Udírny na dřevo
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
29 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
4 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
4 400 Kč | Zobrazit nabídky |
Domácí uzení má své kouzlo, kterému snadno podlehnete. Podomácku zauzené potraviny jsou totiž vyhlášenou delikatesou, po níž se doma jen zapráší. Na rozdíl od kupovaných uzenin máte při výrobě plně pod kontrolou jakost potravin a můžete si výslednou chuť uzpůsobit vašim představám. Navíc stejně jako při grilování jde o příležitost, při které se může pohromadě sejít celá rodina či parta přátel.
Protože v případě udírny nejde o zrovna malou investici, měli byste si nákup dopředu dobře promyslet. Nenechte se zlákat reklamními triky a raději si projděte naše srovnání ověřených produktů. Najdete v něm tip na udírnu pro náročné zákazníky, oblíbený prostorný model za příznivou cenu či alternativu vhodnou do domácnosti.
V rozhodování a správném nákupu vám pomůže také náš článek Jak vybrat udírnu, ve kterém vám poskytneme potřebné know-how. Představíme vám dostupné typy udíren a jejich vlastnosti a poradíme, na které parametry byste se měli při nákupu zaměřit. A chybět nebude ani návod inspirativní návod na uzení masa, ryb či sýrů.
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
29 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
4 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
4 400 Kč | Zobrazit nabídky |
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
19 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
8 100 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
4 800 Kč | Zobrazit nabídky |
Udírna Master Smoker LD včetně topeniště představuje optimální volbu pro náročné zákazníky, kteří touží po extra objemné variantě. Objem dosahuje úctyhodných 360 litrů, přičemž výška skříně o několik málo centimetrů přesahuje 1 metr. Ze přední strany najdete vstupní dvířka s robustními panty. Skříň je vyrobená z 28mm silného masivu a má vzhled opáleného dřeva a okamžitě se stane dominantou každé zahrady či terasy.
V setu s udírnou obdržíte také topeniště a rouru pro odvod kouře, masivní podstavec pro udírnu 4 udící bukové hole pro zavěšení masa ve 3 patrech, 10 nerezových háků na maso, nezbytný teploměr a komín s možností plynulé regulace kouře. Předností tohoto modelu je extra objem, zajímavý design a prvotřídní materiály, jež se zaslouží o dlouhou životnost.
Vynikajícím poměrem výkonu a ceny se pyšní tato přenosná udírna na dřevo, Pozinková ‚100‘ od vyhlášené značky KAISER. Pojme až 15 kilogramů potravin, které je díky sadě příslušenství možné rozmístit až do 7 pater. V balení najdete také nezbytné háčky i rošty, a dokonce i 500 g bukových štěpek. V udírně nechybí teploměr ani miska na zachytávání tuku.
Udírna má poměrně lehkou pozinkovanou konstrukci, což se vzhledem k použití od jara do podzimu docela hodí. Při skladování a transportu se tolik nenadřete. Výhodou je průhledné okénko, které vám umožní neustálou kontrolu nad procesem uzení, aniž byste nějak změnili teplotu uvnitř udírny. Nevýhodou naopak je, že se udírna dodává bez stojanu pro vyvýšení a bez generátoru studeného kouře. Obojí je ale možné dokoupit.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Z uživatelských recenzí je patrné, že jsou majitelé se svými udírnami nadmíru spokojení. Za přednosti udírny považují dobrou skladnost a nízkou hmotnost, stejně tak velice příznivou cenu. Některé uživatelky těší dobře udržovatelný materiál.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Výhodou tohoto modelu je téměř bezkonkurenčně nejlepší poměr výkonu a ceny. Nějaké mouchy ale udírna má. Vytknout můžeme fakt, že ji vzhledem ke konstrukci není možné napojit na externí kouřovod. Za zmínku stojí také méně kvalitní pozinkovaný materiál.
