Menu

Vyzkoušel jsem íránský šafrán od Kratomit.cz: Kvalita je s kořením z běžného obchodu nesrovnatelná (Test)

Vyzkoušel jsem íránský šafrán od Kratomit.cz: Kvalita je s kořením z běžného obchodu nesrovnatelná (Test)

Pravidelným čtenářům mých recenzí je nejspíše jasné, že jsem byl už od útlého věku zvídavým technikem, který zkrátka potřeboval vědět, jak co funguje. Že mi ale stejnou měrou imponovalo vaření, ví opravdu málo kdo. Ostatně, před volbou technického zaměření jsem zvažoval kariéru kuchaře. Když nám tedy přistál na stůl v redakci pravý íránský šafrán, bylo zcela jasné, kdo se testu ujme.

V dnešním článku se společně podíváme na to, jak se liší kvalitní šafrán od toho běžně dostupného. Dále připojím své hodnocení šafránu od prodejce Kratomit.cz a také recept, který jsem pro vyzkoušení vlastností tohoto vzorku koření zvolil.

  • Nejdražší koření světa, za jehož falšování se upalovaloŠafrán má bohatou historii, byl ceněn i chráněn zákonem. Pro získání kilogramu šafránu je potřeba sklidit statisíce květů.
  • Vysoce kvalitní blizny v solidním balení – Šafrán od Kratomitu dorazil dobře chráněný a zabalený ve vzduchotěsném balení.
  • Připravil jsem italské šafránové risotto – Porovnání šafránů proběhlo v tradičním italském šafránovém risottu.
  • Ochutnávka určila jasného vítěze – Kratomit byl aromaticky i vizuálně lepší, než běžně dostupný šafrán ze supermarketu.
  • Méně kvalitní koření je podstatně dražší – Šafrán od Kratomitu je i přes nesrovnatelně vyšší kvalitu výrazně levnější.
  • Závěrečné hodnocení – Šafrán od Kratomitu považuji za dobrou a uváženou koupi a mohu jej bez okolků doporučit.
Foto: Jakub Gulec

Šafrán dorazil dobře zabalený v praktické krabičce

Nejdražší koření světa, za jehož falšování se upalovalo

Šafrán byl znám ve starověké Mezopotámii, Egyptě, Indii či Persii, kde byl využíván nejen jako koření, ale také jako barvivo, parfém nebo dokonce lék. Kleopatra údajně používala šafránové koupele ke zvýraznění krásy své pokožky, zatímco starořečtí bojovníci se jím potírali pro zvýšení síly a odvahy. Ve středověku byl šafrán dokonce chráněn zákonem a za jeho falšování padaly přísné tresty. Například v roce 1444 byl v Burgundsku upálen lékárník Findiker společně se svým falešným šafránem.

Dodnes patří toto koření k nejvzácnějším a nejdražším. Vysoká cena přitom není žádnou manipulací trhu, jejím důvodem je extrémně náročné pěstování. Šafrán se totiž získává z blizen květů krokusu setého, přičemž na pouhý jeden kilogram koření je potřeba ručně sklidit a zpracovat statisíce květů. Není proto divu, že se cena kvalitního íránského šafránu na světových trzích běžně pohybuje i vysoko přes 100 000 Kč za kilogram.

Vysoce kvalitní blizny v solidním balení

Kratomit.cz nám poslal na test 3 gramy íránského šafránu prémiové kvality. Koření dorazilo uzavřené v plechové nádobce, ta byla dále zabalena ve vzduchotěsném pytlíku a samozřejmě také přepravní krabici. Už při prvním otevření mi bylo jasné, že se jedná o kvalitní produkt. Šafrán totiž voněl opravdu výrazně a blizny nebyly nikterak polámané.

Fotogalerie: Jakub Gulec

Abych měl nějaké to srovnání, pořídil jsem v obchodě běžně dostupné balení šafránu Kotányi. To, že se bude kvalita lišit, jsem očekával už jen dle provedení balení. Kotányi se prodává v klasickém pytlíku, takže nejsou blizny nijak chráněny. Na fotce můžete vidět, že je rozdíl opravdu zásadní. Mimo to se lišily obě varianty „totožného“ koření také vůní, přičemž „konfekce“ neměla tak intenzivní vůni ani barvu.

Video: Jakub Gulec, Macerování šafránu ve vodě (50x zrychleno)

Ultimátní test: Připravil jsem italské šafránové risotto

Čichovou a optickou zkoušku jsem měl za sebou, skutečné přednosti vysoce kvalitního koření však pozná jen cvičený mlsný jazýček. Rozhodl jsem se proto připravit šafránové risotto podle původní italské receptury. Abych mohl oba šafrány porovnat, rozdělil jsem risotto před přidáním šafránu na dvě samostatné porce. A protože jsem nechtěl dát pouze na své chuťové buňky, pozval jsem na ochutnávku také přátele.

