Nikdy si už nové auto nekoupím! Budu už navždy kupovat ojetiny max. EURO 5 dojedují a pak koupím další zachovalou. Strčte si ty nové šroty do Brusele.
Diskuze: EU schválila povinné kamery v autech (2026): Budou vás sledovat při každé jízdě, vypnout nepůjdou
Možná jste o tom už slyšeli a možná vás napadlo, jestli si raději nemáte rychle koupit auto, dokud je čas. Evropská unie zavádí povinnou kameru, která bude v nových vozech sledovat tvář řidiče. Zní to jako začátek špionážního filmu, ale skutečnost je o něco prozaičtější.
Ty bohužel jednoho krásného dne dojdou…(nebo je EU zakáže direktivně..).
To je takový problém kameru zaslepit páskou nebo si nasadit sluneční brýle?
Jen pokud vám nebude vadit to pitomé pípání a třepání volantu, píšou, že takový stav kamera pozná a reaguje stejně, jako na nepozorného šoféra.
Zalepit isolepou…
Dobrý den.
Následující text vyjadřuje pouze můj osobní názor, který nikomu necpu!
Data „prý” nebudou ukládána
George Orwell – 1984.
Velký bratr tě vidí!
Nabízí se reminiscence. Legendární film Bílá paní, kdy Pan herec Vlastimil Brodský interpretoval v češtině nápis z obrazu Bílé paní jako: Věř, ale komu věříš, věř.
Jak prosté. Nevěřím ničemu neznámému, co se mi cpe do mobilu a nebo do emajlu. Mobil mám starý tlačítkový, stále si důvěřujeme. A emajl? Neznámé adresy mažu automaticky.
Zatím jsem nezaznamenal útok na své konto ani na soukromí.
Zdraví a každému štěstí jaké si zaslouží přeje
Slávek 75+
nu… jestli nás Velký Bratr vidí, tak v tom případě raději pozor na ideopolicii… 🙂
Měř Pešule, měř! Ne věř.
Věř, ale komu věříš měř.
Za předpokladu ,že stále existují,,zlaté české ručičky“to nebude problém.
Brusel horší Kremlu!
tím skončil sex v autě
Za jízdy rozhodně.
Na notebooku se to řešilo černou páskou, dost pochybuji, že tady to nejde. A rozsvícenou kontrolku nebude nikdo řešit.
Bude to nepříjemně pípat. Přelepený notebook nepípá.
tak se odpoji pipatko.
kamera nepůjde vypnout ale přilepit půjde👍
Zajímalo by mě, co udělá obrázek kokpitu v odpovídající velikosti kousek od kamery jak upřeně čumim na silnici. Jestli to oblbne. Jestli to umí vyhodnotit i to, jestli se budu hejbat nebo ne. Protože nehnutě čumet na silnici asi můžu.
To je strašná ale opravdu strašná idiocie
Co se týče přelepení kamery, pokud ji najdete a zaslepíte, záleží, jak sytém vyjádří svoji nevoli. Jestli jen po nastartování jen pípne nebo se rozsvítí kontrolka nebo proběhne hláška a pak klid, je to v poho. Horší bude, pokud vás to bude prudit imrvére, jako třeba nezapnuté pásy, to už oje..t nepůjde.
Půjde, rozeberete palubní desku a přiděláte před piezoprvek vypínáček.
kamer může být v autě více, schované kdekoliv, například za všemi těmi moderními displeji na palubovce nebo zpětném zrcátku… bojovat s tímhle nepůjde, jedině legislativně zakázat.
tak ji zalepim
pravděpodobně to bude pořád řvát, v horším případě bude v autě kamer více, schované ve ventilacích, zpětném zrcátku a podobně… že toto naši europoslanci schválili je naprostá trágedie pro ochranu soukromí.
Tak že do mobilu se podivt nemůžute. Čumět do radia nemůžete. Podívat se z okýnka nemůžete. Ale otočit se dozadu na dítě můžete. Tak tohle je opravdu bezpečnostni prvek který musel vymyslet úplný D….
