Chyby při zavařování masa pro rok 2025: Mohou vést k otravě nebo zkažení celé várky

Pokud potřebujete zpracovat větší množství masa tak, aby vám dlouho vydrželo, je zavařování skvělou volbou. Aby se však maso zavařilo správně, musíte dodržet některé zásady a postupy. Jaké jsou nejčastější chyby při zavařování masa a na co dát pozor?
1. Nedostatečná hygiena
Úplně nejdůležitějším pravidlem, na které musíte při zavařování myslet, je čistota. Zavařovací sklenice i víčka důkladně umyjte a opláchněte horkou vodou. Na utěrku zapomeňte, mohla by totiž na sklenice a víčka přenést nečistoty. Nechte je vyschnout volně.
2. Použití nevalitních víček
Vyberete-li na zavařování nevhodná víčka, celá várka může přijít do koše. Používejte vždy nová víčka s červenou gumou a rovnou vyřaďte víčka rezavá nebo ty s vadnou gumou, která by netěsnila.

Sklenice na zavařování

Zavařovací sklenice

Víčka na zavařování
3. Neotírání sklenic
Po natlačení masa do sklenic je potřeba vrchní část sklenice otřít tak, aby byla čistá. Práci si usnadníte už tím, že budete maso do sklenic vkládat opatrně a okrajů se nebudete dotýkat. Pokud přece jen sklenici umažete, k otření použijte líh nebo třeba slivovici.
TIP: na použití kostí při zavařování zapomeňte, maso by se zkazilo.
4. Pouze jedno zavařování
Pokud si myslíte, že maso stačí zavařit jen jednou, jste na omylu. Aby se předešlo rozvoji rezistentních mikroorganismů, je potřeba maso zavařit opakovaně druhý den po vychladnutí. Jedním z největších strašáků při zavařování masa je totiž botulotoxin. Tento toxin produkují bakterie Clostridium botulinum a u člověka může vyvolat otravu.
5. Vyřaďte nevyhovující
Zpozorujete-li po zavaření masa u sklenic otočených dnem vzhůru některé protékající sklenice, rovnou je zkonzumujte. Při skladování by se totiž její obsah zkazil. Stějně tak u sklenic s vybouleným víkem je na místě rychlá spotřeba.
Jak maso zavařit
Syrové maso nakrájejte na libovolné kostky, promíchejte se solí (případně i pepřem). Maso můžete odložit na den do lednice, ale nutný krok to není. Poté jej natlačte do sklenic tak, aby u vrchního okraje zůstaly 2 až 3 cm místa. Přilijte 2 lžíce převařené vody a pečlivě uzavřené sklenice vložte do zavařovacího hrnce.
Použít můžete také dušené maso, které zalijete šťávou uvolněnou při dušení nebo maso pečené do poloměkka zalité výpekem.
Hrnec naplňte horkou vodou do výšky zhruba 2 cm pod okraj víček sklenic a zahřejte na 100 °C a maso nechte při této teplotě vařit přibližně 2 hodiny. Poté nechte sklenice vychladnout a za 24 hodin vařte znova alespoň 1 hodinu. Takto zavařené maso skladujte v chladu a temnu.
Použití zavařeného masa
Zavařené maso se skvěle hodí k přípravě pokrmů. Přidat jej můžete do rizota nebo třeba k omáčce a těstovinám. Připravit z něj lze lahodné pomazánky a konzumovat ho můžete také samotné s chlebem.
Zdroje:
Autorská tvroba redaktorky portálu Arecenze
https://www.dtest.cz/clanek-10468/zavarujte-nejen-maso-bez-rizika-botulismu
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/botulotoxiny/
https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zavarit-maso-syrove-varene-a-dusene-rady-a-tipy/
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12469-jak-zavarit-maso
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.