Jak vybrat kuchyňský dřez
Při výběru kuchyňského dřezu je vhodné zohlednit následující faktory.
- Důležité parametry při výběru kuchyňského dřezu – při výběru kuchyňského dřezu je vhodné se zaměřit především na hloubku vany dřezu, jeho velikost, výšku a druh výpusti.
- Materiál kuchyňského dřezu – ideální dřez by měl být vyroben z kvalitního a odolného materiálu. Nejoblíbenějším materiálem je nerez, granit, keramika a tectonit.
- Druhy kuchyňských dřezů podle typu montáže – typ montáže ovlivňuje vzhled i praktičnost při mytí nádobí. Při uchycování dřezu se používá horní montáž, montáž pod pracovní desku, montáž s přesahem desky, montáž v rovině desky a celoplošná montáž.
- Výběr kuchyňských dřezů podle tvaru – dřezy se vyrábí v provedeních, které je možné vybírat dle praktičnosti i vzhledu. Na trhu se objevují kulaté, hranaté a rohové dřezy. Dále se dřezy dělí na jednodřezy a dvojdřezy s nebo bez odkapávací plochy.
- Příslušenství ke kuchyňskému dřezu – při výběru dřezu je vhodné přemýšlet nad výběrem a umístěním příslušenství, kterým je např. excentrický ventil, vodovodní baterie, dávkovač saponátu, odkapávač na nádobí nebo rošty a síta.
- Ceny kuchyňských dřezů – na výši ceny má vliv především použitý materiál, jeho kvalita, typ dřezu a jeho rozměry. Nerezové dřezy se pohybují v rozmezí od 1 000 do 3 000 Kč, granitové a tectonitové od 2 000 do 8 000 Kč a keramické přesahují hranici 10 000 Kč.
Důležité parametry při výběru kuchyňského dřezu
Při hledání ideálního kuchyňského dřezu je vhodné se zaměřit na následující parametry.
- Hloubka vany dřezu – čím hlubší je vana dřezu, tím lépe se dřez používá. Tento parametr je však závislý také na prostoru pod dřezem. Průměrná hloubka je 15 cm, za ideální jsou považovány dřezy s hloubkou 19-20 cm.
- Velikost dřezu – tento parametr bývá určován především dle rozměrů spodní skříňky a u každého modelu je uvedena minimální šířka skříňky, do které je možné dřez namontovat. Nejčastěji se velikost pohybuje od 45 do 60 cm.
- Výška dřezu – tento parametr záleží na výšce osoby, která dřez nejčastěji používá. Dřez by měl být umístěn v takové výšce, abyste pohodlně dosáhli na jeho dno bez ohýbání v zádech.
- Výpusť dřezu – na trhu se nachází dvě varianty výpustí, a to malá s gumovou zátkou o velikosti 1 ½ a velká s kovovou zátkou o velikosti 3 ½.
Materiál kuchyňského dřezu
Kuchyňský dřez by měl být vyroben z kvalitního a odolného materiálu. Nejčastěji se vyrábí dřezy z následujících materiálů.
- Nerezový dřez – jedná se o materiál odolný vůči korozi, chemickým prostředkům a vysokým teplotám. Nerezové dřezy se vyrábí v lesklém či matném provedení.
- Keramický dřez – jedná se o materiál, který je neporézní a odolný vůči chemickým prostředkům. Hrozí u něj však poškození povrchu nárazem.
- Granitový dřez – jedná se o odolný materiál připomínající přírodní kámen. Ideální model by měl obsahovat cca 80 % křemenných písků a 20 % pojiv a barviv.
- Tectonitový dřez – jedná se o odolný materiál skládající se ze směsi polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny. Jeho slabinou je viditelnost rýh a riziko poškození povrchu nárazem.
Nerezový dřez
Nerezové kuchyňské dřezy mají elegantní vzhled a díky jejich neutrálnímu barevnému provedení se snadno komponují do designu kuchyně. Jejich výhodou je odolnost vůči korozi, chemickým prostředkům a vysokým teplotám. Díky pružnosti materiálu nemůže dojít k prasknutí dřezu, rizikem však může být jeho poškrábání ostrými předměty.