Bohužel všechny tyhle kontrolní a hlídací systémy jen podporují to, že za volant může kdejaký neschopný jouda, který tak tak proleze AŠ a musí se na něj nasadit hlídací systémy, protože sám není schopen se ohlídat a řídit tak, aby s ním nebyly problémy. Prvotní příčina je v AŠ, závislých na penězích od žáků, AŠ tak nemůže být přísná a nekompromisní a vyhazovat průměrně čtvrtinu žáků, jako dřív, kdy se za volant takový neschopa zpravidla nedostal. A zas by mělo platit pouze 3 pokusy na závěrečky, neuděláš, tak sbohem a jestli chceš papíry, zaplať si a absolvuj komplet celý kurs odznova. Jenže dnes si přísnost nemůžou AŠ dovolit, kdyby se to o té které rozneslo, nikdo by se tam nehlásil a mohli by to zavřít. Zde je chyba, když zákazník je pán. A není náhodou, že kvalita řidičů se začala snižovat po revoluci, kdy vznikaly soukromé AŠ, ke všemu se přidala postupná ztráta osobní disciplíny a strachu z pokut, které jsou pro movitější řidiče směšné. Též více zabavovat ŘP, minimálně na 2 roky, žádný jen půlrok, při vrácení nutnost testů, jízd s komisí, psychotesty a více sbírat ŘP navždy. Lidi se umravní jen když se o něj začnou bát. Dnes většina jen hledí AŠ nějak hlavně prolézt, jak mají ŘP v kapse, kašlu na všechno a hurá jedu. Pak se dějí takové situace, kdy jen za uplynulých 5 let mi nedali přednost zprava na nerozlišené křižovatce, málem mě sejmuli (2x muž, 5x žena) a když jsem 2 takové vystajlované paničky kolem 25 v luxusních SUV dohnal a vytkl jim jejich chybu, nejen že se neomluvily, ještě mi vynadaly do nedžetlmenských hulvátů, že přednost měly ony, jely přece po širší silnici. Jak se tohle mohlo dostat za volant ???
Úplný souhlas, něco podobného jsem tu psal včera, bohužel nezveřejněno, asi jsem použil nějaké nekorektní slůvko:-)….kdyby do aut necpali tolik nesmyslů , které odvádí pozornost, žádnou kameru by nebylo třeba, ale to by zase lidi museli umět řídit…
a když přelepíš kameru,tak ti auto vypnou…
Hadám že kamera bude rozpoznávat očí kam a jak dlouho koukají. Pokud nekoukají nebo čučí jiným směrem po dobu delší než cca těch 6s takauto začne otravně pípat. To znamená že zaslepení kamery či použití slunečních brýlí bude mít za následek taky otravné pípání protože kamera neuvidí oči. 🙂 Kupovaní pouze starších aut take EU časem ztíží tím že budete platit nekřesťanské povinné ručení…
Pořád se dá přelepit páskou.
Proč by mě to mělo vadit? Vypadá to jako docela užitečné zařízení. A s kecama o narušování soukromí, šmírování apod jděte všichni do háje zelenýho.
Přečtěte si 1984 od George Orwella… 🙂
Nezlobte se Martine, ale vy jste typický obyvatel, co žil v tomto státě před rokem 1989. V ČSSR žilo tak 14 miliónů obyvatel, co držely hubu a krok. Po práci honem domů, o víkendu na chatu, na alkohol a cigára bylo, nějaké jídlo se v sámošce koupit dalo, a hlavně „chci mít svůj klid“. Neprotestovat, že nemám svobodu, vždyť se vlastně lidi neměli tak špatně, že…?
A touhle salámovou metodou, kdy nám nařízením čehokoliv ukrajují svobodu, jsme už skoro bych řekl zase v totalitě. Jednou se dožijeme, nebo naši potomci toho, že budou kamery všude. I v ložnici anebo třeba na haj..u, ale když tam nedělám nic nezákonného, tak se přece nemáte čeho bát, že jo. Za socíku to taky tak bylo, držel si hubu a krok a nemusel ses ničeho bát….
A použití slunečních brýlý v létě? Zajímavé… takže podle Eu nesmíme řídit v brýlých?
Takže například před kameru umístit fotografii, která se na ní bude přímo dívat. Nebo přelepit a pokud tedy se jenom rozsvítí kontrolka, že kamera nefunguje tak se jede v pohodě dál. Však ono to nějak půjde. Přinejhorším odpojit přívod proudu a před STK připojit. S tím ať si jezdí poslanci v EU.
Takže při řízení ve slunečních brýlích mi bude kamera neustále pípat?
Dobrý den všem. domnívám se a bylo by lepší pro bezpečnost zavést spíše nějaký senzor na alkohol , drogy z vydechovaného vzduchu-dechu, který by zabránil auto nastartovat a v tomto stavu odjet. Vidím v tom větší bezpečnost na silnicích, než tato kamera. Již je přece systém pro probuzení rodiče pro zdravotní náhlou slabost – IM, Arytmie, Spánek, který auto zpomalí a odstaví do odstavného pruhu s blikajícími výstražnými světly a volá IZIS.
To už dávno existuje. Už se i ví jak to obejít..
Ano. No jo, je to jen „jako“ chceme/nechceme, obejdeme/vypneme. Pak je to těžké.
„Být Papežštější než Papež“.
No budeme doufat,že se diktatura zvaná EU co nejdříve zhroutí
Včera bylo pozdě…
Kameru zalepím silnou neprůhlednou páskou a je to vyřešené.