Závěrečné shrnutí
Hledáte-li produkt, který za příznivou cenu nabídne hodně muziky, pak koupí této udírny rozhodně neuděláte chybu. Jde o pozinkovaný model na dřevo, který je určený pro uzení od jara do podzimu. Pokud vám to ale rozpočet dovolí, nebojte se připlatit si o zhruba 1 000 Kč více za obdobný model KAISEROVA ‚100‘, který je vyrobený z kvalitnější nerezové oceli, ostatní parametry má totožné.
Pro nenáročné zákazníky jsme do srovnání zapojili designově atraktivní dřevěnou udírnu XXL z eshopu ohenvzahrade.cz. Je vyrobená ze skandinávského smrku, a byť se síla použitého materiálu pohybuje na hranici minima, jedná se stále o kvalitní model vhodný pro rekreační využití na zahradě. Nabídne prostornou skříň s jedním roštem a háčky pro zavěšení surovin. V balení nechybí ručičkový teploměr, topeniště ani podstavec pod skříň.
Pokud hledáte základní model udírny pro občasné využití a preferujete dřevo, pak je tato varianta ideální volbou. Udírna sice nenabízí žádné přídavné funkce v podobě termostatu nebo generátoru studeného kouře, avšak svou základní funkci zastane velice dobře. V balení najdete vše potřebné, stačí jen dokoupit suroviny a palivo. Pakliže zvažujete i kovovou udírnu, prohlédněte si model KAISEROVA Pozinková ‚100‘
Pokud hledáte elektrickou udírnu a váš rozpočet je dostatečně pružný, pak se nebojte investovat do udírny dárkového setu KAISEROVA ‚200‘. Jde o velmi kvalitní nerezovou udírnu, která v sadě obsahuje i masivní podstavec pro bezpečné vyvýšení. Vejde se do ní až 35kg masa, 50 ryb nebo celá stovka klobásek, takže uzeným pohostíte skutečně celou rodinu.
Velkou výhodou je, že elektrické topné těleso lze z udírny vyjmout, takže jako zdroj tepla můžete kdykoliv použít i dřevo. Tato královna mezi udírnama lze díky příslušenství rozčlenit až na 7 pater a díky kvalitní izolaci ji můžete využívat celoročně. Dokoupit k ní můžete generátor studeného kouře pro studené uzení, který bohužel není součástí balení.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Uživatelé u této udírny oceňují především kvalitní dílenské zpracování a příkon. Chválí si také kapacitu udírny a možnost rozčlenění až do 7 pater. Jediné, co by uživatelé uvítali a co udírně chybí, je madlo u šuplíku s elektrickou spirálou.
Závěrečné shrnutí
Tento model udírny se může pochlubit variabilitou, kdy je jako zdroj tepla možné použít elektřinu i dřevo. Nabízí extra objem až na 100 klobásek nebo 35 kilogramů masa, možnost připojení externího odvodu kouře a díky izolaci ji lze používat celoročně. Pokud dáváte přednost zdravému uzení na studeném kouři, můžete si navíc k této udírně dokoupit speciální generátor, který má výrobce také v nabídce.
Nejlepším poměrem výkonu a ceny a kategorii elektrických udíren se může pochlubit tento model Klarstein Flintstone. Disponuje příkonem 650 W a čtyřmi rošty o rozměru 40 x 30 cm, které poskytují dostatečný prostor pro masa, slaninu, kusy zeleniny či tofu nebo vlastní výtvory. Má digitální ovládání a k přehledu nad celým procesem pak také praktický digitální displej. Kromě toho na konstrukci najdete také průhledné okénko.
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Oproti konkurenci tato udírna vyniká svým moderním designem, který doplňuje také digitální displej a skleněný průhled dovnitř. Nad uzením tak můžete mít neustálý dohled, aniž byste ztráceli teplotu otevíráním dvířek. Z uživatelských reakcí je patrné, že se s udírnou hůře manipuluje – váží 25 kg, ale pro transport slouží jen jedno malé kolečko a madlo.
