Menu

Teplé jídlo na oslavu: Naplánujte si lahodná jídla, kvůli kterým nestrávíte celou dobu v kuchyni

Teplé jídlo na oslavu: Naplánujte si lahodná jídla, kvůli kterým nestrávíte celou dobu v kuchyni
Foto: Canva, se svolením

Chcete-li nachystat teplé jídlo na oslavu, určitě se vám vyplatí si menu dobře naplánovat. Díky tomu můžete vše uvařit dopředu a pak jen ohřát či udržovat teplé. Máme proto tipy, díky kterým se na oslavě budete moct věnovat hostům a nejen jídlu. A také poradíme nejlepší způsoby, jak nejlépe jídlo udržet teplé.

Nejlepší je uvařit si jídlo den dopředu a zajistit udržení teploty

Nechcete-li se opakovat s klasickými jídly, které se podávají na většině oslav, tedy řízky, guláš a svíčková, můžete zvolit další všeobecně oblíbená jídla. K těm patří nejrůznější omáčky s masem a masové směsi doplněné variacemi z brambor, vhodnou přílohou je i rýže nebo knedlík. Tyto masové pokrmy jsou navíc vhodné k přípravě den předem, kdy se v nich chutě rozleží a následující den je stačí jen ohřát.

Protože usazení hostů většinou nějakou dobu trvá, je dobré zajistit, aby podávané jídlo vydrželo teplé:

  • Nahřejte talíře: díky tomu jídlo tak rychle nevychladne, a i při servírování většího počtu porcí budou jíst všichni teplé jídlo.
  • Využijte troubu: u jídel, kterým nehrozí přílišné vysušení, jako třeba husté omáčky, využijte troubu zahřátou na nižší teplotu.
  • Použijte termomísy: můžete je mít rovnou v místnosti, kde budete jíst. Využijete je i při běžném stravování, když během polévky chcete choulostivé jídlo udržet horké.
Fotogalerie: Heureka (se svolením)

Teplé jídlo na oslavu přehledně: Volte podle svých schopností a možností

Jídlo na oslavy vyžaduje nejen zpracování většího množství surovin, než na jaké jste běžně zvyklí, ale i nachystání celého stolování a může to s sebou přinést stres. Proto je dobré připravit osvědčené jídlo, nebo si recept vyzkoušet ještě před oslavou nanečisto. Zvažte také, zda máte na daný recept potřebné nádobí nebo dostatek prostoru na přípravu.

Tipy na chutná jídla vhodná pro oslavu uvádíme v tabulce:

Hlavní ingredience Typ jídla Náročnost přípravy
Maso
  • Koule z hovězího v omáčce,
  • pečené kuře s nádivkou,
  • masové plněné závitky,
  • maso dušené s kořenovou zeleninou a řapíkatým celerem
Středně náročná až obtížná
Těstoviny
  • Lasagne,
  • zapečené farfalle s lososem,
  • pappardelle s hovězím ragú
Snadná až středně náročná
Rýže
  • Kuřecí pilaf,
  • krémové hříbkové rizoto,
  • Citrusová rýže s tuňákem a špenátem
Středně náročná

Zkombinujte přípravu teplého jídla a zábavu pro hosty

Pokud je oslava v uvolněném duchu, můžete hostům navrhnout se do přípravy jídla zapojit. K tomu je ideální společná příprava pizzy. Těsto na pizzu koupíte už hotové a stačí nachystat jednotlivé suroviny, které si hosté na svou pizzu sami poskládají. Pizza se navíc upeče velmi rychle, v závislosti na teplotě trouby kolem 10 minut, a můžete jich péct několik najednou. Vzájemné ochutnávání a hodnocení jistě přispěje k zábavě.

Zdroje:

Autorská tvorba redaktorky Arecenze

https://www.bbc.co.uk/food/collections/special_pasta_recipes

https://www.recipetineats.com/rice-recipes-rice-meals-for-dinner/

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.