Menu
Přečíst článek

Diskuze: „Přijdu o 9 tisíc za měsíc, co mám jako dělat?“ superdávka dopadla pro mnoho Čechů jinak, než čekali. Experti varují

Superdávka měla lépe zacílit státní pomoc a omezit případy, kdy stát dotoval bydlení v drahých lokalitách i lidem, kteří nebyli v akutní finanční nouzi. Jenže s přechodem na nový systém se ukazuje, že dopady jsou tvrdší, než ministerstvo čekalo.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

DV
diana volková
14. 5. 2026

Kamarádce chodilo opakovaně upozornění na mobil+ písemně k doložení již doloženého.Jen cíl lidi odrbat,aby se schovaly čachry s dávkami pro UA,spousta jich tu je načerno,neví se ani kolik přesně.

JR
Jana Richterová
14. 5. 2026

Nesvádějte neschopnost vlády a úředníků na Ukrajince! Superdávka je vytvořena, aby cíleně snižovala vyplácení dávek na bydlení, smutné je, že nejhůře dopadnou ti nejzranitelnější, kteří jsou na tom velice špatně a nájem je pro ně finančně likvidační!

MF
Milan Fendrich
15. 5. 2026

Pokud je někdo někde načerno, logicky nečerpá dávky. Váš výpad proti UA je tudíž vedle, jak ta jedle …

T
Tonda
16. 5. 2026

tak tady asi někdo nemá vůbec nic v hlavě však to takhle dělá každý ukrajinec klidně bych dal finančáku adresu kam zajít a kde nabrat tak 1oo Ukrajinců co makaj na černo a berou dávky 👌 jako říct že když je někde na černo tak nebere dávky 🤭😅🤣 dyť přesně proto to dělaj ty voe 🤦 tady někdo fakt zapomel mozek pod postelí 🤣 prober se

FL
Fí La
17. 5. 2026

jak to jako funguje, že tu „jsou na černo“, ergo stát o nich neví, a přitom čerpají dávky? 🤔 nebo je to myšleno, že makaji na černo a pak mají stejné možnosti, jako Češi, co makaji na černo? 🙏

T
Terez
22. 5. 2026

Když je tu Ukrajinec načerno, tak není evidovany, stát o něm neví a tudíž mu žádné dávky nemůže vyplácet.
Proberte se vy a přestaňte míchat jabka s hruškama. 🤦🏻‍♀️

SS
Sylva Sporkova
14. 5. 2026

davat,nekomu 10 000 jako příspěvek na bydlení považuji za nemorální, protože evidentně žije „nad pomery“. měla by si najít bydlení odpovídající prijmum

PV
Petr Vala
14. 5. 2026

ty jsi úplně vedle, víš vůbec jaké jsou dnes nájmy? takové omezence jako jsi ty ta vláda potřebuje…

BK
Bohdan Kalluza
15. 5. 2026

ale ty nájmy jsou vysoko kvůli příspěvkům na bydlení.

SK
Sona Krejcikova
15. 5. 2026

proč kvůli příspěvkům na bydlení de vše nahoru a příspěvek prostě aspoň něco zachrání ty rozume

Jana Řídká
17. 5. 2026

Kde v dnešní době najde nájem k prijmum vždyť trictvrte platu jde jen na nájem a to mluvím o tom průměrném nájmu a vůbec není pravda že zvedají nájem kvůli dávka, nájem jde nahoru díky ekonomice a trhu a tady jde o naše lidi a samozivitelky ty budou díky superdavce žít v bídě

JM
Jan Mynařík
16. 5. 2026

však právě proto jsou nájmy tak vysoké, kvůli dávkám. kdyby dávky nebyly,tak jsou poloviční.

AH
Alena Hrošová
14. 5. 2026

Myslím si totéž

JJ
Jana Jelínková
15. 5. 2026

přesně tak , když nemám peníze , nemůžu si držet byt tři plus jedna .Nebo v centru.