Nerezové dřezy jsou dostupné v lesklém či matném provedení. Nevýhodou lesklých povrchů je ulpívání zaschlých kapek, které vytváří na dřezu nevzhledné skvrny. Výhodou je snazší čištění a nemožnost usazování bakterií. U matných povrchů tento efekt nevzniká. Důležitým parametrem je dostatečná tloušťka materiálu, přičemž ideálně by měl mít nerez tloušťku 0,6 mm a více, při níž dosahuje materiál požadované míry odolnosti.
Keramický dřez
Tento typ kuchyňského dřezu je vyroben z keramiky, jež může mít lesklou glazuru či matný povrch. Dřez zaujme nadčasovým designem a mnoha praktickými vlastnostmi materiálu. Ten je neporézní a odolný vůči chemickým prostředkům. Výhodou je snadná údržba a hygieničnost materiálu.
Výhodou keramiky je také vysoká odolnost vůči vysokým teplotám, která přijde vhod například při potřísnění horkým olejem. Přestože se jedná o tvrdý materiál, může dojít k jeho poškození při pádu těžkého nebo ostrého předmětu.
Granitový dřez
Granitové dřezy připomínají vzhledem přírodní kámen. Vyrábějí se z kamenné drti, např. z křemičitého písku, žuly a akrylátového či polyesterového pojiva a barviva. V některých případech se přidávají také ionty stříbra, které mají antibakteriální vlastnosti. Právě složení materiálu je při výběru tohoto typu dřezu zásadní, jelikož ovlivňuje jeho odolnost a kvalitu. Ideální model by měl obsahovat cca 80 % křemenných písků a 20 % pojiv a barviv.
Výhodou granitových dřezů je odolnost vůči vysokým teplotám i poškození. V povrchové vrstvě je možné vytvořit ostrými předměty rýhy, které však díky struktuře materiálu nejdou vidět. Granitové dřezy můžete nalézt u různých výrobců pod odlišnými názvy, např. silgranit, algranit, fragranit či tegranit. Plusem tohoto materiálu je široký výběr barevných provedení, díky čemuž je možné vybrat do kuchyně stylově i barevně ladící model.
Tectonitový dřez
Tectonitové dřezy se vyrábí ze směsi polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny. Jedná se o materiál, který je dostupnější variantou granitových dřezů. Výhodou tohoto materiálu je odolnost vůči poškrábání, odolnost vůči vysokým teplotám a atraktivní vzhled. Dřezy mají světlý vnitřek vany, na kterém vyčnívají případné rýhy od velmi ostrých předmětů.
Kuchyňský dřez dle materiálu | Výhody | Nevýhody |
Nerezový dřez | + Vysoká odolnost
+ Nenáročná údržba + Odolnost vůči korozi + Odolnost vůči chemickým prostředkům + Dobrý poměr kvality a ceny + Barevně stálý materiál |
– Riziko poškození povrchu škrábanci
– Ulpívání vody na ploše dřezu a vytváření skvrn – Není možnost výběru barevného provedení |
Keramický dřez | + Odolnost vůči chemikáliím
+ Odolnost vůči vysokým teplotám + Odolnost vůči poškrábání + Nenáročná údržba + Barevně stálý materiál |
– Riziko poškození povrchu nárazem
– Vyšší pořizovací cena – Menší výběr barevného provedení |
Granitový dřez | + Široký výběr barev
+ Nenáročná údržba + Odolnost + Přírodní vzhled |
– Nižší odolnost vůči agresivním chemickým látkám
– Vyšší pořizovací cena – Vytváření vodního kamene v určitých místech dřezu |
Tectonitový dřez | + Atraktivní vzhled
+ Odolnost vůči chemikáliím + Odolnost vůči vysokým teplotám + Pevnost materiálu + 100% recyklovatelný materiál |
– Riziko poškození povrchu nárazem
– Viditelné rýhy |
Druhy kuchyňských dřezů podle typu montáže
Typ montáže ovlivňuje vzhled, ale také praktičnost při umývání nádobí. Kvalitní montáž a správné zapuštění do linky ochrání linku okolo dřezu před zatékáním vody.
- Horní montáž – jedná se o nejčastější instalaci, při níž je dřez zasazen do výřezu desky a upevněn silikonem.
