Menu

3 recepty na TOP masíčko z grilu: „Při psaní se mi sbíhaly sliny, a tak jsem je rovnou vyzkoušela.“ (FOTO)

3 recepty na TOP masíčko z grilu: „Při psaní se mi sbíhaly sliny, a tak jsem je rovnou vyzkoušela.“ (FOTO)
Ilustrace: Arecenze

Grilování k létu neodmyslitelně patří, proto jsme zapátrali po nejlepších receptech na maso připravené na grilu. Byly tak lákavé, že jsem je rovnou vyzkoušela. Spojila jsem nabyté znalosti, svoje zkušenosti a rady odborníků a povedly se mi tři velmi chutné a zároveň snadné obědy.

1. Rychlovka z drůbežího masa

Tenhle recept je velmi jednoduchý, a proto je i rychlý na přípravu. Drůbeží maso snadno propečete, ale je potřeba si hlídat čas, abyste je nevysušili. K tomuto receptu můžete použít jakékoli drůbeží bez kosti, ideálně prsa. Já jsem zvolila krůtí maso. Nejdůležitější ingrediencí je citronová šťáva, díky níž je maso křehčí a zachovává si šťavnatost.

Nachystejte si na 1 porci:

  • 200 g masa
  • ½ citrónu
  • grilovací koření
  • olivový olej

Postup:

  1. Maso očistěte od blanek a můžete je nakrájet na menší kousky. Posypte je kořením a dobře je do masa vmasírujte.
  2. Smíchejte citronovou šťávu a olivový olej a maso ve směsi dobře obalte. Dejte do mísy s víkem a nechte marinovat v lednici, nejlépe do druhého dne.
  3. Rozpalte gril. Maso nechte trochu okapat od marinády a zprudka je opečte dozlatova. Trvá to několik minut v závislosti na teplotě grilu.

2. Základní hovězí hamburgery + domácí omáčka

I kdybyste je připravovali celé léto, pravděpodobně nestihnete vyzkoušet všechny možnosti pro domácí hamburgery z grilu. Já jsem ze zdravotních důvodů neměla tak tučné maso, proto jsem do něj zamíchala cibuli. Ideální je přední hovězí, které by mělo být prorostlé, protože tuk je nositel chuti.

Nachystejte si na 1 porci:

  • 150 – 200 g syrového mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá zelenina k podávání

Omáčka:

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medové hořčice
  • 1 nadrobno nakrájená kyselá okurka
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  1. Nachystejte si omáčku z výše uvedených surovin, případně je vyměňte podle chuti. Čím déle ji necháte odležet v lednici, tím lépe se chutě propojí. Ideálně ji připravte den předem.
  2. Dejte opéct bulky na gril, poté je natřete omáčkou a naskládejte na ně zeleninu.
  3. Z masa si vytvarujte větší kuličky, které postupně zpracujte do tvaru hamburgeru. Nejlepší je, když je vyšší, aby zůstal šťavnatý. Pro usnadnění si můžete vzít speciální tvořítko.
  4. Maso dejte na rozpálený gril a propečte z obou stran, celkově asi 8 minut.
  5. Vložte do připravených bulek a přiklopte vrchní část. Máte-li hamburger vysoký, zpevněte jej špejlí nebo speciálním zápichem.

3. Nejlepší steaky

Dobře vybrané maso na steaky nepotřebuje složité marinády, jen pečlivou přípravu. V tomto případě zvolte zadní hovězí maso nebo hřbet, luxusní je pak pravá svíčková. Tučnější části nikdy neodstraňujte, přišli byste o chuť. Chcete-li si usnadnit práci nebo připravujete méně porcí, nechte si steaky nakrájet v masně. Nejlepší je ale maso grilovat vcelku a plátky nakrájet až poté.

Nachystejte si na 1 porci:

  • 150 – 300 g nakrájených hovězích steaků
  • sůl
  • pepř
  • olej (olivový nebo slunečnicový)
  • plátek másla

Postup:

  1. Vyndejte maso z lednice asi 30 minut dopředu. Namelte čerstvý pepř a osolte je, poté je lehce potřete olejem a nechte odpočívat.
  2. Maso dejte opékat na hodně rozpálený gril, potřebuje vysokou teplotu. Při otáčení buďte opatrní a nijak maso nepropichujte, aby nevytekla šťáva.
  3. Sundejte maso z grilu, jakmile dosáhne požadovaného stupně propečení. Pokud do něj nechcete píchat teploměr, pomozte si trikem s rukou:
    • spojte palec s ukazováčkem a druhou rukou stiskněte dlaň pod palcem – takto měkké je maso při úpravě rare – krvavé,
    • při spojení palce a prostředníčku jde o úpravu medium – středně propečené,
    • při spojení palce a prsteníčku nahmatáte úpravu pro well done – úplně proprečené.
  4. Maso dejte na talíř a nechte ještě chvíli ležet, aby se mohly šťávy rozložit po celém jeho objemu, na každý steak dejte plátek másla.

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.