Jaké nádobí lze použít na indukci

Indukční desky si získaly na našem trhu velkou oblibu. Velkou zásluhu na tom má jednoduché ovládání, čistý design, ale i úsporné a rychlé vaření. Už od jejich uvedení se setkáváme s tvrzením, že je na indukci je potřeba nakoupit speciální nádobí, které se určitě prodraží. To ale není vůbec přesná informace. Většina hrnců totiž na indukci funguje bez problémů a naopak najdete mnohem méně těch, které se na indukční desku nehodí.
V tomto článku se dozvíte, jaké nádobí je na indukci vhodné a také jak takové nádobí poznat.
Shrnutí článku
- Indukční deska neohřívá plotýnky, ale přímo varné nádobí, nedochází tak k tepelným ztrátám a vaření je účinnější.
- Při výběru hrnců hledejte symbol spirály, která označuje možnost použití na indukci.
- Není třeba kupovat speciální nádobí, většina dnešních hrnců a pánví na indukci funguje bez problémů.
- Vařit na indukci lze v nerezových, smaltovaných a litinových hrncích.
- Na indukci nelze použít hliníkové, měděné, keramické a skleněné nádobí.
- V závěru článku najdete doporučení na nejlepší nádobí na indukci – nerezovou sadu, smaltované hrnce, nerezovou a litinovou pánev.
Jak funguje indukční deska
Indukční deska pracuje jinak než klasické elektrické plotýnky, plynový vařič, nebo běžná sklokeramická deska. Nezahřívá sama sebe a následně hrnce, ale pomocí elektromagnetických vírů ohřívá přímo varnou nádobu. Pod lesklou deskou se ukrývají cívky, které po zapnutí začnou zahřívat dno položeného hrnce. Nedochází tak k tepelným ztrátám a vaření je celkově efektivní.
Pokud právě indukční desku vybíráte, navštivte naši stránku, kterou jsme jim věnovali. Najdete na ní srovnání několika modelů a také článek, jak indukční desku vybrat.
Jaké nádobí na indukci
Na indukční desce funguje pouze to nádobí, které má feromagnetické dno. Musí být tedy vyrobené z magnetického kovu, aby jej cívky dokázaly ohřát. Tuto podmínku splňuje většina hrnců, na které narazíte. Výjimkou jsou hliníkové, měděné, keramické a skleněné nádoby. V těch na indukci zkrátka neuvaříte. Na hliník a měď si dejte pozor i v případě povrchové úpravy nerezových nádob. I tenká vrstva těchto nevodivých kovů může vaše snažení zhatit.
Naopak ideálním nádobím je nerezové nebo litinové nádobí. To se navíc velmi dobře a rovnoměrně zahřívá.

Nerezové hrnce na indukci

Litinové hrnce na indukci

Smaltované hrnce na indukci

Hliníkové hrnce s jádrem na indukci
Jak poznat nádobí na indukci
Při výběru nádobí vždy hledejte symbol spirály. Ten najdete obvykle přímo ze spodní strany hrnce nebo pánve. Při nákupu v e-shopu jsou symboly povoleného ohřevu často přímo u obrázku hrnce. Informaci o možnosti použití na indukční desce obvykle vyčtete i z popisu daného nádobí.
Pokud chcete zjistit, zda by vaše současné nádobí fungovalo na indukční desce, zkuste k jeho dnu přiložit magnet. Pokud bude držet, nemusíte mít obavy, hrnec je s indukcí kompatibilní.
Materiály nádobí na indukci
Hrnce, kastroly a pánve musí být vyrobené z magnetického materiálu. V této kapitole se právě takovým materiálům budeme věnovat, abyste měli konkrétní představu o tom, jaké hrnce v obchodě hledat.
Smaltované nádobí na indukci
Mýtus o speciálním nádobí boří hned to první – obyčejné smaltované nádobí. To používaly už naše babičky, mnohé z nich mají desítky let staré kastroly dodnes a stále jim slouží. Ať už sáhnete po rodinném dědictví, nebo dáte šanci novým smaltovaným hrncům, kastrolům a krajáčům, můžete je bez obav postavit na indukční plotnu.
Smaltované nádobí se hodí na všechny typy sporáků, na indukci funguje bez problémů. Jeho výhodou je také snadná údržba, stačí ho umýt přípravkem na nádobí nebo strčit do myčky. Většinu kastrolů můžete použít i do trouby.
Smaltované nádobí má navíc charakteristický retro vzhled, který do vaší kuchyně vnese domáckou atmosféru.
Nerezové nádobí na indukci
Velmi oblíbené je dnes nerezové nádobí. I to můžete bez obav použít na indukční desce. Na výběr budete mít opravdu širokou škálu hrnců a kastrolů všemožných velikostí, tvarů a značek.
Při výběru si ale dejte pozor, aby byly hrnce opravdu pouze nerezové. Někdy se k povrchové úpravě využívá hliník, který ale není magnetický. Pohlídejte si proto symbol spirály nebo vyhledejte informace o indukčním ohřevu v popisku konkrétního produktu.

