Jak na ten nejlepší chleba? Vybrali jsme 3 TOP recepty světových kuchařů
Počátky pečení chleba sahají až do období neolitu (10 tisíc let př.n.l.), kdy lidé sbírali a jedli obilná zrna. Později byly objeveny primitivní mlýnky a z namletých směsí se pekly placky. Od té doby prošla tradice pečení chleba neuvěřitelným progresem.
Množství receptů a možností jak péct chléb, je dnes nepřeberně. V tomto článku vám přinášíme tipy na 3 skvělé recepty od vyhlášených kuchařů. A pozor, nemusíte se bát, zda se ve vaší troubě povedou. Tyto recepty jsou totiž určeny k pečení v domácí pekárně. Ta vám ušetří čas i práci – do pekárny stačí nasypat ingredience, nastavit program a o vše ostatní se postará sama.
Mlýnky na obilí
Domácí pekárny
Tradiční bílý chléb Gordona Ramsayho
Klasický bílý chléb od Gordona Ramsayho, který chutná skvěle i samotný, dokazuje, že v jednoduchosti je krása. K přípravě budete potřebovat:
- 2 balíčky sušeného droždí
- 4 šálky teplé vody
- ¼ šálku (52 g) krystalového cukru
- 1 lžíce soli
- 3 lžíce (43 g) nesoleného másla – nakrájeného na kostky, při pokojové teplotě
- 9–10 šálků (1200 g) univerzální mouky
Postup přípravy je pak nesmírně jednoduchý. Stačí přidat všechny ingredience do pekárny, nastavit pečení chleba a zvolit střední úroveň pečení, pokud to vaše pekárna umožňuje. Upečený chléb potřete rozpuštěným máslem, dokud je ještě teplý. Poté ho můžete vyklopit na mřížku. Krájejte chléb až v okamžiku, kdy je zcela vychladlý.
Kváskový chléb Michala Hromase
Pokud máte rádi chuť kváskového chleba, můžete vyzkoušet recept schválený českým kuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Oproti ostatním receptům se liší tím, že si musíte vypěstovat vlastní kvásek, což je asi pětidenní proces. Jakmile ale máte základní kvásek hotový, můžete ho průběžně přiživovat a používat při pečení opakovaně. Na přípravu kváskového chleba budete potřebovat:
- 150 g aktivního kvásku
- 600 g hladké bílé mouky
- 200 g hladké žitné mouky
- lžička mořské soli
- lžička kmínu
Kromě kmínu můžete do těsta přidat i dýňová, slunečnicová, lněná či sezamová semínka. Rozhodně se nemusíte bát experimentovat – chlebu to v žádném případě neuškodí.
Postup pečení chleba je v tomto případě trochu složitější. Kváskové pečivo vyžaduje opravdu poctivé hnětení a kynutí. Po tomto programu byste měli těsto nechat odpočívat v pekárně 4–6 hodin. Samotné pečení by pak mělo trvat alespoň 70 minut, aby byl chléb dobře propečený.
Bleskový chléb Jamieho Olivera
Pokud s pečením chleba teprve začínáte nebo máte obavy, že se vám chléb nepovede, můžete začít tím nejjednodušším. Tím je rychlý chléb od Jamieho Olivera, který tento recept představil ve své knize. Potřebovat budete:
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 kg chlebové mouky
- 650 ml vlažné vody
- půl lžičky mořské soli
Všechny ingredience přidejte do pekárny a nastavte program hnětení a kynutí. Poté byste měli těsto nechat odpočinout na teplém místě, kde bude kynout podruhé. Dejte mu aspoň 30–60 minut. Po vykynutí stačí chléb péct 35 min na střední úrovni pečení.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.