Menu
Přečíst článek

Diskuze: Nejhorší eidamy z testu (2026): Potýkali jsme se s gumovou texturou i absencí chuti

Během testu devíti plátkových eidamů 30 % se ukázalo, že rozdíly mezi jednotlivými produkty nejsou jen otázkou chuti, ale především struktury a celkového dojmu v ústech.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

T
Tomáš
4. 2. 2026

Vůbec nechápu proč testujete 30% v uvozovkách sýr, který kolem sýrů ani nešel

JM
Josef Muller
4. 2. 2026

Jsem diabetik,takže sýr do 30 procent je pro mě sýr.

P
Peter
5. 2. 2026

tiež som diabetik, a nechápem prečo jete syr bez syra. To je akoby som od smädu pil sušenú vodu..

DJ
Dvorská Jitka
5. 2. 2026

Pan Teplý a jeho nekvalitní výrobky. Snad ne všechny.

M
Marek
4. 2. 2026

U Madety nic neobvyklého. Výrazně přemrštěné ceny za standartní, nebo nízkou kvalitu. Nechápu, že její produkty vůbec někdo kupuje.

HK
Helena Komárková
4. 2. 2026

Já je kupuji, Madeta cottage nebo Madeland patří k tomu lepšímu, stejně tak máslo

M
Marek
4. 2. 2026

Madeland možná dobrý je (alespoň kdysi býval), ale je nehorázně předražený. Za ty peníze, i levněji, koupíte mnohem lepší sýry (např. britský Cheddar)

ZZ
Zdeněk Zábranský
5. 2. 2026

Paní Heleno, před lety jsem četl testy másel v D-testu v rozpětí asi dvou let, v obou případech Madeta, ač jedna z nejdražších, nedopadla zrovna dobře, vyhrál laciný Halíř. Nevím, zda se od té doby kvalita nějak zlepšila, obávám se, že s přístupem p. Teplého asi ne. Hlavně že se mu v roce 2024 ztrojnásobil zisk, jak zde před několika dny psali. Je otázka, zda máte takový cit pro kvalitu nebo podléháte reklamě, já bych ten rozdíl v máslechasi nenašel, i když dost vařím a peču, možná nemám dost citlivé chuťové buňky, připouštím..

L
Lektor
4. 2. 2026

…. STANDARTNÍ, …???!!! Kam jste chodil do školy? To jako „vlajkové“? Rozdíl mezi standardem a standartou je OBROVSKÝ!

A
Animoid
5. 2. 2026

Českým potravinám se celá Evropa vyhýbá obloukem. Ovoce je plné pesticidů, v mouce plísňové toxiny, v mase a medu antibiotika. paradoxně i ty ukrajinské vychází v testech lépe a jsou o polovinu levnější i bez cizorodých látek

SV
stanislav vlček
4. 2. 2026

tak zase si ho může dát i člověk s laktózovou intolerancí. proto trochu jiný. co bylo vlastně etalonem? mě přijde dobrý.

PD
Pavel D.
4. 2. 2026

Názor jednoho člověka, který není založený na žádných chemických rozborech ani vědecké analýze. Jen a jen subjektivní názor jednoho člověka.

LS
Lucie Sobotová
4. 2. 2026

Dobrý den,

děkuji za komentář.
Pro upřesnění – test probíhal formou slepé degustace, které se zúčastnilo více hodnotitelů. Nejedná se tedy o subjektivní názor jednotlivce, ale o souhrn hodnocení více osob.

S pozdravem
Lucie Sobotová

SV
stanislav vlček
4. 2. 2026

ten poslední je bezlaktózový. co bylo etalonem?

LS
Lucie Sobotová
4. 2. 2026

Dobrý den,
test se zaměřoval na chuť a senzorické vlastnosti eidamů 30 %. U zrajících sýrů je laktóza přirozeně odbouraná fermentací během zrání. U testovaného eidamu výrobce deklaruje obsah laktózy < 0,05 %, což je běžná hodnota i u standardních variant.

S pozdravem
Lucie Sobotová

RK
Radek Kvásek
4. 2. 2026

Madetu jsem kupoval na smažení a už nikdy ,z dobrého sýru je hotová hnusná ***…přesolené,chut nulová a po pár minutách se rozteče jak na ***.

S
Standa
5. 2. 2026

Eidam je v ČR zprofanovaný sýr. S original holandským Edamem nesrovnatelný. Český Eidam-sýr bez chuti a bez zápachu. Kdo to může jíst?

