Jak správně sbírat houby? Nohu rozhodně neodřezávejte, pozor na otravu
Houbaření je oblíbenou českou zálibou, která spojuje pobyt v přírodě s radostí z úlovku. Má ovšem svá pravidla, která je důležité dodržovat. A to především proto, abyste se vyhnuli zdravotním rizikům a mohli si užít váš plný houbařský košík plný plodů, které pak budete moci zpracovat v kuchyni. V dnešním článku se dozvíte, jak správně sbírat houby, proč nikdy neodřezávat nohu a jak se vyhnout otravě.
Sbírejte pouze houby, které skutečně znáte
Neznámé houby mohou být potenciálně nebezpečné a následky otravy jsou skutečně nepříjemné. Do košíku proto zásadně dávejte pouze ty houby, u kterých jste si jistí, že je opravdu znáte. Nejrizikovější skupinou hub jsou lupenaté houby, mezi jedovaté druhy patří například muchomůrka zelená, ale i třeba pavučinec plyšový nebo čepičatka jehličnanová.
Riziko otravy však hrozí i u hřibovitých hub (poznáte je podle podhoubí), mezi jedovaté v této skupině patří třeba hřib rudonachový, hřib Le Galové, hřib Moserův, hřib nachový a hřib satan.
Atlasy hub
Kapesní atlasy hub
Nohu rozhodně neodřezávejte
Houbu byste správně měli vyjmout ze země vždy celou opatrným vytočením, ne ji odřezávat hned u země nebo dokonce uřezat velkou část nohy. Na dolním konci nohy jsou totiž důležité znaky, díky kterým můžete bezpečně určit druh houby. To se týká například muchomůrky zelené nebo žampiónu záprašného.
Do košíku patří jen zdravé a mladé houby
Při houbaření se držte také následujícího pravidla: Sbírejte pouze mladé a zdravé houby. Mladé a zdravé houby mají totiž nejlepší chuť, jsou měkké a křehké. Staré plodnice nebo promáčené houby mohou jinak představovat riziko zdravotních potíží, zejména těch žaludečních.
Pozor byste si však měli dát i na velmi malé plodnice, na kterých ještě nejsou patrné poznávací znaky. Hrozí totiž, že byste si mohli jedlou houbu splést s některou z jedovatých, například mladý hřib pravý lze v brzkém stádiu růstu snadno zaměnit za plodnice jedovaté závojenky olovové.
Na houby jedině s košíkem
Jisté riziko představují i jedlé houby, které při houbaření v lese uložíte do nevhodného prostoru. Nikdy nevkládejte houby do igelitové tašky, protože hrozí zapaření a následně i žaludeční potíže. Do lesa vyrážejte proto zásadně s košíkem, který je dobře prodyšný. Nasbírané houby pak také co nejdříve spotřebujte doma – můžete z nich připravit pokrm, usušit nebo třeba zavařit. Pokrmy připravené z hub ale uchovávejte jen po krátkou dobu.
Houbaření se také neobejde bez praktického houbařského kapesního nože, se kterým můžete houby snadno očistit už v lese. Do košíku nevkládejte neočištěné houby, například klouzci totiž mohou slizem znečistit i další úlovky.
Proutěné košíky
Houbařské nože
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.