Menu
Přečíst článek

Diskuze: Parkside, nebo Makita? Po 40+ otestovaných aku vrtačkách už bych nevybírala jen podle značky

Parkside a Makita patří mezi značky, které lidé při výběru aku vrtačky řeší nejčastěji. Jedna láká nízkou cenou a dostupným aku systémem, druhá pověstí profesionální jistoty.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

L
Luděk
15. 5. 2026

Od Parchandside už nikdy více !

MO
Milan O
15. 5. 2026

Nevím jaká je Makita, ovšem vřeteno Parkside hází jako vačka. Pro vrtání nepoužitelné, snad jako šroubovák dostačuje.

JM
Jiří Matějů
15. 5. 2026

U Makity musíte dát pozor na baterie. Protože baterie od vrtačky nebudou pasovat na utahovák. Takže musíte koupit nové baterie a sními i nabiječku.

LS
Lucie Sobotová
15. 5. 2026

Dobrý den,

jen pro doplnění – není pravda, že baterie od vrtačky Makita obecně nepasují do utahováku nebo naopak. U moderních aku systémů Makita jsou baterie v rámci stejné platformy běžně kompatibilní mezi různými stroji.

Výjimky mohou nastat u kombinace výrazně staršího nářadí a akumulátorů, mezi odlišnými systémy (např. LXT 18 V a XGT 40 V) nebo případně při použití neoriginálních akumulátorů či adaptérů.

Osobně mám v dílně okolo 30 kusů Makita nářadí z 18V systému LXT, kupovaných během posledních sedmi let, a s nekompatibilitou mezi vrtačkou, utahovákem nebo jiným nářadím jsem se zatím nesetkala. 🙂

S pozdravem
Lucie Sobotová

H
Hofik
15. 5. 2026

Souhlasím, samozřejmě nepasuje na Makita BL 18V řady G.

M
martin
15. 5. 2026

Ahoj zajímalo by mě v čem podnikáš těch sedm let že tu srovnáváte Makitu versuz Parksaid podle mě je to dostupné nářadí pro kohokoliv. Profik si to nekoupí

LS
Lucie Sobotová
15. 5. 2026

Dobrý den,

máme rodinnou elektroinstalační firmu. S Parkside jsme před lety začínali při rekonstrukci rodinného domu svépomocí a postupně přešli hlavně na Makitu. Některé kousky od Parkside doma pořád máme, ale dnes už spíš doplňkově.

Mějte se
Lucie Sobotová

R
Rosťa
23. 5. 2026

co je to za kec vrtačka,ráz.utahovak,mafl,flexa, příklepová vrtačka,Aku šroubovak s příklepem,motorová pila,nastřelovací pistol atd.vse na jednu a tu samou baterku a to 5.0Ah 18V Lithium-Ion mám jich 13 kusů

MF
Milan Fendrich
15. 5. 2026

po zkušenostech s Parkside a s přihlédnutím k tomu, že dopředu těžko vědět na co a kdy bude aku nářadí potřeba,bych jednoznačně již volil tu Makitu!

Jarda š
15. 5. 2026

volím nářadí podle rádia.Mám 3 super rádia od makity,takže dalších 15 strojů taky😀😀

J
Jirka
15. 5. 2026

K Parksidu koupenému v Lidlu- zkuste reklamovat. Neskutečně komplikované.

JS
Josef Steinmetz
15. 5. 2026

Jj, taká taková zkušenost, Parksid již nikdy

FB
František Bartoš
15. 5. 2026

Já reklamoval elektrické Kangoo u kterého upadla hlavička, ale bohužel dostalo takový záhul, že se ani nedivím, že upadla, byla to moje blbost. Reklamoval jsem ho přímo v Lidlu a úplně bez problémů, do měsíce mi poslali jiné.

OG
Oleg Geradze
16. 5. 2026

mame DeWalt, Makita a Parkside. no ohledně DeWalt uhlove brusky 54v , ta je dobra. ale utahovaky ne
utahovaky mame seřazené tak
1. Makita
2. Parkside
3. DeWalt.
proste jejich utahovak byl nejslabší

VR
Vilem Ry
22. 5. 2026

Rázové utahováky např. pro autoservis samozřejmě bezkonkurenčně Milwaukee.
Tady není o čem.

Ale DeWalt je pořád > Parkside Performance, ty krámy hned zdechnou.

HK
Hubert Kavka
15. 5. 2026

Porovnávat Makitu a Parkside je naprostý nesmysl.

MS
Michal Strápek
15. 5. 2026

na to abych se rozhodl pro značku kterou koupím(podle toho na co a jak často) nepotřebuji dělat 40+testů. na to mi stačí logická úvaha nad šálkem kávy….na druhou stranu kdo má v rukách nas*ané stejně jako v hlavě tam ho ani DeWALT nezachrání.

OH
Ondřej Horák
15. 5. 2026

při porovnání a testů řady parkside performance tak zvládá porazit i Milwaukee se stejnými parametry makyta byla tak nastejno

FK
František Kostečka
22. 5. 2026

Parkside není ani hobby nářadí a na performance řadu také zapomeňte. Čistý šmejd. Makita Hobby snad možná poloprofi ale výhra to rozhodně není.

R
RAYL
24. 5. 2026

Hned tato věta „Parkside a Makita patří mezi značky, které lidé při výběru aku vrtačky řeší nejčastěji.“ je úplný nesmysl. Netuším na jakém vzorku probíhala anketa a jestli vůbec nebo toto tvrzení vzniklo na základě dojmu autorky z blízkého okolí, ale kdo chce kvalitu a spolehlivost a používá nářadí tak, že si nemůže časově dovolit prostoje tak Parkside ho ani nenapadne.