PS
Petr Svojka
15. 5. 2026

jenomže když se třeba jedná o rodiče kteří žijí odděleně a mají děti ve střídavé péči nebo jednou za 14 dní tak zákon ukazuje že musí být pro děti například jeden pokoj navíc to znamená že ta osoba nemůže mít 1+kk nebo 1+1 ale musím mít minimálně 2+1
Ano setkal jsem se s tím protože v tomto případě to mám i já jednou za 14 dní děti několikrát ročně kontrola z ospodu jestli žiju na stejné místě jestli mám pro děti ten jeden pokoj a tak dále a tak dále.
tudíž musím držet nájem jako invalidní důchodce který mě měsíčně stojí 15 000 Kč dělám na částečný úvazek plus invalidní důchod nějakých 7500+10700,- výplata A věřte že díky svému zdravotnímu stavu po operaci páteře kde jsem měl nádor jsem rád že vůbec chodím a můžu chodit do práce protože v tomto státě můj invalidní důchod za 27 odpracovaných let začínal na 3240 Kč a když jsem se zeptal proč tak málo tak řekli že oni ty tabulky nedělají že je dělá vláda aby toho nebylo málo tak mi na to dali pouze první stupeň invalidity.
Takže si furt myslíte že je všechno v pořádku?

VA
Věra Aloui
16. 5. 2026

..a Vy jste zase mimo životní realitu a znalosti současných nákladů na bydlení. Zkuste třeba z 18 000 zaplatit energie, nájem, jídlo, pití…nevyžijete. Jelikož po zaplacení nájmu a energii u 1+1 ve velkém městě Vám už téměř nic nezbude.

JK
Jan Kříž
16. 5. 2026

Docela by mě zajímalo proč by měl kdokoliv bydlet ve velkém městě a vydělávat jen 18tisic. pracuji a bydlím na vesnici v „zapadakově“ kde autobus jede jen v liché týdny a nejbližší obchody jsou 10km daleko pracuji v JZD a za 8 hodinové směny jen ranní po-pá mám 35 čistého a nájem 6tisic opravdu nechápu jak můžete bydlet ve městě s tak nizkym platem nedava mi to smysl

T
Tonda
16. 5. 2026

zkus teď hledat v té h větších městech práci když všude jsou Ukrajinci 🤭 já hledám něco normálního už skoro půl roku a jen běhám furt dokládat papíry na super dávku a hmotnou nouzi atd jak idiot místo abych sháněl práci ono fakt teď třeba v Praze máš práce spoustu ale nemáš možnost přez tisíce Ukrajinců se nějak uchytit a tak prostě lidi pak sáhnou po práci třeba v mekáči za těch směšných 18 ooo jak píšeš 😅 a nájem mají 25 ooo jako tohle říct je fakt mazec sám to prožívám a tak tady machruj no že máš Malý nájem a takové štěstí s prací za takový prachy 👌 ale uvědom si že jsou lidi co mají třeba exekuce a podobně 👌 a prostě v tomhle státě je to na hovno totálně s tím že nájmy jsou nepoměrné k platům a zároveň insolvence a exekuce nejsou zastropovane a lidi jsou v hajzlu prostě debilní doba kde se mají jen dobře Ukrajinci a český lid padá na držky

L
Lucie
16. 5. 2026

ja pracují ve městě ve fabrice a mám 24000kc….jsem samozivitelka se dvěmi dětmi a superdavku mi zamítli a přitom po zaplacení poplatku sotva vyzijeme

A
Ada
18. 5. 2026

To budte rád, že by samoživitelka měla na to koupit si baráček na vesnici kousek od města, nevím z jaké jste vesnice, ale ťech bytovek na vesnici není moc, jestli vůbec nějaká..

IR
Irena Rackova
17. 5. 2026

Páni Lucie a vám tatínek děti umřel? Pokud ne, tak nejste samoživitelka. Rodiče jsou vždycky dva. Taky si můžete někoho najít. A s náklady vám pomůže..

MK
Martina Kvasnicová
18. 5. 2026

tak tomu říkám ,,dobrá“ rada. Vzpamatuje se. Ve většině případů chlap na děti neplatí a matky si musí poradit sami. A někoho si najít? No to je opravdu ráda k nezaplacení.