Závěrečné shrnutí
V tomto případě jde o designově velice povedený model, který vzhledem k pořizovací ceně nabídne adekvátní uživatelský komfort. Udírně nechybí termostat, takže se při uzení nemusíte starat o konstantní udržování teploty, navíc máte k dispozici displej i digitální ovládání. Naopak ale budete muset oželet uzení studeným kouřem nebo možnost vyjmutí elektrické topné spirály – tohle udírna neumí.
Jakožto nejlepší volba pro nenáročné uživatele se nám v kategorii elektrických udíren jeví model Pozinková ’50‘ od známé značky KAISER. Výborně se hodí na uzení od jara do podzimu, přičemž ve své prostorné skříni pojme například 12 středních pstruhů, cca 25 klobás nebo třeba 10 kg krkovičky rozložené na roštech. Využít přitom můžete až 3 patra a háčky a rošty obsažené v balení.
Proces uzení vám výrazně usnadní integrovaný termostat na topné spirále, který se postará o udržení teploty – na výběr máte přitom máte škálu teplotních stupňů až do 110 °C. Při nákupu si jen dejte pozor, ať vyberete model vybavený topnou spirálou. V nabídce je totiž i levnější varianta na dřevo. Tento fakt nám ovšem napovídá, že je možné v udírně po malé úpravě topit také dřevem.
Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů
Mezi uživateli je tento produkt oblíbený, o čemž svědčí i mnoho pozitivních uživatelských recenzí. Za výhody je považováno kvalitní zpracování, byť je použitý jen základní pozinkovaný materiál. Vzhledem k pořizovací ceně je to ale adekvátní. Pozitivně uživatelé hodnotí také výbavu udírny, možnost vyjmutí elektrické topné spirály nebo možnost použití generátoru studeného kouře (k zakoupení samostatně).
Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům
Předností oproti modelu s nejlepším poměrem výkonu a ceny je rozhodně možnost vyjmutí topné spirály a topení dřevem. Na druhou stranu v tomto případě nejde o designově nijak výjimečné zařízení a oproti dražší modelům z nerezové oceli zde výrobce použil jen pozinkovaný plech. I přesto však tato udírna naplní očekávání mnoha uživatelů.
Závěrečné shrnutí
Hledáte-li cenově dostupnou udírnu pro uzení nejrůznějších lahůdek od jara do podzimu, pak v tomto případě není nad čím váhat. Přestože se jedná o poměrně levný produkt, rozhodně má co nabídnout. Kromě velkého a dobře variabilního prostoru udírna disponuje vyjímatelným topným tělesem, takže jakožto hlavní zdroj tepla můžete používat i dřevo. Navíc k ní lze dokoupit generátor studeného kouře pro uzení za studena.
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 84 % Počet recenzí: 11 |
3 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 81 % Počet recenzí: 20 |
6 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 94 % Počet recenzí: 8 |
4 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 92 % Počet recenzí: 54 |
3 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | 93 % Počet recenzí: 3 |
4 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 91 % Počet recenzí: 15 |
5 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | 95 % Počet recenzí: 3 |
3 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 94 % Počet recenzí: 100 |
8 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 91 % Počet recenzí: 23 |
20 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 98 % Počet recenzí: 22 |
4 500 Kč | Zobrazit nabídky |
Pakliže si udírnu nechcete doma postavit svépomocí, ale dáváte přednost profesionálně zkonstruovaným výrobkům, jste na správném místě. V řádcích níže vám poradíme s výběrem. Než začnete procházet nabídky různých výrobců, zamyslete se nad vašimi možnostmi a potřebami. Nákup vhodné udírny se odvíjí především od toho, jak intenzivně ji budete chtít používat a jaké množství masa či jiných potravin v ní budete nejčastěji udit.
Zamyslet byste se měli také nad budoucím umístěním. Vedle klasických udíren vhodných na prostornou zahradu jsou k dostání i kompaktnější přenosné modely, které je možné použít třeba v zahradním altánu, pergole, na terase či dobře odvětrávaném balkoně. S tím souvisí i výběr podle zdroje tepla, kdy se rozlišují klasické udírny na dřevo či uhlí a elektrické varianty s topným tělesem, do kterých se přidávají brikety nebo štěpky.
