Menu

Jak na pečení těch nejlepších perníčků: Základem dobrého těsta je hodně medu

Jak na pečení těch nejlepších perníčků: Základem dobrého těsta je hodně medu
Foto: unsplash.com

Období voňavých perníčků se kvapem blíží. Někteří je pečou před Štědrým dnem na poslední chvíli, jiní už na začátku prosince, aby měly děti pochoutku na Mikuláše. Každý má svůj ověřený rodinný recept, jak si ale pečení usnadnit a které vychytávky zaručí ty nejlahodnější perníčky?

  • Pečení vám urychlí kuchyňský robot. Ty nejlepší jsme pro vás srovnali na této stránce.

Nepodceňte těsto

Jak budou perníčky vypadat z velké části ovlivní příprava těsta. Dodržte pravidlo, že nejprve se míchají sypké ingredience. Následně přidaný med i tuk by měl být teplý (ne horký). Věnujte čas pečlivému propracování těsta, aby v něm nezůstaly nesmíchané ingredience. Pokud si chcete práci usnadnit, zapojte kuchyňský robot.

Foto: Heureka.cz

Těsto by mělo v lednici chvíli odpočívat. Nezapomeňte perníčky na plech umisťovat dál od sebe, jinak se vám slepí.

Pečte opatrně

Aby se perníčky pekly rovnoměrně, trouba musí být předehřátá. Tento krok tedy nepřeskakujte a zapněte troubu včas. Budete-li perníčky péct prudce na vysoké teploty, mohou vám popraskat nebo se spálit. Pokud naopak zvolíte příliš nízké teploty, nemusí vám těsto vůbec vyběhnout. Ideální teplota je okolo 170°C, doba pečení však závisí na tloušťce těsta i konkrétní troubě. Zpravidla jde o 5 až 12 minut.

Teplota v troubě je nejstabilnější uprostřed. Chcete-li si na perníčcích dát opravdu záležet, pečte v troubě vždy jen jeden plech a nepřídávejte další do vrchních a spodních pater.

První dávku pečlivě hlídejte, protože stačí pár okamžiků a perníčky se mohou připálit. Na plechu je nechte ještě chvíli odpočívat, jinak riskujete rozlámání. Teprve pak je z plechu sundejte.

Čím potřít?

Lesklého vzhledu dosáhnete potřením ještě horkých perníčků hned po vytažení z trouby. Použít můžete:

  • Bílek – nezapomeňte jej lehce rozšlehat.
  • Žloutek – z rozšlehaného žloutku odeberte vrchní pěnu.
  • Celé vejce – můžete přidat také polévkovou lžíci vlažné vody, nezapomeňte na opravdu důkladné promíchání.

Aby byly rychle měkké

Jednou z ingrediencí stojících za měkkou strukturou perníčků je med. Při přípravě těsta s ním tedy nešetřete. Po upečení a vychladnutí skladujte perníčky v uzavřené krabici tak, aby vlhkost nemohla pryč. Pomoci může také plátek chleba nebo kousek jablka, který vlhkost zadrží. Další vychytávkou je co nejkratší práce s těstem a pečení na nižší teplotu po kratší dobu, protože perníčky se nestihnou tolik vysušit.

Finální úprava

Chcete překvapit netradičními perníčky? Přidejte do vajíčka na potření perníčků pár kapek potravinářského barviva. Skvěle budou vypadat třeba ty červené. Na zdobení můžete využít předpřipravené polevy nebo si umíchat vlastní, nanášení polevy vám usnadní různé zdobící sáčky.

Foto: Heureka.cz

Zdroje:

Redakční tvorba

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-pripravit-pernicky-rady-a-vychytavky/

https://www.receptyodanicky.cz/jak-upect-ty-nejlepsi-vanocni-pernicky/

https://budejovice.rozhlas.cz/klasicke-vanocni-pernicky-a-vychytavky-moniky-brydove-7679133

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.