MH
Miloš Houštecký
21. 5. 2026

V tomto systému je všechno špatně a nenapravitelné. Musí se to zhroutit a začít znova. Nějak ta pravda a láska nevyšla. Pár poctivě pracujících ten zbytek neuživí.

VP
Veronika Plešmídová
16. 5. 2026

jediné co na jejich superdávce vadí mě je, že nedostanu ani ty blbý přídavky na děti, včera jsem normálně brala na tři děti kolem 4000. A teď mi userou 14 stovek. jako to mi přijde jak výsměch. že odrbávají i ty děti

T
Tonda
16. 5. 2026

jasná někde támhle v horní dolní zadeli v druhé půlce máš nájem třeba 5ooo ale v Praze a okolí minymalni nájmy jsou 2o ooo plus energie takže tyhle články buď píše nějaká taška z vlády a bojkotuje to tady a nebo jsi fakt mimo normy a realitu a vůbec asi neplatila nájem a platí to za ní manžel 😅👌 se řekni že rohlík stojí 5 halířů já za komárů a je jasný že ses zasekla někde za krále klacka ty voe 🤦

L
Luxie
16. 5. 2026

je vidět že nevíte vůbec o čem mluvíte

MK
Milan K.
14. 5. 2026

V letech 1988-1993 mi bylo 22-27let, bydlel jsem v pronajaté chatě a bral jsem každou směnu navíc abych si mohl koupit vlastní byt, stalo se v roce 1994 a 1+KK jsem koupil hotově za 250.000,-Kč. Po dvou letech jsem jednopokoják prodal a koupil si větší, tentokrát i s využitím hypotéky (úrok průběžně 4 – 6,5%) na 15 let, nyní již mám splaceno. Nikdy jsem nebyl v evidenci Úřadu práce. Nikdy by mě nenapadlo natahovat ruku někde na úřadech. Bez práce nejsou koláče…

I
IVANA
14. 5. 2026

NYNÍ POTŘEBUJETE DVA ŽIVOTY NA SPLACENÍ HYPOTÉKY ZA BYT A PRONÁJMY BYTŮ TO SAMÉ. TAK JAK NA TO ???? HEZKY SE RADÍ A V TÉTO DOBĚ ŠPATNĚ ČINÍ, HM

BK
Bohdan kaluza
15. 5. 2026

bravo, to je přístup….postarat se o sebe a ne knucet s nataženou rukou

SK
Sona Krejcikova
15. 5. 2026

ale tenkrát to nebylo taky tak drahý asi ne ti je fak rozdíl

VR
Věra Růžičková
15. 5. 2026

no jo chlapi,taky celí život makám až jsem skončila na ivalidce a přesto pracuji jako pěstounka,,nikde by mě nezaměstnali. a přesto pobírám na bydlení a jak mi to sundá,tak to bude na prd. chápu to mají mnohem jednodušší🤷🤷🤷

VA
Věra Aloui
16. 5. 2026

Ne každý při tehdejší ceně nájmu a realit takto uvažoval, ne každý se chtěl fixovat na jedno místo…ne každý měl nalajnovaný život bez životních změn či pádů.

JM
Jaroslav Mourecek
14. 5. 2026

Lide, kteri plati dane ze sve prace nemaji mit povinnost pres sve dane hradit socialni davky nekomu, kdo ma jine moznosti – jit pracovat, zvysit si kvalifikaci, nebydlet v predrazenem najmu a hledat zmenu apod. Konecne se nekdo zamyslel, aby se to alespon trochu srovnalo a nepodprovali se nemachcenkove a podobni, byt je to jiste neprijemne pro ty, kteri za svou situaci nemohou a nemaji jine moznosti, snad to zvladnou a nejaka pomoc jim zustane.

