Menu

3 recepty na nejlepší rybí polévku na Štědrý večer

3 recepty na nejlepší rybí polévku na Štědrý večer

Podle vánočních tradic by na štědrovečerní tabuli neměla chybět rybí polévka. Každá rodina má jistě ten svůj nejlepší recept. Pokud ale vaříte rybí polévku poprvé, nebo byste letos rádi servírovali něco nového, inspirujte se jedním z těchto tří skvělých receptů.

Vánoční polévka z kapra

K přípravě této polévky budeme potřebovat následující ingredience:

  • hlavu a odřezky z kapra (dobře očištěné)
  • přibližně lžíci kapřích jiker nebo mlíčí
  • 600 gramů kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel ve stejném poměru
  • jednu větší cibuli
  • dvě lžíce másla
  • dvě lžíce hladké mouky
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • starší housky

Kapří hlavu a odřezky dobře očistěte. Do polévky se většinou nedávají oči, žaber se zbavíme vždy. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a rozdělíme na dvě poloviny. První dáme do hrnce společně s kapřími odřezky a kořením. Vše zalijeme asi litrem a půl studené vody a vaříme na mírném plameni přibližně půl hodiny. Poté vše scedíme, vývar dáme bokem a obereme do něj maso z ryby.

Vezměte si druhý hrnec a z másla a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte druhou polovinu zeleniny, přilijte vývar a dobře rozmíchejte. Na řadě je mlíčí nebo jikry a dochucení solí. Vaříme ještě asi dvacet minut.

Mezitím si nakrájejte staré housky na kostičky. Na pánvi je osmahněte na másle dozlatova. Horkou polévku podáváme s krutony.

Krémová polévka z aljašské tresky

Pokud zrovna nemáte v lásce kapra a sladkovodní ryby, skvělou variantou je krémová polévka z tresky. K její přípravě budeme potřebovat:

  • 150 až 250 gramů tresky dle chuti
  • dvě lžíce nadrobno nasekané mrkve
  • dvě lžíce nakrájené petržele
  • dvě lžíce nakrájeného celeru
  • litr rybího vývaru (může být i zeleninový bujon, ale chuť nevynikne)
  • lžíce másla
  • lžíce hladké mouky
  • chilli paprička
  • lžička kari koření
  • smetana ke šlehání
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř

Rybu nakrájejte na menší kousky, zeleninu na drobné kostičky. Vše osmahněte v hrnci na másle, zaprašte moukou a zalijte horkým vývarem. Vařte asi dvacet minut, poté naběračkou vytáhněte kousky masa a dejte je bokem.

Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem, přidejte všechno koření, nadrobno nakrájenou papričku zbavenou semínek a smetanu. Vše ještě krátce povařte, dochuťte solí a pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.

Rychlá rybí polévka pro začátečníky

Hledáte jednoduchý recept, který zvládne i méně ostřílený kuchař? Vyzkoušejte tento, k přípravě rychlé rybí polévk budete potřebovat:

  • půl kila kapra (může být jen maso, kdo má rád tak i hlava bez žaber, případně mlíčí a jikry)
  • nastrouhaná mrkev, celer a petržel ve stejném poměru
  • máslo
  • lžíce mouky
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • hladkolistá petržel a krutony k podávání

Rybu dejte do hrnce, zalijte asi litrem a půl vody, přidejte všechno koření a dejte vařit. Asi po třiceti minutách vaření na mírném plamenu vývar sceďte, dejte jej bokem a nakrájejte si uvařené rybí maso.

V čistém hrnci osmahněte na másle nastrouhanou zeleninu, zaprašte moukou a míchejte, dokud vše nechytí zlatavou barvu. Poté zeleninu podlijte horkým vývarem, přidejte nakrájené maso, dochuťte solí a vařte asi 5 až 10 minut. Polévku podávejte dozdobenou petrželí a krutonky.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.