Řekl mně jeden řidič, že nejlepší je cyklistu vytlačit do příkopy……!
Diskuze: Češi předjíždí cyklisty přes plné čáry: Brání se, že je to legální, přitom hrozí pokuta 25 000 Kč a 6 bodů
Diskuze pod články o autech jsou plné „expertů“ s tvrzením, že přes plnou se nikdy nepředjíždí. Jiní řidiči naopak mávnou rukou a cyklistu objedou bez ohledu na to, jaká čára vede uprostřed silnice.
Ano předjíždět cyklistu přes plnou čáru je přestupek. Vzhledem k tomu, že dlouhých úseků úzkých silnic s plnou čárou je opravdu hodně a cyklisté rozhodně ve spoustě případů neberou na řidiče ohled. Je až příliš časté, že na úsecích mimo aglomerace, jedou dva i více vedle sebe, tak si myslím, že by bylo vhodné začít minimálně pokutovat cyklisty, vysokými pokutami za tyto přestupky, případně jim zakázat na některé rizikové úseky vjezd. Nejednou se mi stalo, že cyklista s vědomím, že ho nesmím předjet, znatelně zpomalil a ještě si to užíval jízdou téměř středem vozovky. Když jsem se ho potom na prvním možném míste snažil předjet, dělal vše pro to, aby mi to znemožnil. Bohužel tohoto chování si policie nevšímá a ani se ho nesnaží pokutovat. Je náročné to cyklistovi dokázat a usvědčit ho. Pro pilicisty je jednodušší si udělat do tabulky čárku pokutou motoristy, je to mnohem jednodušší dokazování, vzhledem k SPZ vozidla. cyklisté ani kola žádné identiofikační označení mít nemusí a to je špatně. Spousta z nich se podle toho chová, vědomi si beztrestnosti.
Český zákon rozlišuje dva typy podélné plné čáry. Tu jednoduchou, označenou jako V 1a, smí řidič od 1. ledna 2022 přejet při předjíždění cyklisty. Vyhláška ministerstva dopravy to tehdy umožnila a žádná novela tuto možnost dosud nezrušila.
S dvojitou plnou čárou V 1b je to ale úplně jiná písnička. Pro V 1b zákon takovou možnost vůbec nezná. Tuhle čáru najdete obvykle v místech, která dopravní inženýři vyhodnotili jako nevhodná pro předjíždění, jako jsou slepé úseky nebo místa s krátkým rozhledem.
Hodně řidičů obě čáry hází do jednoho pytle. A právě v tom je nejčastější chyba.
Přejetí dvojité plné čáry není porušením zákazu předjíždění. Je to jiný přestupek.
Na některé silnice s velkým provozem by měl být zákaz jízdy pro cyklisty. Sám jezdím na kole kole a koloběžce (na člověkopohon) na cyklostezkách a málo frekventovaných silnicích. Ale to, co předvádí spoustu rádoby cyklistů je úplná ignorace jakýchkoliv předpisů, bez ohledu na kohokoliv, ať chodce, auta i dalších cyklistů
Cyklistické mají cyklostezky na silnice vůbec nepatří
Já to říkám pořád. Cyklista na silnici , kde je povoleno 90km/h by neměl co dělat. Tvoří jenom nebezpečnou překážku silničního provozu při které jde pouze cyklistovi o život.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.