Nejlepší pečený čaj roku 2025: Vyzkoušeli jsme speciální oblíbený recept

Pečený čaj vás zahřeje v sychravém počasí, podávat se však dá také s ledem jako letní osvěžení. Spotřebujete do něj navíc jakékoliv ovoce a přizpůsobíte si jej vlastní chuti. V redakci jsme pro vás vyzkoušeli oblíbený recept.
Postup přípravy
Pečený čaj se skvěle připravuje v létě z přebytků ovoce, použít lze ale také mražené ovoce, které doporučujeme nejdřív nechat rozmrazit. V redakci jsme pro recept zvolili:
- Velké jablko
- 2 hrušky
- Citron
- Mraženou směs lesního ovoce (200 g)
- Červený rybíz (130 g)
Ovoce jsme zbavili slupky a nakrájeli na drobné kousky. Poté jsme jej vložili na plech a promíchali s cukrem. Množství cukru je potřeba volit dle sladkosti ovoce. Dále lze přidat koření dle chuti. Přimíchali jsme tedy:
- 5 ks hřebíčku
- 4 hvězdice badyánu
- 2 lžíčky skořice
- 300 g cukru
Chceme-li dodat pečenému čaji šmrnc, můžeme přidat také rum. Pokud ale plánujete čaj podávat i dětem, rum si můžete přidat až následně při přípravě čaje do hrníčku.
Směs na plechu jsme vložili do trouby a pekli 30 minut na 180°C. Občas jsme pečený čaj zamíchali a po upečení jsme jej ihned plnili do čistých sklenic, které jsme pevně uzavřeli a otočili víčkem dolů.
Takto připravený čaj je vhodné uchovávat v chladu, aby vám vydržel co nejdéle. K přípravě nápoje poté stačí přibližně 4 lžičky směsi na hrnek čaje. V redakci nám ale čaj moc dlouho nevydrží, protože má opravdu lahodnou sladko kyselou chuť a bude brzo pryč.
Foto: Kateřina Klodnerová
Proč si připravit pečený čaj
Důvodů, proč si pečený čaj připravit, je hned několik. Skvěle s ním pohostíte návštěvu, hodí se jako drobný dárek pro známé, učitele nebo kolegy a díky receptuře, kterou si můžete dle chuti obměňovat, lze připravit opravdu netradiční kombinace a chutě. V létě s ním navíc využijete přebytky ovoce ze zahrady.
TIP: pokud pečený čaj plánujete použít jako dárek, zabalte víčko do zbytků látky nebo papíru pro stylovější vzhled.
Co vše použít
Ideální jsou do pečeného čaje ty druhy ovoce, ze kterých se snado vyrábí i marmeláda, například švestky, rybíz nebo třešně. S cukrem se krásně zapečou do husté hmoty. Především rybíz je pro pečený čaj jako stvořený, dodá čaji lahodnou nakyslou chuť.
Pokud se rozhodnete zpracovávat přebytky jablek a hrušek, bude mít čaj řidší konzistenci. V tom případě doporučujeme přidávat na každé kilo ovoce velký citrón a hodí se také zakápnout čaj rumem.
Když si dáte záležet a budete čaj plnit do vyvařených sklenic, vydržet vám může opravdu dlouho. Ovoce v receptu můžete obměňovat dle chuti a přidat lze také šťávy nebo právě alkohol. Pro lahodnou vyváženou chuť vybírejte půlku ovoce sladkého a půlku kyselejšího. Nám se skvěle osvědčila kombinace kyselého červeného rybízu, citronu a sladkých jablek a hrušek. Určitě by se ale hodil také třeba pomeranč.
TIP: pečený čaj můžete popíjet také v létě „na ledu“.
Známé pořekladlo praví: sto lidí, sto chutí. Aby vám tedy čaj chutnal skutečně dokonale, vyšperkujte si jej podle svého. Pokud máte na pečený čaj chuť, ale nemáte po ruce žádné ovoce, vybírat můžete také z hotových produktů na internetu.

Pečený čaj aloe vera a kiwi

Kolekce mini pečené čaje

Madami pečený čaj citrusová směs se zázvorem
Zdroje:
Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pe%C4%8Den%C3%BD_%C4%8Daj
https://www.toprecepty.cz/recept/6684-peceny-caj/
https://www.nelenprozelen.cz/a/vyzkousejte-domaci-peceny-caj
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.