M
Magda
15. 5. 2026

A můžete mi vysvětlit, kdo tu nekvalifikovanou nebo špatně placenou práci bude dělat? Potom se budete divit, když oběd ve školní jídelně bude stát 200 Kč nebo budete platit za likvidaci odpadu 20 tisíc ročně městu.

GN
Gabriela Navratova
15. 5. 2026

Bohužel jsem se také musela zaevidovat a požádat o super dávku vše jsem musela dokládat 4 krát ( ztráta zaměstnání a nevyplacená mzda).Najem platím 15000 Kč a superdavka vypočtena na 4019 Kč … nájemné zaplaceno a příjem žádný,odvolání zamítnuto… zjevně nejde o to moct lidem v nouzi…

MA
Marie Antošová
15. 5. 2026

mám invalidní důchod nezletilou dceru ve věku 16 let a superdavka nevím trochu se bojím co nám vypočítají už rok dokládám pořád ty stejné dokumenty i přes pracovníci UP a dle nového nespadame do zranitelných osob takže se nedivím že lidi kteří to vážně potřebují jsou naštvaný

N
Nikolas
15. 5. 2026

No to totiž záleží jaký ID. Zranitelná osoba je ta, která nemůže pracovat,resp.za ní někdo platí pojištění. Což vím, že u ID 1.stupne není. Nesoudím vás jen radím, vím, že těžko se hledá práce když je člověk nemocný nebo lepší práce atd co tu hlupáci pisi

A
Anonymní
15. 5. 2026

Najít si práci a nebýt odkázán na sociálních dávkách

GN
Gabriela Navratova
15. 5. 2026

Bohužel dnes o dávku musí žádat i zaměstnanci ☝️🥴…

H
Hdhyf
15. 5. 2026

já třeba do práce chodím jenže jsem sám a bydlím v Praze a bez té dávky prostě nemůžu bydlet. Samozřejmě myslím jak se na slušného pracujícího člověka po 40 sluší. tedy sám případně s rodinou a ne se spolubydlícími

RS
Robbery Steal
15. 5. 2026

jj taky přijdu asi o 7000 a možná se budu muset kvůli tomu stěhovat. kdybych bral 55tis8c tak dávku ani nepotřebuju,ale s platem 30tisic už je to problém. Protože když dám 2 třetiny za bydlení tak už mi na těm měsíc zbývá tak na jídlo. A to celý život dělám co po mě systém chce.

AP
Adriana Pospíšilová
19. 5. 2026

Taky se díky superdavce budu muset vystěhovat z bytu. Od srpna přijdu asi o 8tis. měsíčně a nezvládnu sama zaplatit za nájem bytu (garsonka – 1 hodně malá místnost – 16, 5 tis. měsíčně). Když přijdu o byt, budu muset skončit i v práci, kde mám smlouvu na neurčito a být dočasně na ÚP na podpoře a začínat někde zase od znovu…

Nejvíc na hlavu a nepochopitelné mi přijde však toto:

Bydlím asi 400 metrů od cedule města Praha, do práce musím dojíždět samozřejmě také do Prahy, práci zde jsem nenašla. Můj pronajatý byt se nachází na pomezí Prahy – ve Středočeském kraji v obci do 69 999 obyvatel (Říčany) kde je dle mého názoru všechno dražší než v Praze (mimo centrum) a za cestu do práce zaplatím jednou tolik. Systém superdávky však nesmyslně zvýhodňuje lidi žijící v Praze (či Brně) oproti jiným obcím.
V praxi to znamená, že s nájmem bytu u Prahy mi nově bude přiznána superdávka kolem 700, – Kč za měsíc, zatímco za stejný nájem bytu v Praze bych pobírala dávku přes 6 TISÍC!
A vůbec nechápu proč.

N
Nikolas
15. 5. 2026

Vzpamatuje se někteří z vás. Já bydlím v 2 dětmi v 1+1 za 15400!!!fakt do menšího jít nemůžeme. Kuchyň je v chodbě u vchodových dveří, bez okna, abychom měli aspoň 2 malé pokoje. Prostě Ostravsko. A věřte, že těch 5000 co dostáváme nám zachraňuje krk. Ne nemůžu si zvýšit kvalifikaci a nemůžu si najít lépe placenou práci. A proč do toho nikomu nic není. Soudite a nevíte.

