Méně tuku za cenu pomalejší přípravy? Srovnali jsme pro vás klasické a horkovzdušné fritézy
Jedním z trendů posledních let se stalo smažení v horkovzdušné fritéze. Příznivci vychvalují snadnou a rychlou přípravu jídel i jejich nižší obsah tuku. Najdou se ale i zarytí odpůrci tohoto moderního spotřebiče a lidé, kteří jsou věrní klasickým fritézám. V tomto článku jsme se zaměřili na srovnání smažení běžným způsobem a horkým vzduchem.
Množství oleje jako největší rozdíl
V klasické fritéze se jídlo doslova koupe v oleji. Horkovzdušná fritéza potřebuje k smažení pouze pár kapek oleje a jeví se tak jako zdravější způsob přípravy pokrmů. Pro jedince řešící zdravé stravování je tak volba jasná. Musíme však dodat, že olej je nosičem chuti a některá jídla z horkovzdušné fritézy mohou být sušší, než při přípravě v klasické fritéze. Pokud jste tedy spíš gurmán, který si chce vychutnat oblíbenou lahůdku, klasická fritéza vás asi potěší víc.
Strašák jménem akrylamid
V některých potravinách upravovaných při vysoké teplotě dochází ke vzniku akrylamidu a jeho přítomnost v potravině může zvyšovat riziko rakoviny. Z tohoto důvodu se také nedoporučuje konzumovat spálené pokrmy. Na výskyt této nebezpečné látky má vliv teplota a doba smažení. Z tohoto pohledu tedy není rozhodující druh fritézy ale teplota a čas přípravy pokrmu.
Řízky pro celou rodinu
Jedním z rozdílů mezi klasickou a horkovzdušnou fritézou může být i množství připraveného jídla. Objem některých horkovzdušných fritéz se hodí spíš pro přípravu jedné nebo dvou porcí a smažení navíc trvá déle než v běžné fritéze. Pokud tedy chystáte rodinný oběd, rychleji bude usmažený v klasické fritéze.
Kam s ní?
Pokud šetříte každý centimetr místa v kuchyni, horkovzdušné fritézy mají většinou menší rozměry než ty klasické. Nemusí totiž mít prostor na velké množství oleje. Výhodou horkovzdušných fritéz je i jejich multifunkční využití. Můžete si totiž přikoupit příslušenství, s nímž zvládnete dokonce třeba i upéct dezert.
Na co se tedy při výběru zaměřit?
Ať už se rozhodnete pro klasickou nebo horkovzdušnou fritézu, určitě si všímejte:
- Celkové velikosti fritézy
- Objemu nádoby na pokrm
- Provedení displeje
- Funkcí a programů
- Kvality materiálů a provedení spotřebiče
- Příslušenství
- Recenzí a hodnocení uživatelů
Horkovzdušné fritézy
Klasické fritézy
Důležité zdroje:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/EFSA/Akrylamid.pdf
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.