Menu
Přečíst článek

Diskuze: Češi řeší novou fotovoltaiku z Lidlu (2026): Chtějí ji na balkon do paneláku. Potřebují ale povolení a často o tom neví

Solární panel, který stačí připoutat k zábradlí balkonu, zapojit do zásuvky a začít vyrábět vlastní elektřinu. Lidl má jeden takový za necelých deset tisíc korun. Než si představíte konec účtů za elektřinu, v paneláku počítejte také s papírováním. Vyplatí se i tak?

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

ZV
Zdeněk Votruba
20. 5. 2026

A na zahradu bez elektriky nemusím nic akorát ji nezapojim do zásuvky tak jak

VC
Vladimír Cihlář
20. 5. 2026

Zapojíte, ale musíte si vytvořit extra kabel a na konec dát zásuvku a pak vám vznikne tzv. ostrov a pokud do této zásuvky připojíte prodlužovačku a do ní třeba nabíječky na mobil, nebo něco jiného, tak vlastně vytvoříte ostrovní systém a tam nemusíte hlásit nikde nic.
Také o tom uvažuji, protože mám 6 m balkon směrem na jih a přes léto to tady fakt svítí hodně. Spíše právě řeším SVJ, jak to tam přesně je v těch stanovách, ale myslím, že je to tam tak, že se nesmí dělat zásah do fasády a do vzhledu domu, ale na druhou stranu přidělat si na šprušle dva panely, to mi přijde dost úchylný tohle řešit. Mám tady takové speciální držáky, to jsem si sám navrhnul a bratr mi to svařil, abych mohl mít i na zaskleném balkóně venku truhlíky a už to tady mám roky a také by někdo mohl říci, že to mění vzhled domu. SVJ by si měla uvědomit, že my tady žijeme. nejen spíme. Narkýzu jsem chtěl, nepovolili, tak jsem koupil za litr v Lidlu tu co se rozpírá mezi strop a podlahu a funguje to pěkně. Jsme úplně pod střechou v posledním patře a jsou v létě dny, kdy i v noci je v bytě 26 ts. C a vyvětrat to nejde, panely fungují jako akumulační kamna.

QA
Quido Adalbert Holofernes
20. 5. 2026

Znáte ten vtip o pánovi,co tak šetřil,až se mu narodil trpaslík??

Zdeněk Žalský
20. 5. 2026

proč všichni řeší zapojení do sítě/zásuvky??!!! proč to nezapojit do baterie?? pokud solar nezapojim do veřejné sítě, tak nepotřebují papírování. mě by ani nenapadlo dávat solár do sítě. od toho budou baterie.

K
Keltis
20. 5. 2026

Hm….a to budete stále spotřebiče přepínat ze sítě na fv a zpět?