Jak vybrat udírnu
Pakliže si udírnu nechcete doma postavit svépomocí, ale dáváte přednost profesionálně zkonstruovaným výrobkům, jste na správném místě. V řádcích níže vám poradíme s výběrem. Než začnete procházet nabídky různých výrobců, zamyslete se nad vašimi možnostmi a potřebami. Nákup vhodné udírny se odvíjí především od toho, jak intenzivně ji budete chtít používat a jaké množství masa či jiných potravin v ní budete nejčastěji udit.
Zamyslet byste se měli také nad budoucím umístěním. Vedle klasických udíren vhodných na prostornou zahradu jsou k dostání i kompaktnější přenosné modely, které je možné použít třeba v zahradním altánu, pergole, na terase či dobře odvětrávaném balkoně. S tím souvisí i výběr podle zdroje tepla, kdy se rozlišují klasické udírny na dřevo či uhlí a elektrické varianty s topným tělesem, do kterých se přidávají brikety nebo štěpky.
V článku vám představíme také užitečné příslušenství, které může být součástí balení udírny. Nebude chybět ani tradiční vhled do finanční problematiky těchto výrobků, abyste si mohli dopředu stanovit rozpočet podle toho, co od udírny očekáváte. Nakonec zmíníme několik praktických informací k samotnému uzení, a to včetně přehledu vhodných teplot a doby uzení.
Jak vybrat udírnu stručně:
- Nejprve se zaměřte na udírny z pohledu paliva. Vedle běžných udíren na dřevo existují i elektrické varianty.
- Nenechte se ale zmást, do všech udíren je nutné přidávat tuhé palivo pro produkci kouře. Může jít o štěpku, piliny či speciální brikety. Vždy vybírejte palivo určené k uzení, nesmí být chemicky ošetřené.
- Zvolte výrobní materiál podle svých preferencí. Klasikou jsou dřevěné udírny, modernější variantou pak udírny z nerezové oceli.
- Zvažte, kam udírnu umístíte a zda využijete model s izolací pro celoroční provoz. Případně zda má být udírna přenosná, nebo bude trvale umístěná na zahradě.
- Důležité je také zvolit odpovídající kapacitu, kdy můžete narazit na udírny pro 5 i 30 kg masa.
- Sledujte i množství roštů a háčků k zavěšení a zkontrolujte si, jaké příslušenství udírna obsahuje. Neměl by chybět teploměr, případně termostat pro stálé udržování teploty.
- Neopomeňte ani způsob uzení, kdy v základu všechny udírny zvládají metodu uzení teplým a horkým kouřem. Pro uzení studeným kouřem musí být udírna vybavena speciálním generátorem.
- Nakonec si stanovte rozpočet a pusťte se do výběru. Před nákupem di raději ještě pročtěte uživatelské recenze, které prozradí užitečné detaily.
Vlastnoručně postavená vs. kupovaná udírna
Na mnoha zahradách dnes můžete spatřit vlastnoručně postavené udírny, třeba jako nástavbu k venkovnímu krbu. Jde o tradiční a v mnoha případech také výrazně levnější řešení, které si však mohou dovolit jen zapálení kutilové. Stavba udírny svépomocí má totiž pochopitelně také svá úskalí.
Domácí výroba udírny si žádá jisté kutilské dovednosti a potřebné náčiní. Na celou stavbu si musíte vyhradit dostatek času a zároveň si sami nakoupit výrobní materiál. Nemáte-li technické vzdělání, pak domácí udírna nemusí být ani tak ekonomicky výhodná jako ta kupovaná. Může spotřebovat více paliva a uzení v ní může trvat déle, na druhou stranu ale budete mít z používání udírny dobrý pocit.
Z čeho se skládá udírna
Než přejdeme k hlavním parametrům udíren, pojďme si nejdříve podrobně popsat jednotlivé části. V základu se udírna skládá ze 4 částí, jejichž popis najdete níže v tabulce.
