Menu

Většina Čechů dělá při přípravě čaje tuto zásadní chybu! Čaj potom chutná špatně

Většina Čechů dělá při přípravě čaje tuto zásadní chybu! Čaj potom chutná špatně
Ilustrace: Arecenze

Abyste si mohli vychutnat lahodný šálek čaje, stačí dodržet správný postup. Není na něm nic těžkého. Pokud ale tuto zásadní věc budete ignorovat, skončíte s teplou vodou nevalné chuti. Řeč je o vhodné teplotě pro louhování čaje. Pro každý druh je jiná. Zjistěte, jaká teplota je potřeba pro jednotlivé druhy čaje a jak jí dosáhnout.

Přesná teplota čaje je zásadní pro správnou chuť

Možná se vám stalo, že vám některé čaje nechutnají – ale chyba nemusí být v kvalitě čaje, ale v jeho přípravě. Kromě vhodného postupu zohledňující přípravu buď z čajových lístků, nebo čajových sáčků, je zásadní nechat čaj louhovat při teplotě vhodné pro určitý druh čaje.

Při teplotě vody pro čaj platí, že je lepší nižší než vyšší. I u černých čajů, které vyžadují teplotu pod bodem varu, způsobí nižší teplota jen to, že bude čaj slabší. Ale u jemnějších zelených a bílých čajů zapříčiní vysoká teplota vody nepříjemnou hořkou a svíravou chuť.

Zelené čaje tak potřebují teplotu vody pod 80 stupni, hodnoty se liší i podle typu zeleného čaje. Vůbec nejnižší teplotu vyžaduje delikátní bílý čaj. Pokud vám jeho chuť přijde příliš slabá, určitě jej nenechávejte louhovat delší dobu než tu doporučenou výrobcem, ale přidejte víc čajových lístků.

Jak dosáhnout správné teploty čaje?

Správnou teplotu vody můžete zajistit několika způsoby:

  • Rychlovarná konvice s nastavením teplot – nejjednodušší způsob, při kterém stačí nastavit teplotu vody. Po jejím dosažení konev přestane vodu ohřívat. Musíte ale počítat s tím, že tyto konvice patří k dražším.
  • Speciální teploměr – pokud nechcete investovat do konvice, můžete koupit i čajový teploměr, který stojí několik stokorun.
  • Ředění vody – nemáte-li možnost použít výše uvedené pomůcky, můžete vodu zředit. Může ale pozměnit chuť čaje, proto by měla být v obou případech převařená nebo filtrovaná.
  • Zchladnutí – snadný, ale méně přesný způsob je nechat vodu vychladnout a až poté dát čaj louhovat. V tomto případě je ideální použít čajovou konvici a do ní dát čajové lístky.

Teploty různých druhů čajů přehledně

V následující tabulce jsme shrnuli ideální teploty pro přípravu jednotlivých druhů čajů. Při ředění nebo chladnutí vody jde o nepřesné metody, jejichž výsledky závisí i na okolní teplotě – v zimě vychladne voda mnohem rychleji.

Druh čaje Teplota Jak naředit Doba chladnutí
Bílý 74 – 80 °C 2:1 2 – 3 min
Zelený 75 – 80 °C 2:1 2 – 3 min
Oolong 82 – 96 °C 3:1 30 s
Černý 95 – 98 °C Nechat zchladnout Vychladne při přelévání

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.