Menu

Chyby při zavařování masa pro rok 2025: Mohou vést k otravě nebo zkažení celé várky

Chyby při zavařování masa pro rok 2025: Mohou vést k otravě nebo zkažení celé várky
Foto: canva, Ilustrace: Arecenze

Pokud potřebujete zpracovat větší množství masa tak, aby vám dlouho vydrželo, je zavařování skvělou volbou. Aby se však maso zavařilo správně, musíte dodržet některé zásady a postupy. Jaké jsou nejčastější chyby při zavařování masa a na co dát pozor?

1. Nedostatečná hygiena

Úplně nejdůležitějším pravidlem, na které musíte při zavařování myslet, je čistota. Zavařovací sklenice i víčka důkladně umyjte a opláchněte horkou vodou. Na utěrku zapomeňte, mohla by totiž na sklenice a víčka přenést nečistoty. Nechte je vyschnout volně.

2. Použití nevalitních víček

Vyberete-li na zavařování nevhodná víčka, celá várka může přijít do koše. Používejte vždy nová víčka s červenou gumou a rovnou vyřaďte víčka rezavá nebo ty s vadnou gumou, která by netěsnila.

Foto: heureka, se svolením

3. Neotírání sklenic

Po natlačení masa do sklenic je potřeba vrchní část sklenice otřít tak, aby byla čistá. Práci si usnadníte už tím, že budete maso do sklenic vkládat opatrně a okrajů se nebudete dotýkat. Pokud přece jen sklenici umažete, k otření použijte líh nebo třeba slivovici.

TIP: na použití kostí při zavařování zapomeňte, maso by se zkazilo.

4. Pouze jedno zavařování

Pokud si myslíte, že maso stačí zavařit jen jednou, jste na omylu. Aby se předešlo rozvoji rezistentních mikroorganismů, je potřeba maso zavařit opakovaně druhý den po vychladnutí. Jedním z největších strašáků při zavařování masa je totiž botulotoxin. Tento toxin produkují bakterie Clostridium botulinum a u člověka může vyvolat otravu.

5. Vyřaďte nevyhovující

Zpozorujete-li po zavaření masa u sklenic otočených dnem vzhůru některé protékající sklenice, rovnou je zkonzumujte. Při skladování by se totiž její obsah zkazil. Stějně tak u sklenic s vybouleným víkem je na místě rychlá spotřeba.

Jak maso zavařit

Syrové maso nakrájejte na libovolné kostky, promíchejte se solí (případně i pepřem). Maso můžete odložit na den do lednice, ale nutný krok to není. Poté jej natlačte do sklenic tak, aby u vrchního okraje zůstaly 2 až 3 cm místa. Přilijte 2 lžíce převařené vody a pečlivě uzavřené sklenice vložte do zavařovacího hrnce.

Použít můžete také dušené maso, které zalijete šťávou uvolněnou při dušení nebo maso pečené do poloměkka zalité výpekem.

Hrnec naplňte horkou vodou do výšky zhruba 2 cm pod okraj víček sklenic a zahřejte na 100 °C a maso nechte při této teplotě vařit přibližně 2 hodiny. Poté nechte sklenice vychladnout a za 24 hodin vařte znova alespoň 1 hodinu. Takto zavařené maso skladujte v chladu a temnu.

Použití zavařeného masa

Zavařené maso se skvěle hodí k přípravě pokrmů. Přidat jej můžete do rizota nebo třeba k omáčce a těstovinám. Připravit z něj lze lahodné pomazánky a konzumovat ho můžete také samotné s chlebem.

Zdroje:

Autorská tvroba redaktorky portálu Arecenze

https://www.dtest.cz/clanek-10468/zavarujte-nejen-maso-bez-rizika-botulismu

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/botulotoxiny/

https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-zavarit-maso-syrove-varene-a-dusene-rady-a-tipy/

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12469-jak-zavarit-maso


Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Minutový manžel: Jak vyčistit napečenou troubu? Přesný postup ve videu

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.