3 recepty na nejlepší rybí polévku na Štědrý večer
Podle vánočních tradic by na štědrovečerní tabuli neměla chybět rybí polévka. Každá rodina má jistě ten svůj nejlepší recept. Pokud ale vaříte rybí polévku poprvé, nebo byste letos rádi servírovali něco nového, inspirujte se jedním z těchto tří skvělých receptů.
Vánoční polévka z kapra
ERNESTO Hrnec 24 cm
Staub kulatý 24 cm 3,6 l
KingHoff KH-1614
- hlavu a odřezky z kapra (dobře očištěné)
- přibližně lžíci kapřích jiker nebo mlíčí
- 600 gramů kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel ve stejném poměru
- jednu větší cibuli
- dvě lžíce másla
- dvě lžíce hladké mouky
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- starší housky
Kapří hlavu a odřezky dobře očistěte. Do polévky se většinou nedávají oči, žaber se zbavíme vždy. Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a rozdělíme na dvě poloviny. První dáme do hrnce společně s kapřími odřezky a kořením. Vše zalijeme asi litrem a půl studené vody a vaříme na mírném plameni přibližně půl hodiny. Poté vše scedíme, vývar dáme bokem a obereme do něj maso z ryby.
Vezměte si druhý hrnec a z másla a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte druhou polovinu zeleniny, přilijte vývar a dobře rozmíchejte. Na řadě je mlíčí nebo jikry a dochucení solí. Vaříme ještě asi dvacet minut.
Mezitím si nakrájejte staré housky na kostičky. Na pánvi je osmahněte na másle dozlatova. Horkou polévku podáváme s krutony.
Krémová polévka z aljašské tresky
Bosch MSM67170
Tefal HB 656838
Silvercrest SSMS 600 E5
- 150 až 250 gramů tresky dle chuti
- dvě lžíce nadrobno nasekané mrkve
- dvě lžíce nakrájené petržele
- dvě lžíce nakrájeného celeru
- litr rybího vývaru (může být i zeleninový bujon, ale chuť nevynikne)
- lžíce másla
- lžíce hladké mouky
- chilli paprička
- lžička kari koření
- smetana ke šlehání
- šťáva z půlky citronu
- sůl a pepř
Rybu nakrájejte na menší kousky, zeleninu na drobné kostičky. Vše osmahněte v hrnci na másle, zaprašte moukou a zalijte horkým vývarem. Vařte asi dvacet minut, poté naběračkou vytáhněte kousky masa a dejte je bokem.
Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem, přidejte všechno koření, nadrobno nakrájenou papričku zbavenou semínek a smetanu. Vše ještě krátce povařte, dochuťte solí a pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.
Rychlá rybí polévka pro začátečníky
Elektrické struhadlo Tefal MB756G31
Struhadlo Sencor SSG 4500WH
Elektrické struhadlo Concept ES 1000
- půl kila kapra (může být jen maso, kdo má rád tak i hlava bez žaber, případně mlíčí a jikry)
- nastrouhaná mrkev, celer a petržel ve stejném poměru
- máslo
- lžíce mouky
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- hladkolistá petržel a krutony k podávání
Rybu dejte do hrnce, zalijte asi litrem a půl vody, přidejte všechno koření a dejte vařit. Asi po třiceti minutách vaření na mírném plamenu vývar sceďte, dejte jej bokem a nakrájejte si uvařené rybí maso.
V čistém hrnci osmahněte na másle nastrouhanou zeleninu, zaprašte moukou a míchejte, dokud vše nechytí zlatavou barvu. Poté zeleninu podlijte horkým vývarem, přidejte nakrájené maso, dochuťte solí a vařte asi 5 až 10 minut. Polévku podávejte dozdobenou petrželí a krutonky.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.