Části |
Popis |
Skříň |
Největší část udírny. Uvnitř se nachází buďto háčky nebo rošty, na něž se vkládají potraviny. Zpravidla mívá dvířka a může nabývat mnoha různých tvarů a velikostí. |
Komín |
Velice důležitý prvek, který se stará o odvod kouře ven. Nesprávně táhnoucí komín může zapříčiňovat uhašení tuhého paliva, a tím přerušovat uzení, údržba je proto nezbytná. |
Ohniště |
V ohništi se spaluje zdroj tepla. Mělo by být situováno níže, než je samotná skříň se surovinami, aby mohl kouř prostupovat správnou cestou vzhůru. |
Kouřovod |
Pomocí kouřovodu se dostane kouř z ohniště do udírny. Kouřovod by měl mít délku alespoň 2 metry. |
Udírny podle paliva
Základní rozdělení udíren se odvíjí od typu paliva. Při výběru narazíte hned na několik variant. Vedle klasických udíren na dřevo jsou dnes k dostání také udírny elektrické a zvláštní kategorie pak tvoří multifunkční udírny a kombinované udírny s grilem. Nenechte se ale zmást, v každé udírně je nutné použití alespoň menšího množství tuhého paliva, které vyprodukuje k uzení potřebný kouř.
Z hlediska ekologie je jasné, že na tom elektrické modely budou o něco lépe. Na druhou stranu má ale i tuhé palivo své výhody, je levnější a potraviny si díky němu získají tu pravou vyuzenou chuť. V čem se dále jednotlivé varianty liší? Níže se vám pokusíme přehledně shrnout nejdůležitější vlastnosti.
Klasické udírny na dřevo
Standardní udírna na dřevo používá pro uzení tuhé palivo v podobě dřeva. Neobsahuje elektronickou jednotku, nenajdete v ní tedy topné těleso, nýbrž kovové topeniště, do kterého se vkládá palivo. K některým moderním udírnám můžete dokoupit i samostatný elektroset s topnou spirálou, čímž získáte multifunkční model kombinující výhody dřevěných i elektrických udíren.
Dřevěné udírny jsou oblíbené zejména pro svůj typický design, díky kterému se snadno stanou dominantou zahrady. Používají se výhradně v exteriéru, jinak se hmotností, rozměry či dostupnými kapacitami od elektrických modelů příliš neliší. Pozor si při výběru dejte na výrobní materiál, kdy by mělo být použito kvalitní dřevo o síle alespoň 2 cm, v ideálním případě i silnější masiv.
Rozdělují se podle typu uzení na níže uvedené varianty.
- Dřevěné udírny s bočním topeništěm bez regulátoru kouře se hodí pro uzení potravin za pomoci teplého a horkého kouře. Jako palivo je možné použít tvrdé dřevo, piliny nebo štěpky.
- Dřevěné udírny s regulátorem studeného kouře jsou vhodné pro zdravější uzení studeným kouřem do 30 °C. Jako palivo se používá štěpka, kterou je nutné nasypat do generátoru.
Elektrické udírny
Elektrické udírny představují moderní variantu, která stojí za nárůstem popularity této metody přípravy a uchovávání potravin. Vynikají totiž velice snadnou obsluhou, kdy pro zauzení potravin stačí vynaložit minimální úsilí. Disponují totiž integrovanou topnou spirálou, jež slouží k automatickému rozpálení tuhého paliva – nejčastěji se používají speciální brikety či pelety, piliny, hobliny, nebo dřevěná štěpka.
Z hlediska snadné obsluhy a nízkých provozních nákladů sledujte u elektrické udírny tři základní parametry.
- Způsob ovládání – Elektrické udírny mohou mít buďto manuální, nebo digitální ovládání.
- K manuálnímu ovládání nejčastěji slouží otočný knoflík či několik tlačítek. Potraviny musíte průběžně sledovat a obvykle je nutné i manuálně nastavovat teplotu. Manuálně ovládané modely bývají obvykle levnější.