V článku vám představíme také užitečné příslušenství, které může být součástí balení udírny. Nebude chybět ani tradiční vhled do finanční problematiky těchto výrobků, abyste si mohli dopředu stanovit rozpočet podle toho, co od udírny očekáváte. Nakonec zmíníme několik praktických informací k samotnému uzení, a to včetně přehledu vhodných teplot a doby uzení.
Jak vybrat udírnu stručně:
Na mnoha zahradách dnes můžete spatřit vlastnoručně postavené udírny, třeba jako nástavbu k venkovnímu krbu. Jde o tradiční a v mnoha případech také výrazně levnější řešení, které si však mohou dovolit jen zapálení kutilové. Stavba udírny svépomocí má totiž pochopitelně také svá úskalí.
Domácí výroba udírny si žádá jisté kutilské dovednosti a potřebné náčiní. Na celou stavbu si musíte vyhradit dostatek času a zároveň si sami nakoupit výrobní materiál. Nemáte-li technické vzdělání, pak domácí udírna nemusí být ani tak ekonomicky výhodná jako ta kupovaná. Může spotřebovat více paliva a uzení v ní může trvat déle, na druhou stranu ale budete mít z používání udírny dobrý pocit.
Než přejdeme k hlavním parametrům udíren, pojďme si nejdříve podrobně popsat jednotlivé části. V základu se udírna skládá ze 4 částí, jejichž popis najdete níže v tabulce.
Části | Popis |
Skříň | Největší část udírny. Uvnitř se nachází buďto háčky nebo rošty, na něž se vkládají potraviny. Zpravidla mívá dvířka a může nabývat mnoha různých tvarů a velikostí. |
Komín | Velice důležitý prvek, který se stará o odvod kouře ven. Nesprávně táhnoucí komín může zapříčiňovat uhašení tuhého paliva, a tím přerušovat uzení, údržba je proto nezbytná. |
Ohniště | V ohništi se spaluje zdroj tepla. Mělo by být situováno níže, než je samotná skříň se surovinami, aby mohl kouř prostupovat správnou cestou vzhůru. |
Kouřovod | Pomocí kouřovodu se dostane kouř z ohniště do udírny. Kouřovod by měl mít délku alespoň 2 metry. |
Základní rozdělení udíren se odvíjí od typu paliva. Při výběru narazíte hned na několik variant. Vedle klasických udíren na dřevo jsou dnes k dostání také udírny elektrické a zvláštní kategorie pak tvoří multifunkční udírny a kombinované udírny s grilem. Nenechte se ale zmást, v každé udírně je nutné použití alespoň menšího množství tuhého paliva, které vyprodukuje k uzení potřebný kouř.
Z hlediska ekologie je jasné, že na tom elektrické modely budou o něco lépe. Na druhou stranu má ale i tuhé palivo své výhody, je levnější a potraviny si díky němu získají tu pravou vyuzenou chuť. V čem se dále jednotlivé varianty liší? Níže se vám pokusíme přehledně shrnout nejdůležitější vlastnosti.
Standardní udírna na dřevo používá pro uzení tuhé palivo v podobě dřeva. Neobsahuje elektronickou jednotku, nenajdete v ní tedy topné těleso, nýbrž kovové topeniště, do kterého se vkládá palivo. K některým moderním udírnám můžete dokoupit i samostatný elektroset s topnou spirálou, čímž získáte multifunkční model kombinující výhody dřevěných i elektrických udíren.
Dřevěné udírny jsou oblíbené zejména pro svůj typický design, díky kterému se snadno stanou dominantou zahrady. Používají se výhradně v exteriéru, jinak se hmotností, rozměry či dostupnými kapacitami od elektrických modelů příliš neliší. Pozor si při výběru dejte na výrobní materiál, kdy by mělo být použito kvalitní dřevo o síle alespoň 2 cm, v ideálním případě i silnější masiv.
