdílnou úrovní pražení, tvrdostí zrn apod.

Catler nabídne celkem 25 stupňů hrubosti mletí. Výrobcem doporučované rozmezí jeho užití sahá od jemné turecké kávy až po french press. My jsme otestovali mletí vždy po pěti stupních, celkem jsme tedy namleli šest vzorků kávy. Výsledky naleznete níže na fotografiích.

Výsledky testu mletí

Nejhrubší mletí (stupeň 25) je o něco málo jemnější než referenční vzorek namletý přímo v pražírně. U french pressu při příliš jemném namletí hrozí, že se drobné částečky dostanou přes filtr a skončí pak v podobě lógru i ve vašem šálku. Stupně 20, 15 jsou dle výrobce vhodné na filtrovanou kávu, s čímž souhlasíme. Díky mnoha stupňům nejsou rozdíly mezi nimi až tak výrazné.

Stupeň 10 se začíná podobat profesionálně mleté kávě na espresso, avšak stále je o maličko hrubší. Kolem stupně 10 se tak budete pravděpodobně pohybovat při chystání kávy do moka konvičky. Stupeň 5 je kávě namleté na espresso nejpodobnější. Nerovnoměrnosti v kávě nebyly okem viditelné. Stupeň 0 představuje úplně nejjemnější mletí, káva konzistencí připomíná pudr, i když na džezvu by mohla být klidně i ještě jemnější. Mlýnek se ani po delším mletí neucpával, i když kávu mlel o dost pomaleji.

Údržba

Údržba mlýnků s mlecími kameny je všeobecně náročnější než těch s tříštivým ostřím. Mezi mlecími kameny se drží káva, kterou je nutné jednou za čas vymést štětečkem. Horní mlecí kámen je možné jednoduše vyndat, zatáhněte za něj po stisknutí tlačítka „unlock“ na zadní straně.

Přibalený štěteček je poměrně malý, stačí pro vymetení mezírek mezi kameny, při čištění vývodu na mletou kávu by se však hodil větší nástroj. Káva se ve vývodu drží a postupně vypadává, takže když nádobku přikryjete víčkem, za pár hodin na něm najdete kousky kávy, za pár hodin další atd. To by čistotné duše mohlo brzy otrávit, na druhou stranu je však pro většinu lidí důležitější, zda káva nevypadává mimo zásobník při samotném mletí, a to nevypadává.

Další funkce a rozměry

Pokud se podíváme na další vychytávky, mlýnek Catler je na tom poměrně dobře. Už jsme zmínili, že lze mlít kávu přímo do páky, součástí je také pojistka zabraňující spuštění bez připevněného zásobníku. Oproti profesionálním mlýnkům zde však vidíme jedno velké negativum – není možné dopředu nastavit velikost porce. Na dražších modelech můžete rovnou nastavit, aby namlel 7 g kávy. Pokud využíváte zásobník, můžete se orientovat podle stupnice v gramech i šálcích, to však není tak přesné.

Příkon u tohoto typu mlýnku nepředstavuje důležitý parametr. Protože je podstatné, aby kávu nezahříval, nepotřebuje být zvlášť rychlý a výkonný. Mlýnek Catler pohání 150 W, což v našem srovnání (září 2021) představovalo jednu z nižších hodnot. Hlučnost mletí je poměrně výrazná, při našem testování neustále atakovala hranici 90 dB.

Rozměry mlýnek nijak zvlášť nevybočuje, stále je kompaktní a dobře přenositelný. Jeho hmotnost je možná trochu vyšší skrz větší podíl kovových částí, to se však projevuje pouze při sestavování a manipulaci, za běžného užívání naopak oceníte lepší stabilitu. Konkrétní hodnoty naleznete ve spodní části tabulky.

Parametr Tento produkt
Nastavitelná velikost porce

Ne

Mletí přímo do páky

Ano

Bezpečnostní pojistka proti sepnutí bez zásobníku

Ano

Příkon (W)

150

Orientační hlučnost (dB)

90

Příslušenství

Čisticí kartáček, dva držáky páky, dvě krytky na páky, gumový návlek na vývod kávy, silikonová základna

Výška (cm)

38,2

Šířka (cm)

22,9

Hloubka (cm)

13,3

Hmotnost přístroje (kg)

2,6

Hodnocení ostatních uživatelů

Další uživatelé, kteří mlýnek zakoupili, jsou s jeho schopnostmi většinou spokojeni a považují jej za kvalitní výrobek. Nejvíce si cení toho, že mlýnek dokáže namlet kávu najemno na espresso, chválí také materiálové zpracování. Někteří uživatelé se však svěřili, že při dlouhodobém mletí na nejnižší stupeň se mlýnek začal časem ucpávat a bylo nutné jej častěji čistit. Při našem testování se mlýnek neucpal, jen mlel na nejjemnější nastavení kávu pomaleji, což je obvyklé.

Hlavní výhody a nevýhody

Jako hlavní bonus vidíme dostatečný počet stupňů mletí a rovnoměrné mletí na jemnější stupně. Oceňujeme vychytávky, díky kterým káva při mletí nepadá kolem, návlek na vývod a krytky na páku. Líbí se nám také možnost použít mlýnek se zásobníkem i s pákou, materiál těla a silikonová základna, na které je možné kávu v páce pohodlně utampovat.

Slabší stránkou mlýnku je nemožnost nastavit velikost porce, kterou by automaticky namlel. Touto schopností však spíš disponují ještě o pár tisíc dražší mlýnky. Jako nevýhodu vidíme i postupné vypadávání kávy z vývodu, pokud jste odhodláni udržet víčko na zásobník čisté, připravte se na sisyfovskou práci.

Závěr

Mlýnek Catler CG 8011 můžeme doporučit i náročnějším zákazníkům, kteří si potrpí na nerezové mlecí kameny a široké rozpětí hrubosti mletí. Zde můžete zvolit z 25 stupňů hrubosti, které namelou kávu na espresso i na řadu alternativních příprav. Nejhrubší mletí je jen o něco málo jemnější než profesionálně připravená káva na french press, nejjemnější je doporučováno na tureckou kávu, i když jsme se v redakci shodli, že pro přípravu v džezvě by mohlo být namleté i jemněji.

Kávu lze namlet do zásobníku i přímo do páky, bohužel však bez možnosti automaticky nastavit velikost porce. Obsluha mlýnku je jednoduchá, s údržbou je na tom přístroj o něco hůř, to však mají všechny mlýnky s mlecími kameny společné.

Pokud zvažujete spíš mlýnek s tříštivým ostřím, můžete si pročíst, co jsme zjistitli z testu modelu Lauben Grinder 200ST.

3 000 Kč Orientační cena
Autor: Iveta Polášková | Datum: | Produkt: Catler CG 8011 | Hodnocení: 89,2 %
Iveta Polášková
Redaktorka
Iveta patří mezi kávomily, takže podobná témata jsou jejímu srdci blízká. Protože se o ně do hloubky zajímá, dokáže poradit, na jakou hrubost namlít kávu na chemex nebo jak na správnou údržbu mlecích kamenů. Mimo kávomlýnků najdete její jméno také pod články o pákových kávovarech nebo o moka konvičkách.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Další recenze

Recenze Catler CG 8011

Catler CG 8011

3 000 Kč Orientační cena