Monitorujeme nebezpečné potraviny: V roce 2025 má prohřešky Kaufland i Albert

Čas od času narazí při svých kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce na nevyhovující potraviny, které musí být staženy z trhu. Jednat se může o nejakostní, falšované nebo dokonce nebezpečné potraviny. Jaké prohřešky SZPI odhalila na konci minulého a začátku tohoto roku?
Mouka s červy v Kauflandu
Server Potraviny na pranýři informuje o kontrole SZPI v Chebském Kauflandu, v němž inspektoři odhalili hladkou i hrubou mouku s živými škůdci na obalu, ale také uvnitř balení a v regálu. Kromě samotných škůdců inspektoři pozorovali také stopy jejich působení – zámotky a pavučinky.
V listopadu loňského roku upozornila SZPI také na nález Salmonelly v hluboce zmrazené huse v Kauflandu na Praze 8. Tato patogenní bakterie může způsobovat salmonelózu, což je akutní průjmové onemocnění. Loni v září inspektoři v Plzeňském Kauflandu zase zjistili plíseň na mražené pizze K CLASSIC PIZZA DIAVOLO. Plíseň se vyskytovala pod neporušeným obalem.

Foto: canva
Máslo v Albertu
Předmětem kontroly SZPI bylo v lednu v Blanenské prodejně Albert také máslo, u nějž inspektoři zjistili nevyhovující vůni. Nepříjemný zápach může být známkou kažení, přestože u daného produktu nebyla zjištěna nevyhovující teplota skladování ani prošlé datum minimální trvanlivosti.
V říjnu loňského roku objevilaa SZPI v Litoměřické prodejně Albert nižší obsah přírodních sladidel ve výběrovém borůvkovém džemu Natures Promise. Obsah přírodních sladidel ve výběrových džemech je přitom dán vyhláškou.
Nebezpečné fíky v Makru
Inspekce odhalila v prosinci loňského roku také fíky s překročeným maximálním povoleným limitem pro aflatoxiny v prodejně Makro ve Velké Bystřici. Podle serveru Bezpečnost potravin jde o toxiny, které produkují některé plísně. Jelikož mohou poškozovat zdraví lidí i zvířat, je jejich obsah v potravinách omezen a hlídán.

Foto: canva
Mozzarella v Tescu
Po zvážení pevného podílu mozzarelly Italat zjistili inspektoři SZPI na lednové kontrole v Kralupech nad Vltavou nižší hmotnost, než jaká byla uvedena na obalu produktu.
V Tescu v Holešově zase inspektoři upozornili na nevyhovující červené víno Kékfrankos, které mělo při listopadové kontrole nevyhovující chuť a vůni. Růžové víno od stejného výrobce jevilo totožnou vadu na říjnové kontrole v Brněnském Tescu.
Salmonella v Lidlu
Patogenní bakterii našli inspektoři v kuřecích prsních řízcích v Pardubickém Lidlu loni v říjnu. V listopadu stejný nález potvrdili v Plzeňském Lidlu u krůtí rolády s petrželkou.
Při manipulaci se syrovým masem se všeobecně doporučuje dodržovat základní hygienická pravidla, aby se zabránilo propuknutí salmonelózy, ale i dalších onemocnění. Syrové maso by nemělo být oplachováno, jelikož může při omývání dojít ke kontaminaci okolních ploch a náčiní kapénkami vody. K eliminaci rizika stačí maso důkladně tepelně opracovat, Salmonela totiž nepřežije teplotu nad 70°C po dobu alespoň 10 minut.
- Pokud vás zajímají konkrétní informace o šarži nebo třeba výrobci odhalených nevyhovujících výrobků, podrobnosti se dozvíte na webových stránkách serveru Potraviny na pranýři.
Zdroje:
Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
https://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&archive=actual&listtype=tiles
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/aflatoxiny/
https://www.hygpraha.cz/salmoneloza-a-moznosti-jeji-prevence/
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.