Všechno jim přijde jako zbytečná otrava, která je zdržuje od čumění na telefon. Sekat je bez milosti, však by si to zapamatovali, jak se mají chovat.
Diskuze: „Přijde mi to zbytečná otrava“: Češi přestávají dávat blinkr, po novele však hrozí pokuta 10 000 Kč
Jízda po českých silnicích přináší čím dál častěji stejný obrázek. Auto před vámi zničehonic zabrzdí, strhne volant a až v té chvíli bliknou směrovky. Občas ani to ne. Řada řidičů považuje používání blinkru za zbytečnou formalitu, dokud nenarazí na policejní hlídku.
ano stát jsme my, ne vy. tak jsem rád, že mě chrání před tím, abyste vy třeba znečišťoval prostředí mě. nic jiného článek neříká, člověče
No už aby to bylo. Měli by se na to policajti víc zaměřit a ty flastry opravdu dávat. A udělat tomu i marketing, aby to postupně prosáklo do miniaturních mozečků „neblikačům“. A nepřestávat.
Řidič je povinen dát směrovku krom vyjmenovaných situací v zákoně, při KAŽDÉ změně směru jízdy. Tedy i v situaci kdy projíždí křižovatkou a mění směr jízdy i přesto, že hlavní silnici neopustí.
koukáš do zrcadla? to je velké zklamání viď
Dnešní zážitek na trojsměrné křižovatce s předností zprava (žádný přímý směr) : auta na příjezdu ze všech stran a všichni v pozoru, kam že se neblikající milostpán/milostpaní ráčí vrtnout – doprava nebo doleva?
běžný jev asi by jim upadla ruka
Bohužel i nešvar i u řidičů kamionů.
Normální chování řidičů autobusů v Teplicích
Jen dutá hlava a moula nedá blikač. V tomto hustém provozu je to zásadní věc, která pomůže v orientaci. No hold to někteří nemají asi ani čím pochopit.
není hold jako holt
no jo na lidi musí být přísnost už nevědí co vymyslet
Nejvíc mě štve na kruháči, když někdo dává blinkr na výjezdu na poslední chvíli. Pořád myslím, že pokračuje a čekám, i když bych mohl do kruháče vjet.
Tak nečekejte a vjeďte tam. Při vjezdu na hlavní silnici můžete druhé omezit, ne ohrozit.
Na kruháči je mnohdy problém dát blinkr, protože točíte volantem a on se vypne. Navíc někdy jsou ty výjezdy tak blízko u sebe, že ho ani nestihnu dát.
Pokud je výjezd z kruháče hned ten první, kterým vyjedete, potom máte blinkr použít ještě před vjhetím na kruháč. Neznalost v tomhle případě je neomluvitelná.
Zdroj?
Co říká zákon?
V České republice se pravidla pro kruhový objezd řídí zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Konkrétně jde o § 30, který řeší znamení o změně směru jízdy.
Podle současné úpravy (platné již mnoho let):
Při vjezdu na kruhový objezd se blinkr nedává. Řidič se sice technicky stáčí vpravo, ale směr jízdy je určen tvarem křižovatky a jiná možnost než vjet na objezd neexistuje.
Při jízdě po kruhovém objezdu se blinkr nedává (pokud nepřejíždíte z pruhu do pruhu u vícepruhových objezdů).
Při výjezdu z kruhového objezdu se blinkr musí dát vždy, a to vpravo
Tak vám doporučuji kondiční jízdy v autoškole. Martin pánek
Dnes naprosty normal uz jsem se setkal ze ani autokola nedala blinkr
Proste poldove a mestaci nemaji cas
Já dávám blinkry pořád když předjíždim jiné vozidlo, na kruhacu při výjezdu pokud je jeden pruh vždy vpravo ale bohužel jsou řidiči kteří blikaji před vjezdem vlevo, ale je tady výjimka kdy je povoleno blikat na kruhacu vlevo pokud jsou na kruhacu 2 pruhy a prejizdim z pravého do levého tak bliknu vlevo ale až po najetí na kruhac nikdy nebliknu vlevo před kruhacem.
Městské policistky v Hodoníně se nenamájí dávat blinkry,opakovaně jsem to viděl,hlavně na kruháči.
Naprostý souhlas
Čemu se divíme? Kdo hodně jezdí po zahraničí zjistí,že český systém jízdy a i značení je dost podobný Itálii. A Italové jsou stejný prasata jako u nás. Jen to mnohokrát Češi ani neví. Proč se říká, že kolébka korupce je Itálie?
Pro mě osobně je to pěkné svinstvo vůči řidiči za mnou,stane se že občas taky nedám,ale predemnou za mnou v nedohlednu žádné vozidlo.
Pravidlo je takové, že dám blinkr a ten za mnou přidá aby mě tam nepustil. V Praze je to pravidlem tak na 70%.
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.