Menu
Přečíst článek

Diskuze: Otestovala jsem 14 másel (duben 2026): Rozdíly v chuti jsou výrazné, máslo z Lidlu opakovaně zklamalo

Podle etiket vypadají másla ze supermarketů téměř stejně. V rámci vlastního testu 14 vzorků jsem ale zjistila, že rozdíly v chuti i struktuře jsou překvapivě výrazné.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

M
Martinec
2. 5. 2026

Dotaz: a není Billa české a Srdce domova jedno a to samé máslo? Pouze v jiném obalu?
Odpověď: je 😀 (čistě náhodou v Hlinsku pracuju)

LS
Lucie Sobotová
2. 5. 2026

Dobrý den,

tak jednoduché to není. Jedná se sice o stejného výrobce, ale rozdílné šarže. Chuť i struktura byly odlišné.

S pozdravem
Lucie Sobotová

DŠ
Dagmar Ševčíková
2. 5. 2026

Nejlepší jsou výrobky od Madety

LČ
Lerch Čestmir
5. 5. 2026

Proč by měl zapracovat Lidl? Neměli by to být spíše výrobci?

J
JiK
5. 5. 2026

Lidl by měl zapracovat na tom, aby ve svých prodejnách neprodával nekvalitní zboží! V tom by měl zapracovat! Je vám to srozumitelné?

TK
Tomáš Krupka
6. 5. 2026

Přečetla jste si výrobce másla Boni? Já ho koupil a bylo z Polska! Stejně tak máslo Pragolaktos je z Německa, ale tam se přidání biokultur chuťově pozná. Nemám nic proti polským máslům, občas je také používám a nechápu medii vypěstovanu averzi. Než se novináři dali přesvědčit o tom, že na našrm trhu už neexistuje balené čerstvé máslo, tak to trvalo pěkně dlouho a jejich bouření proti dovezeným zmraženým máslů ukázalo, jací jsou troubové, líní si zjistit správné informace.

R
Richard
11. 5. 2026

No samo, výrobce MILKPOL 😀

PL
Pavel Luke
11. 5. 2026

takže nějak jsem nepochopil systém testování kdo jsou ti odborníci čím se zabývají jejich vzdělání jejich akredidace pod koho spadají … a nebo je to jenom partička co si řekne a jdeme hodnotit – jen tak pro zajímavost musím říci že každý má jiné chutě a pocity můžu dát příklad sestřenice z města dojela k nám na chalupu a její děti se hrozně pohoršovaly nad tím že jim jahody chutnaly jinak než z albertu o borůvkách ani nemluvě – proto se ptám co to bylo za odborníky a nebo jde pouze o to aby co nejvíc lidí kliklo na článek

LS
Lucie Sobotová
11. 5. 2026

Dobrý den,
nešlo o laboratorní test ani o hodnocení akreditovanými odborníky, ale o spotřebitelský senzorický test zaměřený hlavně na chuť, vůni a celkový dojem při běžné konzumaci.

Vzorky jsme hodnotili naslepo podle stejné metodiky, aby hodnotitele neovlivnila značka ani cena. U másel hodnotilo celkem 5 lidí a výsledné pořadí vzniklo z průměru jejich hodnocení.

Samozřejmě souhlasím, že chutě jsou individuální a každý může preferovat něco jiného. Proto podobné testy neprezentuji jako absolutní pravdu, ale jako srovnání konkrétních výrobků za stejných podmínek.

Detailní popis metodiky vždy uvádím v hlavním článku (odkaz je hned pod perexem).

S pozdravem

Lucie Sobotová

VV
Vlastimil Vozka
11. 5. 2026

Přesně, a ten pátý tester má určitě držku nastavenou na něco hogofogo. Tomu nechutnalo nic, asi milovník mazlavé ramy.

DK
Dana Kociánová
11. 5. 2026

chutná mi Milko