A
Andrea
15. 5. 2026

Taky příjdu o 2500 Kč..je to hnus

I2
ID 2
15. 5. 2026

Dobrý den, jsem ID 2, pracuji denně 14 hodin. To vše abych nezůstal na ulici.
pravda příjem vysoký. ale stejně polovina peněz bokem
Tak jsme dopadly.

JV
Jana Valová
16. 5. 2026

Mně už po sedmé přišla žádost o doložení nákladů na bydlení, tentokrát dvěma SMS a doporučeným dopisem. A to náklady za 3. čtvrtletí 2025, přestože nájem se od 1/26 zvýšil. Když jsem náklady vložila do Jendy, napsal mi, že „nic nemusíte vkládat“ a tak mi splnění žádosti znemožnil !! Samozřejmě jsem všechny dřívější žádosti splnila, a to i osobně na ÚP.

RK
Radka Krátká
16. 5. 2026

přesně já mám i diabet.dietu a jsem invalida 2stupne nikde mě nezaměstnaní jelikož nevydržím dělatjak rukama tak stát a obchůzky chodím s invalidním chodítkem .a nezaplatím ani bydlení nevím co mám dělat je to silene

MB
Miloš Blechta
16. 5. 2026

Superdávka to je, ale kulometu…

ZO
Zdeňka Ošmerová
16. 5. 2026

Kdyby to nechali tak jak to bylo a úředníci dělali lépe svoji práci,tak k žádnému zneužití sociálních dávek nedocházelo.
Vymýšlí novoty bez ohledu na dopad.

IV
Ivo Venglar
17. 5. 2026

Obdržel jsem rozhodnutí o odejmutí dávky příspěvek na bydlení. Jako zdůvodnění je, že mám naspořené peníze. Jsem důchodce a celý život jsem si spořil na důchod ať nežiju jako žebrák. Myslím, že to nemá logiku. Žiju sám v bytě 1+1 a platím 12000 nájem s energiemi. Super dávka je pro lidi, kteří nepracovali a nepracují, žijí na náklady státu a celý život berou nějaké dávky. Moje rada tím pádem zní, nešetřete a dávku dostanete. Je mi z toho smutno čeho jsem se dožil. To je možné jen v Česku!!!!

PH
Petr Hary
17. 5. 2026

1.7.2026 jdu žádat o super dávku, v lednu letošního roku mi přišlo zamítnutí vyplacení z důvodu nádherného množství peněz 200 000 plus měsíční důchod. Bydlím v podnájmu, nemám auto nemám chatu žádnou další nemovitost, moje výdaje za nájem služby energie svoz odpadu vysoce překračuje 30% mých příjmů, mám sousedy kteří vlastní chaty mají dvě auta a berou podporu na bydlení, nevím jestli je to správné ale budou brát podporu dál i když vlastní tyto věci a nemovitosti. Jen tak na zkoušku jsem si podle kalkulace na Google počítal jestli mi bude podpora přidělena od srpna 2026, sice mi vyšlo méně než teď ale moc tomu nevěřím ze neco dostanu asi budu už muset umřít a to mi majitel kde jsem v podnájmu navýšil nájem od 1.6.2026 o 2000, Kč možná budu muset hledat menší byt a to mám 1+1 40 m2, navíc se všude píše ze člověk odcházející do důchodu by měl mít naspořeno cca. 2500000, Kč paradoxně že?!!!!

LV
Lucie Vlckova
21. 5. 2026

Měl by mít naspořeno, aby nemusel žádat o dávky, to je jasné ne? Když bude mít naspořeno, stát ušetří, ale i důchodce bude mít klid, protože nebude závislý na dávkách. Je to lepší pro obě strany, ale jinak mít naspořeno se ohledně té dávky nevyplatí, takže rada, první měsíc to plaťte z úspor, úspory vám klesnou pod 200 000 a dostanete se na nárok na dávku. Jinak to asi teď řešit nemůžete, když to někdo takto vymyslel.

