Menu
Přečíst článek

Diskuze: Otestovala jsem 14 másel (duben 2026): Rozdíly v chuti jsou výrazné, máslo z Lidlu opakovaně zklamalo

Podle etiket vypadají másla ze supermarketů téměř stejně. V rámci vlastního testu 14 vzorků jsem ale zjistila, že rozdíly v chuti i struktuře jsou překvapivě výrazné.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

M
Martinec
2. 5. 2026

Dotaz: a není Billa české a Srdce domova jedno a to samé máslo? Pouze v jiném obalu?
Odpověď: je 😀 (čistě náhodou v Hlinsku pracuju)

LS
Lucie Sobotová
2. 5. 2026

Dobrý den,

tak jednoduché to není. Jedná se sice o stejného výrobce, ale rozdílné šarže. Chuť i struktura byly odlišné.

S pozdravem
Lucie Sobotová

Dagmar Ševčíková
2. 5. 2026

Nejlepší jsou výrobky od Madety

Lerch Čestmir
5. 5. 2026

Proč by měl zapracovat Lidl? Neměli by to být spíše výrobci?

J
JiK
5. 5. 2026

Lidl by měl zapracovat na tom, aby ve svých prodejnách neprodával nekvalitní zboží! V tom by měl zapracovat! Je vám to srozumitelné?

TK
Tomáš Krupka
6. 5. 2026

Přečetla jste si výrobce másla Boni? Já ho koupil a bylo z Polska! Stejně tak máslo Pragolaktos je z Německa, ale tam se přidání biokultur chuťově pozná. Nemám nic proti polským máslům, občas je také používám a nechápu medii vypěstovanu averzi. Než se novináři dali přesvědčit o tom, že na našrm trhu už neexistuje balené čerstvé máslo, tak to trvalo pěkně dlouho a jejich bouření proti dovezeným zmraženým máslů ukázalo, jací jsou troubové, líní si zjistit správné informace.

R
Richard
11. 5. 2026

No samo, výrobce MILKPOL 😀

PL
Pavel Luke
11. 5. 2026

takže nějak jsem nepochopil systém testování kdo jsou ti odborníci čím se zabývají jejich vzdělání jejich akredidace pod koho spadají … a nebo je to jenom partička co si řekne a jdeme hodnotit – jen tak pro zajímavost musím říci že každý má jiné chutě a pocity můžu dát příklad sestřenice z města dojela k nám na chalupu a její děti se hrozně pohoršovaly nad tím že jim jahody chutnaly jinak než z albertu o borůvkách ani nemluvě – proto se ptám co to bylo za odborníky a nebo jde pouze o to aby co nejvíc lidí kliklo na článek

LS
Lucie Sobotová
11. 5. 2026

Dobrý den,
nešlo o laboratorní test ani o hodnocení akreditovanými odborníky, ale o spotřebitelský senzorický test zaměřený hlavně na chuť, vůni a celkový dojem při běžné konzumaci.

Vzorky jsme hodnotili naslepo podle stejné metodiky, aby hodnotitele neovlivnila značka ani cena. U másel hodnotilo celkem 5 lidí a výsledné pořadí vzniklo z průměru jejich hodnocení.

Samozřejmě souhlasím, že chutě jsou individuální a každý může preferovat něco jiného. Proto podobné testy neprezentuji jako absolutní pravdu, ale jako srovnání konkrétních výrobků za stejných podmínek.

Detailní popis metodiky vždy uvádím v hlavním článku (odkaz je hned pod perexem).

S pozdravem

Lucie Sobotová

VV
Vlastimil Vozka
11. 5. 2026

Přesně, a ten pátý tester má určitě držku nastavenou na něco hogofogo. Tomu nechutnalo nic, asi milovník mazlavé ramy.

DK
Dana Kociánová
11. 5. 2026

chutná mi Milko