Menu

Recenze nejprodávanější domácí pekárny: Silvercrest překvapil vysokou funkčností, stál nás jen 1 000 Kč

Recenze nejprodávanější domácí pekárny: Silvercrest překvapil vysokou funkčností, stál nás jen 1 000 Kč
Foto: Lucie Sobotová

Nejprodávanější domácí pekárnou na českém trhu je dle Heureka Silvercrest SBB 850 E1. Cenově dostupný model nabízí šestnáct plně automatických programů a přípravu až 1 500g bochníku chleba. Pekárnu jsme vyzkoušeli a upekli si v ní tři druhy chleba. Vzhledem k nízké pořizovací ceně nás výsledky mile překvapily.

  • TIP: Naše srovnání nejlepších domácích pekáren v roce 2025 si můžete prohlédnout zde.

Základní informace

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Výborný poměr cena/výkon
90,0 % Celkové hodnocení

Klady

  • Bezkonkurenční cena v akci (1 000 Kč)
  • Plně automatický program (stačí nasypat ingredience a vyjmout hotový produkt)
  • Mnoho programů, včetně speciálních a možnosti vlastních receptů
  • 3 volitelné hmotnosti a 3 nastavitelné stupně propečení
  • Snadné ovládání přes panel s LCD displejem
  • Překvapivě dobrá kvalita hnětení
  • Chutný chléb s křupavou kůrkou
  • Včetně velkého počtu receptů
  • Snadná údržba (forma se nepřipéká)
  • Záruka 3 roky

Zápory

  • Chybí vnitřní osvětlení pečícího prostoru
  • Obtížnější vyjímání upečeného chleba z formy
1 900 Kč Běžná cena

Silvercrest SBB 850 E1 je domácí pekárna privátní značky Silvercrest Kitchen Tools z Lidlu. Podle žebříčku obliby srovnávače cen Heureka se aktuálně jedná o nejprodávanější domácí pekárnu na českém online trhu. Zařízení má v repertoáru přednastavených 16 receptů a až 8 dalších si můžete naprogramovat dle vlastní potřeby. Kromě běžného chleba připraví bezlepkové pečivo, třené bábovky, těsto na nudle, marmeládu nebo jogurt.

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Intenzita propečení chleba je nastavitelná ve 3 stupních (světlá / střední / tmavá kůrka), množství chleba se volí ze 3 hmotností (1 000 / 1 250 / 1 500 g). Průběh programů je plně automatický. Pekárna nás zaujala především svou cenou. V akci nás stála jen 1 000 Kč. Běžně stojí 1 900 Kč, což je stále velmi nízká částka. Už první dojmy z pekárny byly pozitivní. Zpracování je na dobré úrovni, ovládání je díky LCD displeji s tlačítky a detailnímu návodu velmi snadné.

Parametr Hodnota
Celkový počet programů 16 předdefinovaných + až 8 vlastních
Speciální programy Pečení bez lepku, marmeláda jogurt, nudlové těsto, těsto na pizzu
Nastavitelná váha chleba 1 000 / 1 250 / 1 500 g
Počet stupňů pečení 3
Udržování teploty Až 60 minut
Expresní program Např. pro chléb 1 500 g je to 80 min
Časovač Odložení až o 15 h
Zahrnuté příslušenství Recepty, odměrka, odměrná lžíce a vyhazovač hnětacího háku
Topný výkon 850 W
Výkon motoru 100 W
Rozměry spotřebiče 42 x 27 x 29,7 cm
Rozměry formy na pečení 24,8 x 15,5 x 15,8 cm
Celková hmotnost 5,36 kg
Záruka 3 roky

 

Chléb je chutný a kůrka krásně křupavá

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Postupně jsme v domácí pekárně vyzkoušeli 3 různé druhy chleba dle přiložených receptů. Poprvé nám chléb vykynul do nepravidelného bochníku. Nicméně, při dalších dvou pokusech byl z hlediska vzhledu a chuti bezchybný. Negativně hodnotíme obtížnější vyjímání upečeného bochníku z formy. Problém dobře řeší vyndání hnětacích háků ještě před zahájením pečení (správnou dobu oznamuje akustický signál), což jsme vyzkoušeli při 3. pokusu.

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Vadí nám absence vnitřního osvětlení. V případě potřeby vizuální kontroly chleba je proto nutné odklápět víko a riskovat zdrcnutí těsta. Vzhledem k nízké pořizovací ceně ale lze nad oběma nedostatky přimhouřit oko. Někteří uživatelé v recenzích upozorňují na horší kvalitu hnětení, v našem případě bylo těsto vždy promíchané rovnoměrně.

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Běžný program přípravy chleba trval okolo 3,5 hodiny, expresní program jsme nezkoušeli. Díky povrchové úpravě ILAG se těsto nepřipéká a forma se snadno čistí. Typy vyzkoušených chlebů a naše dojmy z výsledků jsme zaznamenali do tabulky:

Typ chleba Hmotnost Zvolený program Stupeň propečení Výsledek
Klasický bílý 1 000 g 2 3 Bochník neměl rovnoměrný tvar, ale nakynul pěkně a byl nadýchaný. Chutnal dobře a měl křupavou kůrku.
Celozrnný pšeničný 1 250 g 3 3 Vzniknul tvarově pěkný a rovnoměrně nakynulý bochník s křupavou kůrkou.
Žitný 1 500 g 3 3 Upekl se velký, rovnoměrně nakynulý bochník. Chutnal výborně, kůrka byla křupavá. V utěrce vydržel několik dní měkký.

 

Zdroje: Autorská tvorba redaktora Arecenze, Lidl, Heureka

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Uz dlouho uvazuji nad nejakou pekarnou na chleba ale zeptam se, když spočítáte elektriku vynaloženou na to hnetění a pečení + suroviny. Na kolik cca vyjde ten chleba? Děkuji

Josef Prokeš

Dobrý den,

pokud budete péct kilovku, je to asi 600 g mouky, 350 ml vody, lžička soli, lžička cukru, balíček sušeného droždí. Spotřeba elektřiny na upečení chleba je asi 350 Wh a cena elektřiny asi 7 Kč/kWh. Cena vody je asi 120 Kč/m3 podle toho, kde se nacházíte.

Výpočet:

  • Mouka 1 kg, chlebová – 24,5 Kč > 14,7 Kč / 600 gramů
  • Voda – 0,04 Kč / 350 ml
  • Sůl 1 kg – 0,05 Kč / 5 gramů
  • Cukr 1 kg – 0,125 Kč / 5 gramů
  • Sušené droždí 100 gramů – 2,73 Kč / 7 gramů
  • Elektřina 350 Wh – 2,45 Kč

Celková cena se dá počítat s náklady okolo 20 Kč na chléb o hmotnosti 1 kg.

Jakub Gulec, redaktor

tuto pekárnu mám a od té doby nekupuji pečivo v obchodě, nechápu jak jsem mohl bez ní tak dlouho žít. je ideální pro ty co chtějí domácí pečivo bez práce. příprava trvá cca 5minut. ostatní zajistí tenhle boží stroj.

Oliver Michal

Po dlouhé době super výrobek. 3x týdně těsto na chléb /nepeču v pekárně/ těsto na langoše, buchty a rohlíky děláme stále. Velká spokojenost. A pracuje již 5 let !!!!!!!!!

Petr Patzelt

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.