JN
Jana Nová
17. 5. 2026

dávky se změnily. dříve přispívali na náklady na bydlení tak aby mohl člověk normálně slušně vyžít. jednalo se o kvocient z asi 30 procent nájmu nebo nákladů, nebudu přesně psát čeho (možná na tom mohl někdo vydělávat Ale to nevím jak..?)

teď je to OPRAVDU jen příspěvek z krajní nouze někdo by řekl že tak to má možná být- ale nejde přece o příspěvek hmotné nouze… jinak samozřejmě o důchodce se má postarat třeba rodina. nebo může do nějakého zařízení.. nebo má trochu třeba vybírat popelnice taky občas že- ale podle mě je situace a doba taková že je těžké vyžít pro každého
Bydlení v bytě s nájem (běžným nájem…), je pro jednoho člověka u nás už delší dobu nedostupný luxus
pak se musí přizpůsobit i ostatní služby
zařízení vám NEDOVOLÍ vzít do objektů mazlíčky
pokoje po 2-6, 8 lidech
řád stejný pro všechny
nevím no

S
Sandra
17. 5. 2026

Já jsem pobírala před superdávkou 11 000 příspěvek na bydlení momentálně mám super dávku 10 680 Kč z toho je 9 680 příspěvek na bydlení a tisícovka příspěvek na dítě jako je to mazec protože jsem mamina na mateřské mám doma půlroční mimino a nájem bohužel 18 000 na vesnici takže nějaká super dávka kde zranitelné osoby by měly pobírat na stejno Tak teda fakt spravedlivá není

RN
Radka Nová
17. 5. 2026

jsem sqmozivitelka a mam 2kk a platím ze vším 18000 a to mám jeste vnučku v pěstounské péči sice pracují ale jenom na poloviční úvazek protože musím ráno odvádět vnučku do školy. mám inslovenci takže me sráží s čisté mzdy a k tomu skoro celou pěstounskou takže me opravdu skoro nic nezbyde . superdávka se mě snížila o 5000 takže s vnuckou me přiznali ani ne 3000 a 2000 musim jeste doložit k nájmu tak to bych chtela vidět jestli by jim kdo to vymyslel tu super jejich vycuranou stacilo těch 2000 na měsíc z dítětem ještě k tomu.vse co psali říkali ze hlavne pracující by na na tom meli byt jeste líp tak nic takovyho vůbec neni jen sami lži to byli !!! pracovni bonu O a dite ani přídavky nic to vzali ! a bonus dali taky O tak to děkujeme že každému snizujete o tisíce hlavně maminkám s dětmi tak to budou teda hodne pod mostem q bezdomovci ! tak se nedivim ze jste to pojmenovali superdávka hmmm to je teda super!!!!!

KF
Klára fialová
17. 5. 2026

tu superdavku by měli okamžitě zrušit a naridit to stejný jak to před tim bylo. A neee že od srpna začnou maminky děti a ostatni být postupně bezdomovci. A to nájmy ktomu jeste zdražuji . A vy tady a ta vaše superdávka snizujete o tisíce korun !!!!! A dětem jste vzali přídavky a hromada jich bude bez domova!!!!!!!
fungovalo a

VV
Věra Vozáková
18. 5. 2026

nezlobte se ale vaše insolvence nikoho nezajímá.Ja jsem ID 3 a nájem se vším platím 120000.Duchod mám 15000 a také jsem platila insolvenci .Bydlím na malém městě v 1kk ,tak že normativy na bydlení jsou nízké ale byla jsem ráda že mi stát nějaký příspěvek na bydlení dal.Holt se člověk musí uskromnit.Nemuzete počítat že někdo bude brát ohledy na vaše dluhy a přispívat vám na jejich splácení tím že vám bude brát příjem až po srážkách.To by mohli chtít také lidé aby jim stát přispíval na hypotéku.Kazdy se především musí snažit sám,pokud mu to zdraví dovolí.

