Menu

Nejhorší špekáčky roku 2025: Obsahují bramborový škrob a jsou přesolené

Nejhorší špekáčky roku 2025: Obsahují bramborový škrob a jsou přesolenéFoto: Canva (se svolením)
Špekáčky jsou českou klasikou, která nesmí chybět u žádného ohně

Chystáte se opékat špekáčky u táboráku? Možná si dáváte záležet na tom, s kým, kde a jak dlouho budete sedět u ohně, ale co samotný špekáček? Ne každý kousek, který se v obchodě pyšní názvem „špekáček“, si skutečně zaslouží být napíchnut na klacek a opečen nad plameny. Některé z letošních testovaných výrobků dopadly opravdu bídně a zklamaly v chuti, složení i poctivosti.

Fotogalerie: Oficiální materiály distributorů

Velký letní test špekáčků odhalil rozdíly

Redakce portálu Blesk a odborníci z TestyPotravin.cz podrobili zkoumání 12 běžně dostupných špekáčků a výsledky ukázaly, že mezi jednotlivými výrobky jsou často propastné rozdíly. Zatímco vítěz testu nabídl skvělou chuť, čisté složení a přijatelnou cenu, na opačném konci spektra se objevily špekáčky, které nesplňují ani základní očekávání. Obsahují příliš málo masa, příliš mnoho zbytečných přídatných látek a někdy dokonce neodpovídají informacím uvedeným na obalu.

Tradiční špekáčky ZTS: Více náhražek než masa

Jedním z nejhůře hodnocených výrobků se staly Tradiční špekáčky ZTS, které si vysloužily pouhé 2,5 hvězdičky z pěti. Odborníci v nich naměřili nejen nízký podíl masa, ale také nejnižší obsah tuku ze všech testovaných produktů – což by samo o sobě nebylo nutně špatně, kdyby se neukázalo, že hlavní náplň tvoří náhražky a kolagenní části.

Navíc špekáčky obsahují bramborový škrob a stabilizátory, což jsou látky, které by v poctivém špekáčku být vůbec neměly. Tvrdé střívko a výrazně slaná chuť pak výsledný dojem ještě zhoršily. Výrobek tak spíše připomínal průmyslový polotovar než šťavnatý kousek masa vhodný k opékání.

Zdroj: 8 způsobů, jak nařezat špekáčky – Roman Paulus – Kulinářská Akademie Lidlu, Kuchyně Lidlu, Youtube

Farmářské špekáčky Pikok: Když značka klame tělem a natře ji to levná alternativa

Zklamáním testu byly i Farmářské špekáčky Pikok z Lidlu, tedy výrobek od stejné značky, jejíž jiný typ špekáčku (Pikok klasický) se stal vítězem. Farmářské špekáčky ale dopadly bídně, přestože jsou v průměru o 30 Kč dražší za kilogram než vítězný produkt od stejné značky.

Podle odborné analýzy neodpovídaly deklarovanému obsahu masa, a to ani s přihlédnutím k povolené desetiprocentní odchylce. Kromě toho byly označeny jako příliš tučné, což v kombinaci s vyšší cenou a zavádějícím obalem činí z tohoto výrobku jedno z největších zklamání roku.

Spotřebitelé by měli číst složení

Test ukázal, že cena není zárukou kvality a že i v rámci jedné značky se mohou výrazně lišit výrobní postupy a výsledná kvalita. Pro spotřebitele to znamená jediné – čtěte složení, všímejte si detailů na obalech a pokud si nejste jisti, raději dejte na ověřené testy. Klasický špekáček by měl mít alespoň 40 % masa, bez zbytečných plniv a aditiv.

Až se letos vypravíte s přáteli k ohni nebo na grilovačku, mějte na paměti, že kvalitní špekáček dělá půlku zážitku. Těm nejhorším kouskům se raději obloukem vyhněte – vaše chuťové buňky i zažívání vám poděkují.

Zdroje:


Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Nezapomeňte zazimovat chatu: Jak zabezpečit dům, chatu a další objekty?

Rubriky

Diskuze Diskuze (45)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Oblíbili jsme si špekáčky z edice GrilFun z Lidlu, ale letos jsem je tam vůbec nenašel. Nakupovali jsme podle dložení. Ostatní, i některé vychvalované, nic moc, nebo i zklamání.

Jiří Lukašák

Tak si kupte šunku v Kauflandu. Samá voda. To je zboží obchodníků.

Bohuslav Spevak

My také rádi opékáme špekáčky a vyzkoušeli jsme jich řadu. Pomalu abychom si dělali tabulku, které jsou dobré a které ne. Ale co nás nejvíc zklamalo – a to u všech – jsou po opečení nejedlá střívka.