- Horní montáž s přesahem pracovní desky – jedná se o horní montáž, přičemž dřez není zasazen do roviny s deskou, ale přesahuje plochu pracovní desky.
- Montáž pod pracovní desku – jedná se o instalaci, která spočívá v zasazení dřezu na spodní hranu výřezu. Díky této montáži je možné smést drobný nepořádek přímo do dřezu.
- Montáž v rovině s pracovní deskou – jedná se o instalaci, při níž je dřez i pracovní deska v rovině a nedochází k přesahu.
- Celoplošná montáž – k této instalaci se používají dřezy, které mají integrovanou plochu, jež nahrazuje část pracovní desky a slouží převážně k odkapávání mokrého nádobí.
Výběr kuchyňských dřezů podle tvaru
Tvar kuchyňského dřezu je vhodné vybírat podle dostupného prostoru a podle designu padnoucího do uspořádání vaší kuchyně. Vybírat lze z následujících tvarů dřezů.
- Kulatý dřez – jedná se o dřez ve tvaru kruhu. Tento typ je vhodný při nedostatku prostoru v okolí dřezu, např. v kancelářích nebo v domácnostech, v nichž se k mytí nádobí používá převážně myčka.
- Hranatý dřez – jedná se o dřez ve tvaru čtverce. Tento typ je vhodný při nedostatku místa v okolí dřezu. Nádobí se v něm umývá pohodlně, je však nutné počítat s doplněním odkapní plochy.
- Rohový dřez – jedná se o obloukovitý dřez, který je možné vsadit do rohu kuchyně. Je nejméně používanou variantou, jelikož zasazení dřezu do těchto prostor může být obtížné a nepraktické.
- Jednodřez s odkapní plochou – jedná se o nejčastěji prodávaný typ dřezu, který se skládá z vany a plochy sloužící k odkapávání mokrého nádobí. Nejvíce se používají odkapní plochy o velikosti cca 80 cm, je však nutné zvážit, kolik pracovní plochy odkapávači obětujete.
- Dvojdřez – jedná se o dřez skládající se ze dvou dřezů a případně také z odkapní plochy. Tento typ se používá v provozovnách, v chatách nebo venkovních kuchyních a je vhodný při umývání velkého množství nádobí.
Příslušenství ke kuchyňskému dřezu
Již při výběru dřezu je vhodné přemýšlet nad výběrem a umístěním příslušenství, aby na všechny potřeby zbyl dostatek místa. Seznam příslušenství, na které je vhodné se zaměřit, je následující.
- Excentrický ventil – jedná se o ovládání výpusti dřezu, přičemž je možné vypouštění řídit otočným kolečkem umístěným na dřezu. Tímto způsobem lze ovládat jen výpusť o průměru 3 ½.
- Vodovodní baterie – nejčastěji používané jsou nástěnné baterie, které se instalují přímo na zeď, a stojánkové baterie, které jsou upevněny v kuchyňské lince, nebo na ploše dřezu.
- Dávkovač saponátu – jedná se o příslušenství, o němž je vhodné přemýšlet již před koupí dřezu, a to z důvodu jeho umístění. Dávkovač saponátu by měl být umístěn na dřezu, aby z něj mohla stékat voda přímo do dřezu a nezůstávala na pracovní desce.
- Odkapávač na nádobí – jedná se o praktické příslušenství, které bezesporu využijete, jestliže si pořídíte dřez bez odkapávací plochy.
- Rošty a síta – jedná se o příslušenství, které lze zachytit o hrany dřezu a které slouží jako cedník nebo odkládací plocha.
Ceny kuchyňských dřezů
Ceny kuchyňských dřezů se liší v závislosti na materiálu, kvalitě zpracování, typu dřezu a jeho rozměrech. Mezi nejlevnější se řadí nerezové dřezy, které lze pořídit do 1 000 Kč, kvalitnější modely lze sehnat do 3 000 Kč. Granitové a tectonitové dřezy jsou o poznání dražší a jejich ceny se pohybují v rozpětí od 2 000 do 8 000 Kč. Kvalitní keramické dřezy přesahují hranici 10 000 Kč.
Diskuze, poradna a vaše zkušenosti
Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.