Foto: Jakub Gulec

Připravené suroviny na šafránové risotto

Volil jsem kvalitní italské ingredience

  • Prémiový íránský šafrán z Kratomit.cz / Kotányi šafrán ze supermarketu
  • 200 g rýže Carnaroli
  • 1 litr kvalitního kuřecího vývaru (6 hodin tažený)
  • 2x 30 g Parmigiano Reggiano
  • 50 g másla
  • 1 velká šalotka
  • 60 ml lehkého suchého bílého vína (odrůdy Vermentino a Trebbiano)
  • Olivový olej a sůl

Postup přípravy je jednoduchý, risotto chce ale stálou péči

  1. Nejprve jsem v hrnci roztopil polovinu másla společně se 2 lžícemi kvalitního olivového oleje. Přidal jsem nadrobno nakrájenou šalotku a počkal, až zesklovatí. Poté jsem přisypal rýži a za stálého míchání ji nechal jemně opražit.
  2. Po asi 3 minutách přišlo do hrnce víno, které jsem nechal probublat do odpaření alkoholu. Směs jsem zalil naběračkou horkého vývaru. Souběžně jsem jednotlivě do hrníčků nasypal šafrány a zalil je trochou teplého vývaru. Při tomto procesu se macerují látky obsažené v šafránu do tekutiny, a lépe se tak uvolní aroma.
  3. No a teď už následuje fáze stálého míchání. To je nezbytné, aby se z rýže uvolnil škrob a risotto vytvořilo tu správnou krémovou strukturu. Další vývar vždy přidávám, až když se tekutina v hrnci z velké části vstřebá.
  4. Po asi 10 minutách vaření jsem směs rozdělil do dvou hrnců a do každého přidal jeden z macerovaných šafránů. Pokračoval jsem dalších 16 minut ve vaření na mírném plameni a postupně přidával zbývající vývar.
  5. Po 16 minutách byla rýže „al dente“, plotýnky jsem proto vypnul a do obou směsí přidal za stálého míchání po polovině zbývajícího másla a po 30 gramech najemno nastrouhaného parmazánu.

 

Foto: Jakub Gulec

Výsledné risotto

Ochutnávka určila jasného vítěze

Na talíře jsem rozdělil dvě varianty risotta a postupně jsme je ochutnávali. Varianta s kvalitnějším šafránem společnosti Kratomit byla trochu aromatičtější a chuťově bohatší, předností byla ale také optická stránka. Zatímco „rozdrcený“ šafrán ze supermarketu se v risottu prakticky ztratil, dlouhé blizny toho kvalitního dodaly jídlu také na lákavém vzhledu.

Je ale potřeba podotknout, že doma zkrátka nemám laboratorní váhu vážící na desetiny gramu, a odhadnout přesně totožné množství šafránu do obou porcí tak nebylo možné. Šafránové risotto jsem pro tento test volil proto, že v něm toto cenné koření hraje hlavní roli, a dostává tak možnost vyniknout.

Méně kvalitní koření ze supermarketu je podstatně dražší

Musím se přiznat, že mě trochu zarazilo, jak je to vlastně s cenami. „Konfekční“ značky koření si totiž nechají za svoje malé pytlíky v supermarketech opravdu slušně zaplatit. Zatímco 1 gram (nejmenší balení) kvalitního a celistvého šafránu z Kratomitu stojí 249 Kč, pytlík Kotányi vyšel v přepočtu na 332,5 Kč za gram. No a mnou obdržené 3g balení pak dělalo cenový rozdíl ještě propastnějším.

Koření Cena balení Cena za 3-4 porce risotta (cca 0,12 g) Cena za 1 gram
Kotányi šafrán 0,12 g 39,90 Kč 39,90 Kč 332,50 Kč
Kratomit.cz šafrán 1 g 249,00 Kč 29,90 Kč 249,00 Kč
Kratomit.cz šafrán 3 g 429,00 Kč 17,16 Kč 143,00 Kč

Závěrečné hodnocení

Jsem rád, že se mi do rukou občas dostane také něco jiného než elektronika. O to lépe, když si test vyžádá oprášení mého kulinářského já. Šafrán značky Kratomit dorazil výborně zabalený, blizny byly celistvé, dlouhé a sytě zbarvené. Vzduchotěsné balení zajistilo uchování výrazného aroma, pro které je šafrán tolik ceněn. Zatímco rozdíly v kvalitě jsem oproti běžně dostupným alternativám očekával, cenový rozdíl mě upřímně překvapil. Kvalitnější varianta z Kratomitu vyšla cenově podstatně lépe.

Zdroje: 

  • Autorská tvorba redaktora portálu Arecenze
  • Bolt, Nanno. „Zločiny a tresty lékárníků ve státě Burgundsko, 1425–1595.“ Pharmaceutical Historian, roč. 52, č. 2, 2022, s. 47.

 

Recenze Premium


Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Nezapomeňte zazimovat chatu: Jak zabezpečit dům, chatu a další objekty?

Google News Sledujte nás v Google zprávách
Diskuze Diskuze

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.