Menu

Před 20 lety nechyběla na žádném vánočním stole, dnes by nekvalitní čokoládu nikdo nevyráběl

Před 20 lety nechyběla na žádném vánočním stole, dnes by nekvalitní čokoládu nikdo nevyrábělFoto: Canva (se svolením)
Před 20 lety toto cukroví nechybělo na žádném vánočním stole

Když otevřeme rodinná alba s fotografiemi u vánočního stromečku z devadesátek a přelomu tisíciletí, často nás zaplaví nostalgie. Stoly prohnuté pod mísami plnými cukroví, kdy se každá domácnost předháněla v tom, kdo napeče více druhů. A protože se jelo na objem a výkon, našlo se i cukroví, které na tom svým složením nebylo zrovna nejlépe. Dnes už by jej připravil snad jen blázen.

Složení, ze kterého jdou výživoví poradci do mdlob

Protože v centru rodinného pečení dříve platila jednoduchá zásada, že objem je nade vše, nedbalo se příliš na složení. Dnes už jsme zhýčkaní farmářskými trhy a čokoládami s rodokmenem, takže by toto cukroví u mnohých neprošlo. Retro hit v podobě „čokoládových“ pralinek z domácí „čokolády“ byl sladký, mastný a v košíčcích nebo nakrájený na přesné kousky vypadal doslova světově. Prim v pralinkách ale dříve hrály škroby a tuky, čokoláda z kakaového másla nebo hmoty nebyla totiž zrovna v kurzu.

Foto: commons.wikimedia.org, autor: Ludek

Domácí čokoláda nabývala nejrůznějších tvarů od pralinek v kostce přes košíčky až po postavičky

Chcete recept?

Prolistuje se starými sešity s recepty a na hit přelomu tisíciletí jistojistě narazíte. Receptura byla prostá: 100% ztužený tuk, cukr a kakao, aby to mělo barvu. Specifické konzistence hospodyňky dosáhly přidáním vanilkového nebo kakaového pudinkového prášku.

Směs se pomalu zahřívala ve vodní lázni, až se jednotlivé ingredience dokonale propojily v jednolitou, sytě hnědou hmotu s lákavým leskem. Nalila se do formiček, košíčků nebo jednolitě na plech a nechala ztuhnout – kde jinde než na balkoně.

Čokoládové pralinky dnes

Přestože jsou čokoládové pralinky oblíbené i dnes, málokdo se odváží je připravit podle starého receptu. A když už se někdo takový najde, často pak skončí coby diskutující na fórech s tím, že se mu je nedaří za použití současných surovin vyrobit tak, jako si pamatuje z dětství. Dříve domácí čokoláda nebo z ní vyrobené pralinky vydržela v krabici na balkoně krásně lesklá a tmavá i několik měsíců. Dnes ale při dodržení stejného postupu ztrácí svůj lesk a výsledkem je zoufale bledý povrch.

Na vině ale není špatně opsaný recept, nýbrž potravinářský průmysl a legislativa. Zatímco ztužené tuky byly před dvaceti lety plné částečně ztužených tuků s vysokým obsahem transmastných kyselin, dnes už prošly změnami a jsou méně škodlivé.

V současnosti tak nemícháme tuk s pudinkem, ale sáhneme po tabulce kvalitní vysokoprocentní čokolády a smícháme se smetanou nebo kakaovým máslem. Výsledek je sice dražší, zato se vám čokoláda krásně rozplyne na jazyku a po voskové hmotě už není ani památky, pouze ve vzpomínkách.


Reklama


 

Zdroje:

  • Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.