Rozdělují se podle typu uzení na níže uvedené varianty.
Elektrické udírny představují moderní variantu, která stojí za nárůstem popularity této metody přípravy a uchovávání potravin. Vynikají totiž velice snadnou obsluhou, kdy pro zauzení potravin stačí vynaložit minimální úsilí. Disponují totiž integrovanou topnou spirálou, jež slouží k automatickému rozpálení tuhého paliva – nejčastěji se používají speciální brikety či pelety, piliny, hobliny, nebo dřevěná štěpka.
Z hlediska snadné obsluhy a nízkých provozních nákladů sledujte u elektrické udírny tři základní parametry.
Funkcí elektrické udírny disponují i některé stolní trouby, který jsme se věnovali v samostatném srovnání.
Multifunkční udírny jsou vhodné na všechny druhy paliva. Díky kombinaci různých topných zdrojů a přítomnosti topného tělesa můžete topit tím, co máte zrovna po ruce – jako palivo se používá dřevo, piliny, brikety nebo elektřina. Multifunkční udírny jsou díky širokým možnostem využití velice oblíbené a lze v nich udit maso, klobásy, ryby a také sýry či jiné druhy potravin.
Izolované udírny jsou vhodné k celoročnímu využití. Většinu udíren je obvykle možné používat jen od jara do podzimu, a to skrze nízkou venkovní teplotu. Hraniční teplota pro uzení je v běžné udírně stanovena na 5 °C, je-li venkovní teplota nižší, udírna by se používat neměla. Izolovaná udírna však poskytne optimální podmínky i při uzení ve větších mrazech. Je ideální volbou pro profesionály či venkovní komerční akce.
Kombinovaný gril s udírnou umožňuje přípravu vícero druhů jídla současně, gril i udírnu je totiž možné používat najednou. Díky tomu ušetříte nejen místo na zahradě, ale také jistou část provozního materiálu, který byste jinak spotřebovali pro roztopení obou přístrojů samostatně.
Alternativou, která boří veškeré představy o náročnosti uzení, je udící pistole. S tímto zařízením dnes často pracují profesionální kuchaři, kteří do gastronomie vnáší nový rozměr. Od ostatních udíren se liší nejen velikostí, ale především možností využití v interiéru. Jako náplň se používá štěpka s různými aromaty, které předává uzeným pokrmům. Udící pistole pochopitelně není vhodná pro dlouhé uzení masa, ale pouze pro dodání zauzeného aroma.
K přípravě menšího množství uzenin je možné použít také univerzální udící boxy, které se plní speciálními lupínky na uzení. Celý box se po naplnění položí přímo na plynový, elektrický či klasický gril, popřípadě na rošt přímo do topeniště. Vyrábí se obvykle z nerezové oceli a uvnitř najdete háčky k zavěšení.
Jak jsme již uvedli výše, dle typu udírny je možné získávat teplo z několika různých zdrojů. Při klasickém uzení v udírně na dřevo se o produkci kouře postará dřevo, na které se ještě dále umisťují piliny a štěpky pro lepší aroma. I do elektrické udírny je ale nutné vložit tuhé palivo, aby mohlo dojít k produkci kouře. V tomto případě se pro tvorbu kouřového efektu a tradiční chuti používají peletky, dřevěné brikety a štěpky.
Speciální brikety do udírny poznáte podle tvaru, podobají se totiž malému puku. Přestože jde o poměrně specifický tvar, jedná se o čisté dřevo. Při výrobě se nepoužívají žádná lepidla a chemie, která by mohla ovlivnit chuť zauzených potravin. Briketka drží pohromadě díky slisování. Narazit můžete hned na několik různých příchutí, které lze využít pro uzení různých druhů potravin, jimž propůjčí atraktivní chuť a aroma.
Brikety v podobě puků jsou určeny především do elektrických modelů, které jsou vybavené komínovým podavačem. Dovnitř umístíte libovolné množství briket, na ovládacím panelu nastavení potřebné parametry a udírna se již o vše postará sama, a to včetně dávkování briket.