Nerezový hrnec na indukci

Nerezový rendlík na indukci

Nerezový kastrol na indukci

Nerezová pánev na indukci

Nerezový Wok na indukci
Litinové nádobí na indukci
Také masivní litinové nádobí můžete na indukci bez obav použít. Jedná se o velmi oblíbený materiál se specifickými vlastnostmi. Je velmi odolný a při správné údržbě má dlouhou životnost. Velmi dobře a rovnoměrně vede teplo. Nedokáže ale rychle reagovat na tepelné změny. Je poměrně těžký a nádobí má obvykle velmi silné dno. Trvá proto trochu déle, než se nahřeje. Perfektní vedení tepla za chvilku čekání ale určitě stojí.
Litina je přirozeně nepřilnavá a odolná. Svědčí jí pravidelné používání, měla by pořád zůstat trochu mastná. Mastnota předchází oxidaci a reznutí.
Rozměry nádobí na indukci
Indukční cívky ohřívají jen to, co je na desce. Bez obav tak můžete položit hrnec na větší plotýnku. Deska ohřeje pouze dno hrnce, okolní prostor zůstane studený. Toho můžete využít při ohřívání malého množství tekutiny, například mléka v plechovém hrnečku, nebo když vám hrnec nepasuje na žádnou z vyznačených varných zón.
Většina desek umožňuje propojení varných zón, a to alespoň dvou. Některé desky lze spojit do dvou velkých zón tvořených vždy dvěma plotýnkami. Existují ale i modely, jejichž varné zóny jdou propojit úplně všechny. Na takové velké ploše můžete použít třeba i pekáč nebo opravdu velký hrnec.

Indukční varné desky

Indukční varné desky se spojenými zónami

Indukční varné desky s integrovaným odsavačem par
Cenové rozpětí
Cenové rozpětí nádobí na indukci je stejné jako ostatních hrnců, tedy velmi široké. Můžete pořídit smaltovaný kastrol za pár stovek, nebo kvalitní litinovou pánev za několik tisíc. Pokud plánujete kompletní výbavu kuchyně, zvažte pořízení sady hrnců před vybíráním jednotlivých položek. Vyjdou vás zpravidla levněji a zároveň vám budou všechny hrnce vzájemně ladit.
Na regálech obchodů se můžete setkat se speciálním nádobím na indukci, které je obvykle o něco dražší, než to běžné. Jeho výhody ale nemusí odpovídat ceně. Naopak se dokonce může stát, že si toto „indukční nádobí“ bude s vaší deskou rozumět hůř, než klasický nerezový hrnec.
Cenovky jednotlivých hrnců se liší podle materiálu, jeho kvality, ale také velikosti hrnce a samozřejmě i výrobce a jeho prestiži. Nejlevnější ze zmiňovaných materiálů je smalt. Jednotlivé hrnce nakoupít za pár stovek, sada nejspíš nepřesáhne 2 000 Kč. Nerezové hrnce jsou o něco dražší, v sadě se prodávají obvykle za několik tisíc korun. Nejdražší je litina, má ale unikátní vlastnosti a opravdu dlouhou životnost. Za cenu sady smaltovaného nádobí si ale nejspíš pořídíte sotva pánev.
Nejlepší pánve a hrnce na indukci
Způsob vaření a potřeby v kuchyni jsou velmi individuální. Co vyhovuje jednomu, nemusí být ideální pro druhého. Vždy proto vybírejte nádobí podle vašich osobních preferencí. V této kapitole vám ale předložíme několik příkladů hrnců a pánví, se kterým jsou uživatelé dlouhodobě spokojeni.
Sada nerezových hrnců Tescoma Ultima
Nerezové hrnce Tescoma Ultima jsou vybaveny speciální patentovanou pokličkou. Tu můžete prakticky odložit do ucha hrnce, aniž byste ji museli pokládat na kuchyňskou linku. Poklice má speciální systém pro únik páry a cezení. Sadu můžete využít na jakémkoliv druhu ohřevu, kvůli plastovým částem se ale nehodí do trouby.
Smaltované hrnce Orion
Smaltované nádobí české značky Orion v mnoha barevných provedeních, tvarech a velikostech je mezi zákazníky velmi oblíbené. Výhodou je možnost použití v troubě a mytí v myčce. Díky různým vzorům můžete nádobí vybírat podle stylu zařízení vaší domácnosti. Výhodou je navíc nízká pořizovací cena.
Univerzální pánev Tefal Frying Intuition
Oblíbená pánev Tefal Frying Intuition s nepřilnavým povrchem je vhodná na všechny druhy ohřevů, včetně indukce. Má třívrstvé dno a je vyrobená z nerezu. Lze ji používat v troubě (do 180 °C) a umývat v myčce. Díky speciálnímu povrchu se nemusíte bát použít ani kovové náčiní. Zvláštností pánví Tefal, kterou disponuje i tento model, je červené kolečku uprostřed pánve. To indikuje správné nahřátí a tak i ideální teplotu pro začátek vaření.

Pánev Tefal Frying Intuition
Grilovací pánev Lodge
Litinová pánev Lodge představuje ideální variantu pro přípravu steaků a dalších grilovaných pokrmů. Díky kvalitnímu materiálu vede rovnoměrně teplo. Litina má velmi dlouhou životnost, vyžaduje ale zvláštní zacházení. Není vhodná do myčky nádobí.

Grilovací pánev Lodge
Rubriky
Hrnec na indukci je ve středu o 1 mm níž než okraj hrnce. Jak to vadí?