- Digitálně ovládané udírny jsou sice zpravidla dražší, avšak přináší jistý komfort. Na začátku uzení stačí na digitálním displeji nastavit požadovanou teplotu a čas a o nic víc se již nemusíte starat. Pokročilejší modely dokonce umí samy dávkovat palivo na topnou spirálu.
- Termostat – Jde o prvek, který najdete na každé kvalitnější udírně. Dokáže velice usnadnit celý průběh uzení, protože teplotu v udírně konstantně reguluje za vás.
- Spotřeba udírny – Elektrické udírny spotřebovávají během uzení elektrickou energii. Spotřeba se přitom odvíjí od velikosti zařízení. Menší přenosné udírny spotřebují okolo 500 W, kdežto větší a výkonnější modely sežerou i 1 500 W.
Funkcí elektrické udírny disponují i některé stolní trouby, který jsme se věnovali v samostatném srovnání.
Multifunkční udírny
Multifunkční udírny jsou vhodné na všechny druhy paliva. Díky kombinaci různých topných zdrojů a přítomnosti topného tělesa můžete topit tím, co máte zrovna po ruce – jako palivo se používá dřevo, piliny, brikety nebo elektřina. Multifunkční udírny jsou díky širokým možnostem využití velice oblíbené a lze v nich udit maso, klobásy, ryby a také sýry či jiné druhy potravin.
Izolované udírny
Izolované udírny jsou vhodné k celoročnímu využití. Většinu udíren je obvykle možné používat jen od jara do podzimu, a to skrze nízkou venkovní teplotu. Hraniční teplota pro uzení je v běžné udírně stanovena na 5 °C, je-li venkovní teplota nižší, udírna by se používat neměla. Izolovaná udírna však poskytne optimální podmínky i při uzení ve větších mrazech. Je ideální volbou pro profesionály či venkovní komerční akce.
Gril s udírnou
Kombinovaný gril s udírnou umožňuje přípravu vícero druhů jídla současně, gril i udírnu je totiž možné používat najednou. Díky tomu ušetříte nejen místo na zahradě, ale také jistou část provozního materiálu, který byste jinak spotřebovali pro roztopení obou přístrojů samostatně.
Udící pistole a boxy
Alternativou, která boří veškeré představy o náročnosti uzení, je udící pistole. S tímto zařízením dnes často pracují profesionální kuchaři, kteří do gastronomie vnáší nový rozměr. Od ostatních udíren se liší nejen velikostí, ale především možností využití v interiéru. Jako náplň se používá štěpka s různými aromaty, které předává uzeným pokrmům. Udící pistole pochopitelně není vhodná pro dlouhé uzení masa, ale pouze pro dodání zauzeného aroma.
K přípravě menšího množství uzenin je možné použít také univerzální udící boxy, které se plní speciálními lupínky na uzení. Celý box se po naplnění položí přímo na plynový, elektrický či klasický gril, popřípadě na rošt přímo do topeniště. Vyrábí se obvykle z nerezové oceli a uvnitř najdete háčky k zavěšení.
Palivo aneb zdroj tepla
Jak jsme již uvedli výše, dle typu udírny je možné získávat teplo z několika různých zdrojů. Při klasickém uzení v udírně na dřevo se o produkci kouře postará dřevo, na které se ještě dále umisťují piliny a štěpky pro lepší aroma. I do elektrické udírny je ale nutné vložit tuhé palivo, aby mohlo dojít k produkci kouře. V tomto případě se pro tvorbu kouřového efektu a tradiční chuti používají peletky, dřevěné brikety a štěpky.
Brikety
Speciální brikety do udírny poznáte podle tvaru, podobají se totiž malému puku. Přestože jde o poměrně specifický tvar, jedná se o čisté dřevo. Při výrobě se nepoužívají žádná lepidla a chemie, která by mohla ovlivnit chuť zauzených potravin. Briketka drží pohromadě díky slisování. Narazit můžete hned na několik různých příchutí, které lze využít pro uzení různých druhů potravin, jimž propůjčí atraktivní chuť a aroma.
