A na zahradu bez elektriky nemusím nic akorát ji nezapojim do zásuvky tak jak
Diskuze: Češi řeší novou fotovoltaiku z Lidlu (2026): Chtějí ji na balkon do paneláku. Potřebují ale povolení a často o tom neví
Solární panel, který stačí připoutat k zábradlí balkonu, zapojit do zásuvky a začít vyrábět vlastní elektřinu. Lidl má jeden takový za necelých deset tisíc korun. Než si představíte konec účtů za elektřinu, v paneláku počítejte také s papírováním. Vyplatí se i tak?
Zapojíte, ale musíte si vytvořit extra kabel a na konec dát zásuvku a pak vám vznikne tzv. ostrov a pokud do této zásuvky připojíte prodlužovačku a do ní třeba nabíječky na mobil, nebo něco jiného, tak vlastně vytvoříte ostrovní systém a tam nemusíte hlásit nikde nic.
Také o tom uvažuji, protože mám 6 m balkon směrem na jih a přes léto to tady fakt svítí hodně. Spíše právě řeším SVJ, jak to tam přesně je v těch stanovách, ale myslím, že je to tam tak, že se nesmí dělat zásah do fasády a do vzhledu domu, ale na druhou stranu přidělat si na šprušle dva panely, to mi přijde dost úchylný tohle řešit. Mám tady takové speciální držáky, to jsem si sám navrhnul a bratr mi to svařil, abych mohl mít i na zaskleném balkóně venku truhlíky a už to tady mám roky a také by někdo mohl říci, že to mění vzhled domu. SVJ by si měla uvědomit, že my tady žijeme. nejen spíme. Narkýzu jsem chtěl, nepovolili, tak jsem koupil za litr v Lidlu tu co se rozpírá mezi strop a podlahu a funguje to pěkně. Jsme úplně pod střechou v posledním patře a jsou v létě dny, kdy i v noci je v bytě 26 ts. C a vyvětrat to nejde, panely fungují jako akumulační kamna.
Znáte ten vtip o pánovi,co tak šetřil,až se mu narodil trpaslík??
proč všichni řeší zapojení do sítě/zásuvky??!!! proč to nezapojit do baterie?? pokud solar nezapojim do veřejné sítě, tak nepotřebují papírování. mě by ani nenapadlo dávat solár do sítě. od toho budou baterie.
Hm….a to budete stále spotřebiče přepínat ze sítě na fv a zpět?
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.