Menu

Výsledky pivní ankety: Naši čtenáři si pivo dopřávají pravidelně a preferují domácí konzumaci

Výsledky pivní ankety: Naši čtenáři si pivo dopřávají pravidelně a preferují domácí konzumaci
Foto: Lucie Sobotová, Arecenze

Naše nedávná pivní anketa, ve které hlasovalo přes 3 000 ověřených uživatelů, odhalila, že téměř 38 % respondentů vypije týdně devět a více piv. Dvě třetiny dotázaných preferují konzumaci doma před hospodou. Většina je ochotna utratit za jedno točené pivo nejvýše 50 korun.

  • Náš test 12 světlých ležáků najdete zde.
  • Test 17 světlých výčepních piv jsme zpracovali v tomto článku.

Nejvíce čtenářů týdně vypije devět a víc piv 

Největší skupina dotázaných (37,5 %) odpověděla, že vypije 9 a více piv za týden. Druhá nejpočetnější skupina (20,4 %) konzumuje 3 – 5 piv týdně, velmi podobně (20,3 %) je na tom i skupina s 6 – 8 pivy týdně. Menší počet hlasujících patří spíše k příležitostným pivařům – 1 – 2 piva týdně uvedlo 11,4 % respondentů, a méně než jedno pivo týdně si dopřeje 10,3 % z nich.

Graf: Arecenze

Pivko hlavně doma, jen čtvrtina preferuje hospodu

Poněkud překvapivý výsledek přinesla otázka, kde respondenti pijí pivo nejčastěji. Ať už stojí za odpovědí pohodlí nebo nižší cena, téměř 74 % našich čtenářů, kteří se zapojili do ankety, preferuje pivo doma. Pouze čtvrtina hlasujících uvedla, že si pivo dopřává spíše v restauracích, hospodách nebo na jiných veřejných místech.

Graf: Arecenze

Točené pivo nejlépe do padesáti korun

Poslední otázka se týkala ceny. Přes 88 % respondentů považuje za přijatelnou cenu za půllitr točeného piva částku do 50 Kč – tedy buď do 35 Kč (44,3 %), nebo do 50 Kč (44,2 %). Jen 11,5 % by bylo ochotno zaplatit za pivo více než 50 Kč.

Graf: Arecenze

Co z toho vyplývá?

Že je v tuzemsku pivo oblíbeným nápojem, není žádná novinka. Podle statistik vypil každý Čech za rok 2023 v průměru 128 litrů piva, roce 2022 to bylo dokonce 136 litrů (jedná se o průměrnou spotřebu na obyvatele bez rozdílu věku). Zajímavé ovšem je naše zjištění preferovaného místa konzumace a faktoru ceny. Tato skutečnost by mohla být pro pivovary i hospodské signálem k zamyšlení.

Naše nedávné testy piv najdete zde:

Zdroje:

  • Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
  • výsledky ankety Arecenze
  • https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/spotreba-piva-pokles-plechovky.A240507_101423_ekonomika_vebe

Rubriky

Diskuze Diskuze (3)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Každý den 3 až 4 Budvárky 12 , zásadně doma a nemá to chybu .

Milan

V hospůdce denně 8-9 kousků, k tomu pokouřit cigárko a na cestu domů panáčka rumajzlíku. Pak si ohřeju paráska s houstičkou a spokojeně s plným bříškem do hajan. No a ráno kafčo s cigárkem, vajíčka na špíčku, rohlíček a už se těším na odpoledne do hospůdky.

Ludvík Svoboda

To je hrozně smutný od národa, co tvrdí, že má „pivní“ kulturu. Banda alkoholických buranů spíš vy kulturo…

Jsem Super

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.