Automatický kávovar DeLonghi Eletta pěnil mléko nejlépe, Krups Intuition výrazně zaostával (TEST 2024)

Při testování automatických kávovarů jsme vyzkoušeli několik druhů mléka, jejichž srovnání vám také přinášíme. Nemile nás překvapily výsledky v nejdražší kategorii testovaných přístrojů. Zatímco kávovar De’Longhi podával skvělé výkony, přístroj od značky Krups měl pořád problémy.
Parametr | De’Longhi Eletta Explore | Krups Intuition Experience+ |
Design | ![]() |
![]() |
Orientační cena | ||
Počet přednastavených nápojů | 40 | 21 |
Šlehání mléka | Automatické s nádobkou | Automatické s hadičkou |
Rozměry | 45 x 26 x 38,5 cm | 44 x 28 x 40 |
Hmotnost kávovaru | 11,4 kg | 9,2 |
Foto v tabulce: Heureka
Mléčné systémy kávovarů
Kávovary mají úplně jiné systémy pro šlehání mléka, které měly úplně odlišné výsledky našlehání mléka, a to i při opakovaných testech.
De’Longhi Eletta Explore: automatické šlehání s nádobkami
Kávovar je vybavený automatickým šleháním se dvěma nádobkami pro teplé a studené mléko. Mají několik režimů mléčné pěny, kdy kávovar na displeji ukáže, do jaké pozice je máte manuálně nastavit. Nevyužité mléko v nich můžete uchovávat v lednici.
Čištění horkou párou vyžaduje kávovar po každém použití. Na důkladnější vyčištění nádobky upozorní i sám kávovar. Nádobka se dá rozebrat na několik součástí a dát umýt do myčky. Používání mléčného systému u tohoto kávovaru hodnotíme jako nejpohodlnější.
Foto: Kristýna Hašková
Krups Intuition Experience+: automatické šlehání s hadičkou
Mléčný systém v tomto případě obsahuje dvě gumové hadičky a jednu prodlužovací trubičku, díky čemuž můžete mléko šlehat rovnou z krabice. Ne do všech se koncovka hadice vejde, to ale vyřeší prodlužovací trubička. Součástí balení je i plastová nádobka na mléko.
Po použití vyžaduje kávovar vyčištění trysek horkou párou a umytí hadiček. Pokud připravujete ihned další nápoj, můžete hadičku v kávovaru nechat a vyčistit ji až po dokončení všech nápojů. Nám se ale stalo, že se po více použitích po sobě hadička ucpala, proto jsme ji čistili po přípravě jednoho nápoje.
Museli jsme provést i velké čištění celého systému, při kterém je potřeba vše rozebrat a manuálně vyčistit. Hodnotíme proto mléčný systém toho kávovaru jako uživatelsky nejméně komfortní.
Foto: Kristýna Hašková
Typy použitého mléka a doporučení výrobců kávovarů
Všichni výrobci kávovarů doporučují pro optimální výsledky použít mléko vychlazené z lednice, které má vyšší procento tuku, případně rostlinná mléka a vždy vychlazená. Vyzkoušeli jsme proto několik druhů mléka, včetně bezlaktózového, které pijeme běžně.
Parametr | Bezlaktózové Pragolaktos | Belaktózové Kunín | Plnotučné Krajanka | Ořechové Alpro | Lascato Tatra | Barista Meggle |
Balení | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orientační cena | 28 Kč | 35 Kč | 26 Kč | 60 Kč | 50 Kč | 50 Kč |
Obsah tuku | 1,5 % | 1,5 % | 3,5 % | 1,1 % | 3,5 % | 3,5 % |
Výsledná pěna | Dobrá | Dobrá | Výborná | Dobrá | Nejlepší | Výborná |
Foto v tabulce: Heureka
Porovnali jsme kvalitu našlehání mléka kávovary i s elektrickým ručním šlehačem, který našlehal daná mléka obdobně jako nejlepší kávovary z našeho testu.
