Menu

5 nejlepších receptů z horkovzdušné fritézy: „Smažte“ zdravěji a chutněji

5 nejlepších receptů z horkovzdušné fritézy: „Smažte“ zdravěji a chutněji
Ilustrace: Arecenze

Horkovzdušné fritézy nabízejí nekonečné možnosti pro přípravu oblíbených jídel ve zdravější verzi. Vychutnejte si smažené pokrmy s menším množstvím tuku a kalorií díky minimálnímu množství oleje. Připravili jsme pro vás 5 nejlepších receptů, se kterými využijete vaši horkovzdušnou fritézu na maximum. 

1. Smažený sýr – nejoblíbenější pokrm vůbec

Smažený sýr je nejen v České republice jedním z nejoblíbenějších jídel vůbec. Milují jej děti i dospělí a mnozí za touto vyhlášenou lahůdkou chodí i do restaurace. Pokud se vám sbíhají sliny už při pomyšlení na tuto dobrotu, pak neváhejte a připravte si ji v horkovzdušné fritéze.

Aby vám sýr nevytekl, vsaďte na nízkotučnou 30% variantu. Sýr obalte klasicky v trojobalu – v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a nakonec ve strouhance. Pro lepší barvu použijte kukuřičnou strouhanku a doplnit ji můžete také barevným sezamem, který sýru dodá i zajímavou chuť.

2. Smažený květák zdravě

Smažený květák je lahůdka, kterou milují nejen Češi. Pokud ale dodržujete fitness stravu nebo chcete nakrmit sebe či děti zdravěji, pak jeho smažení na oleji do jídelníčku vůbec nezapadá. Připravte si jej proto v horkovzdušné fritéze téměř bez oleje. Použijte kukuřičnou strouhanku, díky které získá květák zlatavou barvu i bez smažení. Chcete-li recept ještě více doladit, obalte květák také v lahůdkovém droždí, díky kterému bude mít i lepší chuť.

3. Domácí křupavé hranolky téměř bez oleje

Co by to byl za oběd bez chutných smažených hranolek. Hodí se skvěle jak ke smaženému květáku či sýru, tak i ke grilovanému plátku kuřete či k rybě. Obvykle k přípravě hranolek potřebujete velké množství oleje, tomu se ale při přípravě v horkovzdušné troubě vyhnete.

Na přípravu použijte brambory varného typu B nebo C, super jsou ale ty s červenou slupkou. Pečlivě brambory nakrájejte na stejnoměrné hranolky, přidejte 2 lžíce oleje a oblíbenou směs koření. Před přípravou hranolky nechejte odmočit, čímž z nich dostanete přebytečný škrob a získáte parádní a tolik chtěnou křupavost. Poté fritujte ideálně ve fritovacím košíku při 200 °C na cca 15 minut.

4. Cibulové kroužky coby příloha i pochoutka k pivu

Cibulové kroužky jsou další oblíbenou klasikou, která se hodí jako příloha k různým jídlům nebo jako pochoutka k pivu. S horkovzdušnou fritézou můžete připravit tuto delikatesu zdravěji s výrazně menším množstvím oleje, aniž byste přišli o křupavost a bohatou chuť.

Cibule oloupejte a nakrájejte na silné plátky asi 1 cm široké. Oddělte jednotlivé kroužky od sebe a obalte je v oblíbené směsi koření – super je uzená paprika, sůl a česnek. Poté kroužky obalujte v trojobalu a smažte po menším množství v horkovzdušné fritéze.

5. Sladké donuty nejen pro děti

Americká sladká tečka na závěr – sladké barevné donuty, které si oblíbí nejen děti.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru (může být méně)
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce

Smíchejte suroviny na těsto, důkladně prohnětejte, a pokud přidáváte droždí, nechte vykynout. Poté si těsto vyválejte na zhruba 1,5 cm hrubou placku a vytvarujte kolečka s dírami uprostřed. Do fritézy pokládejte na kousek pečícího papíru a hotové donuty ozdobte libovolnými polevami a posypkami.

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.