Menu
Přečíst článek

Diskuze: Kolik potřebujete na důstojný důchod v roce 2026? Průměrné penzi chybí do představy Čechů přes 8 000 Kč

Kolik peněz potřebujete, abyste mohli v důchodu žít bez počítání každé koruny? Češi si důstojnou penzi představují kolem 30 000 Kč měsíčně, jenže průměrný starobní důchod letos dosahuje 21 839 Kč.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

DC
Dagmar CÍSAŘOVÁ
5. 10. 2026

mám důchod 21000. po zaplacení nájmu, elektrika telefon a televize a provoz auta. bydlím na vesnici tak pro vše si musím jet nakoupit mě zbývá 7000 Kč. a z toho musím žít celý měsíc. žádná sláva a to si nic už na sebe nekupuji.

JS
Jiří Svoboda
5. 10. 2026

Paní Dagmaro, důchod není wellnes. Co jste během aktivního života udělala pro to, aby byl důchod jen přilepšením vašeho finančního stavu ?

IS
Iva Sladká
5. 10. 2026

A proč by nemohl být?! 🙂 Za celoživotní práci a výchovu dětí! Vy jste snad s dětmi zůstával na mateřské nebo když byly nemocné či po operacích? Nedivím se, že dnes ženy nechtějí děti a raději pracují, aby si ten „wellness se dvěma s“ v důchodu mohly užít! 😉

PŠ
Petra Š.
5. 10. 2026

Mám ID třetího stupně, na vozíku bez nohy. Moje nemoc mi nedovoluje si přivýdělat. Je mi 56 let ,můj ID je 18456,Kč. Ani po lednovém přidání zdaleka nedosahnu na průměrný důchod. Než jsem onemocněla pracovala jsem normálně. Polovinu z těch peněz dam za nájemné. Po zaplacení dalších potřebných veci a léků mi do dalšího důchodu zbyde 3200,Kč a to mi sotva postačí na levné potraviny v „akcich“,oblečení si uz nemůžu dovolit koupit.