Udírna, ve které je možné topit pomocí štěpek, se odlišuje konstrukčním zpracováním udicí komory a způsobem plnění. Štěpku budete v tomto případě sypat do samostatné komory, v níž bude umístěn otočný šnek. Ten se postará o dávkování štěpky během uzení. Udírna na štěpky by měla být vybavena také miskou s vodou, do které bude odpadávat zbytkový odpad ze spalované štěpky.
Udírna na peletky mívá samostatnou spalovací komoru, do níž se peletky při uzení automaticky dle nastavených parametrů posouvají a odhořívají. Dle velikosti zásobníku vystačí jedno naplnění až na 18 hodin uzení.
Pokud si pořídíte udírnu na dřevo, bude nezbytnou součástí každého uzení zásoba kvalitního dřeva. Nejen druh, ale i kvalita použitého dřeva má totiž velký vliv na kvalitu finálního výrobku. Při výběru vhodného dřeva na uzení se držet níže uvedených tipů, díky kterým nešlápnete vedle.
Dříve na trhu dominovaly především klasické dřevěné udírny, které na zahradě vypadají velice elegantně. Budí dojem malého dřevěného domečku se střechou a komínem, z něž se kouří. Vyrábí se z masivu, nejčastěji z bukového, borovicového či smrkového dřeva.
Dnes však můžete udírny vybírat z vícero materiálových provedení. Vedle těchto klasických dřevěných variant objevíte na trhu také modernější udírny ze silnostěnných ocelových plechů. Jsou sice o něco dražší a také docela těžké, avšak vynikají svou životností a snadnou údržbou, kdy na rozdíl od dřeva není nutná žádná pravidelná povrchová úprava.
Další možností je udírna z pozinkovaného plechu. Ten se naopak vyznačuje nízkou pořizovací cenou, která je však vykoupna nižší životností. Před prvním použitím je navíc potřeba pozinkovanou udírnu roztopit bez potravin, aby se z ní vypálil olejový film. Vedle toho můžete narazit také na nerezové udírny, a to nejčastěji v případě přenosných elektrických modelů.
V minulosti byly udírny spojené především s vlastnictvím velké prostorné zahrady. Dnešní moderní technologie vtěsnané do přenosných modelů však dovolují udit klidně i na městském balkonu. A právě rozdělení na přenosné a pevně integrované modely rozhoduje o tom, kde je možné udírnu využít.
V souvislosti s umístěním je vždy potřeba myslet na to, že z každé udírny vychází kouř, a proto ji nelze umístit doslova kamkoliv. Při volbě vhodného místa pro udírnu berte ohled na udržení dobrých sousedských vztahů.
Většinu běžných udíren je možné používat jen od jara do podzimu. Narazíte ale i na modely vybavené kvalitní izolací, která vám umožní celoroční provoz. Postará se totiž o udržení konstantní teploty při uzení i v zimních mrazech, takže si třeba i o Vánocích budete moci vychutnat domácí čerstvě zauzené maso.
Obvykle mívají udírny hranatý tvar, avšak setkáte se i s několika oválnými či jinak tvarovanými modely. Tvar ostatně záleží na vašich preferencích, stěžejní je především užitný objem. Kapacita udírny se obvykle udává v kilogramech nebo litrech, přičemž se dle typu zařízení pohybuje od 5 do 35 kilogramů. Menší modely se hodí pro komornější použití, budete-li hostit nebo udit maso pro celou vesnici, zvažte objemnější vícepatrovou udírnu.
Potraviny můžete v udírně udit buďto zavěšené na háčcích, nebo položené na roštu. Jelikož si každá potravina žádá maličko jiný způsob uchycení, je vhodné zvolit takovou udírnu, která poskytuje obě možnosti. Háčky jsou ideální pro zachycení velkých kusů masa, ryb, slaniny, klobás nebo sýrů. Naopak na rošty dobře rozložíte filety, zeleninu a další menší suroviny.