VV
Věra Vozáková
18. 5. 2026

omlouvám se mělo být nájem platím 12 tisíc

JK
Jaroslav Kapler
17. 5. 2026

tak nám vypočítali bez nákladů za být a služby……takže zase znova, a to jsme čekali 7 měsíců!!!!

JA
jose alvarado
17. 5. 2026

Je tak důležité ověřit dokumenty, že jsem dostala podporu na bydlení ve výši 483 liber, přišla jsem o práci a nejlepší na tom bylo, že jsem nemohla pobírat žádné dávky, protože jsem měla příliš mnoho… co teď jsou?

JB
Jana Brucknerova
18. 5. 2026

Poprvé v životě jsem napsala slušný dopis ministru Juchelkovi-ze před volbami slibovali, že vrátí důchodcům všechno, co jim Fialova vláda ukradla, a výsledek po volbách je takový, že Fialova vláda mi dávala příspěvek na bydlení 4.500,- a vaše vláda mi ho snížila na 1.800,- . Myslím si, že kdyby mu napsali všichni, kterých se to týká, něco by s tou nespravedlností udělali

S
Sarah
19. 5. 2026

Nezlob te se ale kdo nezazije ten nepozná. Radili najít si přítele to je opravdu k nezaplacení. Víte co třeba má ta ženská zasebou v životě? A normálního chlapa k dětem dnes najít to je taky zázrak. Me samotné vzali 9000 ale už se snažím teď každou korunu ušetřit ať to zvládneme. Bydlím na Vesnici 3+1 otec v kriminálu možná po roce se dočkám alimentů a najít si práci jen na ranní směnu je skoro nemožné za slušný peníz. Momentálně jsem na nemocenské ve firmě mi řekli jedeme na 2 směny tak naschledanou nemám totiž hlídání dětí a to mě čeká operace ruky tak si asik už ani neskrtnu ve fabrice.

Z
Zuzana
18. 5. 2026

jelikož otec děti neplatí alimenty a ani se o deti nestará,tak mam rodičovský příspěvek 9500,- a nic vic …mela jsem.7500 ,- příspěvek na bydlení a jeste přídavky.. najem platíme za 3+1 25tisic protože nam ted o 2tisice najem zvýšili. nemít noveho chlapa ,tak jsme na ulici. musí chodit na přesčasy aby vse zaplatil a měli jsme na potřeby pro děti. i tak si tu vydělává 25-30tisic . superdavku jsme zadali a neschválili nam nic a to živíme 3 deti a chlap ma jeste z bývalého manželství syna na ktereho Platí 4000,-

J
Jan
19. 5. 2026

Přijdu o 9 tisíc co mám jako dělat ?
MAKAT !

JN
Jan Nový
21. 5. 2026

Je smutné, že za předchozí, údajně pravicové vlády, stoupl počet pobíračů různých sociálních dávek. Pro peníze se má chodit do práce a ne na úřad.

PH
Pavel Horák
21. 5. 2026

Moje tchyně bydlí v domě vytápěném elektrokotlem. Po pádu jejího dodavatele elektřiny se jí účty za elektřinu zvedli o 400 % a do dnes jsou dost vysoké. Zařídil jsem jí příspěvek na bydlení cca 9000 Kč/měs. Superdávku ale skutečné výdaje za energie nezajímají. V rámci ní zavedli pro všechny směšně nízký paušál za energie a vydávají ho za super výhodu, protože pak prý nemusí dokládat skutečné výdaje za energie (skutečnost ale je, že náklady za energie doložit nemůže, protože u superdávky nikoho nezajímají), čímž přišla o cca 6000 Kč/měsíčně. Nic méně skutečným účelem superdávky nebylo žádné zjednodušení, jak tvrdí, ale snížení výdajů státu, tak vlastně funguje přesně tak jak má a jak byla zamýšlená.

ZN
Zoro novak
21. 5. 2026

superalmuzna. Ukrajinci berou desetisice a Češi stovky korun

ZN
Zoro novak
21. 5. 2026

jurecka at zdechne