Foto: Kristýna Hašková
Výběr mléka pro studenou pěnu
Gif: Kristýna Hašková
Rozdíl byl jen u tvoření studené pěny, kde naopak výrobce doporučoval odstředěné mléko s menším než 0,5% podílem tuku. Protože takové mléko běžně nepoužíváme a ostatní kávovary se studenou mléčnou pěnou nepracovaly, vyzkoušeli jsme jen dva nápoje. I přes použití plnotučného a polotučného mléka hodnotíme výslednou pěnu jako velmi dobrou.
Foto: Kristýna Hašková
Výsledky našlehání mléka
Napěnění mléka jsme nejčastěji testovali na přípravě latte macchiato, na kterém byly nejlépe poznat odchylky. U obou kávovarů z nejdražší cenové kategorie jsme připravili kolem 20 kávových nápojů s našlehaným mlékem.
Na videu se můžete podívat na opakovaný test přípravy latte macchiato z bezlaktózového polotučného mléka. Poprvé zvládl Krups Intuition Experience+ připravit slušné latté, při opakovaném testu ale nenasál mléko. Měl přitom nasazenou prodlužovací trubičku, protože do této krabice s mlékem by se samotná hadička nevešla. S prodlužovací trubičkou pohodlně dosáhl na dno, a i tak mléko nenasál.
Video: Kristýna Hašková
Latte macchiato
- Jak má macchiato vypadat: třívrstvý nápoj s typickou skvrnou na mléčné pěně tvoří kromě pěny espresso a ohřáté mléko. Obvykle v poměru 2:1, vždy s větším podílem mléka a trochou pěny. Espresso se pomalu nalévá do zpěněného mléka.
S tímto nápojem měly kávovary z našeho testu obecně největší potíže. Přestože mléko a kávu dávkují ve správném pořadí, bez optimálně našlehané pěny často dosáhly nevalných výsledků. Menší problémy měl De’Longhi Eletta Explore, ale to bylo dané spíše typem mléka – polotučným nebo ořechovým.
Zato Krups Intuition Experience+ měl problémy ve víc než polovině případů. Dařilo se mu jen s čerstvým plnotučným mlékem a s mlékem Tatra Lascato, se kterým se nám nejlépe pracovalo i s pomocí elektrického ručního šlehače.
Foto: Kristýna Hašková
Cappuccino
- Jak má vypadat cappuccino: espresso s lesklou mikropěnou na povrchu a teplým mlékem, kdy každá přísada by měla zaujímat 1/3 objemu. Připravuje se nalitím mléčné pěny do espressa a zkušenější umí na hladině vytvořit latte art.
Cappuccino z automatických kávovarů nemá typický vzhled, protože nalévají nejdřív našlehané mléko a až poté espresso. Pěna u De’Longhi Eletta Explore byla ve všech případech hustá, kompaktní, s malými bublinkami.
Horší to bylo u kávovaru Krups Intuition Experience+, který měl problémy i s plnotučným mlékem. Výborných výsledků dosahoval pouze se speciálním mlékem určeným pro našlehání do kávových nápojů.
Foto: Kristýna Hašková
Horká čokoláda
Pro přípravu horké čokolády jsme použili stejný hrníček a poté v mléčné pěně rozmíchali sypkou směs. Chuť horké čokolády tak byla stejná, a to i v případě kávovaru Krups Intuition Experience+, u kterého protéká mléko stejnými tryskami jako káva. Díky důkladnému čištění nebylo mléko po kávě vůbec cítit, což u nekávových nápojů potvrdilo několik testujících háklivých na správnou chuť.
Foto: Kristýna Hašková
Rozdíl byl v kvalitě mléčné pěny. Zatímco u De’Longhi Eletta Explore byla opět hustá, kompaktní a nadýchaná, Krups Intuition Experience+ ji napěnil minimálně. V tomto případě jsme použili nádobu z balení kávovaru, a přesto byla většina přístroje ještě postříkaná.
Zdroje:
- Autorská tvorba redaktorky Arecenze
- De’Longhi
- Krups
- https://barista-essentials.com/how-to-make-the-tastiest-latte-macchiato-at-home
- https://methodicalcoffee.com/blogs/coffee-culture/what-is-a-cappuccino-and-how-do-you-make-one
Rubriky
Ta mléčná pěna u obou má být mikropěna? 😆😆😆Od kdy tvoří mikropěna na povrchu nerovnosti? To je fakt úpadek. Osobně bych do automatů ani nekopl.