Brikety v podobě puků jsou určeny především do elektrických modelů, které jsou vybavené komínovým podavačem. Dovnitř umístíte libovolné množství briket, na ovládacím panelu nastavení potřebné parametry a udírna se již o vše postará sama, a to včetně dávkování briket.
Štěpky
Udírna, ve které je možné topit pomocí štěpek, se odlišuje konstrukčním zpracováním udicí komory a způsobem plnění. Štěpku budete v tomto případě sypat do samostatné komory, v níž bude umístěn otočný šnek. Ten se postará o dávkování štěpky během uzení. Udírna na štěpky by měla být vybavena také miskou s vodou, do které bude odpadávat zbytkový odpad ze spalované štěpky.
Peletky
Udírna na peletky mívá samostatnou spalovací komoru, do níž se peletky při uzení automaticky dle nastavených parametrů posouvají a odhořívají. Dle velikosti zásobníku vystačí jedno naplnění až na 18 hodin uzení.
Dřevo
Pokud si pořídíte udírnu na dřevo, bude nezbytnou součástí každého uzení zásoba kvalitního dřeva. Nejen druh, ale i kvalita použitého dřeva má totiž velký vliv na kvalitu finálního výrobku. Při výběru vhodného dřeva na uzení se držet níže uvedených tipů, díky kterým nešlápnete vedle.
- Dřevo na uzení nesmí být chemicky ošetřené. Není tedy vhodné pálit například barevný nebo lakovaný nábytek a jiné kusy.
- Ideální je čerstvé dřevo s vysokým obsahem vlhkosti, jež bude nápomocná při produkci kouře.
-
- Nevhodné jsou dřeviny jehličnanů.
- Naopak se pro uzení hodí tvrdé dřevo z listnatých stromů, mezi které patří olše, buk, dub, javor, ořech a všechny druhy ovocných stromů.
Výrobní materiál
Dříve na trhu dominovaly především klasické dřevěné udírny, které na zahradě vypadají velice elegantně. Budí dojem malého dřevěného domečku se střechou a komínem, z něž se kouří. Vyrábí se z masivu, nejčastěji z bukového, borovicového či smrkového dřeva.
Dnes však můžete udírny vybírat z vícero materiálových provedení. Vedle těchto klasických dřevěných variant objevíte na trhu také modernější udírny ze silnostěnných ocelových plechů. Jsou sice o něco dražší a také docela těžké, avšak vynikají svou životností a snadnou údržbou, kdy na rozdíl od dřeva není nutná žádná pravidelná povrchová úprava.
Další možností je udírna z pozinkovaného plechu. Ten se naopak vyznačuje nízkou pořizovací cenou, která je však vykoupna nižší životností. Před prvním použitím je navíc potřeba pozinkovanou udírnu roztopit bez potravin, aby se z ní vypálil olejový film. Vedle toho můžete narazit také na nerezové udírny, a to nejčastěji v případě přenosných elektrických modelů.
Umístění a provoz
V minulosti byly udírny spojené především s vlastnictvím velké prostorné zahrady. Dnešní moderní technologie vtěsnané do přenosných modelů však dovolují udit klidně i na městském balkonu. A právě rozdělení na přenosné a pevně integrované modely rozhoduje o tom, kde je možné udírnu využít.
- Přenosné udírny se vyznačují menšími rozměry, nižší hmotností, a tedy i menší kapacitou (obvykle okolo 5 kg). Mohou být také o něco levnější, avšak není to pravidlem. Jde o variantu ideální na občasné využití doma, na chalupě nebo například při delším rybaření. Obvykle jsou nerezové, přičemž hmotnost obyčejně nepřesahuje 6 kg. Rozměry mohou být různé, narazíte dokonce i na skládací modely, s nimiž není problém cestovat. Přenosné udírny fungují buďto na elektřinu, nebo tuhé palivo.
- Udírny k trvalému umístění jsou obvykle výrazně prostorově náročnější. Jde o dřevěné nebo zděné modely, které mohou mít různou kapacitu, a to většinou od 10 kilogramů a výše. Stejně tak to mohou být multifunkční udírny s grilem. Pro zařízení je sice potřeba vyhradit místo pro trvalé umístění, avšak udírna se vám odmění vysokým výkonem. Ideální volba pro nadšence do uzení.