Přestože dnešní moderní udírny zvládnou většinu práce za vás, můžeme říct, že je uzení poměrně náročná disciplína. V zásadě rozlišujeme tři různé styly uzení, podle kterých se rozdělují i samotné udírny – jde o uzení horkým, teplým a studeným kouřem.
Každou udírnu je možné používat na uzení horkým a teplým vzduchem. Stačí, když je vybraný model vybavený kvalitním teploměrem a v ideálním případě i termostatem, který se postará o konstantní udržení teploty při uzení. Jde o nejpoužívanější techniku uzení, jejíž výhodou je především kratší čas přípravy. Uzeniny jsou ke konzumaci připravené zpravidla do 24 hodin, při horkém uzení i výrazně rychleji.
Uzení teplým kouřem probíhá při teplotě v rozmezí od 45 do 75 °C, kdežto při horkém uzení je využívána ještě o něco vyšší teplota, a to nad úrovní 80 °C. Teplota při uzení však nikdy nesmí přesáhnout 100 °C. Obě techniky je možné využívat pro uzení tučného masa a ryb. Takto uzené potraviny jsou určeny k přímé konzumaci a mají kratší trvanlivost.
Studené uzení představuje pomalou, avšak velmi šetrnou techniku přípravy uzenin. Může trvat i několik dní, přičemž maximální povolená teplota je okolo 25 °C. Je ideální pro potraviny s menším obsahem tuku, tedy například jemné hovězí, kuřecí či krůtí maso a jinou drůbež nebo ryby. Výhodou je, že takto uzené potraviny mají delší trvanlivost, avšak před konzumací je musíte ještě tepelně upravit.
Narazíte-li na udírnu, která zvládá i techniku studeného uzení, pak jde o model vybavený takzvaným generátorem studeného kouře. Jde o vychytávku, kterou je možné také dokoupit samostatně, případně si ji zvládnou někteří kutilové vyrobit i svépomocí. Jde o malý kovový zásobník, který se naplní speciálními peletami. Pokud byste si chtěli generátor k udírně dokoupit, dbejte především na vzájemnou kompatibilitu.
Udírna sama o sobě vám k uzení nepostačí. Kromě paliva a samotných potravin budete potřebovat také několik nezbytných doplňků. Při nákupu udírny si proto všímejte, co vše je obsaženo v balení. Hodit by se vám mohlo níže uvedené příslušenství.
Některé elektrické udírny mohou nabízet také praktické funkce usnadňující ovládání. Dovolují nastavit například přesný čas i teplotu uzení nebo rychlost dávkování briket. Dražší moderní udírny lze ovládat také dálkovým ovladačem nebo z chytrého telefonu.
Finálním krokem při výběru je stanovení rozpočtu. Abyste se mohli snáze rozhodnout, kolik finančních prostředků budete do udírny investovat, připravili jsme pro vás přehled cenových hladin, ve kterých můžete tyto výrobky pořídit. Víme, že cena je pro mnohé z vás rozhodující, a tak se nenechte zmást reklamními triky a přečtěte si, co lze od jednotlivých cenových relací očekávat.
Nejnižší cenová relace nabídne optimální řešení pro všechny, jež nemají zrovna pružný rozpočet, avšak vystačí si s naprostým základem. Tím je v tomto případě obvykle dřevěná skříň a jako topivo je zpravidla vyžadováno dřevo. Při nákupu se zaměřte hlavně na přítomnost nezbytného vybavení v podobě teploměru a roštů/háčků. Sledujte také, zda je součástí samotné topeniště nebo kouřovod.
Co do objemu můžete narazit na varianty, jež pojmou až 25 kilogramů masa. Nejedná se sice o udírny vhodné pro celoroční použití a nelze čekat ani ohromující kvalitu nebo extra objem. Pro občasné uzení a zpestření jídelníčku jsou však levné udírny dostačující.
