Menu

Spotřebitelský test 2024: Mražené hranolky od největších výrobců (Recenze)

Spotřebitelský test 2024: Mražené hranolky od největších výrobců (Recenze)
Foto: Lucie Sobotová

Máte rádi hranolky a zajímá vás, které jsou nejlepší? Otestovali jsme pro vás 6 běžně dostupných mražených hranolek ze supermarketů. Zaměřili jsme se nejen jejich chuťové kvality, ale také na jejich vzhled a složení. V průběhu testování jsme zjistili, že v jednom ze zahrnutých produktů objevil německý nezávislý test ÖKO TEST nadlimitní množství jedovatého kadmia.

Výběr produktů a cena

Do výběru jsme zařadili následujících 6 produktů ze supermarketů Albert (5 kusů) a Norma (1 kus):

  • Potato Master Pommes Frites
  • Česká chuť Hranolky do trouby
  • Nowaco Hranolky do trouby
  • Aviko Hranolky Original
  • Albert Steakové hranolky

Cenově nejvýhodnější je kilové balení Potato Master Pommes Frites z Normy, které vyjde na 4,37 Kč/100 g. Naopak nejdražšími výrobkem jsou Nowaco Hranolky do trouby za 10,37 Kč/100 g.

Použité suroviny, jejich kvalita a výrobce

U hranolek nás nejvíce zajímal druh obsaženého oleje. Potěšilo nás, že ve všech případech se jedná o slunečnicový olej a nikoliv palmový, který se v menší míře vyskytuje u některých levných alternativ. Množství použitých brambor se pohybuje mezi 94 – 96,5 %. Nejvíce brambor obsahují Albert Steakové hranolky a naopak nejméně Potato Master Pommes Frites.

Při prověřování kvality hranolek Potato Master Pommes Frites jsme narazili na německý test ÖKO TEST z 8. února 2024. Test v těchto hranolkách objevil škodlivé látky. Jednalo se o malé množství pesticidů (chloroprofam) a těžký kov kadmium, který překračoval tolerovaný týdenní příjem (TWI) pro 60 kg vážící osobu o více než 50 procent.

U žádných z ostatních testovaných produktů jsme na podobný test nenarazili. Detailní složení, výrobce a zemi původu hranolek najdete v tabulce:

Parametr Potato Master Pommes Frites Česká chuť Hranolky do trouby Nowaco Hranolky do trouby Aviko Hranolky Original Albert Steakové hranolky Gustona Pommes Frites
Cena balení (Kč) 43,70 48,60 77,80 71,00 48,60 53,50
Hmotnost balení (g) 1 000 750 750 750 750 1 000
Cena za 100 g (Kč) 4,37 6,48 10,37 9,47 6,48 5,35
Množství brambor (%) 94  95,5 95,5 Neuvedeno 96,5 96
Použitý olej Slunečnicový Slunečnicový Slunečnicový Slunečnicový Slunečnicový Slunečnicový
Výrobce Agrarfrost GmbH Frial s.r.o. Bidfood Czech Republic s.r.o. Aviko Frial s.r.o. Frial s.r.o.
Země původu Německo Česká republika Česká republika Německo Česká republika Česká republika

 

Vizuální a chuťové dojmy

Dále jsme posuzovali:

  • První dojem (tj. vzhled syrových hranolek – jejich tvar, barvu, velikost, kazy na bramborách)
  • Vzhled po upečení (barvu, rovnoměrnost propečení)
  • A konečně chuťový požitek (křupavost, vyváženost chutí)

Vzhledem k tomu, že většina testovaných hranolek jsou určené do trouby, testovali jsme je tímto způsobem. V horkovzdušné troubě jsme je připravovali podle doporučení výrobce, tj. v rozmezí 15 – 20 minut.

Testování vzhledu a chuti jsme prováděli ve skupině čtyř lidí a individuální dojmy poté zprůměrovali, aby byly výsledky co nejobjektivnější. Naše celkové hodnocení najdete v tabulce (1 = nejlepší, 5 = nejhorší):

Parametr Potato Master Pommes Frites Česká chuť Hranolky do trouby Nowaco Hranolky do trouby Aviko Hranolky Original Albert Steakové hranolky Gustona Pommes Frites
První dojem  2 2 3  
Vzhled po upečení 5  2 2 3
Chuťové dojmy 3 3 4 3
Složení 3 3 4 1 2
Cena 1 3 5 4 3 2

Závěrečné vyhodnocení

Chutí a vzhledem na nás nejvíce zapůsobily Česká chuť Hranolky do trouby. Jednotlivé hranolky jsou vyrobené v podobných délkách, mají zlatavou barvu a opékají se rovnoměrně. Zkušební vzorek neobsahoval žádné kazy. Po upečení byly krásně křupavé. Jejich cena je v porovnání s konkurencí průměrná.

Na druhém místě se umístily druhé nejdražší Aviko Hranolky Original. Sice jejich testovací vzorek obsahoval nesourodé tvary s kazem, upekly se ale poměrně rovnoměrně a byly hezky křupavé. Nejdražší testované hranolky Nowaco Hranolky do trouby nabídly poměrně hezkou vizuální stránku, po upečení ale byly dost měkké. O něco horšího výsledku dosáhly Gustona Pommes Frites, které obsahovaly kazový kus a a příliš se nevypekly.

Nezaujaly nás ani Albert Steakové hranolky. Kvůli širokému tvaru byly i po 20 minutách nedopečené a velmi měkké. Pro přípravu v troubě jsou proto spíše nevhodné. Propadákem našeho testu se staly nejlevnější hranolky Potato Master Pommes Frites z Normy. Podle ÖKO TEST obsahují vysoký obsah kadmia a přítomnost pesticidů. Hranolky jsou navíc velmi tenké a rychle, ale nerovnoměrně se opékají. Na skus jsou tvrdé a vysušené. Obsahují také nejméně brambor a nejvíc tuku.

Výsledné umístění:

  1. Česká chuť Hranolky do trouby
  2. Aviko Hranolky Original
  3. Nowaco Hranolky do trouby
  4. Gustona Pommes Frites
  5. Albert Steakové hranolky
  6. Potato Master Pommes Frites

 

*Jedná se o nezávislý test, hranolky byly vybrány redaktorkou z dostupného sortimentu v supermarketech Albert a Norma.

Zdroje: OEKOTEST

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.