Jarmila Švrčulová

Nevím jak teď, ale kdysi skvělé špekáčky měl třeba Globus, v době když u nás začínal. Jeho špekáčky byly skvělé i naložené jako utopenci. Dobré byly i Váhalovy špekáčky. Zajímavé je, že za komunistů se na ohni dál opéct i úplně obyčejný točený párkový salám a kapala z něj mastnota, jako ze špekáčku. Ty dnešní točené jsou po opečení na ohni jako suchý škvarek. Dá se akorát točený špekáčkový, ale taky to není nic slavného.

Ferda z Borku

východní Evropa sežere všechno svinstvo, hlavně Čecháni

Kokr jura

Na dnešní spekacky si musíte dávat velký pozor, jinak ryskujete zdravotní problémy. Bohužel se to netýká jen špekacku.

Jiří Košák

výborné jsou špekáčky od fy Maso Třebovle

jaroslav kroupa

za mě špekáčky Globus.

Milan Goblirsch

Špekáček že má mít alespoň 40% masa? Co to je za blud?
60%. vepřové
30%. hovězí
5%. špek
5%. koření, sůl, pepř….
to je normální složení, nikde se v normách, aby to byl špekáček nepíše o strouhance, škrobu, stabilizátorech, barvivech a dalších šmakuládách. To pak jsou buřty.

Zdenek Hrubý

zrušily ČSN !!!! to je ten problem,

Horák Jiří

má pravdu.

Lu

Svatá pravda

Ota

Vansdorfske uzeniny Vohnout. Jine nekupuju. Neda se to jist. A napsat, ze spekacek ma obsahovat minimalne 40% masa!!! Mi prijde strasne.

Robert Zahradnik

Nejlepší jsou špekáčky z MÚÚÚ.

Hana Česká

BÚÚÚ

Roman Slovenský

a proto si dělám špekáčky sám. Aspoň vím co v nich je.

Michal

korunu všemu nasazuje buřt z kostekeckych uzenin!

Lumír

naprosto nejedlý odpad!!

PAVEL STRNAD

měl jste je někdy ?asi ne protože jsou super

marek

nejlepsi burt je od Prantla ze Zirovnice a nejhorsi odpad je z Kosteleckych uzenin a z Krahulci

Josef Novak

co cekat od STbaka hnus a chemickou kejdu

jio

Estébák je vyrábí ve Spolaně…

Jan Eliáš

Nejhorěí ubohost je když jsem někdo plete politiku

josef troch

kdo jste z okolí Liberce nebo Turnova zkuste špekáčky KREJCAR z Pěnčína.

Miroslav Landsman

Žádná hitparáda.. jsou podstatně lepší

TM

Špekačky od Krejcarů jsou domácí a chutný. Sice trošku větší než klasický špekaček, ale ta chuť je famózní. Kdo zná Drdovy špekáčky ty jsou také dobré a poctivé.

Houbař

Proč mohly být před rokem 1989 tvořeny podle norem masem a nyní mouh obsahovat i 40% t.zv. plnidel. Oficielně potvzené podvádění zákazníků

Luboš Maštera

Protože ODS.

František Pruška

Protože ODS a ševci.

Martin Packa

Proč autor článku tedy nenapíše které špekáčky vlastně test vyhrály a které propadly? Zřejmě proto aby nepoškodil výrobce aušusu.

Radomír Krmicek

Možná by bylo dobré dočíst článek do konce a tam, světe div se, je zdroj.

Josef Novák

Pod článkem je odkaz na výsledky testu.

Karel Kodym

Za mě bych doporučil špekáčky z Lidlu od firmy Steinhauser. Chutné, šťavnaté a sním i tři.

Radomír Krmicek.

Steinhauser už do Lidlu nedodává. Teď je to Polička. Steinhauser koupíte v Makru.

i spekacky ze Sloupnice jsou dobré.

Radana Radanova

jedině Varnsdorfský špekáček

Jiří Hlava

Nejlepší špekáčky jsou podle mně od soukromých řezníků a liší se podle regionu.Soukromý řezník si dá pozor vyrábět hnusy co nabízejí Supermarkety. Samozřejmě cena je vyšší odpovídající kvalitě.

Petr Čermák

Jasně, třeba špekačky od pana řezníka Čejky ze Skutče taky nemají chybu.

Houbař

před časem jsem narazil na Dřevecké špekáčky a zůstal jsem jim věrný

Miroslav Krafta

Byli dřív teď se pokazily,chybí jim velké masné oka čím se špekáčky mají prezentovat.Teď bereme špekáčky od řeznictví Černocký a nebo špekáčky od firmy Prantl obojí jsou vynikající.Blafy ze supermarketů bych nedal ani psovi.

Fojtík Pavel

Jedině Černocký nebo Prantl.

Fojtík Pavel

protože jsi pouze naivní a myslíš že nějaké normy byly rozhodující.Tak s láskou vzpomínej na bolševíka.

Mirda

nám velice chutnají o Šutery z Olešnice

zdeněk korbář

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.