V souvislosti s umístěním je vždy potřeba myslet na to, že z každé udírny vychází kouř, a proto ji nelze umístit doslova kamkoliv. Při volbě vhodného místa pro udírnu berte ohled na udržení dobrých sousedských vztahů.
Izolace a celoroční provoz
Většinu běžných udíren je možné používat jen od jara do podzimu. Narazíte ale i na modely vybavené kvalitní izolací, která vám umožní celoroční provoz. Postará se totiž o udržení konstantní teploty při uzení i v zimních mrazech, takže si třeba i o Vánocích budete moci vychutnat domácí čerstvě zauzené maso.
Kapacita a způsob uložení potravin
Obvykle mívají udírny hranatý tvar, avšak setkáte se i s několika oválnými či jinak tvarovanými modely. Tvar ostatně záleží na vašich preferencích, stěžejní je především užitný objem. Kapacita udírny se obvykle udává v kilogramech nebo litrech, přičemž se dle typu zařízení pohybuje od 5 do 35 kilogramů. Menší modely se hodí pro komornější použití, budete-li hostit nebo udit maso pro celou vesnici, zvažte objemnější vícepatrovou udírnu.
Způsob uložení potravin
Potraviny můžete v udírně udit buďto zavěšené na háčcích, nebo položené na roštu. Jelikož si každá potravina žádá maličko jiný způsob uchycení, je vhodné zvolit takovou udírnu, která poskytuje obě možnosti. Háčky jsou ideální pro zachycení velkých kusů masa, ryb, slaniny, klobás nebo sýrů. Naopak na rošty dobře rozložíte filety, zeleninu a další menší suroviny.
Způsob uzení
Přestože dnešní moderní udírny zvládnou většinu práce za vás, můžeme říct, že je uzení poměrně náročná disciplína. V zásadě rozlišujeme tři různé styly uzení, podle kterých se rozdělují i samotné udírny – jde o uzení horkým, teplým a studeným kouřem.
Uzení teplým a horkým kouřem
Každou udírnu je možné používat na uzení horkým a teplým vzduchem. Stačí, když je vybraný model vybavený kvalitním teploměrem a v ideálním případě i termostatem, který se postará o konstantní udržení teploty při uzení. Jde o nejpoužívanější techniku uzení, jejíž výhodou je především kratší čas přípravy. Uzeniny jsou ke konzumaci připravené zpravidla do 24 hodin, při horkém uzení i výrazně rychleji.
Uzení teplým kouřem probíhá při teplotě v rozmezí od 45 do 75 °C, kdežto při horkém uzení je využívána ještě o něco vyšší teplota, a to nad úrovní 80 °C. Teplota při uzení však nikdy nesmí přesáhnout 100 °C. Obě techniky je možné využívat pro uzení tučného masa a ryb. Takto uzené potraviny jsou určeny k přímé konzumaci a mají kratší trvanlivost.
Uzení studeným kouřem
Studené uzení představuje pomalou, avšak velmi šetrnou techniku přípravy uzenin. Může trvat i několik dní, přičemž maximální povolená teplota je okolo 25 °C. Je ideální pro potraviny s menším obsahem tuku, tedy například jemné hovězí, kuřecí či krůtí maso a jinou drůbež nebo ryby. Výhodou je, že takto uzené potraviny mají delší trvanlivost, avšak před konzumací je musíte ještě tepelně upravit.
Ne každá udírna je vhodná na studené uzení
Narazíte-li na udírnu, která zvládá i techniku studeného uzení, pak jde o model vybavený takzvaným generátorem studeného kouře. Jde o vychytávku, kterou je možné také dokoupit samostatně, případně si ji zvládnou někteří kutilové vyrobit i svépomocí. Jde o malý kovový zásobník, který se naplní speciálními peletami. Pokud byste si chtěli generátor k udírně dokoupit, dbejte především na vzájemnou kompatibilitu.
