Menu
Přečíst článek

Diskuze: Koupila jsem nový akumulátor Parkside: Nižší hmotnost potěší, deklarovaný balancer jsem při rozboru nenašla

V lednu Lidl uvedl do prodeje nové modely akumulátorů pro 20V nářadí Parkside. Zatím jen ve verzích s kapacitou 2 Ah a 4 Ah včetně Smart Performance.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

K
Krtek
5. 2. 2026

dělají se přímo ochranné obvody, které jsou součástí článku – je pak cca o 3mm delší, ale to asi nebude tento případ. Jinak jsem se již setkal s absencí BMS u baterie od BOSCH vrtačky.Měl jen odporový dělič, který asi nabíječce oznamoval kolik tam má cpát a teplotní senzor.

B
BM
5. 2. 2026

Dobrý den, dovolil bych si jen odhad, podle zveřejněných fotek. Předpokládám, že váš testovaný akumulátor měl pasivní verzi balanceru a na desce je příprava i na aktivní verzi. viz vysvětlení:

Pro Li-ion akumulátory se používají dva základní typy balancerů, které se liší tím, jak nakládají s přebytečnou energií:
1. Pasivní balancery (Dissipative)
Tento typ je nejrozšířenější díky své jednoduchosti a nízké ceně.
Princip: Přebytečnou energii z plněji nabitých článků jednoduše přemění na teplo pomocí rezistorů (odporů).
Kdy fungují: Většinou pracují pouze ve finální fázi nabíjení (tzv. top balancing), kdy napětí článku dosáhne určité hranice (např. 4,2 V).
Vlastnosti: Jsou levné a kompaktní, ale energeticky neefektivní a generují odpadní teplo.
2. Aktivní balancery (Non-dissipative)
Tyto balancery jsou technologicky pokročilejší a efektivnější.
Princip: Přelévají energii z článků s vyšším napětím do článků s nižším napětím pomocí kondenzátorů, induktorů nebo měničů.
Kdy fungují: Mohou pracovat během nabíjení, vybíjení i v klidu, čímž maximalizují využitelnou kapacitu celé baterie.
Vlastnosti: Jsou dražší a složitější, ale téměř netopí a šetří energii, což je klíčové pro velké systémy jako fotovoltaika nebo elektromobily.

R
Roman
5. 2. 2026

To aktivní balancování, ono to v praxi nemá skoro žádný přínos. Myšlenka je to sice hezká, ale pokud máte v baterii kvalitní články s téměř shodnými parametry, tak je zbytečný. Jeden příklad za všechny: i taková Tesla, která má BMS (tedy management baterií) opravdu na vysoké úrovni, což asi nikoho nepřekvapí, tak v modelu S a X po dlouhá léta používá na článcích o kapacitě nižších stovek Ah(mimochodem složených z mnoha desítek paralelně zapojených článků 18650) opět jen pasivní balancery, které topí přebytečné teplo pouze do malých SMD!! rezistorů. A světe div se, ono to úplně stačí. Pokud by totiž nestačilo a baterka se začala rozjíždět, je jasné, že s daným článkem je něco špatně a elektronika to dříve nebo později pozná a auto bez milosti odstaví. A ano, používá se i zde tzv. top balancing, kdy se balancery aktivují až s dosažením SOC cca >90%. Jinde to totiž nemá smysl, pokud by se balancovalo na 50% SOC, tak články s nižší kapacitou vystřelí vzhůru dříve než zbytek a celově by to dost omezovalo rychlost nabíjení. Proto se srovnávají „nahoře“ s tím, že se případně „rozjedou“ dole při úplném vybití a pack se případně odstaví pokud se některý z článků dostane opět na určitou úroveň napětí.

Dále si neplést pojem BMS a balancer, není to to samé, ikdyž na jedné desce samozřejmě mohou být integrované obě funkce. BMS = battery management system je zařízení, které dohlíží na stav baterie, řídí proces nabíjení, odpojuje baterii při přílišném vybití nebo při překročení teplotních mezí atd. Balancer má za úkol pouze balancovat, tedy srovnávat napětí na jednotlivých článcích a obvykle tedy pracuje pouze ve stavu plného nabití nebo jemu blízkém.

