Menu

1 zmrzlinovač, 6 druhů zmrzlin: Důkladně jsme otestovali vítěze našeho srovnání

1 zmrzlinovač, 6 druhů zmrzlin: Důkladně jsme otestovali vítěze našeho srovnání

Léto je v plném proudu a já vybírám nový zmrzlinovač, přičemž se samozřejmě řídím naším srovnáním. Po krátkém váhání kupuji vítěze, pouze v černé barvě. Během několika dní se pak intenzivně věnuji testování – vyrábím zmrzliny na bázi smetany, jogurtu, kondenzovaného mléka i sorbety. Všechny minimálně dvakrát. Přitom měřím čas a hodnotím konzistenci zmrzlin i ovládání přístroje, abych se s vámi o svoje poznatky mohla následně podělit.

Primo PR405IM

Výhody Nevýhody
+ Vyrobí více zmrzlin za den

+ Zmrzlina má dobrou konzistenci

+ Snadno se ovládá

+ Dobrý poměr ceny a výkonu

Hlučný

Příprava zmrzliny trvá déle, než uvádí výrobce

Zabere hodně místa

Zmrzlinovač Primo patří k přístrojům vybaveným kompresorem, dokáže tedy zmrzlinu připravit bez předchozího namrazování nádoby. Přesto je lepší budoucí zmrzlinu vychladit před zpracováním v lednici. Hned ze začátku vás musíme varovat – zmrzlinovač je velký a těžký. Váží přes 7 kg a měří 35,5 x 26 cm. K rozměrům je navíc nutné připočítat 15 cm, které by měly zůstat volné pro zajištění optimálního proudění vzduchu.

Metla je z plastu a v balení naleznete rovněž plastovou stěrku. O její účinnosti jsem popravdě na začátku trochu pochybovala, nakonec však se seškrábáváním zmrzliny neměla problém.

Ovládání a údržba

Primo PR405IM se velmi snadno ovládá. Veškerou činnost řídí jediný knoflík přepínající mezi režimy chlazení, míchání a jejich spojení, tedy výroby zmrzliny. Se vším se snadno manipuluje, vše do sebe zapadá, až na plastový povrch to vypadá, že je zmrzlinovač vyroben kvalitně. Metla se jednoduše nacvakává i odpojuje. S černým povrchem se však pojí ještě jedna nepříjemnost, velmi brzy je na něm vidět prach, což ztěžuje údržbu.

Během přípravy zmrzliny mě poněkud zarazil hluk, který přístroj vydával. Mobilní aplikace na měření hlasitosti zaznamenala na začátku šlehání hluk 70 dB, později se tato hodnota dále zvyšovala, jak motor dostával zabrat. V tichém bytě byl slyšet i přes dvoje zavřené dveře, takže jsme se báli, aby nevzbudil děti. Pokud jsme v blízkosti jedli, dost nám ztěžoval konverzaci. Na druhou stranu bylo znát, že přístroji nedělá žádný problém opakované použití, takže pokud mu dopřejete výrobcem doporučovaný čas odpočinku (5 minut), vyrobí vám i více zmrzlin za den.

Se zmrzlinovači obecně se pojí jedna matoucí informace, ačkoliv objem nádoby na zmrzlinu činí celý litr, neměli byste jej plnit více než do poloviny. Zmrzlina totiž během šlehání nabyde.

Výroba zmrzliny

Pro důkladné testování bylo vybráno šest různých receptur. Schválně jsem zkoušela různé konzistence, v tabulce níže jsou uvedeny od nejřidší po nejhustější (před zmražením). Všechny byly připravované minimálně dvakrát, přičemž čas přípravy je průměrný čas.

Zmrzlina Čas přípravy (min) Kvalita zmražení
Pomerančový džus s campari 90 Velmi dobrá
Vanilková (smetanová) 75 Dobrá
Borůvkový sorbet 90 Dobrá
Kakaová 75 Dobrá
Jogurt s medem a karamelizovanými ořechy 41 Horší
Arašídová s kondenzovaným mlékem 90 Velmi dobrá

Ačkoliv výrobce tvrdí, že výroba zmrzliny zabere 60 minut, nám to ve většině případů trvalo déle. Nejlepších výsledků bylo dosaženo po 90 minutách, a to šlo pokaždé o směs pečlivě vychlazenou. Na obranu zmrzlinovače musím říct, že jsem k testování vybrala opravdu ta nejhorší letní vedra a náš byt byl vyhřátý. Po 90 minutách však byla zmrzlina opravdu dobře zpracovaná, zmrzlá tak akorát. Po kratším zpracování docházelo k nestejnoměrnému zpracování – zatímco dole již byla zmrzlina hotová, vršek stále tekl.

Po dokončení zůstala zmrzlina ve většině případů přimrzlá k metle, její sundání však bylo jednoduché, možná i jednodušší, než kdyby zůstala v nádobě, takže nám to nijak nevadilo.

Ochutnávka však dopadla výborně. Všechny zmrzliny, i ty tekutější, byly dobře vyšlehané bez ledových krystalků. Po dokončení byla většina z nich zmrzlá tak akorát, a i při delším skladování v mrazáku se dobře nabírala. Výjimku tvoří jogurtový krém s karamelizovanými ořechy, zmrzlinovač se sice zastavil poměrně brzy, výsledná zmrzlina však byla poměrně řídká a rychle tála.

Závěr

Zmrzlinovač Primo PR405IM ocení milovníci zmrzliny, kteří občas potřebují vyrobit více porcí za den. Jako většina modelů s kompresorem je poměrně velký a těžký, jinak se ale ovládá velmi jednoduše. Pro přípravu zmrzliny je potřeba počítat s delším časem, než je uveden v oficiálním popisu, ideálně si vyhraďte 90 minut.

Chybu rozhodně neuděláte, pokud se rozhodnete zmrzlinu podávat hned po dokončení, to bude zmrzlá tak akorát, i když možná trochu nerovnoměrně. Pokud zmrzlinu budete nabízet návštěvě, možná raději zapněte zmrzlinovač s předstihem, aby bylo hotovo před příchodem hostů. Při konverzaci by vás totiž mohl rušit.

Rubriky

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.