Recenze nejprodávanější domácí pekárny: Silvercrest překvapil vysokou funkčností, stál nás jen 1 000 Kč

Nejprodávanější domácí pekárnou na českém trhu je dle Heureka Silvercrest SBB 850 E1. Cenově dostupný model nabízí šestnáct plně automatických programů a přípravu až 1 500g bochníku chleba. Pekárnu jsme vyzkoušeli a upekli si v ní tři druhy chleba. Vzhledem k nízké pořizovací ceně nás výsledky mile překvapily.
- TIP: Naše srovnání nejlepších domácích pekáren v roce 2025 si můžete prohlédnout zde.
Základní informace
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Klady
- Bezkonkurenční cena v akci (1 000 Kč)
- Plně automatický program (stačí nasypat ingredience a vyjmout hotový produkt)
- Mnoho programů, včetně speciálních a možnosti vlastních receptů
- 3 volitelné hmotnosti a 3 nastavitelné stupně propečení
- Snadné ovládání přes panel s LCD displejem
- Překvapivě dobrá kvalita hnětení
- Chutný chléb s křupavou kůrkou
- Včetně velkého počtu receptů
- Snadná údržba (forma se nepřipéká)
- Záruka 3 roky
Zápory
- Chybí vnitřní osvětlení pečícího prostoru
- Obtížnější vyjímání upečeného chleba z formy
Silvercrest SBB 850 E1 je domácí pekárna privátní značky Silvercrest Kitchen Tools z Lidlu. Podle žebříčku obliby srovnávače cen Heureka se aktuálně jedná o nejprodávanější domácí pekárnu na českém online trhu. Zařízení má v repertoáru přednastavených 16 receptů a až 8 dalších si můžete naprogramovat dle vlastní potřeby. Kromě běžného chleba připraví bezlepkové pečivo, třené bábovky, těsto na nudle, marmeládu nebo jogurt.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Intenzita propečení chleba je nastavitelná ve 3 stupních (světlá / střední / tmavá kůrka), množství chleba se volí ze 3 hmotností (1 000 / 1 250 / 1 500 g). Průběh programů je plně automatický. Pekárna nás zaujala především svou cenou. V akci nás stála jen 1 000 Kč. Běžně stojí 1 900 Kč, což je stále velmi nízká částka. Už první dojmy z pekárny byly pozitivní. Zpracování je na dobré úrovni, ovládání je díky LCD displeji s tlačítky a detailnímu návodu velmi snadné.
Parametr | Hodnota |
Celkový počet programů | 16 předdefinovaných + až 8 vlastních |
Speciální programy | Pečení bez lepku, marmeláda jogurt, nudlové těsto, těsto na pizzu |
Nastavitelná váha chleba | 1 000 / 1 250 / 1 500 g |
Počet stupňů pečení | 3 |
Udržování teploty | Až 60 minut |
Expresní program | Např. pro chléb 1 500 g je to 80 min |
Časovač | Odložení až o 15 h |
Zahrnuté příslušenství | Recepty, odměrka, odměrná lžíce a vyhazovač hnětacího háku |
Topný výkon | 850 W |
Výkon motoru | 100 W |
Rozměry spotřebiče | 42 x 27 x 29,7 cm |
Rozměry formy na pečení | 24,8 x 15,5 x 15,8 cm |
Celková hmotnost | 5,36 kg |
Záruka | 3 roky |
Chléb je chutný a kůrka krásně křupavá
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Postupně jsme v domácí pekárně vyzkoušeli 3 různé druhy chleba dle přiložených receptů. Poprvé nám chléb vykynul do nepravidelného bochníku. Nicméně, při dalších dvou pokusech byl z hlediska vzhledu a chuti bezchybný. Negativně hodnotíme obtížnější vyjímání upečeného bochníku z formy. Problém dobře řeší vyndání hnětacích háků ještě před zahájením pečení (správnou dobu oznamuje akustický signál), což jsme vyzkoušeli při 3. pokusu.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Vadí nám absence vnitřního osvětlení. V případě potřeby vizuální kontroly chleba je proto nutné odklápět víko a riskovat zdrcnutí těsta. Vzhledem k nízké pořizovací ceně ale lze nad oběma nedostatky přimhouřit oko. Někteří uživatelé v recenzích upozorňují na horší kvalitu hnětení, v našem případě bylo těsto vždy promíchané rovnoměrně.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Běžný program přípravy chleba trval okolo 3,5 hodiny, expresní program jsme nezkoušeli. Díky povrchové úpravě ILAG se těsto nepřipéká a forma se snadno čistí. Typy vyzkoušených chlebů a naše dojmy z výsledků jsme zaznamenali do tabulky:
Typ chleba | Hmotnost | Zvolený program | Stupeň propečení | Výsledek |
Klasický bílý | 1 000 g | 2 | 3 | Bochník neměl rovnoměrný tvar, ale nakynul pěkně a byl nadýchaný. Chutnal dobře a měl křupavou kůrku. |
Celozrnný pšeničný | 1 250 g | 3 | 3 | Vzniknul tvarově pěkný a rovnoměrně nakynulý bochník s křupavou kůrkou. |
Žitný | 1 500 g | 3 | 3 | Upekl se velký, rovnoměrně nakynulý bochník. Chutnal výborně, kůrka byla křupavá. V utěrce vydržel několik dní měkký. |
Zdroje: Autorská tvorba redaktora Arecenze, Lidl, Heureka
Rubriky
Uz dlouho uvazuji nad nejakou pekarnou na chleba ale zeptam se, když spočítáte elektriku vynaloženou na to hnetění a pečení + suroviny. Na kolik cca vyjde ten chleba? Děkuji