Menu
Přečíst článek

Diskuze: Změna času 2026: Europoslanci tlačí na zrušení střídání, české nařízení vyprší letos na podzim

Každý rok totéž a přesto to vždy někoho zaskočí. Poslední březnová neděle se blíží a s ní i chvíle, kdy si na pár dní rozhodíme spánkový režim. Přitom se celé roky mluví o tom, že by s posunem hodin měl být konec.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

JN
Josef Novák
27. 3. 2026

D.bilita a neschopnost EU politiků je názorně vidět na stále avizovaném zrušení střídání času ke kterému nedochází!!!!!!

M
M.H.
27. 3. 2026

Hlavně u toho zalejvání mě to rozesmálo. Proč bych měl kytkám a kedlubnám vnucovat nějakou umělou změnu času a přenastavovat časování na zavlažovači??? Těm je úplně jedno, co mám na ciferníku a jsou naopak zvyklý na svůj příděl podle astronomickýho času. Když už se bavím o nevhodným načasování, tak to způsobím právě posunutím hodin.
Ve skandinávii je oblíbený pozorování půlnočního slunce – většina lidí švejkovsky balí foťáky těsně po půlnoci a vůbec jim nedochází, že astronomická půlnoc, kdy je slunce opravdu nejníž nad obzorem, je o hodinu pozdějš. Když jsem to řekl jednomu takovýmu joudovi, jen udiveně koukal a říkal „maybe…“

EV
Erik Vyměněný
27. 3. 2026

Hm, fascinuje mě, jak se pořád řeší jedna jediná hodina, ale že lidi během týdne točí denní a noční, třísměnné provozy, to nikoho nezajímá. Tohle by měli řešit, ne nějakou hodinu 2x ročně…

PB
Petr Burian
27. 3. 2026

V tom bude taky pravda.

JF
Jindřich Forman
27. 3. 2026

letní čas je pro mne výhodnější, proto podporuji ten letní..

PB
Petr Burian
27. 3. 2026

Změny času jsou největším nebezpečím pro biorytmy.

M
M.H.
27. 3. 2026

Je mi úplně šumák, kolik hodin je na ciferníku. Ráno se neválím ani o víkendu, celej život vstávám brzo a pracovní dobu mám od 9.00. Takže moje bioritmy zůstávaj stabilní po celej rok a je jim ukradený, jak si kdo posouvá čas. Celýmu tomudle blázinci a psychóze kolem letního času se směju. Tělo poslouchá přírodu a ne ciferník. Můžu jít spát a vstávat kdy chci. Sovám zrušení letního času nepomůže, stejně budou ráno nepoužitelný…

KV
Karel Vavra
27. 3. 2026

Otazka zruseni stridáni casu se v ramci Evropy uz diskutuje temer deset a skutek zatim utek. Je to predevsim vizitka naproste zero effciency EU, ktera nedokaze ani takoveto jednoduche zadani vyresit, jak ma pak participovat na tech globalnich. A cas ktery? Samozrejme, ten od pana boha, kteremu jsme nespravne zacali rikat zimni.

Z
Z.P.
27. 3. 2026

Hlavně si všichni dávejme pozor, abychom na nějaký zdroj času nezapomněli. To by mohla vzniknout i národohospodáská škoda nedozírné hodnoty. Europoslancům bych poradil, nehádejte se, poperte se. A ten který z vás vyhraje uzákoní ten určitě nejsprávnější čas.

VS
Vera Svobodova
27. 3. 2026

uz aby to skoncilo
je to nezdrave, proti prirode
jeste prestante budit pacienty v nemocnicich v 6 rano
a posunte vyucovani ve skolach na 9