Menu

Jak na ten nejlepší chleba? Vybrali jsme 3 TOP recepty světových kuchařů

Jak na ten nejlepší chleba? Vybrali jsme 3 TOP recepty světových kuchařů

Počátky pečení chleba sahají až do období neolitu (10 tisíc let př.n.l.), kdy lidé sbírali a jedli obilná zrna. Později byly objeveny primitivní mlýnky a z namletých směsí se pekly placky. Od té doby prošla tradice pečení chleba neuvěřitelným progresem.

Množství receptů a možností jak péct chléb, je dnes nepřeberně. V tomto článku vám přinášíme tipy na 3 skvělé recepty od vyhlášených kuchařů. A pozor, nemusíte se bát, zda se ve vaší troubě povedou. Tyto recepty jsou totiž určeny k pečení v domácí pekárně. Ta vám ušetří čas i práci – do pekárny stačí nasypat ingredience, nastavit program a o vše ostatní se postará sama.

Tradiční bílý chléb Gordona Ramsayho

Klasický bílý chléb od Gordona Ramsayho, který chutná skvěle i samotný, dokazuje, že v jednoduchosti je krása. K přípravě budete potřebovat:

  • 2 balíčky sušeného droždí
  • 4 šálky teplé vody
  • ¼ šálku (52 g) krystalového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžíce (43 g) nesoleného másla – nakrájeného na kostky, při pokojové teplotě
  • 9–10 šálků (1200 g) univerzální mouky

Postup přípravy je pak nesmírně jednoduchý. Stačí přidat všechny ingredience do pekárny, nastavit pečení chleba a zvolit střední úroveň pečení, pokud to vaše pekárna umožňuje. Upečený chléb potřete rozpuštěným máslem, dokud je ještě teplý. Poté ho můžete vyklopit na mřížku. Krájejte chléb až v okamžiku, kdy je zcela vychladlý.

Ilustrační obrázek

Kváskový chléb Michala Hromase

Pokud máte rádi chuť kváskového chleba, můžete vyzkoušet recept schválený českým kuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Oproti ostatním receptům se liší tím, že si musíte vypěstovat vlastní kvásek, což je asi pětidenní proces. Jakmile ale máte základní kvásek hotový, můžete ho průběžně přiživovat a používat při pečení opakovaně. Na přípravu kváskového chleba budete potřebovat:

  • 150 g aktivního kvásku
  • 600 g hladké bílé mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • lžička mořské soli
  • lžička kmínu

Kromě kmínu můžete do těsta přidat i dýňová, slunečnicová, lněná či sezamová semínka. Rozhodně se nemusíte bát experimentovat – chlebu to v žádném případě neuškodí.

Postup pečení chleba je v tomto případě trochu složitější. Kváskové pečivo vyžaduje opravdu poctivé hnětení a kynutí. Po tomto programu byste měli těsto nechat odpočívat v pekárně 4–6 hodin. Samotné pečení by pak mělo trvat alespoň 70 minut, aby byl chléb dobře propečený.

Bleskový chléb Jamieho Olivera

Pokud s pečením chleba teprve začínáte nebo máte obavy, že se vám chléb nepovede, můžete začít tím nejjednodušším. Tím je rychlý chléb od Jamieho Olivera, který tento recept představil ve své knize. Potřebovat budete:

  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 kg chlebové mouky
  • 650 ml vlažné vody
  • půl lžičky mořské soli

Všechny ingredience přidejte do pekárny a nastavte program hnětení a kynutí. Poté byste měli těsto nechat odpočinout na teplém místě, kde bude kynout podruhé. Dejte mu aspoň 30–60 minut. Po vykynutí stačí chléb péct 35 min na střední úrovni pečení.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.