J
José
5. 2. 2026

S autorem článku nesouhlasím ohledně BMS. Myslím si že balancování je řešeno obvody u konektoru. Neosazené pozice typuji že jsou pro smart funkci (Bluetooth), jelikož Lidl nabízí akumulátor PAPP …, který má smart funkce. Celkově vidím snahu Lidlu ušetřit na výrobě DPS pomocí sjednocení DPS se Smart řadou.
Dříve zveřejněné teze v komentářích o BMS v článku jsou nesmysl. Jelikož to je řešení pro odběry v jednotkách A a pro ruční nářadí se jedná o pyrotechniku. A teze ohledně Aktivního pasivního/balancování nejsou zde na místě. Jelikož balancování vždy potřebuje řídicí obvod. A součástky k tomu musí být osazeny.

JA
Josef Albrecht
5. 2. 2026

Autore, tak nevím od kdy bodové sváření obsahuje(doststek) pájky? Dál jsem raději nečetl

LS
Lucie Sobotová
5. 2. 2026

Dobrý den,

informace o dostatku pájky se netýká bodového svařování, ale pájených spojů, které jsou na desce opravdu poctivé. Text jsem upravila, aby nedošlo k jeho mylné interpretaci. Děkuji za upozornění.

S pozdravem

Lucie Sobotová

MH
Milan Hermanek
5. 2. 2026

Jaké je prosím Vaše vzdělávání v oblasti elektroniky.

M
Miky
10. 7. 2026

Vzdělání v oboru neznamená,že je někdo odborník.Já jsem chemik a elektroniku jsem opravoval elektro inženýrovi.Když se tomu léta věnuje a investuje do přístrojů,tak se naučí víc než ve škole

MS
Matěj Sojka
5. 2. 2026

bms tam není, prostě je to ojeb. Ve článcích může být jednotka která článek odpojí když by se mohl dostat mimo bezpečné hodnoty. Takové články ale nejsou dělané na vysoké výkony a taky je nesmysl mít na každém článku výkonný mosfet. Proto se dělá BMS s centrálním vypnutím baterky. To že tam není balancer znamená že baterka po 2 letech půjde do kopru. Nové články se rozcházet nebudou, až budou ve středním věku povede to k jejich rychlému konci. Prostě teď ušetřili 50kc a zákazníku kup si další baterku.

M
milanmid
5. 2. 2026

V Lidlu nic nekupuji je to všechno předplacené a nekvalitní to není pro mně

K
Karel
6. 2. 2026

Balancer v nabíječce? Asi informační šum…
Jinak doma používám 4Ah A3 (bez balancování) a verzí B3 v páru a po letech není vidět, že by se kapacitně lišily.

DK
David Klement
6. 2. 2026

No a mě právě po cca 2 letech používání odchází právě 4Ah A3, kvůli jednomu páru článků, který se oproti ostatním v té pětici párů nedobíjí naplno a pak se při vybíjení dostává pod zdravou úroveň. Párkrát jsem to rozebral a zapojil na modelářskou nabíječku s balancováním, ale při používání se to po pár cyklech znova rozjede. To samé mi začíná dělat její 2Ah ségra.
Říkal jsem si, že si koupím nové, značkové články, naboduji a získám tím něco kolem 5-6Ah, ale když jsem zjistil, že tam nejsou alespoň obyčejné pasivní balancéry, tak raději koupím 4 Ah PAPS 204 A1 nebo B1. Vyjde to levněji než 10 článků a tyhle Smart mají balancování článků a nabíječka se dá použít původní, sice neumí přepnout na vyšší proud, ale to bude mít pro domácí použití spíše výhodu, vyšší životnost baterie.

P
Pip
11. 2. 2026

Chápu správně že s novými bateriemi není možné použít rychlonabíječku?