Recenze obalu na potraviny Včelobal | Arecenze
Menu

Recenze obalu na potraviny Včelobal

 

Už samotný název Včelobal napovídá hlavní vlastnosti a použití tohoto produktu. Dle popisu výrobce by se mělo jednat o ekologickou náhradu plastových a jednorázových obalů na potraviny. My jsme se ho rozhodli vyzkoušet a v této recenzi vám popíšeme, zda účel dostatečně splňuje, co od něj můžete čekat a spoustu dalších poznatků.

Hlavní klady

  • Lze ho používat opakovaně
  • Udrží potraviny čerstvé
  • Pouze z přírodních materiálů
  • Hezky přizpůsobí tvar

Hlavní zápory

  • Vyžaduje péči 
  • Na obalu není kompletní návod
  • Nezvládá vyšší teploty

Co je to Včelobal a na co se používá? 

Včelobal lze přirovnat ke klasickému ubrousku jen s tím rozdílem, že není z papíru. Jeho základ tvoří přírodní BIO bavlna, která je doplněna o včelí vosk, jojobový olej, kokosový olej a borovicovou pryskyřici. Vyrábí se ručně na Slovensku a můžete si ho koupit hned v několika velikostech a vybírat z nepřeberného množství různých barev a vzorů. My jsme otestovali dvě různé velikosti – S (19×19 cm), což je velikost vhodná na kousky zeleniny, drobnosti nebo přikrytí sklenic a M (25×27 cm), který se zase hodí například k zabalení menší svačiny, rohlíku a pro větší ovoce či zeleninu. 

Do Včelobalu lze balit poměrně velké množství nejrůznějších potravin. Postará se například o nadýchanost pečiva, před okoráním ochrání nakrojené ovoce či zeleninu nebo zajistí čerstvost sýrů. Můžete s ním přikrýt otevřené sklenice a lahve. Naopak není vhodný pro skladování syrového masa.

Fotografie obsahu balení Včelobalu

 

Balení a návod

Produkt k nám doputoval zabalený v papírovém sáčku. I v tomto ohledu se tak drží ekologické myšlenky a minimalizace plastových obalů. Samotný včelobal je pak zabalený pouze v papírovém štítku, který zároveň slouží také jako návod k použití. Najdete na něm informace o tom, k čemu ho lze využít a čemu se naopak vyvarovat. Nechybí ani stručný popis údržby s odkazem na webové stránky. Popis i návod je psaný ve slovenštině, což sice není pro český trh standardní, na druhou stranu to nevidíme jako velkou překážku.

Celkový návod k použití považujeme za poměrně strohý a pro jeho úplnost by uživatel rozhodně neměl vynechat webové stránky. Až tam se totiž dozví nejen podrobnější informace, ale také je tam hned několik dalších doporučení, jak se k Včelobalu (ne)chovat. Například fyzický návod uvádí, že se Včelobal hodí k balení sýrů. Až na webových stránkách vás ale upozorní, že by se neměl používat k uchovávání plísňových sýrů.

 

Fotografie ekologického obalu VčelobaluFotografie návodu Včelobal

Použití

Na první dojem se zdá Včelobal poměrně pevný a tuhý. Při použití vás ale překvapí svou přilnavostí a ohebností. Potraviny s ním hezky obalíte a natvarujete ho tak, jak zrovna potřebujete. Pro ještě lepší manipulaci se doporučuje Včelobal trochu nahřát v rukou, to v našem případě ale ani nebylo potřeba. Po pečlivém obalení zůstává na svém místě a spolehlivě přilne. Nemusíte se tak bát svačinu umístit například do batohu a vzít ho s sebou na výlet. 

Velikost M považujeme za ideální právě pro balení menších svačinek nebo větších kousků ovoce. Pokud plánujete uchovávat ve Včelobalu hlavně chléb, větší bagety a další pečivo, pak volte spíše větší velikosti nebo rovnou nabízené vaky, s těmi bude také mnohem jednodušší manipulace.

Fotografie použití balení potravin do Včelobalu

Včelobal vs. igelitový sáček

Funkčnost Včelobalu jsme otestovali na kousku chleba. Zajímalo nás, zda dokáže opravdu udržet pečivo nadýchané a čerstvé, jelikož to má většinou za úkol právě igelitový sáček. Kousek chleba jsme nechali zabalený více než 24 hodin. Po rozbalení byl stále nadýchaný, měkký a držel si svou křupavost. Tajemství tkví nejspíš právě ve voskové vrstvě, která se postará o zachování čerstvosti. 

Včelí vosk jde z obalu také poměrně znatelně cítit. Trochu aromatu se přenese také na zabalenou potravinu. To nemusí být na škodu, jelikož se jedná o naprosto zdravotně nezávadnou látku a může přijít do styku s potravinami. Pokud někomu ovšem včelí vosk úplně nevoní, mohl by s tím mít trochu problém. Nádech by se měl postupem času vytrácet používáním a omýváním obalu.

Péče a údržba

Na rozdíl od jednorázových papírových ubrousků nebo igelitových pytlíků můžete Včelobal používat opakovaně. Pokud se o něj budete správně starat, vydrží vám zhruba jeden rok. Poté ho lze kompostovat nebo využít například jako podpalovač táboráku. Po použití ho stačí opláchnout vlažnou vodou nebo přetřít houbičkou. Kdyby se vám náhodou zdálo, že nasál vůni potravin, stačí ho na nějakou dobu vyvětrat. 

V případě potřeby se dá také obnovit vosková vrstva na ubrousku. Na stránkách Včelobalu najdete podrobný postup, jak na to. Při procesu je ovšem potřeba použít žehličku nebo troubu pro zapečení. Komu by se do toho nechtělo, může zaslat výrobci Včelobal k opravě do jednoho roku od zakoupení. 

Při používání si také musíte dávat pozor hned na několik věcí. Včelobal nesmí přijít do styku s horkými potravinami, nedává se do mikrovlnky a ideálně by měl být v pokojové teplotě. Mohou za to právě vlastnosti včelího vosku, ten se totiž při vyšší teplotě taví a jeho vrstva by se tak mohla poškodit. Je proto potřeba na to neustále myslet.

Fotografie Včelobalu v různých velikostech

Naše hodnocení a závěr

Najít na současném trhu spolehlivou ekologickou náhradu za jednorázové obaly není stále nic jednoduchého. Co se týče funkčnosti, Včelobal si vede opravdu skvěle. I když se to na první pohled nemusí zdát, potraviny se do něj balí pohodlně a hezky na nich drží. Vosková vrstva se pak postará o stálost a čerstvost, což je hlavním účelem tohoto produktu. Oceňujeme také nápadité zpracování a velký výběr veselých barev a vzorů. Ekologická kritéria splňuje díky opakovanému použití a možnosti kompostování. Navíc se jedná o stoprocentně přírodní produkt. 

Při používání Včelobalu ovšem musíte počítat s tím, že bude potřebovat určitou péči a vyžaduje si pro někoho možná složitou údržbu. Má také poměrně dost omezení, mezi která patří zejména vyvarování se teplu a určitých druhů potravin. Doporučujeme také navštívit oficiální stránky Včelobalu, na přiložené etiketě se totiž dozvíte pouze základní informace, chybí například úplný seznam nedoporučovaných potravin.

Autor: Redakce | Naposledy aktualizováno 13.8.2021