VK
Vladimír Kudlík
4. 2. 2026

Eidamy jsou už několik let naprosto bez chuti, je to jen kus něčeho. Bohužel ani většina sýrů (hlavně plátkových) není to co by mělo být. nejvíc mě děsí tzv gouda. Nechápu, jak může někdo toto vydávat za goudu. Jeďte do Holandska! Tam mají sýry chutě. Goudu jsem vždy přivezl a byla doma „na „příděl“. To, co se tady prodává pod názvem gouda je hnus a nemá s pravou holandskou goudou nic společného.

HS
Hana Strejcova
4. 2. 2026

V Lidlu prodávají holandskou goudu asi 400g ,ale ještě jsem nekoupila,tak nevím

P
Peter
5. 2. 2026

v Lidli sú syry úplne bez chuti. všade inde sú lepšie. Ale milo ma prekvapila chuť Goudy z Metra/Makra, cca 3kg balenie, ale v Česku som lepšiu nejedol.

RK
Romana Kajzlerová
4. 2. 2026

Já těmhle testům ani kapku nevěřím, za prvé chuť je tak strašně individuální záležitost, říká se sto lidí sto chutí…. a ta druhé, mohou být tendenční, aby buď jedné firmě pomohly nebo druhou potopily…. záměrně.

A
Animoid
5. 2. 2026

České potraviny pravidelně propadají při testech v Německu Zákazníci v Belgii, Holandsku nebo Francii je nosí zpátky do obchodů s odůvodněním, že jsou bez chuti, nekvalitní, kazí se a za 3 dny na nich vyrostou plísně. Mají tak špatnou pověst, že se musí prodávat pod cizími značkami.

R
rudolf
5. 2. 2026

Tak to už kupovat nebudu

J
Jitka
5. 2. 2026

Balené sr.čky nekupuji!

KM
Kristýna M
5. 2. 2026

ty ceny jsou příšerné. ještě že máme v obci COOP, krájený eidam do 15kč, stejně tak gouda.

A
Animoid
5. 2. 2026

ten kus nechutného řepkového plastu z Agročertu je i za 15,- moc drahý.

JP
Josef Prochazka
5. 2. 2026

Co se tady nerozkradlo,tak se zničilo a to platí i v potravinách!

K
karkulka
5. 2. 2026

Test Eidamu je zbytečná akce, že je gumový a nepoživatelný bez ohledu na tučnost vědí zákazníci dávno.

EP
Eva Petrovická
5. 2. 2026

Kdysi jsem četla článek o řediteli f. MADETA, jak si neustále stěžuje, jak je na tom firma finančně špatně a proto musí dostávat vysoké dotace! A pak novináři odkryli ředitelův majetek – asi na tom firma tak špatně nebude, ale pan ředitel to umí…nemyslím jeho sýry, které nekupuji už dávno, neb jsou opravdu „gumové“ a bez chuti…

R
Radim
5. 2. 2026

nevím kde se ty sýry kupovaly, ale ten od Markéty kupujeme za nějakých 16,90

P
PB
5. 2. 2026

To je mi ale překvapení. Takovejch 5 let český sýry nekupuju (prakticky jedovatou uzeninu 20 let).

Josef Štefka
5. 2. 2026

Škoda že nepřidáte do testu třeba nejlevnější Eidam z Aldi v Německu.
Zkuste odhadnout který by vyhrál. 😁 cena poloviční a kvalita násobná.

MN
Mirka Nováková
5. 2. 2026

O co člověk zavadí nestojí za nic.
Žádná kvalita, jen hodně peněz.

K
Karel
5. 2. 2026

Ja s kvalitou problem nemam. Jen je treba se mrknout co kupuju. Paradoxne nekdy ten kvalitnejsi produkt (co se tyce deklarovaneho slozeni) je i levnejsi.

A
Alena
5. 2. 2026

Bohužel kvalita běžně prodávaných sýrů v marketech je mizivá, proto vláda chystá zavedení povinných kvot na produkty českých potravinových výrobců. Nějak nám to oligarchie vnutit musí

K
Karel
5. 2. 2026

České eidamy se proste jist nedaji. Mam syry rad a snim jich hodne. Ale ceske platkove syry nejim temer vubec. Tim nechci rict, ze ceske potravimy jsou spatne. Je to jako vsude jinde. Zalezi jen na tom, co si vyberu.

R
Radek
5. 2. 2026

Na to jste přišli brzo 👎

PK
Pavel Kudrna
6. 2. 2026

Edam kupuji výjimečně, Gouda je chuťově lepší. Vozím to přímo z Holandska, v Ter Huurne na hranicích mezi Německem a Nizozemskem mají spoustu sýrů v akci, ceny od 3,50€ do 6,50€ za Gouda oud nebo Old Amsterdam obvykle 0,5kg. Kdo to párkrát ochutná už se bude těžko vracet k nějakým plastovým rádoby eidamum.