Menu

Rychlý oběd z ničeho: 3 Rady, jak uvařit z toho, co dům dal

Rychlý oběd z ničeho: 3 Rady, jak uvařit z toho, co dům dal
Foto: Kristýna Hašková. Ilustrace: Arecenze

Když zrovna nemáte po nákupu ani dostatek času, může být vymyšlení oběda oříšek. Proto máme tipy na rychlý oběd z ničeho, a to i pro případy, kdy vám nějaké suroviny chybí. A poradíme také, čím můžete v jídlech nahradit vejce, které se při rychlém vaření obzvlášť hodí.

K těstovinám stačí přidat pár surovin

Příprava těstovin s omáčkou patří k nejrychlejším receptům a zároveň je můžete doplnit libovolně poskládanými omáčkami, případně vyjít z klasických receptů o pár ingrediencích. Na závěr nastrouhaný sýr, nebo také konzerva tuňáka, šunka či orestované nudličky masa, které máte v mrazáku, fungují jako skvělý zdroj bílkovin.

  • Rajčatový základ: pasírovaná rajčata či loupaná rajčata v plechovce zastoupí čerstvou zeleninu. Hodí se k nim veškerá další zelenina, jako paprika, cuketa, mrkev spolu s italskými bylinkami, jako tymián, rozmarýn a oregano.
  • Smetanový či mléčný základ: zahuštěná smetana či bešamel, který je složený z másla, mouky, mléka a muškátového oříšku, skvěle doplňují houby i drůbeží maso. Případně je můžete doplnit sladšími druhy zeleniny, jako mrkev či kukuřice.
  • Aglio olio: italská klasika spočívá v osmažení stroužků česneku na olivovém oleji, ke kterým pak přidáte uvařené špagety spolu s trochou vody, ve které se vařily. Doplníte je nastrouhaným parmazánem, petrželkou a můžete i feferonkami.

Tip: Nemáte-li dostatek čerstvé zeleniny, perfektně ji zastoupí mražená zelenina, kterou pro rychlejší přípravu můžete přidat rovnou do vařené omáčky.

Fotogalerie: Kristýna Hašková

K rýži se hodí skoro všechno

Rýže je jako těstoviny podobně univerzální surovina, kterou má většina lidí doma díky dlouhodobé skladovatelnosti.

  • Rizoto: ať už připravíte klasické české ze zeleniny a třeba masové konzervy, nebo krémové italské s houbami, jde o vydatný a rychlý oběd. Pro chutnější výsledek vařte rýži ve vývaru a nemáte-li jej, nezapomeňte přidat dostatek koření.
  • Smažená rýže: ideální pro případ, kdy vám zbyla rýže z předchozího dne, protože ke smažení je nejlepší studená rýže. Stejně jako u rizota k ní můžete přidat jakoukoli zeleninu a dochutíte ji sójovou či rybí omáčkou.
  • Rýžový nákyp: máte-li dostatek ovoce, a to i kompotovaného, sladkým rýžovým nákypem zasytíte celou rodinu. Chybějící tvaroh nahradíte řeckým jogurtem. Pečení sice nějakou dobu trvá, ale u plotny tolik času nestrávíte.

Tip: O bezproblémovou přípravu rýže se postará rýžovar. S jeho výběrem vám poradíme v našem srovnání rýžovarů.

Fotogalerie: Kristýna Hašková

I s moukou a mlékem máte víc možností

Velmi rychle připravíte i jídla, které tvoří smažené těsto. Pro lehčí variantu zvolte palačinky, které podle zvolené přílohy můžete připravit naslano, tedy se sýrem, špenátem či masovou směsí. Nebo klasicky nasladko, kdy kromě marmelád a dalších sladkých pomazánek využijete i ovoce.

Trochu slavnostnější jsou lívance, kde můžete část mléka nahradit smetanou pro nadýchanější konzistenci. K těm také můžete podávat slanou přílohu. Máte-li do přípravy oběda aspoň hodinu, nechte si nakynout těsto na lívance, které vylepšíte přidáním bílého jogurtu. A ještě rychleji je zvládnete, když droždí nahradíte kypřicím práškem.

Tip: Dokonalé palačinky připravíte pomocí palačinkovače, jejichž výběru jsme se věnovali v tomto srovnání.

Tip: Jak nahradit vejce

Právě vejce jsou častou přísadou do receptů „co dům dal“, například v omeletách a zapečených pokrmech. Chybí-li vám doma vejce, můžete je nahradit, nejde-li o úplný základ jídla, jako třeba míchaná vejce. U následujících možností platí množství vždy za 1 vejce:

  • Ocet a jedlá soda: smíchejte 1 lžičku jedlé sody a 1 lžíci octa.
  • Bílý jogurt: potřeba je 60 g jogurtu.
  • Chia semínka: smíchejte 1 lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody a nechte zcela absorbovat vodu.
  • Banán: rozmačkaný banán je vhodný pro sladká jídla, protože ovlivní jejich chuť.
  • Ořechové máslo: stejně jako v případě banánu si dejte pozor na změnu chuti jídla. Budete potřebovat 3 lžíce másla.

Zdroje:

Autorská tvorba redaktorky Arecenze

https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes

https://www.treehugger.com/what-cook-when-theres-almost-nothing-house-4847962

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.