Za ty prachy, co soudruzi v Bruseli berou, jsou to opravdu geniální nápady. Je třeba jim upravit mzdy na minimální mzdy v zemi, odkud pocházejí (jen tak přijdou k rozumu) a meli by si vést přesné záznamy co každý den udělali pro blaho občanů v EU. To by je ty legrácky brzo přešly. Přijde mi, že se z hecu trumfují který z nich uvede v život kolosálnější nesmysl.
Můžeme si za to sami , protože si vše necháme líbit !!!! a je toho čím dal vice….
Zajimavy. EU je digi koncentrak a bude hur. Misto aby se lide vzepreli, masivne ty zeleny hajzliky vyhazeli z Bruselskych oken, kazdy premysli jak to prijmout a obejit. Je mne skoro 70, mam vojensky ridicak od 17, delal jsem ho jako branec. To, co ted jezdi na silnicich, by tehdy ridicak nedostalo. Nepotrebujete umet parkovat, zmacknete knoflik atd. atd. Proto fasisticka EU kazdy tyden vydava nejakou restrikci. Proto el auta – vsechna jsou napichla. Mam toyotu cross hybrid. Jejich aplikace vidi kde jsem, kudy jedu, spotrebu atd. Nepochybuju o tom, ze se to auto da i na dalku vypnout.
Uz nejde koupit auto, ktere by nemelo smirovaci technologie. Se vsim musite do servisu, ani olej si nevymenite.
Ojetiny EU sestreli castymi technickymi, ktete se zprisni tak, ze stare auto neprojde. Jenom ukrove nenezdi na technickou.
Ze Zapadu zacina exodus. Na yt mnoho videi. Neda se uz svobodne zit. Zlati komousi, to byl proti zelenym dutym hlavam v Bruseli raj na zemi.
Za komančů „zlaté časy“?Umim si živě představit dnešní technologie v rukách někdejšího systému,to by jsme teprv zažili digi-koncentrák.Brusel k tomu ale postupně dojde taky,lidi na „západě“ komanče nezažili tak nevědí a všem těmto restrikcím,šmírováním všemu tomuto budou jen přikyvovat a tvářit jak jsou v „bezpečí…“ OMG,kam to vše až zajde?
Evropa se fašizuje už delší dobu, tak proč mne to nepřekvapuje?
Myslím si že se to bude stupňovat a stupňovat…tak dlouho jak dlouho si to lidé nechají líbit.Co třeba Ukrajinci?(tzv „úkáčka“)nedávné protesty ohledně jakéhosi zákona v souvislosti s korupcí…vyšli jich do ulic tisíce a do týdne bylo po zákonu.Nadáváme na ně a současně na ně vlastně nemáme…jen na všechno kýveme,vše si vlastně jen necháme líbit pod rouškou jakéhosi „bezpečí“ zatímco rus vlastně žádná hrozba neni…
a co kdyz si po 7.7.26 koupím úplně nové auto co je skladovka z konce roku 2025? kameru mít nemusí?
Další důvod, proč nekupovat nové auto.
Všechno jde vypnout,zakrýt,zalepit atd.Za chvíli budeme muset mít kamery i na záchodě,aby se vědělo kolik toho vy..rem a jestli moc nežerem!! Do háje s celou EU !!
Asi bych to neviděl tak přísně – podobný systém mají už nová auta dlouho. Ať si každý z těchto odpíračů šáhne do svědomí, zda se někdy „nezasnil“ nebo nezahleděl a pak měl štěstí, že v protisměru nic nejelo.
Když jesm jel v autobusu po dálnici, tak jsem sledoval, kolik lidí sleduje mobil – u chlapů jeden z 20ti, ale v jednu chvíli u ženských každá třetí! A to nebyly zdaleka vždy moderní auta se systémem sledování jízdy v pruhu a adaptivním tempomatem.
do hajz lu s evropskou unií..banda nikým nevolených diletantů..
nadpis jak kdyby me mel někdo spehovat a pak se doctu v článku, ze je to jenckamera co hlídá pozornost řidiče, tak to je snad jedině dobre a nevidím v tom absolutně nic špatného. Navic dneska uz to ma kazdy druhy auto, takze zadna změna.
To platí pro auta vyrobená v EU, je tak? Tak že když si dovezu auto z Anglie, Ameriky, Ruska, Indie, tak to tam nebude? Vyřešeno. Lituju evropské automobilky.
Ach jo, další nařízení EU… místo toho aby raději dali automobilkám volnější ruku, aby automobilky dělaly skutečně užitečné a žádané věci. Jako např. tesla FSD… ano, vím, že ještě zdaleka není dokonalé, ale už teď zachrání řádově více životů, než jich zmaří, tak proč to nemá zelenou s tím „americkým“ softwarem
no velká novinka mám v autě od roku 2017
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.