Příslušenství a funkce
Udírna sama o sobě vám k uzení nepostačí. Kromě paliva a samotných potravin budete potřebovat také několik nezbytných doplňků. Při nákupu udírny si proto všímejte, co vše je obsaženo v balení. Hodit by se vám mohlo níže uvedené příslušenství.
- Rovné rošty využijete k uzení masa, filet a některých druhů ryb. Vhodné jsou také na zavěšení háčků uvnitř udírny.
- Vlnkované rošty jsou určené pro uzení ryb, a to zejména makrel, pstruhů a podobných druhů.
- S-kové háčky jsou základem každé udírny. Jde o univerzální háčky, na které můžete zavěsit různé druhy masa, klobásky a některé druhy ryb.
- Ú-čkové háčky jsou tvarem uzpůsobeny k zavěšení ryb, které se udí vcelku. Konec háčku ve tvaru očka se protáhne vykuchaným břichem ryby přes ústa ven a následně se háček otočí kolem páteře. Ideální jsou zejména pro velké pstruhy a cejny.
- Tyče pro zavěšení háčků se umísťují do horní části udírny, případně do středu (záleží na výšce skříně). Slouží pro zavěšení háčků. Některé udírny mohou disponovat výsuvnými rámy, pomocí kterých snadno vytáhnete všechny tyče najednou ven.
- Odkapávací miska je praktická z hlediska údržby. Umisťuje se do spodní části udírny a slouží k zachycení odkapávajícího tuku a láku z potravin. Nejčastěji se plní pískem nebo solí, díky čemuž je následná údržba jednodušší a nádoba se tolik nezanáší.
- Komín je nezbytnou součástí každé udírny na dřevo a některých elektrických modelů. Existují různá zpracování. Buďto je vyústění komínu těsně nad udírnou, nebo je komín protažený tak, aby mohl kouř odvádět mimo prostor/místnost, ve které se nachází udírna.
- Zásobník na palivo najdete u každé udírny. Vkládají se do něj piliny, brikety či jiné palivo, jež vytváří kouř. Všímejte si především objemu zásobníku, abyste v průběhu uzení nemuseli tak často doplňovat palivo.
- Automatický dávkovač briket najdete u některých pokročilých udíren. V pravidelných intervalech do udírny přikládá patřičnou dávku dřevěných pilin ze zásobníku, z hlediska komfortní obsluhy je to tedy velice ceněná pomůcka.
- Teploměr na uzení by neměl chybět v žádné udírně. Obvykle je integrován i u levnějších modelů, avšak pokud tomu tak není, doporučujeme jej dokoupit. Některé teploměry mohou disponovat také sondou pro zavedení do masa, díky které budete mít naprostou kontrolu nad uzením.
Funkce
Některé elektrické udírny mohou nabízet také praktické funkce usnadňující ovládání. Dovolují nastavit například přesný čas i teplotu uzení nebo rychlost dávkování briket. Dražší moderní udírny lze ovládat také dálkovým ovladačem nebo z chytrého telefonu.
Cena
Finálním krokem při výběru je stanovení rozpočtu. Abyste se mohli snáze rozhodnout, kolik finančních prostředků budete do udírny investovat, připravili jsme pro vás přehled cenových hladin, ve kterých můžete tyto výrobky pořídit. Víme, že cena je pro mnohé z vás rozhodující, a tak se nenechte zmást reklamními triky a přečtěte si, co lze od jednotlivých cenových relací očekávat.
Cena do 4 000 Kč
Nejnižší cenová relace nabídne optimální řešení pro všechny, jež nemají zrovna pružný rozpočet, avšak vystačí si s naprostým základem. Tím je v tomto případě obvykle dřevěná skříň a jako topivo je zpravidla vyžadováno dřevo. Při nákupu se zaměřte hlavně na přítomnost nezbytného vybavení v podobě teploměru a roštů/háčků. Sledujte také, zda je součástí samotné topeniště nebo kouřovod.
