Nejhorší sladkosti na trhu? Komentující kritizují mátovou čokoládu i Kofilu, u dětí sledujte cukr
Foto: Canva (se svolením)Po sladkostech saháme nejen tehdy, když potřebujeme rychlou energii, ale představují často také odměnu po náročném dni nebo prostě malou radost. Za tímhle krátkodobým potěšením se ale často skrývá tvrdá realita v podobě složení – samý cukr, průmyslové tuky a přehršel aditiv s názvem, kterému běžní spotřebitelé často nerozumí. Udělali jsme si malý průzkum a vybrali pro vás 3 nejhorší sladkosti na trhu. Co vám o nich prozradíme?
Cukrová vata v kelímku
Foto: ferpotravina.cz
Foto: Screenshot: Iva Koňaříková, ferpotravina.czUž z názvu této sladkosti je patrné, že jde v podstatě o čistý cukr. Ten se v přístroji rozpustí, natáhne do jemných vláken a uzavře do kelímku. A co hůř, pro větší atraktivitu vatu výrobce ještě dobaví umělými nebo přírodními barvivy. Přidání přírodních barviv může být na první pohled chvályhodné, jenže třeba takový karmín (vyráběný z vysušených těl hmyzu) je známý tím, že ve zvýšené konzumaci nepříznivě ovlivňuje činnost a pozornost dětí. Důsledkem pak může být zvýšená hyperaktivita.
- Energetická hodnota na 100 g: 400 kcal.
- Nutriční podstata: Žádná vláknina, žádné bílkoviny, žádné tuky, jen samý cukr.
Pedro mix a obdobné bonbony
Foto: ferpotravina.cz
Foto: Screenshot: Iva Koňaříková, ferpotravina.czNa první pohled působí poměrně nevinně. Malé barevné bonbonky, často v různých tvarech a s ovocnými příchutěmi. Představují ale téměř čistý cukr ve zhutněné formě, bez jakékoli výživové hodnoty. Díky tvrdé struktuře bonbonů se navíc cukr drží dlouho v ústech, což zvyšuje riziko zubního kazu. A ovocná chuť? Je to jen iluze, ovoce v nich není, jde totiž jen o kombinaci kyselin, aromat a barviv.
- Energetická hodnota na 100 g: 408 kcal.
- Nutriční podstata: 95,9 g cukru na 100 g výrobku pravděpodobně mluví za vše. Pokud dítě ve věku 7 až 10 let spořádá celý 150g balíček tohoto komprimátového mixu, překročí doporučený denní příjem cukru více než 5násobně (doporučené maximální množství přidaného cukru u dětí 7–10 let je max 23 g denně dle WHO).
Oříšky v čokoládě
Foto: ferpotravina.cz
Foto: Screenshot: Iva Koňaříková, ferpotravina.czOříšky samy o sobě jsou výborným zdrojem zdravých tuků, bílkovin a minerálů. Jenže když se obalí v čokoládě (a často i v další vrstvě cukru či polevy), promění se v kalorickou bombu. Lidé po této sladkosti často sahají v domnění, že jde o zdravější mlsání. Jenže ve skutečnosti jeden pytlík oříšků v čokoládě obsahuje třeba jen 20 % ořechů.
- Energetická hodnota na 100 g: 579 kcal.
- Nutriční podstata: Pokud spořádáte celý 100g balíček lískových oříšků v čokoládě, přijmete celkem 44 g cukru a 40 g nasycených tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by přitom příjem nasycených mastných kyselin (tuků) neměl při denním příjmu 2000 kcal překročit 20 g.
Nejhorší sladkosti na trhu podle uživatelů
Podle spotřebitelů v diskuzi na Redditu jsou za nejhorší sladkosti považovány levné čokolády, které jsou prakticky jen ztužený tuk s cukrem a chemií. Oblibě se paradoxně netěší ani legendární Kofila, bonboniéry z Lidlu nebo třeba mátová čokoláda.
Nejhorší sladkost kterou můžete v českém obchodě najít?
byu/Money-Tip1477 inczech
Zdravotní kontext – proč tolik cukru vadí?
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby cukry ve stravě tvořily méně než 10 % celkového denního energetického příjmu. Pro další zdravotní benefity se dokonce doporučuje snížit příjem až na méně než 5 % (což je zhruba 25 g cukru/den u průměrného denního energetického příjmu 2 000 kcal). To znamená, že i s jedním balením oříšků nebo třeba Mentosu rychle překročíte doporučený denní limit.
A proč zvýšený příjem cukru tolik vadí? Jeho nadměrná konzumace tělu škodí, a to nejen protože vede k obezitě, ale může vést také rozvoji cukrovky 2. typu, kardiovaskulárním chorobám, poškození zubní skloviny a dokonce i k akné a předčasnému stárnutí pleti. Navíc cukr ve stravě způsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, což vede k uvolňování inzulínu, jenž podporuje ukládání tuku. Cukr je zkrátka skrytá past. Potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru výrazně zvyšují náš energetický příjem a představují tak riziko přibírání na hmotnosti.
Zdroje:
- Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
- https://www.reddit.com/r/czech/comments/1k8epl3/nejhor%C5%A1%C3%AD_sladkost_kterou_m%C5%AF%C5%BEete_v_%C4%8Desk%C3%A9m_obchod%C4%9B/
- https://www.nzip.cz/clanek/2117-sladkosti-v-detskem-jidelnicku
- WHO
Nepřehlédněte naše testy zajímavých a dostupných novinek:
- Chytrá meteostanice Sencor SWS 16600 SH
- Revoluční Roborock F25 Combo
- Horkovzdušná fritéza Sencor Airfryer SFR1250
- Multikapslový kávovar Sencor SCC 1000BK
Kofilu miluju 🥰.