Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších elektrických kráječů chleba

Ukázka produktu ve srovnání elektrických kráječů chleba

Chléb. Pro mnohé z nás základ každé chutné a vydatné snídaně či večeře a vůbec neodmyslitelná potravina. Čerstvě upečený nejen nádherně voní, ale i dokonale chutná. Problém však mnohdy nastává, když se pouštíme do jeho krájení.

Stává se vám také často, že se chleba začne pod tlakem nože rozpadat? Nedaří se vám nakrájet dostatečně tenké plátky? Potom vás jistě potěší fakt, že již dávno nemusíte důvěřovat pouze nožům. Skvělou práci zastanou také elektrické kráječe chleba, které jsou navrženy právě s ohledem na zajištění co nejčistšího řezu.

Nejste si ovšem jisti, na co se během nákupu vlastně zaměřit? Začtěte se do našeho článku, kde naleznete přehled nejvýznamnějších kritérií pro správný nákup kráječe. Neopomeneme samozřejmě ani tradiční kapitolu věnovanou cenám.


Nejlepších 10 elektrických kráječů chleba dle hodnocení a recenzí uživatelů

Vzhled Název Příkon (W) Maximální tloušťka řezu (mm) Orientační cena Aktuální cena
Recenze Ritter E 16
Ritter E 16 65 20 2 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze DMS Germany DMS AS-400
DMS Germany DMS AS-400 400 15 3 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Ritter Markant 01
Ritter Markant 01 65 14 1 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sencor SFS 4050
Sencor SFS 4050 150 15 1 500 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Gorenje R 401
Gorenje R 401 110 17 1 400 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Domo MS 171
Domo MS 171 120 15 1 100 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Concept KP 3531
Concept KP 3531 130 23 2 700 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Sencor SFS 1000
Sencor SFS 1000 100 15 600 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Kluge 493.5
Kluge 493.5 200 15 3 000 Kč Zobrazit nabídky
Recenze Philco PHFS 8010
Philco PHFS 8010 180 15 2 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak vybrat elektrický kráječ chleba

Kdykoliv něco kupujete, jistě se zajímáte o to, jak vlastně daný přístroj funguje. Copak byste si do kuchyně zbytečně pořizovali pomocníka, kterého neupotřebíte? Právě proto jsme se rozhodli v první kapitole popsat, jak kráječe chleba pracují a zda při jejich používání nehrozí úraz.

Během nákupu samotného se zaměřte v prvé řadě na příkon elektromotoru. Buďte však obezřetní, protože nízká čísla ještě nemusí znamenat nekvalitní přístroj. Pozornost věnujte i materiálu konstrukce, protože vlastnosti plastu a nerez oceli se od sebe poměrně výrazně liší. Klíčovou součást kráječe představuje kotouč, jeho velikost a možnosti nastavení. Opomenout nelze ani bezpečnostní prvky a nejrůznější doplňkové funkce.

Poslední kapitola je již tradičně věnována cenovému okénku. Stačí nakouknout a rázem získáte alespoň zevrubnou představu o tom, kolik peněz si připravit a co za daný obnos očekávat.

Jak funguje?

Princip fungování elektrického kráječe chleba je velice jednoduchý. Základem je plocha pro umístění potraviny a krájecí kotouč. Pomocí regulátoru nastavíte, jak široké plátky požadujete a spuštěním elektromotoru uvedete přístroj do chodu. Jemným posouváním chleba směrem ke kotouči jej naplátkujete a můžete okamžitě dále zpracovávat.

Obáváte se o bezpečnost? Dnes již nemusíte, jelikož výrobci naštěstí své produkty osazují množstvím bezpečnostních pojistek a vychytávek. Vaše prsty se tak v žádném momentu krájení nedostanou do blízkosti kotouče. Stejně tak se nemusíte obávat, že by vlivem nevhodného zacházení došlo k přehřátí motoru, nebo zničení krájecího ústrojí.

Příkon

Klíčový parametr kuchyňských spotřebičů, kráječe nevyjímaje, spočívá v příkonu elektromotoru. U zařízení pro domácnost se obvykle pohybuje v rozmezí od 140 do 200 W. Silnější motor zajišťuje přesnější a rychlejší řez a také zvládne uvést do chodu i rozměrnější kotouče. Vždy se vyplatí zvolit model vybavený výkonnějším motorem, který se při práci zbytečně nepřetěžuje. Vydrží tak mnohem delší dobu provozuschopný.

Našli jste kráječ osazený pohonnou jednotkou o pouhých několika desítkách wattů? Ne, nejedná se o laciný šmejd, právě naopak. Nejdražší modely na trhu obvykle vynikají tak dobře provedenou konstrukcí, že nepotřebují k zajištění rychlého a čistého řezu potravinou žádný výkon navíc.

Materiál konstrukce

Další významný parametr spočívá v druhu a jakosti materiálu použitého k provedení konstrukce kráječe. V současné době se na trhu setkáte s následující dvojicí:

  • plast – nízká cena, nízká hmotnost, možnost rozložení, menší odolnost použitých dílů, nižší příkon, menší kotouče
  • nerez – vyšší cena, vyšší hmotnost, nemožnost rozkládání, delší životnost, vyšší příkon, větší kotouče.

Nepatří chleba mezi vaše oblíbené potraviny a příliš často jej nekonzumujete? Potom si plně vystačíte s levnějším plastovým kráječem, který navíc můžete podle libosti rozložit a schovat do útrob kuchyňské linky. Jestliže je však ve vaší domácnosti chléb základem takřka každého jídla, sáhněte raději po nerezovém modelu. Oceníte jak jeho odolnou konstrukci, tak vysoký výkon elektromotoru.