Střední cenová kategorie již nabídne adekvátní řešení i pro náročnější uživatele. Najdete zde kvalitní udírna ze dřeva i oceli, které jako zdroj tepla mohou využívat dřevo či elektřinu, případně obojí. Vyznačují se velkým objemem a několika rošty a háčky pro snadné rozčlenění vnitřního prostoru. Některé modely nabídnou i praktický generátor studené kouře pro zdravější studené uzení.
Extra objem, vysoce kvalitní materiály či moderní technologie zajišťující vyšší uživatelský komfort – to je jen krátký výčet vlastností, jež nabízejí udírny z této nejvyšší cenové kategorie. Cenovky se přitom mohou šplhat až do řádů několika desítek tisíc korun. Připlatit si můžete za kvalitní masivní dřevěné udírny, originální design nebo v případě elektronických modelů za digitální ovládání.
Pokročilejší udírny zvládnou celý proces uzení i bez vaší pomoci, záleží, co od výrobku očekáváte. Samozřejmostí by v této cenové kategorii měla být možnost celoročního používání, a tedy přítomnost kvalitní izolace. Dražší udírny najdou své využití nejen v náročných domácnostech, ale také v provozovnách a v rukou profesionálů.
V udírně se v největší míře udí maso. Vyudit však můžete takřka cokoliv od sýrů přes ovoce a zeleninu až po semena, ořechy, houby či dokonce pečivo. Pochopitelně musíte vždy zvolit správnou metodu uzení a nastavit odpovídající čas. Kromě toho byste měli dodržovat také několik základních pravidel pro přípravu potravin před uzením:
Teplota při uzení masa se pohybuje v rozmezí 60 až 100 °C. Doba uzení se odvíjí nejen od druhu a velikosti masa, ale právě také od teploty při uzení. Na základní přehled různých potravin a doporučeného času přípravy se podívejte do tabulky níže.
Druh potraviny | Teplota při uzení | Doba uzení |
Vepřový bok nebo krkovice cca 1 kg | 65–75 °C | 6–7 hodin |
Kuřecí / kachní prsa s kůží | 80–90 °C | 3–4 hodiny |
Středně velký pstruh | 70–80 °C | 2–3 hodiny |
Tepelně upravené klobásy | 60–70 °C | 2–3 hodiny |
Syrové klobásy | 60–70 °C | 5–6 hodin |
Sýry | 60 °C | 2 hodiny |
Po každém uzení následuje nezbytná údržba udírny, která je základem pro chutné a zdravé uzení v budoucnu. Správnou údržbou však také efektivně prodloužíte životnost tohoto zařízení. Přečtěte si, jak se o udírnu v průběhu celého roku starat.
Při nákupu udírny byste již měli mít dopředu rozmyšleno, kam ji umístíte a jak intenzivně ji budete chtít využívat. Nejprve se zaměřte na typ paliva, kdy máte na výběr udírny elektrické a ty na dřevo. Zvažte, zda využijete model s izolací pro celoroční využití, nebo dáte přednost přenosné udírně pro občasné uzení. Zvolte odpovídající kapacitu a sledujte, jaké příslušenství udírna obsahuje. Pro studené uzení hledejte udírnu s generátorem kouře.
Domácí uzené maso a jiné potraviny skladujte výhradně na chladném, tmavém a dobře větraném místě. V ideálním případě je zavěste do volného prostoru. Pozor si však dejte na drobné vetřelce, kterými jsou nejčastěji myši, potkani a plchové nebo mouchy. Špatné uskladnění může vést ke ztrátě některých nutričních hodnot, případně až ke zkažení potraviny.
Jako první byste měli zvážit své dovednosti, a pokud se na výrobu udírny svépomocí necítíte, rozhodně investujte do kupovaného modelu. Při uzení pak musíte dodržovat správné teploty dle zvolené metody. Velkou chybou je, když při uzení teplota uvnitř přesáhne 100 °C, pak se již nejedná o uzení, nýbrž o jinou tepelnou úpravu. Chybou je také použití chemicky ošetřené dřeviny.