Co do objemu můžete narazit na varianty, jež pojmou až 25 kilogramů masa. Nejedná se sice o udírny vhodné pro celoroční použití a nelze čekat ani ohromující kvalitu nebo extra objem. Pro občasné uzení a zpestření jídelníčku jsou však levné udírny dostačující.
Cena do 10 000 Kč
Střední cenová kategorie již nabídne adekvátní řešení i pro náročnější uživatele. Najdete zde kvalitní udírna ze dřeva i oceli, které jako zdroj tepla mohou využívat dřevo či elektřinu, případně obojí. Vyznačují se velkým objemem a několika rošty a háčky pro snadné rozčlenění vnitřního prostoru. Některé modely nabídnou i praktický generátor studené kouře pro zdravější studené uzení.
Cena nad 10 000 Kč
Extra objem, vysoce kvalitní materiály či moderní technologie zajišťující vyšší uživatelský komfort – to je jen krátký výčet vlastností, jež nabízejí udírny z této nejvyšší cenové kategorie. Cenovky se přitom mohou šplhat až do řádů několika desítek tisíc korun. Připlatit si můžete za kvalitní masivní dřevěné udírny, originální design nebo v případě elektronických modelů za digitální ovládání.
Pokročilejší udírny zvládnou celý proces uzení i bez vaší pomoci, záleží, co od výrobku očekáváte. Samozřejmostí by v této cenové kategorii měla být možnost celoročního používání, a tedy přítomnost kvalitní izolace. Dražší udírny najdou své využití nejen v náročných domácnostech, ale také v provozovnách a v rukou profesionálů.
Jak udit
V udírně se v největší míře udí maso. Vyudit však můžete takřka cokoliv od sýrů přes ovoce a zeleninu až po semena, ořechy, houby či dokonce pečivo. Pochopitelně musíte vždy zvolit správnou metodu uzení a nastavit odpovídající čas. Kromě toho byste měli dodržovat také několik základních pravidel pro přípravu potravin před uzením:
- Suroviny před uzením naložte do soli, slaného roztoku nebo rosolu.
- V roztoku suroviny nesmí plavat, v případě potřeby je zatižte těžkým předmětem.
- Doba naložení v solném roztoku se liší v závislosti na množství a typu suroviny. Zatímco rybám stačí několik hodin, hovězí či vepřové maso si žádá i několik dní.
Teplota při uzení masa se pohybuje v rozmezí 60 až 100 °C. Doba uzení se odvíjí nejen od druhu a velikosti masa, ale právě také od teploty při uzení. Na základní přehled různých potravin a doporučeného času přípravy se podívejte do tabulky níže.
Druh potraviny |
Teplota při uzení |
Doba uzení |
Vepřový bok nebo krkovice cca 1 kg |
65–75 °C |
6–7 hodin |
Kuřecí / kachní prsa s kůží |
80–90 °C |
3–4 hodiny |
Středně velký pstruh |
70–80 °C |
2–3 hodiny |
Tepelně upravené klobásy |
60–70 °C |
2–3 hodiny |
Syrové klobásy |
60–70 °C |
5–6 hodin |
Sýry |
60 °C |
2 hodiny |
Údržba
Po každém uzení následuje nezbytná údržba udírny, která je základem pro chutné a zdravé uzení v budoucnu. Správnou údržbou však také efektivně prodloužíte životnost tohoto zařízení. Přečtěte si, jak se o udírnu v průběhu celého roku starat.
- Pro dobu, kdy udírnu nepoužíváte, ji mějte přikrytou ochranným PVC pláštěm.
- Udírna by měla být umístěna na dobře větraném místě, které bude chráněno před deštěm.
- Pravidelně po každém uzení vyprazdňujte misku s popelem.
- Po každém použití důkladně vyčistěte skříň, a to ideálně před tím, než vychladne.
- Na údržbu se hodí krystalická soda rozpuštěná v horké vodě. Nedoporučujeme používat drátěnku, stačí hadřík a neabrazivní houbička.