Krájecí kotouč a regulace řezu

Pořídili jste si kráječ s extrémně výkonným motorem, který vám ale chleba trhá? S největší pravděpodobností bude chyba v nekvalitním kotouči. Provedení ostří věnujte při nákupu velkou pozornost a klidně požádejte personál obchodu o ukázku.

Standardně se kotouče vyrábějí o průměru 170 a 190 mm. Dobře si před jejich pořízením ověřte, jakou velikost podporuje právě váš kráječ. Obecně platí, že čím větší pecen chleba zpracováváte, tím větší průměr kotouče potřebujete. Výrobním materiálem by vždy měla být výhradně nerezová ocel. Levnějším kovům nebo nekvalitní oceli se vyhněte, protože jednak nedosáhnete čistého řezu, jednak se mohou do jídla uvolňovat nežádoucí látky.

V obchodech jsou k mání dva základní typy kotoučů:

  • hladký – pro řezání tenčích plátků, méně univerzální použití
  • zoubkovaný – pro méně přesně řezání, vhodný i na sýry, maso, zeleninu aj.

Pokud kráječ využíváte pouze na chleba, vystačíte si s hladkými kotouči. Krájíte-li však s jeho pomocí i další suroviny, dejte šanci spíše ostřím s jemnými zoubky. U dražší přístrojů navíc lze oba typy podle libosti kombinovat.

Při nákupu si dobře ověřte, zda kráječ umožňuje plynule regulovat šířku řezu. Valná většina modelů se pohybuje na škále od 0 do 20 mm, výkonnější zařízení zvládnou ještě zhruba o 2 milimetry více.

Bezpečnost

Již výše jsme zmínili, že obsluha moderních elektrických kráječů potravin se o své prsty nemusí obávat. Bývají totiž vybaveny následujícími bezpečnostními prvky a pojistkami:

  • chrániče prstů – brání přímému styku prstů s kotoučem
  • pojistka proti nechtěnému zapnutí – brání spuštění kráječe letmým dotykem
  • kryt ostří – omezení kontaktu kotouče s rukou
  • dětská pojistka – ochrana proti spuštění zvídavými ratolestmi.

Doplňkové funkce

Možná si říkáte, jak si vlastně vybrat správný model elektrického kráječe chleba, když se jedná o zařízení s jediným jasně daným úkolem? A krájet většina dostupných přístrojů dovede docela dobře. Výrobci však neusínají na vavřínech a své modely dále vylepšují paletou doplňkových funkcí a konstrukčních prvků, které vám mohou při rozhodování pomoci.

Pojďme se podívat na trojici těch nejvýznamnějších:

  • ergonomický tvar – zajištění snadného a rychlého krájení potravin
  • regulace otáček – možnost řídit rychlost kotouče podle druhu chleba
  • servírovací tác – odnímatelný tác zachycující krájený chleba.

Cena

A co nás čeká závěrem? Ano, tradiční závěrečná kapitola, v níž vás seznámíme s výsledky analýzy trhu. Dostupné modely jsme vzájemně porovnali a získali tři intervaly, v nichž se během nákupu budete pohybovat.

Cena do 1 500 Kč

Hledáte kráječ, který by vám pomohl s přípravou chleba, ale zároveň příliš nezatížil váš rodinný rozpočet? Potom nahlédněte do nejnižší cenové třídy, která je ohraničena částkou 1 500 Kč a vyberte si kráječ, který splní všechny vaše požadavky.

Základ spočívá povětšinou v plastové konstrukci. Přístroje na horní cenové hranici bývají ale mnohdy i z nerez oceli. Příkon motoru dosahuje od 120 do 200 W, vybírejte proto pečlivě a berte ohled na to, jak často budete chléb krájet. Maximální tloušťka řezu činí obvykle 17 mm, přičemž šířku lze podle libosti plynule regulovat.

Cena od 1 500 do 3 000 Kč

Pokud vás představa plastové konstrukce a omezeného výběru ostří příliš neláká, připravte si alespoň 1 500 Kč a nakoukněte do střední skupiny. Zde již jednoznačně dominuje nerezová konstrukce, vysoce jakostní ostří a možnost nastavit šířku krajíce až na 20 mm.

Za zmínku také stojí poměrně bohatá paleta nejrůznějších bezpečnostních prvků. Samozřejmostí je kryt kotouče, ochrana prstů, ale také pojistky proti samostatnému spuštění. Běžně si také můžete vybrat mezi dvěma druhy kotoučů – hladkými a zubatými. To pro případ, že byste chtěli krájet i něco jiného než chléb.

Cena nad 3 000 Kč

Nedáte bez kvalitního chlebu ani ránu? Hostíte často návštěvy, kterým podáváte jednohubky či obložené mísy? Potom objevíte svého favorita v nejvyšší třídě. Odměnou vám bude široká škála nastavení, vysoká míra bezpečnosti, a hlavně kotouče schopné nakrájet všechno, co pod ně vložíte.

Základ spočívá ve vysoce výkonném elektromotoru, který zajistí efektivní chod. Ne vždy vyniká vysokým příkonem, ale vlivem konstrukční dokonalosti zajistí rychlé a spolehlivé krájení. Nerezová konstrukce vyniká dlouhou životností, vysokou odolností i snadnou omyvatelností. Samozřejmostí je možnost měnit kotouče podle potřeby a využívat všech možných bezpečnostních opatření.